Skocz do zawartości

paweljack w kuchni


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 458
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

polecam mrozony, z puszki ma inny smak.

 jesli nie ma to podalam u siebie zeby Pawlowi nie zasmiecac

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=386084

 

 


 

 

pioro, sorry, a czemu Ty tak bez majtek tańczysz ?

sprzedal gatki kupil miodek  :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też jestem za groszkiem mrożonym a  w wersji bez grzanek można wszystkie jarzyny zmiksować i dopiero do nich dodać  groszek by był w całości .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Karkówka zamarynowana na pierwszy dzień Świąt.

 

post-55133-0-45499400-1419375053_thumb.jpg

 

 

Przepis:

 

Karkówka Maxella

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekaw jestem do jakiej temp. w środku piekłeś. Moja będzie serwowana dzisiaj, zobaczymy jakie będą oceny.  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Karkówka wyśmienita, wszyscy goście zachwyceni.

Ładnie się prezentuje ta Twoja karkóweczka :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekaw jestem do jakiej temp. w środku piekłeś. Moja będzie serwowana dzisiaj, zobaczymy jakie będą oceny.  :)

Po dwóch godzinach w 190 stopniach, jak zmierzyłem było 69 st. w środku.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja parzyłem do 73 w środku. Wyszła rewelacyjnie. Do tego sałata z przepisu Maxella  :tongue: . Oceny gości bardzo dobre.  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oprócz wymienianych wcześniej śledzi  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/485-życzenia-świąteczne/?p=391024 dodatkowo znalazły się jeszcze na stole śledzie Małgoś http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1118&Itemid=4

 

post-55133-0-39566900-1419849836_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack
poprawa linków

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie omieszkam spróbować

Spróbuj bo warto, nasz "Ojciec założyciel" wie co dobre.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś mam dla Was zupę, jaką podawano w pierwszej klasie na Titanicu.

 

Zupa z Titanica

 

Moja wersja

 

Składniki:

 

post-55133-0-70303100-1420570214_thumb.jpg

 

Olej

5 średnich cebul

4 marchewki

Bekon - polędwica wędzona 160 g

5 ząbków czosnku

Pęczak – 200 g

Białe wino 2/3 szklanki,

irlandzka whiskey

Bulion wołowy - 2 L

Filiżanka śmietany

Sól, pieprz, czerwony ocet winny

bouquet garni – (pietruszka, tymianek, listek bobkowy)

 

Przygotowanie:

 

Na oleju do miękkości smażymy cebulę ale tak aby nie zbrązowiała.

 

post-55133-0-66762700-1420570215_thumb.jpg

 

Następnie dorzucamy marchewkę,

 

post-55133-0-70178500-1420570216_thumb.jpg

 

polędwicę

 

post-55133-0-69179400-1420570217_thumb.jpg

 

i dusimy kilka minut.

 

Dokładamy posiekany czosnek i dusimy wszystko razem kilka minut.

Sypiemy pęczak, sporo pieprzu,

 

post-55133-0-71885300-1420570218_thumb.jpg

 

dolewamy wino i odrobinę whiskey.

 

post-55133-0-71290300-1420570219_thumb.jpg

 

Następnie bulion.

 

post-55133-0-69616500-1420570220_thumb.jpg

 

Zamaczamy bouquet garni i gotujemy około 45 minut, do miękkości marchewki.

 

post-55133-0-75499900-1420570221_thumb.jpgpost-55133-0-71867600-1420570222_thumb.jpg

 

Po tym czasie dodajemy śmietanę i łyżkę octu winnego. Jeszcze odrobinę whiskey i traktujemy zupę blenderem, nie koniecznie na jednolity krem.

Przed podaniem dodajemy jeszcze soli i pieprzu a na talerz odrobinę śmietany i łyżkę whiskey.

Posypujemy natką. 

 

post-55133-0-25389300-1420570223_thumb.jpg

 

I rewelacyjna zupa gotowa.

 

http://www.topglobus.ru/skin/smile/s6722.gif

 

 

A tu oryginał:

 

Makłowicz w podróży - Tropem legend

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmm, mam jeszcze polędwice świąteczną :rolleyes: - może w ten sposób ją zagospodaruję tylko do sklepu po wiskacza trzeba podjechać :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Generalnie zjadam naprawdę wszystko ale tej zupy zjadłem tylko łyżkę:/wszystko mi normalnie rosło w gębie!ale zaznaczam że jadłem orginal wersje,po mojemu szkoda whiskey;)aleee są smaki i smaczki a może twoja jest lepsza od orginału;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Generalnie zjadam naprawdę wszystko ale tej zupy zjadłem tylko łyżkę:/wszystko mi normalnie rosło w gębie!ale zaznaczam że jadłem orginal wersje,po mojemu szkoda whiskey;)aleee są smaki i smaczki a może twoja jest lepsza od orginału;)

A jesteś w stanie powiedzieć co Ci nie odpowiadało? Marchewka, cebula czy kasza?

Moja M. dziś powiedziała, że zamiast kaszy wolałaby z ziemniakami. A tak poza tym, że smakuje.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak było to zmiksowane i nie wiem co tam było pewno to co ty zapodałeś;)może za wiele wiski no nie podeszła mi za pierona;)A i taka ciekawostka w muzeum titanica zapodawają tą zupkę;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

może za wiele wiski

Pochodzę z Wielkopolski, wierz mi, nie dałem za dużo.  :laugh:

 

 

A i taka ciekawostka w muzeum titanica zapodawają tą zupkę ;)

Stamtąd mam przepis  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pochodzę z Wielkopolski, wierz mi, nie dałem za dużo.

Czyli ... oszczędnie :laugh: aby na dłużej starczyło :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Generalnie zjadam naprawdę wszystko ale tej zupy zjadłem tylko łyżkę:/wszystko mi normalnie rosło w gębie!ale zaznaczam że jadłem orginal wersje,po mojemu szkoda whiskey;)aleee są smaki i smaczki a może twoja jest lepsza od orginału;)

Już wiem, na pewno nie leżał Ci użyty bekon irlandzki, jakby zrobili z Twoim na pewno weszłaby Ci bez problemu.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przetestowałem pierwszy raz zupę cebulową. Testy wypadły bardzo pomyślnie.  :)

 

post-55133-0-40781700-1421615332_thumb.jpg

 

Przepis znalazłem u Kruszynki.

 

Zupa cebulowa Joli

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie dziś, ostatnia paczka robionych na Święta pierogów z dorszem.  :(

 

A swoją drogą, pierwszy raz jadłem pierogi z rybą.

 

post-55133-0-07688700-1421779353_thumb.jpg

 

 

PIEROGI Z DORSZEM OD KRUSZYNKI

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.