Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

kolejne urodziny Zosi

Wyrasta na piękny kwiat   :thumbsup:

Oczy odziedziczyła po babci  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/17/#findComment-630210
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 28 Kwie 2019 - 18:09, napisał: kolejne urodziny Zosi Wyrasta na piękny kwiat Oczy odziedziczyła po babci

 

Dziękuję Aniu  :)

 

 

Wszystkiego najlepszego dla Zosi. Rośnie jak na drożdżach

 

Małgosiu, dziękuję w imieniu Zosi. 

Oj rośnie, rośnie, aż za szybko.  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/17/#findComment-630271
Udostępnij na innych stronach

KRUCHE CIASTECZKA MAŚLANE 

 

Ciasto  Składniki: 

  •  30dkg mąki tortowej
  •  20 dkg masła
  •  2 żółtka
  •  10 dkg cukru pudru
  •  szczypta soli
Wykonanie:

 

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka, posiekać i zagnieść ale nie za długo. Ciasto  rozwałkować na grubość 3–4 mm.

Wykrawać malutkie ciasteczka w kształcie różnym, ale najlepiej te z małych foremek.

Nagrzać piekarnik do temp 200 stopni , układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 8-12 min.

Smacznego !

post-43626-0-59692500-1556715827_thumb.jpgpost-43626-0-65875000-1556715841_thumb.jpgpost-43626-0-41490400-1556715854_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/17/#findComment-630372
Udostępnij na innych stronach

 

 

KRUCHE CIASTECZKA MAŚLANE 

 

 

 To sa takie na dlugie zimne wieczory do herbaty z gwizdkiem :clap:  Chetnie bym takie sobie zjadla.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/17/#findComment-630422
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

no wlasnie a mialam juz pytac co mam zrobic bo mam wlasnie z kg wydrylowanych i szukam jak by je wykorzystac  :)

Czesc juz zostala zalana octem i czeka na dalszy proces  :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/17/#findComment-636157
Udostępnij na innych stronach

no wlasnie a mialam juz pytac co mam zrobic bo mam wlasnie z kg wydrylowanych i szukam jak by je wykorzystac :)

Czesc juz zostala zalana octem i czeka na dalszy proces :tongue:

Zrób takie :) tylko otocz w mące ziemniaczanej 2 łyżki na 500 g wiśni, żebyś zupy nie miała

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 28 lip 2019 - 15:42]

My się znów bawiłysmy we wspólne pieczenie, Halina ma z morelą okrągłe, później ma wstawić :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/17/#findComment-636158
Udostępnij na innych stronach

wiem wiem , ale dzis nie dam rady nic piec mamy 34 st C , dzis moze byc tylko yogurt z wisnia  :)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/17/#findComment-636159
Udostępnij na innych stronach

wiem wiem , ale dzis nie dam rady nic piec mamy 34 st C , dzis moze byc tylko yogurt z wisnia :)

Sorbet zrób mniam mniam

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/17/#findComment-636166
Udostępnij na innych stronach

Upiekłam małe cudeńka ze słynnego Halusiowego przepisu na ciasto krucho-drozdzowe.

 

 

No to mnie Ewa wyprzedziła  :D

 

Krucho-drożdżowe ciasteczka z nadzieniem morelowym
 

Składniki:

 
  •  1/2 kg mąki
  •  250 g masła
  •  2 żółtka
  •  2 łyżki cukru
  •  1/2 szkl. mleka
  • 5 dag drożdży
  • duży cukier waniliowy
  •  szczypta soli
  Mus morelowy:
 
  • 8 dużych moreli
  • cukier wanilinowy
  • plaska łyżka mąki ziemniaczanej
 
Morele umyć i usunąć z nich pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki , dolać odrobinę wody i prużyć do miękkości.

Dodać cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczanką.

Przegotować i odstawić by lekko ostygł.

 Ponadto:

 
  • białko do smarowania na wierzchu
  • cukier 
 
Wykonanie:
 
Do mąki wsypać cukier i posiekać z tłuszczem ,dodać żółtka i drożdże rozmieszane w letnim  mleku. Wszystko zagnieść.

Stolnice podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 min i wykrawać  krążki szklanką. Na środek każdego krążka nakładać łyżeczką  prażone morele.  Przykryć drugim krążkiem, a brzegi, sklejać palcami niczym  pierogi.

Na wierzchu każdego krążka zrobić nacięcie , posmarować białkiem i posypać cukrem, może być brązowy.

Tak przygotowane ciastka  ułożyć na blasze, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.

Po czym wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i piec 15-20 min.

 
Smacznego!

post-43626-0-83587800-1564341557_thumb.jpg

post-43626-0-83348200-1564341568_thumb.jpg

post-43626-0-84669300-1564341578_thumb.jpg

post-43626-0-48100500-1564341592_thumb.jpg

post-43626-0-64519400-1564341612_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/17/#findComment-636250
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miejcie litość, staram się nie jeść słodkiego. Piękne są.

 

Nie przejmuj się Wojtku, nie tylko TY  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/17/#findComment-636262
Udostępnij na innych stronach

Niemniej Halinko liczę na zlotowe babeczki  :hug:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/17/#findComment-636263
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niemniej Halinko liczę na zlotowe babeczki
Aniu, nie może być inaczej  :D  :hug: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/17/#findComment-636264
Udostępnij na innych stronach

 

 

O robiłaś mus, myślałam, że będziesz kładła połówki moreli. Pięknie Ci wyszły

 

Dzięki Ewa, piękne jak i Twoje  :D

Zdecydowałam , że zrobię mus, bo fajnie równomiernie można rozłożyć. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/17/#findComment-636267
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Na Zlocie w Krutyni piekłam Rogale a'la  Marcińskie dla Gwiazd i Gwiazdorów. 

Oczywiście bez pomocników ReniS i Sla100 ( Sylwester) nie dałabym rady.

Rogale podobno bardzo smakowały  :facepalm:

A oto efekt końcowy.

 

post-43626-0-62588000-1573836742_thumb.jpgpost-43626-0-83488700-1573836763_thumb.jpgpost-43626-0-10278300-1573836781_thumb.jpgpost-43626-0-09904300-1573836799_thumb.jpgpost-43626-0-54439700-1573836822_thumb.jpgpost-43626-0-39700000-1573836990_thumb.jpg

 

Przepis na ciasto :

 

Składniki:

 

  •  1 kg mąki
  •  1/2 kg tłuszczu ( masło)
  •  4 żółtka
  •  4 łyżki cukru
  •  1 szkl. mleka
  • 10 dag drożdży
  • duży cukier waniliowy
  •  szczypta soli 

 

Wykonanie:


Do mąki wsypać cukier i posiekać z tłuszczem ,dodać żółtka i drożdże rozmieszane w letnim  mleku. Wszystko zagnieść.
Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 - 50 minut lub do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

 

 

 Nadzienie:

  • 300 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g zblanszowanych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
 

 

Ponadto:
 
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania
 

Wykonanie:

 
Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą i odcedzić po 15 min.
Zmielić dwukrotnie na sitku makowym wraz z migdałami.
Marcepan rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami i pokruszonymi biszkoptami oraz posiekną skórką z pomarańczy.
 
Lukier:
 

 

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody
 
Składniki roztrzeć w naczyniu grzbietem łyżki, do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.

 

 

 

Przepis na masę makową zaczerpnęłam stąd:

 

https://www.mojewypieki.com/post/rogale-marcinskie
 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/17/#findComment-646037
Udostępnij na innych stronach

Na Zlocie w Krutyni piekłam Rogale a'la  Marcińskie dla Gwiazd i Gwiazdorów. 

Oczywiście bez pomocników ReniS i Sla100 ( Sylwester) nie dałabym rady.

Rogale podobno bardzo smakowały  :facepalm:

..................................

:thumbsup:  :clap: Halinka jak zwykle ze swoją skromnością nie podała, ...że dodaje SERCE..... ;)

 

Śmiem tak sądzić, gdyż piekę z Jej przepisów i wierzcie mi .......to nie to samo.... 

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/17/#findComment-646041
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na Zlocie w Krutyni piekłam Rogale a'la Marcińskie dla Gwiazd i Gwiazdorów.

 

 

 

:heart: :heart: :heart::) :)


[Dodano: 15 lis 2019 - 19:00]

 

 

Halinka jak zwykle ze swoją skromnością nie podała, ...że dodaje SERCE..... ;)

 

 

Faktem jest że Halusia w wypiekach to Mistrzyni Świata . ... :thumbsup::clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/17/#findComment-646045
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.