Skocz do zawartości

paweljack w kuchni


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 458
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@Małgoś, ja zazwyczaj pije kranowke .a taka od czasu do czasu ...troche chemi trzeba  :) sam zywiec mi nie smakuje ..zalatuje plastikiem :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

sam zywiec mi nie smakuje ..zalatuje plastikiem

Ten cytrynowy też zalatuje, tylko aromat cytrynowy to przytłumia. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to zywiec zdroj niegazowana cytrynowa :)

 

 

 

 

Kupuj żywiec zdrój..a cytrynę sama sobie dodaj..zdrowiej będzie ;)

 

 

 Małgoś dobrze prawi :D   Na 1000%  woda na aromacie cytrynowym . Cytryny nawet nie widziała . Aromaty są dzisiaj wszędzie ......... no prawie wszędzie , jeżeli chodzi o smaki . :D

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja przeciez juz nie raz pisalam ze len jestem ..woda z kranu do szklanki ale plasterek cytryny ukroic to juz ciezko :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja wczoraj kupiłem w Delikatesach HOMAR piękne, grube płaty po 12,70 za kg.

 

 

U nas solone filety ze sledzia 45 zl

 

Jak pisałem wcześniej, też wczoraj zakupiłem.

7,8o € za kilogram płatów świeżego śledzia.

Dla porównania, kilogram schabu 4,6o €.

 

Jak tu żyć Panie premierze? Jak tu żyć!!!  :D

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Karolu!

Masz u mnie dodatni punkt ujemny za tą wypowiedź.

Proszę o wyrozumiałość.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zakładając solankę 6% i biorąc pod uwagę zjawisko wyrównywania stężeń roztworów, możemy założyc, iż mięso ryb przyjmie ok. 2,5-3% soli, co jest wartością pożądaną.

Tak też już robię ale tak jak do śledzi po kaszubsku są dobre, to do oleju jakby za mało słone. Zrobiłem ostatnio na próbę śledzie z cytryną i jabłkiem, no i w ogóle mi nie smakują, są takie jakbym mocno wypłukał. Może jak do oleju to dać solankę 8 % ? A w ogóle to taka solanka powinna być litr na kilogram?  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A w ogóle to taka solanka powinna być litr na kilogram?
ja np. tak daję ;) - litr solanki na kg :)  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Mam i ja!   :D  Pierwsze swoje, ze świeżych śledzi. Z patyczkami do rolmopsów.  ;)

 

 

post-55133-0-23824400-1485812810_thumb.jpg

 

 

Dzięki Maxell.  :)

 

ROLMOPSY MAXELLA

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Ostatnio sporo trenuję ze śledziami, dodatkowe możliwości daje fakt, że w Makro od jakiegoś czasu oprócz naszych bałtyckich śledzi są również śledzie atlantyckie. Małe śledzie robię w panierce i wrzucam w II zalewę Maxella. :D  ROLMOPSY MAXELLA  Śledzie są tylko oczyszczone. Potem jajko, tarta bułka, olej słonecznikowy i po wystygnięciu do słoja. Zalewam wystudzoną zalewą.
 
post-55133-0-67816500-1508749410_thumb.jpg
 
 
Śledzie po kaszubsku to już codzienność.

ZLOTOWE CHŁAPOWSKIE ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Potem jajko, tarta bułka, olej słonecznikowy i po wystygnięciu do słoja. Zalewam wystudzoną zalewą
:thumbsup: ​ a próbowałeś zalać ryżowym ? bezsmakowy - co może podkreślić delicjus śledzika  :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a próbowałeś zalać ryżowym

Sam, z wodą, jakiś procent?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Sam, z wodą
:D ​rzeczywiście  nie dopisałem :facepalm: ​sorki  nie zalać a smażyć na oleju ryżowym -  :facepalm: Mea Cupla ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potem jajko, tarta bułka, olej słonecznikowy i po wystygnięciu do słoja.

 

Słonecznikowy to tylko na surowo - do smażenia to z naszych jedynie rzepakowy i nie tłoczony na zimno , ale rafinowany .

 

Najlepiej smażyć na naszym poczciwym smalcu. 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Sam, z wodą
:D ​rzeczywiście  nie dopisałem :facepalm: ​sorki  nie zalać a smażyć na oleju ryżowym -  :facepalm: Mea Cupla ;) ​

Myślałem, że o zalewie octowej mówimy, że jakaś ciekawa.

 

 

Słonecznikowy to tylko na surowo - do smażenia to z naszych jedynie rzepakowy

Testowałem jeden i drugi i masz rację, ale rzepakowym z reguły zalewam śledzie na surowo, to postanowiłem smażyć na słonecznikowym pomimo, że najlepszy do słatek. Ale też jest spoko.  :)

 

 

Najlepiej smażyć na naszym poczciwym smalcu.

To takie przyzwyczajenia z domu, schabowego oczywiście na smalcu a ryby zawsze na oleju się robiło. :)   

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

postanowiłem smażyć na słonecznikowym pomimo, że najlepszy do słatek. Ale też jest spoko. 

Ale Twoje jelitkowo się nadwyręża i to poważnie.

Możesz smażyć na oliwie  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale Twoje jelitkowo się nadwyręża i to poważnie.

Ze względu na słonecznikowy czy w ogóle, że olej? A nie ma znaczenia, jak i tak to idzie w ocet? Gdybyś mogła rozwinąć?   :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śledź smażony to tylko obtoczony w mace, a nie bułka i do tego jeszcze jajko?

W Wielkopolsce na bogato ;)  A tak poważnie, to nawet w starych książkach jest mąka, jajko i bułka, jak coś ma być panierowane. Ja mąkę sobie odpuszczam.    

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.