Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

paweljack w kuchni


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
333 odpowiedzi w tym temacie

#41 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6175 postów

Napisano 10 mar 2014 - 21:56



Moje gratulacje i smacznego na te smakowitości :clap: :clap: :clap:

Lubię zaglądać do Twojej kuchni, zawsze tutaj cos ciekawego i smacznego.

 

Pozdrawiam serdecznie

Dzięki Basiu za uznanie, od czasu do czasu coś tam do gara wrzucę. 0dirol.gif



#42 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 10 mar 2014 - 21:57

Paweł.

Kiedy się uspokoisz z tymi przepisami ?



#43 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1963 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 11 mar 2014 - 08:00

Paweł. Kiedy się uspokoisz z tymi przepisami ?

Przyganiał kocioł garnkowi - a kiedy Ty się uspokoisz  :rolleyes:  :), faktem jest, że nasz kolega idzie po bandzie ostro moja czapka z głowy 

Pozdrawiam  :thumbsup:



#44 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 11 mar 2014 - 12:38

Może masz jakiś przepis co zrobić z wytrybowanych kości schabowych. Narazie nie chce mi się mielonek i pasztetów. Może by jakoś dodać jakiegoś mięska i kichę ukręcić? Były ładne kości dzisiaj. Niby dla pieska kupiłam, takie drobne schabowe. Po wytrybowaniu mam 1,700 z 4 kg kości a i dla pieska sporo zostało na kostkach.

 

Pozdrawiam serdecznie



#45 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6175 postów

Napisano 11 mar 2014 - 12:53

Może masz jakiś przepis co zrobić z wytrybowanych kości schabowych. Narazie nie chce mi się mielonek i pasztetów. Może by jakoś dodać jakiegoś mięska i kichę ukręcić? Były ładne kości dzisiaj. Niby dla pieska kupiłam, takie drobne schabowe. Po wytrybowaniu mam 1,700 z 4 kg kości a i dla pieska sporo zostało na kostkach.

 

Pozdrawiam serdecznie

Myślę, że w tym temacie to DZIADEK najprędzej coś podpowie. Pozdrawiam.



#46 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 11 mar 2014 - 13:11

Dzieki Pawle. Może DZIADEK podpowie. Na razie mięsko siedzi w lodówce.

 

Pozdrawiam serdecznie



#47 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6175 postów

Napisano 13 mar 2014 - 20:09

SOS BOLOGNESE WG MACIEJA KURONIA

 

500 g mielonej, chudej wołowiny ( u mnie 350 g)

100 g startego parmezanu

300 g pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę (ewentualnie pomidory w puszce)

50 g oleju lub oliwy ( u mnie oliwa)

4 ząbki czosnku

2 cebule ( u mnie 1 cebula)

posiekane świeże lub suszone zioła: oregano, tymianek, bazylia, pietruszka

sól, pieprz

Czas przygotowania 30 min.

 

 

Sposób przyrządzania:

Siekamy czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

 

Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, przesmażamy na niej czosnek,

 

Załączony plik  Bolognese 1.jpg   63,82 KB   5 Ilość pobrań

 

cebulę.

 

Załączony plik  Bolognese 2.jpg   79,26 KB   5 Ilość pobrań

 

Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone mięso i mieszając smażymy.

 

Załączony plik  Bolognese 3.jpg   90,32 KB   5 Ilość pobrań

 

Na koniec dodajemy pomidory i część przypraw (jeżeli mamy do dyspozycji tylko suszone zioła, to dodajemy wszystkie). Doprawiamy solą i pieprzem. U mnie dodatkowo pudełko sosu pomidorowego. Świeża bazylia i pietruszka. 

 

Załączony plik  Bolognese 4.jpg   89,1 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  Bolognese 5.jpg   111,98 KB   5 Ilość pobrań

 

Niektórzy dodają od razu parmezan, ja wolę posypać gorący sos na talerzu.

Spaghetti gotujemy zgodnie z przepisem w dużej ilości osolonej wody z łyżką oliwy. Następnie makaron odcedzamy i wykładamy do miski, mieszamy z sosem. Każdy uczestnik biesiady nakłada sobie porcję makaronu i posypuje na talerzu startym parmezanem i świeżymi ziołami. Taki makaron możemy podać także z innymi sosami, np.: z sosem pesto. Wtedy dobrze jest podać osobno cząstkę cytryny, jej sok zaostrzy smak potrawy.

 

Reszta zieleniny

 

Załączony plik  Bolognese 6.jpg   127,56 KB   5 Ilość pobrań

 

U mnie wersja z penne

 

Załączony plik  Bolognese 7.jpg   108,87 KB   5 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Bolognese 8.jpg   90,51 KB   5 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Bolognese 9.jpg   82,9 KB   5 Ilość pobrań


Użytkownik paweljack edytował ten post 30 paź 2014 - 21:12


#48 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 13 mar 2014 - 20:22

Wizualnie danie wygląda super :thumbsup: jednak sos robię nieco rzadszy .. ale to kwestia gustu, najważniejsze że smakowało



#49 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 13 mar 2014 - 20:38

Paweł, czy możesz zaaplikować sobie coś na wstrzymanie ?  :devil:



#50 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6175 postów

Napisano 13 mar 2014 - 20:40

Paweł, czy możesz zaaplikować sobie coś na wstrzymanie ?  :devil:

Średnio wypada, że robię obiad raz miesiącu, to nie często przecież  :D



#51 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 13 mar 2014 - 20:43

Może jakiś medykament Ci podeślę !

Tyle tego tworzysz, że nie wiem za co się zabrać.  :D  :thumbsup:  :clap:  :clap:  :clap:



#52 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6175 postów

Napisano 13 mar 2014 - 20:45

Może jakiś medykament Ci podeślę !

Tyle tego tworzysz, że nie wiem za co się zabrać.  :D  :thumbsup:  :clap:  :clap:  :clap:

Dzięki, zrób bolognese, szybkie jest.



#53 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 13 mar 2014 - 20:59

:D  :thumbsup:



#54 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6175 postów

Napisano 13 mar 2014 - 21:15

jednak sos robię nieco rzadszy

Ja też, dlatego dodaję dodatkowo pudełko sosu ale pomocnik szefa wstawiła za późno makaron i trochę odparowało  :D



#55 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6175 postów

Napisano 18 mar 2014 - 22:02

Tak na szybko:

 

jabłko

 

gruszka

 

mandarynka

 

ananas

 

banan

 

kilka winogron

 

i szybka sałatka owocowa gotowa.

 

Załączony plik  sałatka owocowa.jpg   36,44 KB   5 Ilość pobrań


Użytkownik paweljack edytował ten post 30 paź 2014 - 21:12


#56 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 18 mar 2014 - 22:41

Tak na szybko:
  Kolacja ..? czy PRZYSTAWKA...? Pojadłeś? :) ;) :) Wiem , że nie samym ''mięchem'' człowiek żyje ... ale ,ale..ale... :rolleyes: Pozdro! :thumbsup:

#57 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5916 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 mar 2014 - 09:47

a do salatki troszke jogurtu i szczypta cynamonu ...miod w gebie :)



#58 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6175 postów

Napisano 19 mar 2014 - 09:56

  Kolacja ..? czy PRZYSTAWKA...? Pojadłeś?

Taką michą można by się najeść ale bardziej to połechtanie podniebienia. :D Pozdrawiam



#59 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6175 postów

Napisano 21 mar 2014 - 21:19

Jutro wpadają synowie, więc trochę rosołku nastawiłem. Perliczka, trochę wołowiny, kawałek gęsiny i kacze żołądki 2glodny.gif

 

Załączony plik  Rosół.jpg   92 KB   7 Ilość pobrań



#60 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6175 postów

Napisano 25 mar 2014 - 19:38

KRÓLIK PO MYŚLIWSKU (R. Makłowicz, Smak corridy)

 

1 królik
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka białego wytrawnego wina
0,5 szklanki brandy de jerez
250 g grzybów leśnych
pęczek natki
pęczek tymianku
oliwa
sól, pieprz

2-3 Wątróbki

 

Kawałki królika zamarynować w tymianku, czosnku i natce (ok. 1 godz. w chłodnym miejscu). 

 

Załączony plik  Królik marynata.jpg   80,88 KB   7 Ilość pobrań

 

Po tym czasie zdjąć z niego czosnek i osmażyć na złoto z obu stron. 

 

Załączony plik  Królik zełocony.jpg   88,84 KB   8 Ilość pobrań

Dodać czosnek i pietruszkę z marynaty oraz drobno posiekaną cebulę.

 

Załączony plik  Królik wino i brandy.jpg   105,32 KB   7 Ilość pobrań

Królika posolić, wrzucić grzyby, wlać wino i brandy, dusić do miękkości około 30 minut. 
Wyparowany sos uzupełniać bulionem z kurczaka. 
Wątróbkę zeskrobać nożem, dodać do sosu. 
Gotować wszystko razem jeszcze 2 – 3 minuty.

 

Załączony plik  Królik talerz.jpg   48,35 KB   7 Ilość pobrań

 

Smacznego 0dirol.gif


Użytkownik paweljack edytował ten post 30 paź 2014 - 21:12





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych