electra Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Stycznia 2014 ja tez zamrazam pieczywo ale akurat ten co rodzice piekli nie nadaje sie do zamrazania ,zreszta nie tylko oni to stwierdzili ale i ich znajomi ktorzy tez robili z takiego samego przepisu.u nas w domu ogolnie malo jemy chleba ja jem chrupki ,ale tak od czasu do czasu cos innego bym zjadla ,na razie pojadam moja chalke ktora zamrozilam i dzis wyjelam i jest jak bym dopiero upiekla Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-329892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Electro. Ja tylko odpowiedziałem na Twoje konkretne pytanie."A jak wyglada sprawa zamrazania tego chlebka? ,moi rodzice piekli chleb ale niestety po odmrozeniu bardzo sie kruszyl."Opisałem sprawdzoną technologię jaiej poddaję chleby po wyjęciu z zamrażrki od wielu, wielu lat.Jakie chleby pieką Twoi rodzice, tego niestety nie wiem. Pytałaś o chleb taki jak piecze Bazyl, i wskazówki moje dotyczą takiego wlaśnie chleba. Przypuszczam że jeżeli chleb pieczony przez Twoich rodziców był pieczony na zkwasie, to po zastosowaniu tej metody też byłby dobry. Kruszy się właśnie chleb, który jest poddawany opcji "rozmrażanie" w kuchenkach mikrofalowych. Jeżeli pieczywo wyjęte z zamrażarki i pozostawione np. na noc celem samoistnego powolnego rozmrażania, też będzie po rozmrożeniu taki sam jak świeżo pieczony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-329899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Stycznia 2014 oni piekli na drozdzach i samoistnie sie rozmrazal ale widac chyba nie nadaje sie do zamrazania.bede musiala wyprobowac taki jak robi Bazyl i posmakowac ta ilosc dodatkow mi sie spodobala Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-329902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Chleb pieczony na drożdżch często się kruszy to fakt, dodatek oleju do ciasta co niektórzy często stosują, też powoduje póżniejsze kruszenie się chleba i nie powinno się tego robić. Do ciasta chlebowego najlepiej dodawać ziemniaka na pół ugotowanego w łupinie, a następnie obranego i startego na tarce. Całkowicie ugotowany ziemniak też nie spełania swego zadania. Osobiście dodaję suche pure ziemniaczane, o czym też pisałem. Natomiast chleb taki jak piecze Bazyl, w najróżniejszych wariantach i z najróżniejszymi dodatkami piekę od czsu kiedy jestem w Szwecji, czyli ok. 40 lat. Pisalem już o tym nie raz. Przepis podałem właśnie dla tego że jest to sprawdzony i wypróbowany po tysiąkroć. Baza natomiast zawsze pozostaje niezmienna. Edytowane 28 Stycznia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-329904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Stycznia 2014 musze sobie tylko zrobic ten zakwas i upiec taki chleb Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-329906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Jasne, na pewno pozostaniesz jego fanką na zawsze. Jeżeli zależy Ci na czasie to przygotuj sobie do tego najlepiej tzw. "zakwas czterodniowy" i sukces masz gwarantowany. Poczytaj sobie jednak jak co za ile i po ile , bo warto mieć wiedzę na temat zakwasu.http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas Edytowane 28 Stycznia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-329908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Stycznia 2014 ten co rodzice piekli nie nadaje sie do zamrazania ,zreszta nie tylko oni to stwierdzili ale i ich znajomi ktorzy tez robili z takiego samego przepisu. Jeżeli masz możliwość to sprawdź ten przepis.Generalnie pieczywo kruszy się po zamrożeniu/odmrożeniu ale również po sczerstwieniu, jeżeli jest:1. słabo wyrobione2. słabo wypieczone.Na pewno nie będzie się kruszyło pieczywo (niezależnie od tego, czy na drożdżach czy na zakwasie) wyrabiane metodą trójfazową. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-329912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Nie wiem, sam jestem ciekaw. Wsadziłem do zamrażarki, zobaczę co z tego wyjdzie. Dzisiaj chleb rozmroziłem, nic się nie zmieniło kroi się normalnie, smak taki sam Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-330710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) musze sobie tylko zrobic ten zakwas i upiec taki chleb Ten zakwas to niezwykła "maszyneria"! Można śmiało napisać, że potrafi zdziałać cuda. Warto pozyskać szlachetny gatuneki adekwatnie do wymagań danego gatunku działać. Z zakwasem to trochę jak z winem, piwem czy serami, wędlinami. Można mieć prawdziwy skarb, lub pospolite odpustowe zapachy i smaki. . Edytowane 31 Stycznia 2014 przez grizzly Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-330716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Mój chlebek, który też piekę na zakwasie, wstawiam do piekarnika nagrzanego do pi x oko 50 stopni C, a na dno blachy wlewam wodę. Pozostawanie, gdzieś na 1-1,5 godziny przed pieczeniem, w takiej mocno wilgotnej i ciepłej atmosferze bardzo dobrze przyśpiesza wyrastanie. wystarczy załaczyć lampkę podświetlającą piekarniki również pięknie podnosi temperaturę to około 40 - 50 stopni ( przynajmniej w mojej kuchence ) Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-330724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Dzisiaj upieklem chleb pszenno-gryczany 50 na 50% Nieduża różnica w smaku do pszennego, to chyba ta ilość dodatków. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-393237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Dzisiaj upieklem chleb pszenno-gryczany 50 na 50% Bazylku... super chlebek w przekroju. Ja ostatnio miałam 2 nieudane wypieki ... ale nie wiem co było przyczyną..mąka gryczana którą dodałam czy też zakwas. Wkurzyłam się i teraz nie piekę, a zakwas wyrzuciłam. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-393261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Dzisiaj upieklem chleb pszenno-gryczany 50 na 50% Potwierdza sie teza, którą wcześniej wysunąłem - wędliniarstwo nie dla Ciebie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-393264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 27 Grudnia 2014 HAlusia, spokojnie zrob nowy zakwas i od nowa. Chleb jak dziecko potrzebuje ciepla Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-393265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Wczoraj zrobiłem pierwszy raz ten chleb pół na pół z mąki zwykłej i z razowej Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-437494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.