Skocz do zawartości

W czym peklujecie szyneczkę ?


Rekomendowane odpowiedzi

A o wymianie gazowej kolega słyszał ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340658
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 100
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Hmmm coś bliżej ... Nie następuje wymiana gazowa ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340659
Udostępnij na innych stronach

No dobra przyznaje się do braku doświadczenia w przypadku obróbki mięsa, wymiana gazowa kojarzy mi się raczej z fotosyntezą :)

 

Proszę o wytłumaczenie jakie znaczenie ma wymiana gazowa w przypadku procesu peklowania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340662
Udostępnij na innych stronach

A tak poczytać nie łaska ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340666
Udostępnij na innych stronach

Poczytałem tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-z-worka/

Ale jedyne do czego doszedłem to że peklowanie w workach to drażliwy temat.

I nadal nie wiem co ma wymiana gazowa do peklowania mięsa tj do procesu czysto chemicznego

Na mój rozum wymiana gazowa zaczyna się w momencie gdy mięso zaczyna nam z powrotem żyć tj gdy zaczynają nam się namnażać bakterie. Co jest wynikiem niepożądanym niezależnie od używanego "naczynia". Jedyna różnica  polega na tym że w otwartym pojemniku produkty przemiany bakterii dyfundują do otoczenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340675
Udostępnij na innych stronach

 

 

Głupi pomysł, bardzo głupi.

ł

 

A o wymianie gazowej kolega słyszał ?
 

 

 

 

A tak poczytać nie łaska ?

 

 

Czyżby koledze  miro znów zabrakło merytorycznych argumentów?

Stwierdzenie, że jest to niezgodne ze sztuką masarską to żaden argument!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340742
Udostępnij na innych stronach

Skraus niczego mi nie zabrakło, ale ile razy można pisać o tym samym, no ile ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340759
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skraus niczego mi nie zabrakło, ale ile razy można pisać o tym samym, no ile ?
 

 

 Miro, znowu uchylasz sie od odpowiedzi :laugh:


Nigdzie nie znalazłem racjonalnego wyjaśnienia,

może podasz post :)


Ja zawsze solę mięso na wędliny dojrzewające prożniowo, a jako że solę a nie pekluję pilnuję by temp. byla w zakresie 0-30C

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340762
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale ile razy można pisać o tym samym, no ile ?

 Myślę ze aż do skutku i to w formie bardzo przyjaznej jak to kiedyś bywało .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340765
Udostępnij na innych stronach

Miro, znowu uchylasz sie od odpowiedzi

 

Znowu, a jakże i niech będzie Twoje na wierzchu.

 

 

Myślę ze aż do skutku i to w formie bardzo przyjaznej jak to kiedyś bywało .

 

Najprościej jest napisać posta. Poszukać ...... szkoda czasu.......... i tak się tworzy bałagan na forum.

Grzeczność i "jak to kiedyś bywało" nie ma tu nic wspólnego.

 

Ale, że lubię pomagać, to wykonałem jedną czynność.

Wyszukiwarka forum, wyrażenie "wymiana gazowa", autor postów Miro i w sekundę mamy wyniki:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&section=search&do=search&fromsearch=1

 

Ale co tam, to przecież tak skomplikowana sprawa ......

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340778
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyszukiwarka forum, wyrażenie "wymiana gazowa", autor postów Miro i w sekundę mamy wyniki:

 

Znalazłem tylko 

Ale tam nie pisze jaki gaz z solanki wymienia się na jaki inny gaz! :laugh:

 

O ile wiem to peklowanie polega na nasyceniu mięsa solą, oraz oraz zachowaniu właściwej rożowoczerwonej barwy mięsa.

 

Z gazem znalazłem tylko to

 

Proces uwalniania rodnika -NO:

NaNO2 → HNO2 →NO + H2O

Proces utrwalania barwy:

mioglobina + NO → nitrozylomioglobina (czerwona) + temperatura → nitrozylomiochromogen (różowy)   Nadal nie rozumię jaki wpły na peklowanie ma powietrze lub jego brak :(    
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340873
Udostępnij na innych stronach

 

 

Daniel - Shadow pekluje w woreczkach strunowych i sobie chwali

 

Worki to przyjaciel domowego zadymiarza, a kto tam słyszał o wymianach gazowych, bo ja jakoś nie.  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-340876
Udostępnij na innych stronach

Dla "półprzemysłowców" takie worki to faktycznie jakieś fanaberie. Ale dla kogoś, kto robi kilka kilogramów mięsa jednorazowo to ciekawe rozwiązanie.

Miro, nie daj się prosić i powiedz coś więcej, albo jak możesz podaj linki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341016
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze mam problem bo tej wody zawsze mało :/ i kombinować coś trzeba, a to byłoby super :) wkładasz, zalewasz zamykasz i już jest :) 

A woreczek nie jest jednorazowy przecież  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341044
Udostępnij na innych stronach

Link który wkleiłem nie działa, nie wiem czemu dlatego wklejam co najważniejsze:

 

Wiele drobnoustrojów o właściwościach sacharolitycznych (w tym również gnilne) rozkłada cukry. W warunkach tlenowych na powierzchni mięsa pałeczki z rodzaju Pseudomonas, mikrokoki, drożdże i pleśnie utleniają cukry do wody i CO2 . Przy niedostatecznym dostępie tlenu w obecności np. pałeczek mlekowych utlenianie cukrów jest niezupełne i powstaje kwas mlekowy.
Produkty rozpadu cukrów zazwyczaj nie zmieniają zapachu i smaku mięsa. Wzrost drobnoustrojów wskutek dużych ilości energii uzyskanych z reakcji rozkładu cukrów jest bardzo obfity na powierzchni mięsa i powoduje jego śluzowacenie. Jeśli proces rozkładu cukrów zachodzi w warunkach beztlenowych i jest powodowany przez heterofermentatywne bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus, wówczas wytwarza się CO2, alkohol etylowy i kwas mlekowy, a mięso staje się kwaskowate i zawiera znaczne ilości gazu (mięso gąbczaste). Jego barwa szarzeje lub staje się zielonkawa. Opakowania produktów mięsnych, np. woreczki z tworzyw sztucznych, mogą nawet pękać, a puszki bombażują.
Przy rozkładzie cukrów tylko do kwasów organicznych, bez wytwarzania C02, produkty mięsne są tylko kwaśne. Przy rozkładaniu cukrów przez beztlenowce mogą się tworzyć poza C02, kwasem mlekowym i octowym również H2, kwas masłowy, aceton. Wynikiem działania beztlenowców może być bombaż puszek konserw z mięsa peklowanego i odrażający zapach i smak.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341058
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze, w temperaturze właściwej dla procesu peklowania rozwój drobnoustrojów zostaje znacznie ograniczony a sól i azotyn działają bakteriostatycznie. Nic tam się szkodliwego nie namnoży, chyba że zakazimy surowiec lub zalewę peklującą.

Po drugie - podczas peklowania mięso nie ma kontaktu z tlenem, ponieważ jest zanurzone w zalewie peklującej.

 

To co napisałeś dotyczy raczej surowego mięsa i gotowych produktów przechowywanych w temperaturze otoczenia.

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341076
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po drugie - podczas peklowania mięso nie ma kontaktu z tlenem, ponieważ jest zanurzone w zalewie peklującej.
 

 

I właśnie dlatego Unia Europejska dopuszcza jeszcze azotyny, bo powstrzymują rozwój botuliny w warunkach beztlenowych. Rozwój botuliny powstrzymuje też temperatura poniżej 3oC i dlatego temperatura przechowywania wędlin i ryb w opakowaniach próżniowych wynosi 0-3oC

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341093
Udostępnij na innych stronach

Woreczki strunowe to coś co jest wykonane z plastiku , czyli nie ma pewności ,że nie ma rekcji z solanką dlatego do peklowania używam naczyń szklanych,albo emaliowanych garnków.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341223
Udostępnij na innych stronach

Jeśli są przeznaczone do żywności, to muszą być wykonane z materiału który jest odporny na związki chemiczne występujące w naszych kuchniach. W dzisiejszych czasach nie jest to problemem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341232
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli są przeznaczone do żywności, to muszą być wykonane z materiału który jest odporny na związki chemiczne występujące w naszych kuchniach. W dzisiejszych czasach nie jest to problemem.

Do kontaktu z żywnością, nie oznacza że możesz w nich peklować czy parzyć.

Ale co ja tu piszę..... 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341234
Udostępnij na innych stronach

:) kiedyś peklowałem tylko w garach glinianych (bo innych nie było ) dziś z wygody plastykowych (lżejsze,ustawne) a w przyszłości to może w workach strunowych (to dopiero jest wygoda). :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341244
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś robiłem to w grubych torebkach do mrożenia . Zawiązywałem dolny koniec nicią wędliniarską bo potrafiły się rozkleić , wkładałem mięsko zalewałem roztworem , przez słomkę wypychałem całe powietrze i zawiązywałem górę . Zajmuje to dużo mniej miejsca .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341248
Udostępnij na innych stronach

No, czyli tradycja jest... woreczek i słomka. :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9255-w-czym-peklujecie-szyneczk%C4%99/page/2/#findComment-341249
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.