electra Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Stycznia 2014 tu natomiast drob jest duzo drozszy niz wolowina.Wolowiny i baraniny mamy duzo z racji na mieszkancow nie jedzacych miesa wieprzowego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-328405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Z ciekawości wczoraj podjechałem do sklepu sprawdzic cenę ogonów wołowych i u mnie są po 11zł za kilogram. Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-328548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Stycznia 2014 U mnie są po 9-11 zł, z tym że bardzo rzadko można na nie trafić... Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-328624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Ogony są pyszne ja robiłem zawsze jak zrazy zagęszczone chlebem razowym z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Też kupowałem je w Makro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-328861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Stycznia 2014 cena 16.79zł/kg W środę szukałam tych ogonów.Na targu w Tychach bywają w cenie 16z ł/kg.Pytałam na hali mięsnej przy REALU (byłe warsztaty szkolne), bywają w cenie 8,7zł/kg i to na dwóch stoiskach. Ale są tylko na zamówienie.Jutro odbieram.Do sprawdzenia została jeszcze hala mięsna przy Urzędzie Skarbowym.Cena 8,7zł jest bardzo przyzwoita. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-329168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Stycznia 2014 no ja kupiłem po 12 zł/kg...... zastanawiam się teraz jak je przygotować ? przeczytałem powyższe przepisy ale jeszcze nadal szukam coś dla mojego podniebienia.... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-329192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Jak nie wiesz, to najprościej ugotuj rosół wołowy. Wystarczy dodać pół ogona.Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-329208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Stycznia 2014 to za błache..... tak to już jadłem 10-tki razy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-329218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Ogony wołowe duszone w winie 1... Zaczynamy od przygotowania zalewy peklującej. Wodę z przyprawami (np. ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz, jałowiec etc.) gotujemy przez 20 minut.Dodajemy 3 łyżki peklosoli, 3 łyżki cukru i odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Przecedzamy wprost na ogony ułożone w garnku, przy czym bardzo dobrze dodać dużo czosnku (pół główki), kilka gałązek rozmarynu oraz dopełnić całość butelką czerwonego wina. Ogony odstawiamy w chłodne miejsce na 24-48h. 2... Przygotowanie dżemu z cebuli. 600g (do kilograma) cebuli siekamy w drobne piórka i smażymy na małym ogniu przez 2 godziny, podlewając od czasu do czasu 2-3 łyżkami wody. Wodę można zastąpić winem lub octem winnym. z 600g cebuli otrzymamy 3/4 szklanki 'dżemu', który będzie ważnym składnikiem sosu 3... Gotowanie. Na dnie dużego garnka układamy talerz, dzięki niemu nie będziemy musieli martwić się o przypalenie potrawy. Następnie układamy warzywa (dowolne np. marchew) w całości, następnie kawałki mięsa. Dodajemy kolejne pół główki czosnku, 2-3 kostki rosołowe i 5 łyżek sosu rybnego (nie będzie wyczuwalny jako taki). Dolewamy tyle wrzątku aby przykryć mięso. mój błąd - lepiej dodać ten czasochłonny dżem cebulowy bezpośrednio do sosu - co prawda bardzo wzbogacił wywar, ale więcej smaku przekazałby poprzez sos. a) Dzień pierwszy: gotowanie od 10:00 do 21:00, garnek został zabezpieczony tak, aby jak najdłużej zachował ciepło. b) Dzień drugi:gotowanie od 8:00 do 14:00, j/w, mięso zostawiamy do wieczora w garnku. 4... Przygotowanie sosu. Bardzo ważny etap, bez smakowitego i kleistego sosu ogony nie będą nadawały się do jedzenia Na dużą patelnię wsypujemy kilka łyżek cukru, karmelizujemy go i dodajemy kapary z odrobiną zalewy. Wlewamy kilka chochli wywaru spod mięsa, starając się wyłowić jak najmniej tłuszczu (można równie dobrze mocno schłodzić garnek z rana i zebrać zbędny tłuszcz łyżką - idealny do suchego chleba jako karma dla ptaków). Dodajemy dżem z cebuli, łyżkę koncentratu pomidorowego, dowolne zioła (słodka papryka w proszku, chilli, te zioła na które akurat mamy ochotę) oraz ważny składnik - wino owocowe (np. malinowe), wino nie musi być nawet klarowne, ważne aby miało bogaty, intensywny smak owoców. Gotujemy ok. 20 minut. Wywar na sos jest intensywny, zbyt intensywny aby redukować sos do odpowiedniej konsystencji. Używamy zatem skrobi ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody lub beurre manie (masło i mąka w proporcjach 50/50 wyrobione razem na coś w rodzaju ciasta. dodajemy po kawałku do sosu i mieszany, czekając aż się rozpuści i zagęści sos). c.d. (podanie i ocena miękkości) tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page-55Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-329643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Kontynuując możliwości ogonów, bo przecież nie trzeba ich podawać w całości z kością w sosie, prezentuję pomysł BigMamy Pierożki z farszem z wołowych ogonów Kleiste, smakowite mięsko zostało oddzielone (b. łatwo) od kości i przesiekane.. jako dodatki m.in. oliwki, kapary, smażona cebulka, pieprz cytrynowy i cóż tam jeszcze hehe nie za dużo, aby nie zasłonić intensywnego smaku wołowiny.. wczoraj lepienie (domena mamy, chociaż kilka tez ulepiłem hehe) z połowy farszu wyszło 22 pierożki.. idealnie jak na 4 dietetyczne posiłki po lepieniu poszły mrozić się na balkon. ugotowane, podane z sałatką z pietruszki i jogurtu bałkańskiego z odpowiednimi dodatkami Polecam wyszły na prawdę dobre Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-330253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Stycznia 2014 cena 16.79zł/kg opakowania różne - od 1.2 do 2.5 kg Jakby ktoś się pytał to na Gdańskiej Hali Targowej ogony wołowe po 8,90 zł/kg Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-330539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Stycznia 2014 z połowy farszu wyszło 22 pierożki.. idealnie jak na 4 dietetyczne posiłki po lepieniu poszły mrozić się na balkon. pierogi ogoniaste wołowe (1).jpg Robercik - dietetyczne? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-330577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Jakby ktoś się pytał to na Gdańskiej Hali Targowej ogony wołowe po 8,90 zł/kg Jakby ktoś się pytał... Makro strasznie zdziera na mięsie! asz to... Robercik - dietetyczne? ależ ja vol folks vagen bye hehe niektóre diety mówią po prostu "jedz pół tego co masz na talerzu!'' 5-6 małych pierożków z zieleniną i jogurtem to posiłek dietetyczny hehe jakbym na diecie nie był to najnormalniej i najordynarniej w świecie zeżarłbym wszystkie 22 pierożki a druga połowa farszu zamiast się mrozić powędrowałaby na chlebek w formie deseru Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-330582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Lipca 2014 Jakoś tak dzisiaj mijając Gdańską Halę Targowa przypomniałem sobie o ogonkach.... Jeden ruch kierownicą i mam ogonki pod strzechą. Zaraz wstawię to na wieczór jakiś gulasz będzie Cena - 8 złociszy za kilogram Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-360873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Lipca 2015 Ostatnio udało mi się dostać bardzo ładne ogony wołowe.Zrobiłem je w kociołku żeliwnym i powiem tylko jedno - REWELACJAKto nie jadł niech jak najszybciej próbuje bo smak nie do opisania.Bardzo dużo robię dań w kociołku, ale wszyscy stwierdzili, że ogony najlepsze. Warto na nie czekać - a robią się ok 5 godzin. Zrobiłem tak:- ogony doprawione dzień wcześniej: sól, pieprz, sos sojowy i mieszanka curry przywieziona chyba z Tajlandii (zupełnie nie smakuje jak te do kupienia u nas).- następnego dnia ogony obtoczyłem w mące i podsmażyłem w kociołku na małej ilości oleju,- zalałem wodą i resztką sosu od marynowania ogonów i tak się gotowały przez jakieś 2 godz.- później dodane 4 duże cebule, jeden ogromny por i główka czosnku i podlane sokiem pomidorowym,- dusiło się znów jakieś 2 godziny aż mięso nie odchodziło od kości,- na koniec dodane ziemniaki pokrojone w chłopską kostkę, czyli na ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości.- i duszone do miękkości. Z przypraw w trakcie duszenia dodałem tylko łyżeczkę cukru bo sok był kwaskowaty i kilka papryczek Jalapenio wraz ze sokiem bo akurat były na zakąskę. Nie dodałem kostek rosołowy itp, nie dałem (bo zapomniałem) liści laurowych i ziela i ogólnie się cieszę. Większość sosów robię z podobnymi zestawami przypraw i później dużo dań smakuje podobnie. Tutaj było inaczej super gęsty sos pomidorowo wołowy z warzywami. Polecam. Foto mam tylko z wstępnych przygotowań bo przy tak długim duszeniu trzeba poczytać i jakoś zapomniałem zrobić efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-435516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Lipca 2015 (edytowane) Tusiaczku, gdzie w tej hali znajdę te ogony, i czy są zawsze od ręki, czy tylko raz na jakiś czas ? Będę wracał z Chłapowa to sobie podjadę skoro tak zachwalacie, a przyznam szczerze że nigdy nie jadłem, i jeszcze adres hali podaj, bo ja nie tutejszy Edytowane 18 Lipca 2015 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page/2/#findComment-435772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.