miro Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Marca 2014 A o wymianie gazowej kolega słyszał ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Marca 2014 Hmmm coś bliżej ... Nie następuje wymiana gazowa Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesnik27 Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Marca 2014 No dobra przyznaje się do braku doświadczenia w przypadku obróbki mięsa, wymiana gazowa kojarzy mi się raczej z fotosyntezą Proszę o wytłumaczenie jakie znaczenie ma wymiana gazowa w przypadku procesu peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 14 Marca 2014 A tak poczytać nie łaska ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesnik27 Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 14 Marca 2014 Poczytałem tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-z-worka/Ale jedyne do czego doszedłem to że peklowanie w workach to drażliwy temat.I nadal nie wiem co ma wymiana gazowa do peklowania mięsa tj do procesu czysto chemicznegoNa mój rozum wymiana gazowa zaczyna się w momencie gdy mięso zaczyna nam z powrotem żyć tj gdy zaczynają nam się namnażać bakterie. Co jest wynikiem niepożądanym niezależnie od używanego "naczynia". Jedyna różnica polega na tym że w otwartym pojemniku produkty przemiany bakterii dyfundują do otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Marca 2014 Głupi pomysł, bardzo głupi.ł A o wymianie gazowej kolega słyszał ? A tak poczytać nie łaska ? Czyżby koledze miro znów zabrakło merytorycznych argumentów?Stwierdzenie, że jest to niezgodne ze sztuką masarską to żaden argument! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Marca 2014 Skraus niczego mi nie zabrakło, ale ile razy można pisać o tym samym, no ile ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Marca 2014 Skraus niczego mi nie zabrakło, ale ile razy można pisać o tym samym, no ile ? Miro, znowu uchylasz sie od odpowiedzi Nigdzie nie znalazłem racjonalnego wyjaśnienia,może podasz post Ja zawsze solę mięso na wędliny dojrzewające prożniowo, a jako że solę a nie pekluję pilnuję by temp. byla w zakresie 0-30C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Marca 2014 Daniel - Shadow pekluje w woreczkach strunowych i sobie chwali Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Marca 2014 ale ile razy można pisać o tym samym, no ile ? Myślę ze aż do skutku i to w formie bardzo przyjaznej jak to kiedyś bywało . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Marca 2014 Miro, znowu uchylasz sie od odpowiedzi Znowu, a jakże i niech będzie Twoje na wierzchu. Myślę ze aż do skutku i to w formie bardzo przyjaznej jak to kiedyś bywało . Najprościej jest napisać posta. Poszukać ...... szkoda czasu.......... i tak się tworzy bałagan na forum.Grzeczność i "jak to kiedyś bywało" nie ma tu nic wspólnego. Ale, że lubię pomagać, to wykonałem jedną czynność.Wyszukiwarka forum, wyrażenie "wymiana gazowa", autor postów Miro i w sekundę mamy wyniki: https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search§ion=search&do=search&fromsearch=1 Ale co tam, to przecież tak skomplikowana sprawa ...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Marca 2014 Wyszukiwarka forum, wyrażenie "wymiana gazowa", autor postów Miro i w sekundę mamy wyniki: Znalazłem tylko Ale tam nie pisze jaki gaz z solanki wymienia się na jaki inny gaz! O ile wiem to peklowanie polega na nasyceniu mięsa solą, oraz oraz zachowaniu właściwej rożowoczerwonej barwy mięsa. Z gazem znalazłem tylko to Proces uwalniania rodnika -NO: NaNO2 → HNO2 →NO + H2OProces utrwalania barwy: mioglobina + NO → nitrozylomioglobina (czerwona) + temperatura → nitrozylomiochromogen (różowy) Nadal nie rozumię jaki wpły na peklowanie ma powietrze lub jego brak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Marca 2014 Daniel - Shadow pekluje w woreczkach strunowych i sobie chwali Worki to przyjaciel domowego zadymiarza, a kto tam słyszał o wymianach gazowych, bo ja jakoś nie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Talib Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Marca 2014 No to jak z tymi woreczkami w końcu ? bo to na prawdę ciekawy pomysł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Marca 2014 Dla "półprzemysłowców" takie worki to faktycznie jakieś fanaberie. Ale dla kogoś, kto robi kilka kilogramów mięsa jednorazowo to ciekawe rozwiązanie.Miro, nie daj się prosić i powiedz coś więcej, albo jak możesz podaj linki. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Talib Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Marca 2014 Ja zawsze mam problem bo tej wody zawsze mało :/ i kombinować coś trzeba, a to byłoby super wkładasz, zalewasz zamykasz i już jest A woreczek nie jest jednorazowy przecież Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 16 Marca 2014 Link który wkleiłem nie działa, nie wiem czemu dlatego wklejam co najważniejsze: Wiele drobnoustrojów o właściwościach sacharolitycznych (w tym również gnilne) rozkłada cukry. W warunkach tlenowych na powierzchni mięsa pałeczki z rodzaju Pseudomonas, mikrokoki, drożdże i pleśnie utleniają cukry do wody i CO2 . Przy niedostatecznym dostępie tlenu w obecności np. pałeczek mlekowych utlenianie cukrów jest niezupełne i powstaje kwas mlekowy.Produkty rozpadu cukrów zazwyczaj nie zmieniają zapachu i smaku mięsa. Wzrost drobnoustrojów wskutek dużych ilości energii uzyskanych z reakcji rozkładu cukrów jest bardzo obfity na powierzchni mięsa i powoduje jego śluzowacenie. Jeśli proces rozkładu cukrów zachodzi w warunkach beztlenowych i jest powodowany przez heterofermentatywne bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus, wówczas wytwarza się CO2, alkohol etylowy i kwas mlekowy, a mięso staje się kwaskowate i zawiera znaczne ilości gazu (mięso gąbczaste). Jego barwa szarzeje lub staje się zielonkawa. Opakowania produktów mięsnych, np. woreczki z tworzyw sztucznych, mogą nawet pękać, a puszki bombażują.Przy rozkładzie cukrów tylko do kwasów organicznych, bez wytwarzania C02, produkty mięsne są tylko kwaśne. Przy rozkładaniu cukrów przez beztlenowce mogą się tworzyć poza C02, kwasem mlekowym i octowym również H2, kwas masłowy, aceton. Wynikiem działania beztlenowców może być bombaż puszek konserw z mięsa peklowanego i odrażający zapach i smak. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Po pierwsze, w temperaturze właściwej dla procesu peklowania rozwój drobnoustrojów zostaje znacznie ograniczony a sól i azotyn działają bakteriostatycznie. Nic tam się szkodliwego nie namnoży, chyba że zakazimy surowiec lub zalewę peklującą.Po drugie - podczas peklowania mięso nie ma kontaktu z tlenem, ponieważ jest zanurzone w zalewie peklującej. To co napisałeś dotyczy raczej surowego mięsa i gotowych produktów przechowywanych w temperaturze otoczenia. Edytowane 16 Marca 2014 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Marca 2014 Po drugie - podczas peklowania mięso nie ma kontaktu z tlenem, ponieważ jest zanurzone w zalewie peklującej. I właśnie dlatego Unia Europejska dopuszcza jeszcze azotyny, bo powstrzymują rozwój botuliny w warunkach beztlenowych. Rozwój botuliny powstrzymuje też temperatura poniżej 3oC i dlatego temperatura przechowywania wędlin i ryb w opakowaniach próżniowych wynosi 0-3oC Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Marca 2014 Woreczki strunowe to coś co jest wykonane z plastiku , czyli nie ma pewności ,że nie ma rekcji z solanką dlatego do peklowania używam naczyń szklanych,albo emaliowanych garnków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Marca 2014 Jeśli są przeznaczone do żywności, to muszą być wykonane z materiału który jest odporny na związki chemiczne występujące w naszych kuchniach. W dzisiejszych czasach nie jest to problemem. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Marca 2014 Jeśli są przeznaczone do żywności, to muszą być wykonane z materiału który jest odporny na związki chemiczne występujące w naszych kuchniach. W dzisiejszych czasach nie jest to problemem. Do kontaktu z żywnością, nie oznacza że możesz w nich peklować czy parzyć.Ale co ja tu piszę..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Marca 2014 kiedyś peklowałem tylko w garach glinianych (bo innych nie było ) dziś z wygody plastykowych (lżejsze,ustawne) a w przyszłości to może w workach strunowych (to dopiero jest wygoda). Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Marca 2014 Kiedyś robiłem to w grubych torebkach do mrożenia . Zawiązywałem dolny koniec nicią wędliniarską bo potrafiły się rozkleić , wkładałem mięsko zalewałem roztworem , przez słomkę wypychałem całe powietrze i zawiązywałem górę . Zajmuje to dużo mniej miejsca . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Marca 2014 No, czyli tradycja jest... woreczek i słomka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.