paweljack Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Przed chwila spytałem się 3 starszych Hiszpanek czy dodają kminek-comino do Gaspacho i kategorycznie zaprzeczyły.I słusznie, ja też nie. Ja dodaję kmin rzymski vel. kumin - comino. Ale opcjonalnie jak nie zapomnę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Nigdy nie widziałem tutaj przyprawy kmin rzymski. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Nigdy nie widziałem tutaj przyprawy kmin rzymski.http://alesframa.com/20-comino Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Z linku który podales to jest właśnie kminek. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 A u mnie kmin zagoscil na stale w "szynkowych"... Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Z linku który podales to jest właśnie kminek.No właśnie nie. Cuminum cyminum: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kmin_rzymski Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zobacz na fotkę w linku ze to kminek. No chyba że ja mam coś z oczami. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Alcaravea semillas = Carum carvi = kminek pospolityComino = cuminum cyminum = kmin rzymski (kumin)Oba należą do selerowatych ale to dwie znacząco różniące się przyprawy. Zobacz na fotkę w linku ze to kminek. No chyba że ja mam coś z oczami. Ziarna obu są do siebie podobne ale kuminu są większe i mają trochę inne proporcje od pospolitego kminku.Gdybyś je zobaczył na zdjęciu obok siebie to widziałbyś wyraźną różnicę.O różnicach w smaku to już nawet nie piszę Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Kurcze faktycznie ten z foty to kumin bo kminek jest lekko wygiety. Problem w tym, że obie te przyprawy nazywają się identycznie. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Alcaravea semillas = Carum carvi = kminek pospolityComino = cuminum cyminum = kmin rzymski (kumin)Uff. Dziękuję. Myślę, że tą puentą zakończymy temat kuminu w Gazpacho. Połowa robiących niech użyje a połowa nie. Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 obie te przyprawy nazywają się identycznie. A "Alcaravea semillas" - co to za nazwa?Znalazłam ją jako odpowiednik hiszpański łacińskiej nazwy kminku "Carum carvi". Łacińskie nazwy roślin w komunikacji międzynarodowej są nie do przecenienia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Właśnie i tu jest myk że kminek nazywany jest Comino de Prado albo Alcaravea tak jak podała @EAnna. Błąd jest w tłumaczeniu z języka polskiego i niestety ja tak się nauczyłem. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu TapatalkaZ tłumaczeniem to też są jaca. Przykładowo ziele angielskie to Pimienta de Jamaica czyli pieprz jamajski. Miałem z tym problem tu w Hiszpanii żeby znaleźć tą przyprawę którą nomen omen nie znają tutaj. Poszedłem specjalnie do nocnego po karton Gaspacho AndaluzW składnikach ani śladu po kminie aka comino https://images.tapatalk-cdn.com/15/08/16/7033dc7a03ef76dbff62eda31aa40ea5.jpg https://images.tapatalk-cdn.com/15/08/16/f58d98ccebfef63f264796a1e6e3830a.jpg Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Poszedłem specjalnie do nocnego po karton Gaspacho Andaluz Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Pyszne https://images.tapatalk-cdn.com/15/08/16/8b9e61107870f1269d0f18e822e6b943.jpg Wolne od kminu Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Matko bosko, jaka afera z powodu kilku ziarenek przyprawy na K. Ja uważam że w kuchni trzeba się kierować intuicją i własnym smakiem. I nawet jeśli w oryginalnym przepisie nie było kminku czy kuminu i 3 stare Hiszpanki go nie używają to nikt nie wie czy w nielicznych chatach go nie dodawali i nie dodają. Kuchnia jest zmienna, gusta są zmienne i smaki są zmienne. A zupką z kartonu bym się tak nie zachwycała. Sam coś ugotuj i się pochwal. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 dawido31 z tym kartonem to poleciales to jakby sie wzorowac na kartonowym czerwonym barszczu Ja jestem zdania ze sklad dzisiejszych przepisow odbiega nieco od tamtych dawnych,smaki sie zmieniaja ,wazne zeby nam smakowalo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 A sypcie sobie co chcecie do tego Gazpacho. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Najlepiej zerknąć do przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=439219 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) A ocet z cherry stosują do gazpacho? Ja stosuję taki jaki jest w ori przepisie: Vinagre de Jerez - Reserva. [sherry Vinegar] Znakomity również do sałatek. Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-439596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 1 Października 2015 Gdzieś w dziale wędzenie utknął przepis na krem z makreli Kostka. Warto o nim wspominać.W moim wykonaniu wygląda tak: AKSAMITNY KREM Z MAKRELI WĘDZONEJ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-447845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 7 Listopada 2015 Dostalem w prezencie kaczkę z domowej hodowli razem z krwią, więc wypadało zrobić zupę. Lata całe nie jadłem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-454963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 7 Listopada 2015 i razem z krwią, więc wypadało zrobić zupę. To czarninę zrobiłeś,uwielbiam tak na marginesie Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-454982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 7 Listopada 2015 To czarninę zrobiłeśToć podpisałem zdjęcie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-454983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 7 Listopada 2015 Dostalem w prezencie kaczkę z domowej hodowli razem z krwią, więc wypadało zrobić zupę. Lata całe nie jadłem. Też już prawie zapomniałam jej smak. Owoce suszone dałeś ? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-454988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Podczas ostatniego wędzenia przed Świętami kolegę, który mi towarzyszył uraczyłem pierwszym swoim daniem z kociołka.Kociolek 6 L kupiłem u DZIADKA MAĆKA. http://wedzarnie.com.pl/pl/c/KOCIOLKI-WEGIERSKIE%2C-MYSLIWSKIE/2 W składzie potrawy: - Słonina wg Radka - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-wędzenie-u-paweljacka/?p=382964- boczek wieprzowy - karkowka z jelenia- szynka z dzika- warzywa Przyprawy: - sól- pieprz- majeranek- ziola prowansalskie- tymianek- papryka wędzona Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/9/#findComment-466136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.