Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwila spytałem się 3 starszych Hiszpanek czy dodają kminek-comino do Gaspacho i kategorycznie zaprzeczyły.

I słusznie, ja też nie. Ja dodaję kmin rzymski vel. kumin - comino. Ale opcjonalnie jak nie zapomnę.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439506
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 458
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nigdy nie widziałem tutaj przyprawy kmin rzymski.

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439507
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie widziałem tutaj przyprawy kmin rzymski.

http://alesframa.com/20-comino

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439510
Udostępnij na innych stronach

Z linku który podales to jest właśnie kminek.

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439511
Udostępnij na innych stronach

Z linku który podales to jest właśnie kminek.

No właśnie nie. Cuminum cyminum: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kmin_rzymski

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439513
Udostępnij na innych stronach

Zobacz na fotkę w linku ze to kminek. No chyba że ja mam coś z oczami.

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439514
Udostępnij na innych stronach

Alcaravea semillas = Carum carvi = kminek pospolity

Comino = cuminum cyminum = kmin rzymski (kumin)


Oba należą do selerowatych ale to dwie znacząco różniące się przyprawy.


 

 

Zobacz na fotkę w linku ze to kminek. No chyba że ja mam coś z oczami.

Ziarna obu są do siebie podobne ale kuminu są większe i mają trochę inne proporcje od pospolitego kminku.

Gdybyś je zobaczył na zdjęciu obok siebie to widziałbyś wyraźną różnicę.


O różnicach w smaku to już nawet nie piszę :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439515
Udostępnij na innych stronach

Kurcze faktycznie ten z foty to kumin bo kminek jest lekko wygiety. Problem w tym, że obie te przyprawy nazywają się identycznie.

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439516
Udostępnij na innych stronach

Alcaravea semillas = Carum carvi = kminek pospolity

Comino = cuminum cyminum = kmin rzymski (kumin)

Uff. Dziękuję.  :)

 

Myślę, że tą puentą zakończymy temat kuminu w Gazpacho. Połowa robiących niech użyje a połowa nie.   ;)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439517
Udostępnij na innych stronach

 

 

obie te przyprawy nazywają się identycznie.

A "Alcaravea semillas" - co to za nazwa?

Znalazłam ją jako odpowiednik hiszpański łacińskiej nazwy kminku "Carum carvi".

 


Łacińskie nazwy roślin w komunikacji międzynarodowej są nie do przecenienia :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439518
Udostępnij na innych stronach

Właśnie i tu jest myk że kminek nazywany jest Comino de Prado albo Alcaravea tak jak podała @EAnna. Błąd jest w tłumaczeniu z języka polskiego i niestety ja tak się nauczyłem.

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Z tłumaczeniem to też są jaca.

Przykładowo ziele angielskie to Pimienta de Jamaica czyli pieprz jamajski. Miałem z tym problem tu w Hiszpanii żeby znaleźć tą przyprawę którą nomen omen nie znają tutaj.

 

 

Poszedłem specjalnie do nocnego po karton Gaspacho Andaluz

W składnikach ani śladu po kminie aka comino

https://images.tapatalk-cdn.com/15/08/16/7033dc7a03ef76dbff62eda31aa40ea5.jpg

 

https://images.tapatalk-cdn.com/15/08/16/f58d98ccebfef63f264796a1e6e3830a.jpg

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439521
Udostępnij na innych stronach

Poszedłem specjalnie do nocnego po karton Gaspacho Andaluz

:thumbsup:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439526
Udostępnij na innych stronach

Pyszne

 

https://images.tapatalk-cdn.com/15/08/16/8b9e61107870f1269d0f18e822e6b943.jpg

 

 

Wolne od kminu

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439527
Udostępnij na innych stronach

Matko bosko, jaka afera z powodu kilku ziarenek przyprawy na K. Ja uważam że w kuchni trzeba się kierować intuicją i własnym smakiem. I nawet jeśli w oryginalnym przepisie nie było kminku czy kuminu i 3 stare Hiszpanki go nie używają to nikt nie wie czy w nielicznych chatach go nie dodawali i nie dodają. Kuchnia jest zmienna, gusta są zmienne i smaki są zmienne. A zupką z kartonu bym się tak nie zachwycała. Sam coś ugotuj i się pochwal.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439540
Udostępnij na innych stronach

dawido31 z tym kartonem to poleciales to jakby sie wzorowac na kartonowym czerwonym barszczu  :D

Ja jestem zdania ze sklad dzisiejszych przepisow odbiega nieco od tamtych dawnych,smaki sie zmieniaja ,wazne zeby nam smakowalo :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439547
Udostępnij na innych stronach

A sypcie sobie co chcecie do tego Gazpacho.

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439577
Udostępnij na innych stronach

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439578
Udostępnij na innych stronach

A ocet z cherry stosują do gazpacho?

 

 

Ja stosuję taki jaki jest w ori przepisie:  Vinagre de Jerez - Reserva. [sherry Vinegar]   Znakomity również do sałatek. ;)

 

post-72541-0-84628100-1439814057_thumb.jpg

 

 

 

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439596
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Gdzieś w dziale wędzenie utknął przepis na krem z makreli Kostka. Warto o nim wspominać.

W moim wykonaniu wygląda tak:
 
AKSAMITNY KREM Z MAKRELI WĘDZONEJ

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-447845
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dostalem w prezencie kaczkę z domowej hodowli razem z krwią, więc wypadało zrobić zupę. Lata całe nie jadłem. 

 

post-55133-0-60836800-1446927195_thumb.jpg

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-454963
Udostępnij na innych stronach

 

 

i razem z krwią, więc wypadało zrobić zupę.
To czarninę zrobiłeś,uwielbiam tak na marginesie :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-454982
Udostępnij na innych stronach

To czarninę zrobiłeś

Toć podpisałem zdjęcie.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-454983
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dostalem w prezencie kaczkę z domowej hodowli razem z krwią, więc wypadało zrobić zupę. Lata całe nie jadłem.

Też już prawie zapomniałam jej smak. Owoce suszone dałeś ?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-454988
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Podczas ostatniego wędzenia przed Świętami kolegę, który mi towarzyszył uraczyłem pierwszym swoim daniem z kociołka.

Kociolek 6 L kupiłem u DZIADKA MAĆKA.  http://wedzarnie.com.pl/pl/c/KOCIOLKI-WEGIERSKIE%2C-MYSLIWSKIE/2

 

W składzie potrawy:

 

- Słonina wg Radka - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-wędzenie-u-paweljacka/?p=382964

- boczek wieprzowy 

- karkowka z jelenia

- szynka z dzika

- warzywa

 

Przyprawy:

 

- sól

- pieprz

- majeranek

- ziola prowansalskie

- tymianek

- papryka wędzona

 

post-55133-0-98051600-1451845608_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-12055200-1451845610_thumb.jpg

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-466136
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.