Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ja  tez zamrazam pieczywo ale akurat ten co rodzice piekli nie nadaje sie do zamrazania ,zreszta nie tylko oni to stwierdzili ale i ich znajomi ktorzy tez robili z takiego samego przepisu.

u nas w domu ogolnie malo jemy chleba ja jem chrupki ,ale tak od czasu do czasu cos innego bym zjadla ,na razie pojadam moja chalke ktora zamrozilam i dzis wyjelam i jest jak bym dopiero upiekla :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-329892
Udostępnij na innych stronach

Electro. Ja tylko odpowiedziałem na Twoje konkretne pytanie.

"A jak wyglada sprawa zamrazania tego chlebka? ,moi rodzice piekli chleb ale niestety po odmrozeniu bardzo sie kruszyl."

Opisałem sprawdzoną technologię jaiej poddaję chleby po wyjęciu z zamrażrki od wielu, wielu lat.

Jakie chleby pieką Twoi rodzice, tego niestety nie wiem. Pytałaś o chleb taki jak piecze Bazyl, i wskazówki moje dotyczą takiego wlaśnie chleba. Przypuszczam że jeżeli chleb pieczony przez Twoich rodziców był pieczony na zkwasie, to po zastosowaniu tej metody też byłby dobry. Kruszy się właśnie chleb, który jest poddawany opcji "rozmrażanie" w kuchenkach mikrofalowych. Jeżeli pieczywo wyjęte z zamrażarki i pozostawione np. na noc celem samoistnego powolnego rozmrażania, też będzie po rozmrożeniu taki sam jak świeżo pieczony.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-329899
Udostępnij na innych stronach

oni piekli na drozdzach i samoistnie sie rozmrazal ale widac chyba nie nadaje sie do zamrazania.bede musiala wyprobowac taki jak robi Bazyl i posmakowac ta ilosc dodatkow mi sie spodobala  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-329902
Udostępnij na innych stronach

Chleb pieczony na drożdżch często się kruszy to fakt, dodatek oleju do ciasta co niektórzy często stosują, też powoduje póżniejsze kruszenie się chleba i nie powinno się tego robić. Do ciasta chlebowego  najlepiej dodawać ziemniaka na pół ugotowanego w łupinie, a następnie obranego i startego na tarce. Całkowicie ugotowany ziemniak też nie spełania swego zadania. Osobiście dodaję suche pure ziemniaczane, o czym też pisałem. Natomiast chleb taki jak piecze Bazyl, w najróżniejszych wariantach i z najróżniejszymi dodatkami piekę od czsu kiedy jestem w Szwecji, czyli ok. 40 lat. Pisalem już o tym nie raz. Przepis podałem właśnie dla tego że jest to sprawdzony i wypróbowany po tysiąkroć. Baza natomiast zawsze pozostaje niezmienna.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-329904
Udostępnij na innych stronach

musze sobie tylko zrobic ten zakwas i upiec taki chleb :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-329906
Udostępnij na innych stronach

Jasne, na pewno pozostaniesz jego fanką na zawsze. Jeżeli zależy Ci na czasie to przygotuj sobie do tego najlepiej tzw. "zakwas czterodniowy" i sukces masz gwarantowany. Poczytaj sobie jednak jak co za ile i po ile :D, bo warto mieć wiedzę na temat zakwasu.

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-329908
Udostępnij na innych stronach

 

 

ten co rodzice piekli nie nadaje sie do zamrazania ,zreszta nie tylko oni to stwierdzili ale i ich znajomi ktorzy tez robili z takiego samego przepisu.

Jeżeli masz możliwość to sprawdź ten przepis.

Generalnie pieczywo kruszy się po zamrożeniu/odmrożeniu ale również po sczerstwieniu, jeżeli jest:

1. słabo wyrobione

2. słabo wypieczone.

Na pewno nie będzie się kruszyło pieczywo (niezależnie od tego, czy na drożdżach czy na zakwasie) wyrabiane metodą trójfazową.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-329912
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, sam jestem ciekaw. Wsadziłem do zamrażarki, zobaczę co z tego wyjdzie.

 

Dzisiaj chleb rozmroziłem, nic się nie  zmieniło kroi się normalnie,  smak taki sam :cool:

 

post-51707-0-69330000-1391123115_thumb.jpg

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-330710
Udostępnij na innych stronach

musze sobie tylko zrobic ten zakwas i upiec taki chleb :cool:

Ten zakwas to niezwykła "maszyneria"!  :cool:

 

Można śmiało napisać, że potrafi zdziałać cuda. 

 

Warto pozyskać szlachetny gatunek

i adekwatnie do wymagań danego gatunku działać. 

 

Z zakwasem to trochę jak z winem, piwem czy serami, wędlinami.  :cool:

 

Można mieć prawdziwy skarb, lub pospolite odpustowe zapachy i smaki.  ;)

.

Edytowane przez grizzly

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-330716
Udostępnij na innych stronach

Mój chlebek, który też piekę na zakwasie,  wstawiam do piekarnika nagrzanego do pi x oko 50 stopni C, a na dno blachy wlewam wodę. Pozostawanie, gdzieś na 1-1,5 godziny przed pieczeniem, w takiej mocno wilgotnej i ciepłej atmosferze bardzo dobrze przyśpiesza wyrastanie.

 

 

wystarczy załaczyć lampkę podświetlającą piekarniki również pięknie podnosi temperaturę to około 40 - 50 stopni ( przynajmniej w mojej kuchence )

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-330724
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Dzisiaj upieklem chleb pszenno-gryczany 50 na 50% :cool:

 

post-51707-0-84965700-1419695499_thumb.jpgpost-51707-0-19706200-1419695539_thumb.jpg

 

Nieduża różnica w smaku do pszennego, to chyba ta ilość dodatków.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-393237
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj upieklem chleb pszenno-gryczany 50 na 50%
 

Bazylku... super chlebek w przekroju. Ja ostatnio miałam 2 nieudane wypieki ... ale nie wiem co było przyczyną..mąka gryczana którą dodałam czy też zakwas. Wkurzyłam się i teraz nie piekę, a zakwas wyrzuciłam. :facepalm:  ;)  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-393261
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj upieklem chleb pszenno-gryczany 50 na 50%

 

Potwierdza sie teza, którą wcześniej wysunąłem - wędliniarstwo nie dla Ciebie. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-393264
Udostępnij na innych stronach

HAlusia, spokojnie zrob nowy zakwas i od nowa. Chleb jak dziecko potrzebuje ciepla ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9213-pieczywo-chleb-pszenny-na-zakwasie-z-dodatkami/page/2/#findComment-393265
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.