Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

tu natomiast drob jest duzo drozszy niz wolowina.Wolowiny i baraniny mamy duzo z racji na mieszkancow nie jedzacych miesa wieprzowego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-328405
Udostępnij na innych stronach

 

 

cena 16.79zł/kg

W środę szukałam tych ogonów.

Na targu w Tychach bywają w cenie 16z ł/kg.

Pytałam na hali mięsnej przy REALU (byłe warsztaty szkolne), bywają w cenie 8,7zł/kg i to na dwóch stoiskach. Ale są tylko na zamówienie.

Jutro odbieram.

Do sprawdzenia została jeszcze hala mięsna przy Urzędzie Skarbowym.

Cena 8,7zł jest bardzo przyzwoita.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-329168
Udostępnij na innych stronach

no ja kupiłem po 12 zł/kg...... zastanawiam się teraz jak je przygotować ? przeczytałem powyższe przepisy ale jeszcze nadal szukam coś dla mojego podniebienia.... :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-329192
Udostępnij na innych stronach

Ogony wołowe duszone w winie 

 

post-52552-0-84245500-1390811055_thumb.jpg

 

1... Zaczynamy od przygotowania zalewy peklującej. 

 

post-52552-0-45631700-1390811053_thumb.jpg

 

Wodę z przyprawami (np. ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz, jałowiec etc.) gotujemy przez 20 minut.

Dodajemy 3 łyżki peklosoli, 3 łyżki cukru i odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. 

Przecedzamy wprost na ogony ułożone w garnku, przy czym bardzo dobrze dodać dużo czosnku (pół główki), kilka gałązek rozmarynu oraz dopełnić całość butelką czerwonego wina. Ogony odstawiamy w chłodne miejsce na 24-48h. 

 

post-52552-0-14999400-1390811058_thumb.jpg

 

2... Przygotowanie dżemu z cebuli. 

 

600g (do kilograma) cebuli siekamy w drobne piórka i smażymy na małym ogniu przez 2 godziny, podlewając od czasu do czasu 2-3 łyżkami wody. Wodę można zastąpić winem lub octem winnym. 

 

post-52552-0-57885900-1390811060_thumb.jpg

 

post-52552-0-03736900-1390811063_thumb.jpg

 

post-52552-0-56929300-1390811065_thumb.jpg

 

z 600g cebuli otrzymamy 3/4 szklanki 'dżemu', który będzie ważnym składnikiem sosu

post-52552-0-78384200-1390811067_thumb.jpg

 

3... Gotowanie.

 

Na dnie dużego garnka układamy talerz, dzięki niemu nie będziemy musieli martwić się o przypalenie potrawy. 

Następnie układamy warzywa (dowolne np. marchew) w całości, następnie kawałki mięsa. 

Dodajemy kolejne pół główki czosnku, 2-3 kostki rosołowe i 5 łyżek sosu rybnego (nie będzie wyczuwalny jako taki). 

Dolewamy tyle wrzątku aby przykryć mięso. 

 

post-52552-0-59149200-1390811072_thumb.jpg

 

mój błąd - lepiej dodać ten czasochłonny dżem cebulowy bezpośrednio do sosu - co prawda bardzo wzbogacił wywar, ale więcej smaku przekazałby poprzez sos. 

post-52552-0-48569800-1390811074_thumb.jpg

 

a) Dzień pierwszy: 

gotowanie od 10:00 do 21:00, garnek został zabezpieczony tak, aby jak najdłużej zachował ciepło. 

 

post-52552-0-93160700-1390811076_thumb.jpg

 

b) Dzień drugi:

gotowanie od 8:00 do 14:00, j/w, mięso zostawiamy do wieczora w garnku. 

 

4... Przygotowanie sosu.

 

Bardzo ważny etap, bez smakowitego i kleistego sosu ogony nie będą nadawały się do jedzenia  :rolleyes:

Na dużą patelnię wsypujemy kilka łyżek cukru, karmelizujemy go i dodajemy kapary z odrobiną zalewy.

 

post-52552-0-01961600-1390811079_thumb.jpg

 

Wlewamy kilka chochli wywaru spod mięsa, starając się wyłowić jak najmniej tłuszczu (można równie dobrze mocno schłodzić garnek z rana i zebrać zbędny tłuszcz łyżką - idealny do suchego chleba jako karma dla ptaków). 

 

post-52552-0-20165700-1390811081_thumb.jpg

 

Dodajemy dżem z cebuli, łyżkę koncentratu pomidorowego, dowolne zioła (słodka papryka w proszku, chilli, te zioła na które akurat mamy ochotę) oraz ważny składnik - wino owocowe (np. malinowe), wino nie musi być nawet klarowne, ważne aby miało bogaty, intensywny smak owoców. Gotujemy ok. 20 minut. 

Wywar na sos jest intensywny, zbyt intensywny aby redukować sos do odpowiedniej konsystencji. 

Używamy zatem skrobi ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody lub beurre manie (masło i mąka w proporcjach 50/50 wyrobione razem na coś w rodzaju ciasta. dodajemy po kawałku do sosu i mieszany, czekając aż się rozpuści i zagęści sos). 

 

post-52552-0-22989500-1390811083_thumb.jpg

 

post-52552-0-25105400-1390811085_thumb.jpg

 

c.d. (podanie i ocena miękkości) tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page-55

Pozdrawiam :)

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-329643
Udostępnij na innych stronach

Kontynuując możliwości ogonów, bo przecież nie trzeba ich podawać w całości z kością w sosie, prezentuję pomysł BigMamy :) 

Pierożki z farszem z wołowych ogonów 

 

Kleiste, smakowite mięsko zostało oddzielone (b. łatwo) od kości i przesiekane.. 

jako dodatki m.in. oliwki, kapary, smażona cebulka, pieprz cytrynowy i cóż tam jeszcze hehe 

nie za dużo, aby nie zasłonić intensywnego smaku wołowiny.. 

 

post-52552-0-44251200-1390998705_thumb.jpg

 

wczoraj lepienie (domena mamy, chociaż kilka tez ulepiłem hehe) 

z połowy farszu wyszło 22 pierożki.. idealnie jak na 4 dietetyczne posiłki  :thumbsup:

po lepieniu poszły mrozić się na balkon. 

 

post-52552-0-04164300-1390998709_thumb.jpg

 

ugotowane, podane z sałatką z pietruszki i jogurtu bałkańskiego z odpowiednimi dodatkami 

 

post-52552-0-88236900-1390998713_thumb.jpg

 

Polecam wyszły na prawdę dobre  :devil: Pozdrawiam

 

post-52552-0-45847000-1390998720_thumb.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-330253
Udostępnij na innych stronach

 

 

cena 16.79zł/kg opakowania różne - od 1.2 do 2.5 kg
Jakby ktoś się pytał to na Gdańskiej Hali Targowej ogony wołowe po 8,90 zł/kg  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-330539
Udostępnij na innych stronach

z połowy farszu wyszło 22 pierożki.. idealnie jak na 4 dietetyczne posiłki  :thumbsup:

po lepieniu poszły mrozić się na balkon. 

 

attachicon.gifpierogi ogoniaste wołowe (1).jpg

 

Robercik - dietetyczne?  ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-330577
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakby ktoś się pytał to na Gdańskiej Hali Targowej ogony wołowe po 8,90 zł/kg 

Jakby ktoś się pytał... Makro strasznie zdziera na mięsie!   :mad:  :mad:  :mad: asz to... 

 

 

 

Robercik - dietetyczne? 

:thumbsup: ależ ja vol folks vagen bye hehe 

niektóre diety mówią po prostu "jedz pół tego co masz na talerzu!'' 

5-6 małych pierożków z zieleniną i jogurtem to posiłek dietetyczny hehe 

jakbym na diecie nie był to najnormalniej i najordynarniej w świecie zeżarłbym wszystkie 22 pierożki  :laugh:

a druga połowa farszu zamiast się mrozić powędrowałaby na chlebek w formie deseru  :cool: Pozdrawiam :laugh:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-330582
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Jakoś tak dzisiaj mijając Gdańską Halę Targowa przypomniałem sobie o ogonkach.... Jeden ruch kierownicą i mam ogonki pod strzechą. Zaraz wstawię to na wieczór jakiś gulasz będzie  :rolleyes: Cena - 8 złociszy za kilogram  :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-360873
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Ostatnio udało mi się dostać bardzo ładne ogony wołowe.

Zrobiłem je w kociołku żeliwnym i powiem tylko jedno - REWELACJA

Kto nie jadł niech jak najszybciej próbuje bo smak nie do opisania.

Bardzo dużo robię dań w kociołku, ale wszyscy stwierdzili, że ogony najlepsze. Warto na nie czekać - a robią się ok 5 godzin.

 

Zrobiłem tak:

- ogony doprawione dzień wcześniej: sól, pieprz, sos sojowy i mieszanka curry przywieziona chyba z Tajlandii (zupełnie nie smakuje jak te do kupienia u nas).

- następnego dnia ogony obtoczyłem w mące i podsmażyłem w kociołku na małej ilości oleju,

- zalałem wodą i resztką sosu od marynowania ogonów i tak się gotowały przez jakieś 2 godz.

- później dodane 4 duże cebule, jeden ogromny por i główka czosnku i podlane sokiem pomidorowym,

- dusiło się znów jakieś 2 godziny aż mięso nie odchodziło od kości,

- na koniec dodane ziemniaki pokrojone w chłopską kostkę, czyli na ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości.

- i duszone do miękkości.

 

Z przypraw w trakcie duszenia dodałem tylko łyżeczkę cukru bo sok był kwaskowaty i kilka papryczek Jalapenio wraz ze sokiem bo akurat były na zakąskę.

 

Nie dodałem kostek rosołowy itp, nie dałem (bo zapomniałem) liści laurowych i ziela i ogólnie się cieszę. Większość sosów robię z podobnymi zestawami przypraw i później dużo dań smakuje podobnie. Tutaj było inaczej super gęsty sos pomidorowo wołowy z warzywami.

 

Polecam.

 

Foto mam tylko z wstępnych przygotowań bo przy tak długim duszeniu trzeba poczytać i jakoś zapomniałem zrobić efekt końcowy.

 

post-43278-0-14773400-1437080650_thumb.jpg

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-435516
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczku, gdzie w tej hali znajdę te ogony, i czy są zawsze od ręki, czy tylko raz na jakiś czas ? Będę wracał z Chłapowa to sobie podjadę skoro tak zachwalacie, a przyznam szczerze że nigdy nie jadłem, i jeszcze adres hali podaj, bo ja nie tutejszy ;) Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-435772
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.