Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 192
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:) Baco, przyjemna ta Twoja wędlinka z bitych cycy :yes::thumbsup:

Odnośnie fotostory...kawałek dobrej, merytorycznej kiełbasofilsko roboty... :clap:

Wszystko po kolei opisane, zobrazowane, posiada wysokie parametry debiloodporności :thumbsup::D

Dzięki z inspirkę :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/8/#findComment-574101
Udostępnij na innych stronach

 

 

Baco, przyjemna ta Twoja wędlinka z bitych cycy Odnośnie fotostory...kawałek dobrej, merytorycznej kiełbasofilsko roboty... Wszystko po kolei opisane, zobrazowane, posiada wysokie parametry debiloodporności Dzięki z inspirkę
 Dar pisania to masz zarówno pod względem opisowym jak i merytorycznym :facepalm:  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/8/#findComment-574103
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

                                      

 

Moje Kombinacje

z golonką

        

 

                 Oglądając posty naszego kolegi i patrząc na jego wyroby zainteresowała mnie golonka w jego wykonaniu,popełniłem i ja 2 słoiki na próbę,nie powiem smaczniste to było.Jednak nie  mam zacięcia do robienia słoików że też o puszkach nie wspomnę pomyślałem o zrobieniu golonki w osłonce barierowej. Jak pomyślał tak i zrobił Nie byłbym sobą gdybym nie wprowadził pewnych modyfikacji czytaj nie pokombinował  trzeba przyznać że modyfikacja lepiej brzmi .Przytachałem dwie golonki razem ważyły 3kg.

 

 

                                                            post-51638-0-20877000-1551849496_thumb.jpg

 

                                                                  

Wyciołem kości jednocześnie podzieliłem na chude, tłuste i skórkę

 

 

                                                            post-51638-0-69352300-1551849511_thumb.jpg

 

                                                            post-51638-0-03598500-1551849529_thumb.jpg

 

                                                                 

No i tu się zaczeło bo trzeba by pokroić skórki no i mięsko,pragmatyzm wzioł górę bo po co się przemęczać,i tu nasze drogi się rozeszły mam na myśli przepisik autorski kolegi.Więc skóry do gara,chude na szarpak,tłuste na 6 .Po pół godzinie gotowania skóry wyjołem ostudziłem no i wszystko przemieliłem,a to co z tego wyszło.Maszynka numer 8.

 

                                                            post-51638-0-33537300-1551849547_thumb.jpg

 

                                                                 

Wszystko do robota wymieszałem dodając około 100 ml wody z gotowania skórek no i przyprawy

 

                                                            post-51638-0-37334500-1551849569_thumb.jpg

 

                                                            post-51638-0-26508100-1551849592_thumb.jpg

 

Przygotowałem mojego nie rols rojsa taka tam nadziewarka nisko urodzona a raczej wyprodukowana no i wszystko w barierówkę 65

 

                                                            post-51638-0-30876400-1551849608_thumb.jpg

 

                                                            post-51638-0-17994700-1551849648_thumb.jpg

 

                                                        

 

                                                             

Do gara temperatura 80 stopni 60 minut, ostudzone i do lodówki. A to co z mojej partaninki wyszło

 

                                                            post-51638-0-89524000-1551849665_thumb.jpg

 

Pokazałem moją partaninkę coby pokazać,,,ze można bo według mnie nasza nazwijmy to profesja to nie tylko kurczowe trzymanie się

receptur ale tęż jest miejsce na improwizację czy takie tam bacowe kombinowanie jedno jest ważne nie można łamać podstawowych zasad.

Moja mielonka golonkowa bo nie jest to taka golonka jak z puszki czy słoika jest odskocznią od monotoni smakowych kiełbas baleronów czy schabów zwanych polędwicami,jednocześnie pokazuję,że można robić orzy pomocy zemerków czy też nabijać przy pomocy niżej urodzonych nadziewarek trzeba tylko chcieć.A tak zupełnie na koniec mielonka wyszła zajefajna bardzo nam smakowała i to jest to. :)

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/8/#findComment-625761
Udostępnij na innych stronach

mielonka wyszła zajefajna bardzo nam smakowała

 

 

I to jest w naszej profesji najważniejsze :thumbsup: , a dodając, bardzo ładnie wyszła Ci ta mielonka golonkowa z ładną galaretowatą obwódką. :clap:

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/8/#findComment-625767
Udostępnij na innych stronach

Prosto ,smacznie i prezentacja  :thumbsup: ..najwazniejsze to trzymac sie zasad zeby bylo czysto w odpowiednich temperaturach i mamy pysznie i domowo, nie zawsze musimy robic wyroby z tradycyjnych przepisow ..przeciez te nasze tez moga za jakies kilkadziesiat lat byc tradycyjnymi dla naszych pokolen :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/8/#findComment-625791
Udostępnij na innych stronach

Baco zawsze no prawie zawsze wychodzą jak wiesz jak robić i robisz ze sztuką. A Ty wiesz jak co i dlaczego.To jest to chyba najfajniejsze że odkrywamy nowe smaki i nowe możliwości kulinarne.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/8/#findComment-625840
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze Baco jak podasz przyprawy , to przepis bedzie kompletny. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/8/#findComment-625850
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jest to chyba najfajniejsze że odkrywamy nowe smaki i nowe możliwości kulinarne.

podpisuję się pod tym obydwiema rekami 

@eli55, dzięki, no i ten niepowtarzalny smaczek golonki  :rolleyes:

 

 

To jeszcze Baco jak podasz przyprawy , to przepis bedzie kompletny.
  :blush: użyłem mieszanki dwa rodzaje po połowie i jakby nie było dość to dodam że do kiełbasy wiejskiej i chłopskiej z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. No i widzisz jakie są te moje kombinacje :facepalm:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/8/#findComment-625862
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie napisałeś jakie to mieszanki

 

użyłem mieszanki dwa rodzaje po połowie i jakby nie było dość to dodam że do kiełbasy wiejskiej i chłopskiej z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.

 

 

Nie wspomniałeś nic na temat peklowania
  To prawda myślałem,że ta rzecz w tym przypadku nie wymaga dodatkowego opisu, moja wina  :blush: W takich przypadkach można solą a i można co ja preferuję peklosolą dawka wg słono lubienia moja 18g/kg, a teraz o czasie można w kawałkach i wtedy 2 doby, ja natomiast zmieliłem, wymieszałem wszystko razem z dodatkiem peklosoli i do lodówki po około 12 godzinach wyjołem dodałem przypraw dobrze wymieszałem z niewielką ilością wody po skórkach i znowu na około 1,5 doby do lodówki. Wyjołem do nadziewarki i w barierówki. osadzanie około 60 minut i do parzenia. Łączny czas peklowania w tym przypadku około 2 doby. Mam nadzieję,że wszystko jasne, jeżeli są pytania chętnie odpowiem na każde z nich. Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/8/#findComment-625908
Udostępnij na innych stronach

Ty to wiesz , ja to wiem , wszyscy forowicze powinni znać technologię wykonania wyrobu w osłonce barierowej , ale trafiają się ludzie całkowicie bez znajomości podstaw i do tego jeszcze nie czytający teorii i to w trosce o nich napisałem tego posta , żeby nie było później tak jak to często się zdarza : pomóżcie bo robiłem wg np Bacy i nie wyszło , co zrobiłem źle ?

Teraz jest chyba zrozumiały przepis dla wszystkich .

Pozdrawiam i dziękuję w imieniu niewiedzących .

 

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/8/#findComment-625909
Udostępnij na innych stronach

@waldek55,Dzięki,że zapytałeś bo jak widzisz człowiek czasami myśli tak jak to wiem więc oni też to wiedzą, jeszcze raz dzięki w imieniu tych nie wiedzących jak i wiedzących również :)  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/8/#findComment-625913
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.