Ulalka Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 16 Maja 2015 Składniki masa jajowa, woda, mąka pszenna, margaryna [oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy), woda, emulgatory: mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: annato], sól. To musi być super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 16 Maja 2015 Robię bez ziemniakówAle wiesz, u nas w Wielkopolsce musi być z pyrami. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 16 Maja 2015 No to kolejna zupa. Tym razem od Joli. http://przepisyjoli.com/2015/02/zupa-gulaszowa/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 17 Maja 2015 No to kolejna zupa. Tym razem od Joli. http://przepisyjoli....zupa-gulaszowa/ Paweł.. Joli nie znam, ale gulaszową w Twoim wydaniu chętnie bym zjadła Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 17 Maja 2015 ..znam Jolę , ale do obiadu nigdy nie dotrwałem.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 17 Maja 2015 Robię bez ziemniakówAle wiesz, u nas w Wielkopolsce musi być z pyrami. No jo, toć my w Borach tyż lubim bulwy, najwincy dukane abo krylki Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 17 Maja 2015 Paweł.. Joli nie znam, ale gulaszową w Twoim wydaniu chętnie bym zjadła Dzięki Halusiu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 17 Maja 2015 Ja generalnie nie stosuję żadnych zup w torebkach oprócz sporadycznie barszczu białego ,czy żurku no i właśnie węgierskiej zupy gulaszowej z Knorra do zwieńczenia dzieła.Mimo zawartych tam glutaminianów i tym podobnych znakomicie podkreśla smak tej ulubionej zupki. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 18 Maja 2015 Gulaszowa sama gotuje ,nawet nie pomyslalam zeby torebkowej dodawac ,chyba dla popsucia smaku ,zupy gotuje sporadycznie , od kiedy mam psa to zazwyczaj wykorzystuje bulion po wolowym miesie. Gulaszowa to najlepiej rozgrzewajaca zupa zimowa smakuje najlepiej nastepnego dnia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Dawno nic tu nie prezentowałem, bo i komu chciałoby się robić gorące obiady w takie upały. No to coś na zimno. GAZPACHO wg R. Makłowicza Składniki: 0,5 kg pomidorów1 ogórek świeży1 cebula4 – 6 ząbków czosnku1 zielona papryka ( dodałem też żółtą)miękisz z białej bułkioliwaocet z sherrynasiona kminuwodasól Przygotowanie: Ogórki obrać ze skórki, usunąć pestki, posiekać. Pomidory wydrążyć i pokroić. Posiekać część cebuli i papryki, dodać do pomidorów i ogórków. Dorzucić czosnek, miękisz z namoczonej bułki, ocet, oliwę. Wszystko zmiksować i rozcieńczyć oliwą i zimną wodą.Zupa nie powinna być bardzo gęsta. Posolić, wstawić do lodówki na 1 – 2 godziny. Jeść np. z grzankami, drobno posiekaną cebulą i papryką. Myślę, że to dobra alternatywa dla rodzimych chłodników, zwłaszcza teraz gdy są najlepsze pomidory.No i najważniejsze - nic nie urywa, jak w pewnym dowcipie. Smacznego. Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Ta potrawa dokładnie nazywa się Gaspacho Andaluz. Bardzo zdrowa i smaczna 'zupka' Można zamiast wstawiać do lodówki dodać kostki lodu.Kminku oryginalnie nie dodaje się. W ogóle ta przyprawa tu nie pasuje. Lepsza byłaby mięta. No ale jak kto woli. Pozdrawiam Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Kminku oryginalnie nie dodaje się. W ogóle ta przyprawa tu nie pasuje. Lepsza byłaby mięta. No ale jak kto woli.Nasiona kminu - kmin rzymski - kumin. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Nom. Nie ma go w ori przepisie. Z przypraw dodaje się tylko sól. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) Paweljack,nie miesza się ogórków z pomidorami,chyba,że ogórki są kiszone dlatego,że swieże ogórki niszczą likopen zawarty w pomidorach. Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez nestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Dlatego ogórki i pomidory powinno się drylować. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Nom. Nie ma go w ori przepisie. Z przypraw dodaje się tylko sól.http://targsmaku.pl/gotowanie/sztuka-kulinarna,643/na-upaly-gazpacho,63588.html "Kumin z kolei to pozostałość silnych w Andaluzji wpływów mauretańskich." http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/gazpacho-czerwone/ http://www.food.com/recipe/real-spanish-gazpacho-from-spain-242054 Nie chce mi się szukać dalej. To, że gdzieś ktoś, nie dodaje, to nie znaczy, że w oryginale kuminu nie było. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Przeglądałem wiele przepisów z Gaspacho i nie spotkałem w żadnym z nich innych przypraw niż soli. Język hiszpański znam perfekcyjnie więc nie ma opcji abym czegoś nie doczytał Jutro specjalnie kupię gotowe Gaspacho w kartonie i wrzucę tu fotkę. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Jutro specjalnie kupię gotowe Gaspacho w kartonie i wrzucę tu fotkę.Może lepiej przygotuj coś w swoim kąciku ciekawego z kuchni hiszpańskiej, zamiast tak łatwo wchodzić w buty tych, których niedawno krytykowałeś. Bardziej jakoś wierzę znawcom tematu, niż kartonikowi ze sklepu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Nie rozumiem tego tekstu o wlażeniu komuś w buty. W przepisie tradycyjnym jest opcjonalnie szczypta kminku ale nikt go nie dodaje tak samo cebuli lub czerwonej papryki. To o czym pisze nie ma na celu podważać tego co napisałeś a jedynie jako informacja ważna i przydatna. Pierwsze Gaspacho Andaluz piłem 14 lat temu i z niejednego miksera próbowałem. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Nie rozumiem tego tekstu o wlażeniu komuś w buty.Może w wolnej chwili na PW Ci wyjaśnię. W przepisie tradycyjnym jest opcjonalnie szczypta kminkuWidzę, że obojętne Ci czy kmin czy kminek. Kminku na pewno przepis nie podaje, ale kumin jednak jest. Jestem uratowany. a jedynie jako informacja ważna i przydatna.Wiesz, taka informacja to dla mnie brzmiałaby mniej więcej tak:Mieszkam "fyfnaście" lat w Hiszpanii, zjadłem sporo gazpacho, przeczytałem parę książek kulinarnych i choć w tradycyjnych przepisach był kumin, to dzisiaj Hiszpanie zazwyczaj go nie stosują, podobnie jak cebuli itd. Z powodu jakiegoś tam, albo bez powodu. Choć dla mnie powód byłby ważny. A ocet z cherry stosują do gazpacho? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 W oryginalnym przepisie jest napisane: un pellizco de comino. Czyli szczypta kminku. Comino to kminek. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu TapatalkaPoczytaj tu http://m.directoalpaladar.com/recetas-de-sopas-y-cremas/receta-de-gazpacho-andaluz-tradicional Jak będziesz miał problemy z tłumaczeniem to chętnie pomogę. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Comino to kminekPodpowiedz jak po hiszpańsku jest kumin? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Comino Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) CominoDziękuję. To wiele wyjaśnia, zresztą sprawdziłem wcześniej w słowniku. Może dla Hiszpanów kminek i kmin to jedno, przynajmniej w języku, natomiast to dwie różne przyprawy, zresztą na początku sam napisałeś, że kminek tu nie pasuje. Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Przed chwila spytałem się 3 starszych Hiszpanek czy dodają kminek-comino do Gaspacho i kategorycznie zaprzeczyły. W linku pisze wyraźnie, że kminek dodaje się opcjonalnie. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.