Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sławek. .czyli już wiesz co dostaniesz na imieniny :) :) :) po imieninach. Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-449259
Udostępnij na innych stronach

:w00t:  :frantics::heart:  Ale nie będę taki i się podzielę...  :yes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-449260
Udostępnij na innych stronach

Muniek to już są Twoje ciasteczka.. czy Tobie tak smakują jak mnie ?? ☺

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-449318
Udostępnij na innych stronach

U mnie też szybko zniknęły. .a byłam a domu tylko z synem. :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-449333
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam takie makowce - moja Mama takie robi  :)

Widzę, że rośnie pomocnica  :)

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-449471
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

SERNIK AKSAMITNY

Inaczej nie moga napisać. Senik na bazie ricotty , którą przywiozłam ze zlotu.

Powiem Wam ze to była moja improwizajca.... zawsze trzymam się ścisle w/g przepisu.

 

Składniki:

- Ricotta 60 dkg ( tle miałam)

- Serek zmielony 500g prwsident ( wiadereczko)

- 6 jaj

- 1 szkl cukru

- śmietana 30% 400 ml

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 budyn śmietankowy

- cukier wanilinowy

- herbatniki petit beurre na spód

 

Spsób wykonania:

Zółtka utare z cukrem 1/2 szkl  , dodać budyn w proszku. .

Smietanę ubic z dodatkiem cukru wanilinowego.

Białka ubic na sztywno i doadać pod koniec 1/2 szll cukru.

I tak po kolei dodajemy do sera( ricotty nie mieliłam). ubite zółtka, i proszek do pieczenia.. .. dobrze połączyć, potem już ubitą śmietane i ubite białka ... Wszystko delikatni połączyć. Na blache, ja wyłożyłam ciastkami

Czas pieczenia 60 min w tem 180 stopni z termoobiegiem

Po tym czasie piekarnik wyłączam , ale sernik pozostawiam prawie do wystudzenia przy lekko otwartym piekarniku.

Wierz wykończyć lukrem.. lub czy kto woli..

Życzę smacznego :)

 

 

 

post-43626-0-49934600-1448190878_thumb.jpgpost-43626-0-96405300-1448190889_thumb.jpgpost-43626-0-01767800-1448190908_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-457913
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co tu dużo pisać tylko kawy brak

Karolku...  kawkę już zaliczyłam z Andrzejem... inaczej nie mogło być :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-457918
Udostępnij na innych stronach

 

 

SERNIK AKSAMITNY

Halinko,

wiesz, że ja ciasta nie jadam za wyjątkiem....Twoich wypieków.

Piję kawę i patrzę na ten serniczek jak sroka w kość :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-457973
Udostępnij na innych stronach

A czemu nie jadasz Eanno? skora jadasz Halusiowe ...tylko tak z babskiej ciekawosci pytam ..bo ja ogolnie  jak sama cos pieke to molo jem ale lepiej smakuje te co ktos robi :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-457977
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko, wiesz, że ja ciasta nie jadam za wyjątkiem....Twoich wypieków. Piję kawę i patrzę na ten serniczek jak sroka w kość :D

Aniu.dziękuję..tym bardziej żałuję że musisz tylko na niego patrzeć :rolleyes: Ty wiesz że jak go upiekłam pomyślałam o Tobie??  :)  :facepalm: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-457979
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lukier to bym łyżką jadł :D:tongue:

To masz coś wspólnego Przemku z moją Wnuczką :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-458004
Udostępnij na innych stronach

Halusia ..mam nadzieje ze moj TZ nie zobaczy Twojego sernika , bo juz widze ze bede miala co robic  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-458014
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia ..mam nadzieje ze moj TZ nie zobaczy Twojego sernika , bo juz widze ze bede miala co robic :)

Electra... a szkoda... :D kochana, zrób Mężowi przyjemność... robi się bardzo szybko, uwierz mi  :rolleyes: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-458015
Udostępnij na innych stronach

jak szybko to dobrze ,bo krakowski wymaga troche czasu ,a co i raz musze robic bo sie domaga . ostatnio byly drozdzowki z serem ale chyba tak za dlugo nie da sie oszukiwac :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-458018
Udostępnij na innych stronach

 

 

zrób Mężowi przyjemność... robi się bardzo szybko, uwierz mi   
 

 Hm, szybka przyjemnosc dla meza  ;)  :thumbsup:  :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-458087
Udostępnij na innych stronach

no dla meza napewno szybka ...ale co ja mam wtedy z tego :D  :facepalm: , ale wracajac do sernika ,to juz powiedzialam o serniczku Halinki i powiedzial ze musi posmakowac takiego.

W piatek robic bede ser to bede miala ricotte to moze cos bedzie slodkiego  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-458120
Udostępnij na innych stronach

ROGALIKI  SEREM

 

SKŁADNIKI :

 

- 1 kg mąki
- 1/2 kg tłuszczu ( masło)
- 5 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 1 szkl. mleka
- 10 dag drożdży
- duży cukier waniliowy

- szczypta soli

 

Wykonanie :

 

Do mąki wsypać cukier i posiekać z tłuszczem ,dodać żółtka i drożdże rozmieszane w letnim  mleku. Wszystko zagnieść i dobrze wyrobić Ciasto dzielimy na 4 lub 6 części, w zależności jakiej wielkości chcemy rogale. Każdą jedną część rozwałkować w kształcie koła i dzielimy na 8 części. Na każdą część kładziemy ser  lub inne nadzienie np marmoladę. Zwijamy i wykańczamy cukrem , może być brązowy plus cukier wanilinowy. ( na talerz sypiemy cukier wanilinowy plus cukier a na drugi samo białko. )

 Każdy rogalik maczamy wierzchem w białku a potem w cukrze i układamy na blachę ... to jest mój szybko sposób na wykończenie rogala.

Pieczemy 15 - 20 min w temp 180 stopni... musi być rumiane.

 

Masa serowa

- 1/2 kg sera

- 1 / 2 łyżki budyniu w proszku

-cukier wanilinowy

- 1/2 szkl cukru pudru

Aby dobrze połączyć wszystkie skladniki dodaję jogurt naturalny tyle ile potrzeba, masa nie może być za rzadka .

 

post-43626-0-84893600-1448549959_thumb.jpgpost-43626-0-29880600-1448549970_thumb.jpgpost-43626-0-50096400-1448549985_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/7/#findComment-458805
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.