Anuś Opublikowano 7 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 7 Października 2019 Kilka lat temu kolega podarował mi całe wiadereczko oryginalnej papryki węgierskiej faszerowanej kiszoną kapustą. Nigdy nie byłam w stanie odtworzyć tego smaku. Postanowiłam więc stworzyć własny przepis. I tak powstała moja papryka faszerowana kapustą kiszoną.Ostatnie moje papryki słodkie i ostre powędrowały w słoiki. Fioletowe podczas obróbki cieplnej, czyli pasteryzacji, nieco się odbarwiają, ale i tak jest kolorowo Zalewa nieco robi się mętna, ale to z powodu kapusty kiszonej. Cukinia i bakłażany grilowane z pieczoną papryką, płatkami chili i czosnkiem. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 7 Października 2019 Papryki wyglądają obłędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 7 Października 2019 Anuś, mam pytanie:Robisz może dżem z malin? jeśli tak to jak pozbyć się tych małych wrednych nasionek?Jak z pomidorów robiłem przecier to nasionka pozbywałem się poprzez przecierania przez sito - przystawka do Zelmera. Dlatego nie mam dżemu z malin a tylko sok. Przydałaby się jakaś podpowiedź. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 7 Października 2019 Papcio aby miec dzem z malin bez pestek, to musisz przecierac juz prawie gotowy produkt. Czyli kiedy robisz dzem, to dopiero przecierasz na koniec, i jeszcze troche go dogotowujesz, dodajesz sok z cytryny i do sloikow. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 8 Października 2019 Paprykę faszerowaną kiszoną kapustą chyba nie pasteryzujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 8 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 8 Października 2019 Paprykę faszerowaną kiszoną kapustą chyba nie pasteryzujesz.Pasteryzuje .. jest to krótki okres od 5-6 minut, a jak zajmę się czymś innym to i 7 minut . Zauważ, że papryka faszerowana kapustą jest w zalewie lekko octowej i oliwy. Bez tego procesu nie miały by szans przetrwać. Chyba, że masz może inny sposób, to chętnie się dowiem Wiem, że tak naprawdę, to kiszona kapusta, lekko przechodzi octem, ale nie przyszedł mi do głowy inny pomysł Robisz może dżem z malin? jeśli tak to jak pozbyć się tych małych wrednych nasionek? Papcio .. sposoby na dżem są dwa. Albo jesteś w stanie przeżyć te pestki, jak gdzieś zgrzytają między zębami ( mnie to akurat nie przeszkadza albo dodajesz sporo cukru ( w moim przypadku ksyliton lub cukier trzcinowy ) smażysz dość długo, a następnie przecierasz przez drobne sito nylonowe i wtedy masz gęsty przecier bez pestek, dodajesz pektyny i masz dżem o gładkiej konsystencji.Robię dżem na oba sposoby. Jak nie dodasz pektyn to i tak powstanie Ci galaretka malinowa do herbaty, a to za sprawą sporej ilości słodkiego składnika. Takie galaretki robiłam z czerwonej i czarnej porzeczki w poprzednim sezonie.Kolorem dżemu malinowego zawsze cieszę oko przez kilka pierwszych miesięcy, a potem niestety mimo dodatku cytryny i taki blednie. Dla mnie ważne, że bez ''ulepszaczy'' i wiem co jem Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 8 Października 2019 Zjadłbym tą paprykę z kapustą... mniam Aniu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 8 Października 2019 Anuś super te twoje sałatki Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 9 Października 2019 Zauważ, że papryka faszerowana kapustą jest w zalewie lekko octowej i oliwy. Bez tego procesu nie miały by szans przetrwać. Ja robię trochę inaczej zalewę robię jak do ogórków kiszonych i nie pasteryzuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 9 Października 2019 Anuś, kapitalne te Twoje prace....A dżem z malin bez pestek to łatwizna, owoce przez wyciskarkę wolnoobrotową (2×), podgrzać i dodać cukru żelującego..Kryształ wychodzi w dodatku malinowy jak maliny, w kolorze i smaku... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 9 Października 2019 powstała moja papryka faszerowana kapustą kiszoną :devil: Próbowałem raz... mistrzostwo... :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 10 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 10 Października 2019 Zjadłbym tą paprykę z kapustą... mniam Aniu. Anuś super te twoje sałatki Próbowałem raz... mistrzostwo.. Anuś, kapitalne te Twoje prace.... Dziękuję Panowie Ja robię trochę inaczej zalewę robię jak do ogórków kiszonych i nie pasteryzuję. Problem w tym, że nie polubiłam smaku kiszonej papryki zostałam nią raz poczęstowana) i nie urzekła mnie . Dla mnie za miękka. Według moich upodobań smakowych owoce kiszone powinny być chrupiące. Może to zależy od rodzaju papryk. Zostały mi już tylko same ostre. Może czas spróbować Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-642777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 30 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 30 Października 2019 Koniec sezonu ''słoikowego '' w tym roku więcej kiszonych warzyw ( marchew, botwina, brukselka, seler, kalafior i brokuły). Nalewki w butelkach na półce z poprzednich lat po filtracji ''dojrzewają'' , a w słojach tegoroczne. Bedzie czym obdarować bliskich i znajomych. Do zobaczenia na wiosnę Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-644503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 30 Października 2019 Koniec sezonu ''słoikowego '' Ślicznie to wygląda ... tak bajecznie i kolorowo . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-644506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 31 Października 2019 A w skrzyneczce drewnianej jakie trunki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-644562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 31 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 31 Października 2019 A w skrzyneczce drewnianej jakie trunki.W skrzyneczce drewnianej soki jeden to sok z czarnego bzu, a drugi to sok z aronii. Przygotowywany był z dodatkiem liści wiśni, które później usuwam a dodaję kawałek kory cynamonu i kilka goździków dla aromatu. Przyprawy usuwam przed zlaniem gorącego soku do butelek. Te butelki bardzo dobrze się sprawdzają .Trunki z poprzednich lat są w butelkach na drugiej półce po lewej stronie. Na posadzce w słojach stoją tegoroczne, czekają cierpliwie na filtracje. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-644638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Trochę mnie tu nie było niestety pogoda nie dopisała i nie mogłam zebrać świeżych kwiatów czarnego bzu, ale nie siedziałam bezczynnie zrobiłam galaretkę z soku, którego miałam sporo. Jeżeli deszcz nie usunie całego pyłku z kwiatów to jeszcze zrobię powtórkę, ale ''trochę inaczej '' Soku było ponad litr, dodałam cukru ( myślałam o dodaniu miodu, ale wysoka temperatura zabija wszystko co dobre w miodzie ) Dodałam więc 30 dag cukru, dodatkowo około 100 ml soku z cytryn i dwie łyżki pektyn w proszku rozpuszczonych w 100 ml wody i dodałam do soku ( pewnie z powodu pektyn galaretka nieco ciemniejsza niż sok w butelkach )Myślę, że można by dodać jeszcze świeże liście mięty do takiej galaretki, ale jak będzie okazja to poeksperymentuje.Soki w butelkach, galaretka w słoiczkach.Tak to wygląda, tylko jeszcze ładnych naklejek brak... ale za dwa dni już będą Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-669430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 21 Czerwca 2020 no, super!!! Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-669431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 22 Lipca 2020 Jak co roku coś tam działam. Jednak ten rok jest trochę inny i plonów mniej. Dzisiaj cukinia młoda w plastrach w kurkumie i zalewie słodko-lwaśnej z liśćmi selera naciowego.Dodatkowo suszenie chabru, zebranego podczas drogi powrotnej z lasu, gdzie niedawno odkryłam wielką polanę całą w malinach. Jest ich bardzo dużo, choć są nieco drobniejsze od tych ogrodowych to zapach mają nieporównywalnie intensywniejszy od tych z mojej uprawy. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-672279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 22 Lipca 2020 Anuś może masz w swoich zbiorach produkty z mniejszą zawartością cukrów.Za tą cukinię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-672282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 23 Lipca 2020 Anuś może masz w swoich zbiorach produkty z mniejszą zawartością cukrów. Oczywiście, że mam od dwóch lat robię większość dżemów tą właśnie metodą. Wspominałam już o tym, ale chętnie przypomnę jeszcze raz. To mój post z poprzedniego roku.Zrobiłam kolejne dżemy metodą janginizacji. Jest to metoda polegająca dodawaniu do owoców soli, która powoduje, że wydobywa się z nich słodycz naturalna, puszczają one więcej soku i przetwory zachowują naturalny kolor. Na początku po dodaniu odrobiny soli ( ja dodałam gruboziarnistą do przetworów) podobno można użyć również himalajskiej lub morskiej. wyczuwa się nieco słony posmak. Jednak w miarę duszenia tych owoców w soku własnym smak powoli zmienia się w słodki .Jak dla mnie nie wszystkie owoce nadają się do przetworzenia w taki sposób. nie zrobię na pewno tak dżemu wiśniowego, bo jak dla mnie są one zbyt kwaśne ( dodam cukier trzcinowy).Miałam 1.3 kg swoich brzoskwiń. Sparzyłam je wrzątkiem, następnie do zimnej wody, szybciej można obrać je ze skórki. Usunęłam pestki i włożyłam do garnka o grubym dnie. Dodałam soli w ilości 2 g i powoli zaczęłam proces duszenia. Owoce mimo, że były bardzo mięsiste, oddały sporo soku. Dodam jeszcze, że po kilku minutach od rozpoczęcia ich duszenia potraktowałam ich odrobinę tłuczkiem do ziemniaków.Po około 40 minutach dżem był słodki. Na pewno dla kogoś kto lubi bardzo słodkie przetwory metoda ta nie sprawdzi się .Na koniec dodałam pół łyżeczki pektyn, które nie mają żadnych ''ulepszaczy'', więc przetwory poddałam krótkiej pasteryzacji- 7 minut . Robiłłam podobną metodą również dżem z malin.Możesz też dodać ksyliton. W tym roku tak zrobiłam w przypadku dżemu z czarnej porzeczki, bo kwaśna jak cho.....ra A to zdjęcie takich przetworów z poprzedniego roku nie publikowane jeszcze.Jak trzeba odpowiem i pomogę Proszę pytać Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-672290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 23 Lipca 2020 Obecnie trwa sezon ogórkowo-cukiniowy,na foto są pikle to może jakieś przepisy[małocukrowe] z tych warzyw bo mam tego sporo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-672292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 23 Lipca 2020 Obecnie trwa sezon ogórkowo-cukiniowy,na foto są pikle to może jakieś przepisy[małocukrowe] z tych warzyw bo mam tego sporo Jeśli pozwolisz odpowiem na Twój post wieczorkiem właśnie wróciłam z lasu z kolejną porcją malin. Następnym razem zrobię fotkę tego miejsca. Zbierałam niecałą godzinkę ( sama) Jak wspomniałam wczoraj jest różnica między tymi ogrodowymi, a tymi z lasu. W drodze powrotnej wizyta w sadzie u moich znajomych i zrywanie wiśni. Nie są one duże, ani tak piękne jak te na targu, ale wiem, że dużo zdrowsze. Będzie konfitura wiśniowa z whisky, nalewka i wiśnie suszone. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-672324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 23 Lipca 2020 Będzie konfitura wiśniowa z whisky Jak możesz tak profanować ten szlachetny trunek. Jasio Wędrowniczek będzie się pewnie w grobie przewracał jak się dowie. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-672331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 23 Lipca 2020 @Anuś, dokladnie tak jak piszesz , nie ma porownania z ogrodowymi , sa mniejsze , bardziej pesciste , ja zawsze robie z nich sok , bo na dzem to one sie za bardzo nie nadaja, Aromat jest w calej kuchni jak sie robi. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/17/#findComment-672336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.