Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Swoją drogą łój wołowy to bardzo ciekawy dodatek, szczególnie do konserw. Można go kupić dosyć tanio pod adresem: https://super-stek.pl/38-smalce Do tego smalec kaczy i gęsi. A dla lubiących "białe złoto": https://super-stek.pl/bbq-wszystko-na-grilla/61-slonina-gruba-ze-skora-4-5-cm.html

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-800914
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 456
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

To powinno sie błyszczeć od tłuszczu

W takim razie dam jeszcze jedną szansę szałotowi. A boczek to wyjątkowa chudzina, przebrałem wszystko co było i pomimo że klasy S, to czasami trafia się tłuściejszy a ostatnio niestety. Z resztą na robioną chwilę temu szynkową zamówiłem dwie nogi, i pomimo że były klasy E, to też tłuszczu było niezbyt wiele. 


[Dodano: 03 gru 2022 - 15:42]

 

 

Swoją drogą łój wołowy

Jest dostępny w Makro, świeży, nie wiem czy zawsze ale kilka razy widziałem a że chodzi za mną pewne znane danie z wykorzystaniem łoju, to pewnie spróbuję. 


[Dodano: 03 gru 2022 - 15:43]

 

 

A dla lubiących "białe złoto"

No i tak przy okazji, to jest słonina karkowa, czy nie wiadomo? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-800917
Udostępnij na innych stronach

mam zamiar kupic i zrobic w smazone z koprem

Z tych ostatnich na razie trochę rolmopsów i smażone w całości. 

 

post-55133-0-42382200-1670101663_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-801036
Udostępnij na innych stronach

@paweljack, Moje juz tez zrobione jak przeloze do sloika to zrobie fotke , ja skladalam filet w poprzek , zazwyczaj skladam 2 filety skora na wierzch , ale te byly spore to za duzo jak zjesc taki kawal , szczeolnie jak jeszcze innych dan jest na wigilje .

Pawel w czym panierowales? Ja tym razem tylko w samej mace razowej grubomielonej bez bulki tartej , czasem robie mieszanke.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-801131
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pawel w czym panierowales?

Śledzie są w całości a że bałtyckie są małe to akurat pasują do słoja. Zawsze w ocet panieruję w bułce tartej. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-801261
Udostępnij na innych stronach

 

Pawel w czym panierowales?

 

Śledzie są w całości a że bałtyckie są małe to akurat pasują do słoja. Zawsze w ocet panieruję w bułce tartej.

sproboj w mace zytniej gruboziarnistej filety nie chlona za duzo oleju i sa chrupiace ,ja mieszam make pieprz i sol . Ja kupuje tylko filet bo mam fobie na osc ,nawet sardynke z puszki to musze osci wybrac :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-801264
Udostępnij na innych stronach

 

 

a kupuje tylko filet bo mam fobie na osc

Takie śledzie robi się w całości i w zależności od upodobań, można zjeść całego albo wyjąć kręgosłup i to wszystko. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-802059
Udostępnij na innych stronach

@paweljack, w Polsce w calosci , u nas robi sie z  fileta , zreszta nawet jak sie lapie samemu to kazdy praktycznie filetuje , jak dla mnie super bo ja nie toleruje zadnych osci nawet tych ze szprotki :)  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-802216
Udostępnij na innych stronach

@MariuszB, dlatego nie jadam za duzo ryb , glownie takie comaja malo osci lub filety najlepiej lubir okonia  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-802239
Udostępnij na innych stronach

@MariuszB, dlatego nie jadam za duzo ryb , glownie takie comaja malo osci lub filety najlepiej lubir okonia  :thumbsup:

"-Jakie morskie ryby Pani zna?

- Filety.  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-802242
Udostępnij na innych stronach

@paweljack, no jesli chodzi o rodzaje ryb to znam wiele gatunkow . za mlodu sama wedkowalam  :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-802303
Udostępnij na innych stronach

 

 

"-Jakie morskie ryby Pani zna?

 

Ja z ryb najbardziej lubie rypanie i walenie. Choć walenie to ssaki. ;) :D

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-802379
Udostępnij na innych stronach

Udało mi się kupić atlantyckich w słusznym rozmiarze. Będą porządne kaszubskie.

 

post-55133-0-16018200-1670853107_thumb.jpeg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-802766
Udostępnij na innych stronach

Kupujecie gdzieś kapłony?  :rolleyes:


[Dodano: 15 gru 2022 - 19:47]

 

 

Połowę octu zastąpiłem marynatą z pieczarek

I rzeczywiście dałeś tylko 3-4 łyżki? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-803432
Udostępnij na innych stronach

Moje też gotowe.

post-55133-0-49018300-1671136287_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-803457
Udostępnij na innych stronach

Śledzie proboszcza też zrobione, zastanawiam się tylko czy nie za szybko na Wigilię.  

 

post-55133-0-34327600-1671182977_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-803531
Udostępnij na innych stronach

 

 

zastanawiam się tylko czy nie za szybko

jutro jadę do Warszawy , to się mogę podpiąć :D :D :D

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-803616
Udostępnij na innych stronach

 

zastanawiam się tylko czy nie za szybko

jutro jadę do Warszawy , to się mogę podpiąć :D :D :D

 

W dzień wędzę ale po południu będę w domu, zapraszam. Możemy sprawdzić czy się przegryzły. Metro podjeżdża pod samą klatkę.  :D

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-803620
Udostępnij na innych stronach

O ... niestety będę do południa , ale dziękuję za zaproszenie , może przy innej okazji :)

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-803646
Udostępnij na innych stronach

Jak Wam zazdroszcze swiezych sledzi

Wreszcie wpadłem na to jak Ci te śledzie dostarczyć.

Mogę Ci przywieźć, tak jak Ty kiedyś przywiozłaś mi chleb.  :D  Zapakuję próżniowo, schowam w kawie i psy na lotnisku nie wyniuchają.  :cool:

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-803815
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

To jest czosnek solony z przepisu z forum, zwykły Harnaś, nie robiłem go pierwszy raz. Po zmieleniu w maszynce był normalnego koloru. Potem trafił do lodówki i na drugi dzień już był taki. Komuś się coś takiego zdarzyło, ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak? Cała partia, nie jeden słoik.

Czosnek od jesieni, od zakupu wisiał na balkonie w warkoczach.

post-55133-0-03619700-1675072102_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-811875
Udostępnij na innych stronach

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-811906
Udostępnij na innych stronach

 

 

Komuś się coś takiego zdarzyło
Koloryt czosnku po obróbce, zielonkawy, niebieskawy, żółty czy różowy  nie jest osobliwością. To przemiany enzymatyczne  zupełnie nie wpływające na smak . Tylko inny kolor  :thumbsup:  Ten nawet ciekawy wyszedł  :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-811918
Udostępnij na innych stronach

Dobrze napowietrzony + zwiazki siarki =kolor


[Dodano: 30 sty 2023 - 14:49]

 

 

W tym linku mówią o occie i cebuli. Do kiszenia nigdy ich nie dodaję, a czosnek-nie wszystek bywa zielonkawy.niebieski.


[Dodano: 30 sty 2023 - 14:50]

Na lekcje chemii się nie chadzało.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/17/#findComment-811928
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.