Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe te wasze buleczki :thumbsup: ,moze tez sie pokusze ,ja dzis tez pieklam ale moje a'la ciabatty. A szukam wlasnie jakiegos szybkiego i niepracochlonnego przepisu na bulki z ziarnami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-352796
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 195
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Ciekawe te wasze buleczki  ,moze tez sie pokusze ,ja dzis tez pieklam ale moje a'la ciabatty. A szukam wlasnie jakiegos szybkiego i niepracochlonnego przepisu na bulki z ziarnami.
 

 

 Electra z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis... bardzo szybki w wykonaniu  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-352805
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Poważna sprawa.. Szwagierka  wyjechała na 3 tygodnie. Powierzyła zaczątek na chleb wraz z przepisem. Broń Boże żeby zmarnować . :) Dzisiaj nastał ten dzień. . :facepalm:

 

post-43626-0-96177800-1465748441_thumb.jpg

 

Napełnione foremki odstawiona na 12 godz.

 

post-43626-0-66516500-1465748500_thumb.jpg

 

Tak wyglądało  tuż przed pieczeniem

 

 

post-43626-0-34488700-1465748355_thumb.jpg

post-43626-0-49910000-1465748382_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-501570
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo ładny chlebek,Halinko :clap::thumbsup:

Dziękuję Małgosiu :)

 

 

Poprosze 2 kromki na śniadanko:)

 

Mogę więcej bo ten chlebek będę jadła sama...  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-501575
Udostępnij na innych stronach

Halusia napewno smaczny ..ja dzis tez pieklam..nawet jeszcze nie wystygl dobrze a juz poszedl pod noz :)

post-58387-0-16268300-1465758111_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-501611
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia napewno smaczny ..ja dzis tez pieklam..nawet jeszcze nie wystygl dobrze a juz poszedl pod noz :)

Donatko Twój jest wyższy... :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-501612
Udostępnij na innych stronach

Electra widze, ze masz swoj chlebek ladnie opanowany, slicznie wyrosl. :thumbsup:


Halusia, Twoj byl po porstu za wilgotny , zmniejsz odrobine ilosc plynu i tez bedziesz miala brzuszek  ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-501615
Udostępnij na innych stronach

Halinko , ja w koncu dopracowalam wagowo do moich brytfanek ..z 1 kg maki nie byly takie bo ciasta bylo mniej niz polowa brytfanki ,teraz biore maki 1200 g i jest super , dzis byla wersja pszenna ze zbozami i oczywiscie siemie ,slonecznik i chia .

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-501620
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia, Twoj byl po porstu za wilgotny , zmniejsz odrobine ilosc plynu i tez bedziesz miala brzuszek ;)

Tak zrobię Aniu :)

 

 

Halinko , ja w koncu dopracowalam

Donatko, to nie mój przepis, szwagierka wyjechała a ja przejełam zaczyn aż do jej powrotu :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-501625
Udostępnij na innych stronach

Ja jak pieke z maki zytniej to mi nie wyrastaja tak wysoko, ale teraz pokupowalam roznych mak i sobie experymentuje... :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-501628
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja jak pieke z maki zytniej to mi nie wyrastaja tak wysoko, ale teraz pokupowalam roznych mak i sobie experymentuje... :D

 

Tu jest tylko 20% mąki żytniej :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-501629
Udostępnij na innych stronach

u mnie jest tylko  zytni zakwas 200g, reszta maka pszenna ,niestety nie wiem jaka bo u nas nie ma takiej gradacji jak w PL ,ale jest biala i mocno zmielona :)

sa ziarna 4 zboz (100 ml) zalane wrzatkiem i odstawione na godzine co by troche mieksze byly.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-501631
Udostępnij na innych stronach

A ja przy pieczeniu chleba nic nie ważę nic nie odmierzam.Ostatnio miałem starą mąkę i trzeba było ją z użyć bo chleba raczej jem b.mało,ale aby się mąka nie zmarnowała upiekłem 2 chlebki.Ciasto mi wyszło nieciekawe (lepiące się) i wyglądało,żę chleb będzie z zakalcem.Niestety chleby ładnie wyrosły a smak znakomity.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-501637
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niestety

Raczej "na szczęście" :D

Pozdrawiam Pana Doktora bardzo serdecznie. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-501645
Udostępnij na innych stronach

Nestor, jest mokre ciasto ( wet dough) i jest za mokre ciasto. Nie umiem tego opisac slowami, ale to jest bardzo duza roznica. W zaleznosci tez od maki. I jeden wyjdzie bardzo ladnie wyrosniety , a drugi bedzie plaski. 

 Wiesz u Halusi on nie podniosl powierzchni, ale to nie jest zakalec. Popatrz na jej zdjecia, jest ladnie przyrosniete ciasto ani sladu tego mokrego zakalcowatego kawalka.  I jak pisala, to czesc maki zytniej ,a ta to potrafi oszukac, jesli chodzi o make.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-501661
Udostępnij na innych stronach

Ja zauwazylam ze jak pieke chleb z maki z nowej torby,,to nie chlonie ona tyle wody co maka otwarta i stojaca w szafce ( dosc cieplo w szafce) no i oczywiste roznice gdy maka jest zytnia tez inaczej sie zachowuje ..ale to widac jak juz ma sie te ladne "kilka" bochenkow za soba :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-501701
Udostępnij na innych stronach

CHLEB PSZENNO ŻYTNI

 

- mąka pszenna typ 550 - 80%
- mąka żytnia lub razowa - 20 %
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki soli
- 1 szkl otręb żytnich
- 1/2 szkl siemię lniane
- 1/2 szkl pestek słonecznika lub dynI

- 100 g migdałów
Wykonanie:
Wymieszać na sucho składniki sypkie , dodać 2 łyzki oleju. Włożyć zaczyn , dodać litr ciepłej wody .
Wymieszać na jednolitą masę i zostawić na 1 godz.
Natłuścić dwie foremki keksówki, włożyć ciasto , przykryć ręcznikiem i zostawić na 12 godz. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 1 godz.
Uwaga!!
Nie zapomnieć odłożyć zaczyn do następnego pieczenia 3-4 łyżki.

post-43626-0-56999400-1466289698_thumb.jpg

post-43626-0-43699900-1466289720_thumb.jpg

post-43626-0-06082500-1466289736_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-502953
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dokladnie o taym samyam pomyslalem.

 

Zaczyn zapewne jest zrobiony z zakwasu żytniego . Przepis na zakwas żytni jest ogólnie przyjęty i łatwy do znalezienia w internecie albo i na Naszym forum .:D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/2/#findComment-502966
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.