Skocz do zawartości

Nadziewanie kiełbasy przez maszynkę


foniu2

Rekomendowane odpowiedzi

Jako nowy w temacie przygotowywania mięsa i wędzenia mam jedno pytanie na które może dostanę odpowiedz.

Maszynka do mielenia 32 i lejek do nadziewania kiełbasy, koncowy wymiar lejka 24mm. Lejek zamocowany nakrętką od maszynki w środku maszynki tylko ślimak, bez żadnych noży, sitek, itp. Gdy nabijam mięso do jelita w maszynce strasznie jest miendlone mięso, wychodzi taka papka jak na parówki, co muszę zrobić aby mięso było takie jak po pierwszym zmielaniu przez sitko 8mm. Gdy maszynka jest skręcona razem ze sitkiem i nożem to cały ślimak idzie do przodu maszynki a jak wymię sitko i nóż to ślimak cofa się do tyłu, może tu jest problem.

Nie uśmiecha mi się kupować nowej nadziewarki.

Edytowane przez foniu2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz maszynką nadziewać musisz mieć stabilizację ślimaka ;) zamiast sitka z przodu wkłada się stabilizator (plastikowe kółko z podparciem ośki) ;)

Tam czy inaczej maszynka zawsze ślimakiem zmaltretuje farsz :(

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety ale bez nadziewarki to lipa!ja kombinowałem jak koń bod górkę aby lepiej warsz wyglądał w kiełbasie,lepiej było jak nożem kroiłem,ale to tylko przy małych ilościach kiełbaski bo jak więcej to :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maszynka 32 ale jaka ?

Jak kupiłeś chińczyka ala Alfa za około ponad 100 zeta to wesołych świąt .... :(

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maszynką nie jest łatwo nadziewać, ale parę kilo jakoś ujdzie.

Gorzej gdy mamy do przerobienia więcej farszu, wtedy robi się to męczące.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jest to maszynka ala alfa, do mielenia spisuje sie bardzo dobrze. Silnik jedno fazowy 1.5kw i do tego przekładnia pasowa, i na maszynce mam 150obr/min

Widzę z Waszych opisów że nic z tego nie będzie. Czyli albo stabilizator, którego nie dokupię do tej maszynki, musiał bym coś kombinować, albo zaopatrzeć się w ręczną nadziewarkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z tym stabilizatorem to nie daj się zwariować- nie ma to nie ma

po napełnieniu gardzieli maszynki farszem ślimak sam się ustabilizuje

ale maszynka to maszynka i farsz będzie zawsze gnieciony przez ślimak

 

w którejś z wypowiedzi DZIADEK wspomina , że owe zagniecenie farszu wpływa pozytywnie na wiązanie kiełbasy

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja już nie wiem co pisać . Cale życie nadziewam maszynką . I idzie szybciej jak nadziewarką. . Trzeba dopasować lejek . Przy nadziewaniu maszynką lejki mamy krótkie do 15 cm . Dorabiamy popychacz , Wkładamy farsz do maszynki i popychamy  nie czekamy że ślimak sam to przepcha do lejka . Mogą być komplikacje gdy ślimak w korpusie ma duże luzy , ale i na to jest rada .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też nie wiem, fakt 150 obrotów to dużo, może gość nie nadążą z popychaniem farszu, też głównie napycham maszynką, bo nie chce mi się nadziewarki ustawiać i myć, na salami i parówki robię odstępstwa o polskiej nie wspomnę. A te stabilizatory ślimaka to nieporozumienie. :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat zaczyna się rozwijać. Można wiedzieć jeśli to nie tajemnica, jak powinie wyglądać ten popychacz, bo farsz który mi maszynka pcha do jelit wygląda okropnie. Po uwęndzeniu kiełbasa jest jednolita, bez widocznych kawałków kdzie mięso, gdzie np kawałki słoniny.

Edytowane przez foniu2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolego za duże masz obroty , spróbuj założyć korbę i pchać , albo zmniejsz obroty o połowę
 
Ja to robię tak

https://www.youtube.com/watch?v=mhR4AwIKElA
 
 
nie mam żadnego prowadzenia ślimaka.
 
Zaraz się zacznie............. :facepalm:

Edytowane przez spec202
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zaraz się zacznie............. :facepalm:

 

Masz na myśli te paluszki popychające farsz?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na maszynce mam 150obr/min

Obroty za duże.

 

albo stabilizator, którego nie dokupię

 

Czemu miałbyś nie dokupić ? :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolego za duże masz obroty , spróbuj założyć korbę i pchać , albo zmniejsz obroty o połowę

 

Ja to robię tak

 

https://www.youtube.com/watch?v=mhR4AwIKElA

 

 

nie mam żadnego prowadzenia ślimaka.

 

Zaraz się zacznie............. :facepalm:

A można wiedzieć jaki masz wymiar lejka na wylocie, chodzi mi o otwór w środku.

 

Kolego za duże masz obroty , spróbuj założyć korbę i pchać , albo zmniejsz obroty o połowę

 

Ja to robię tak

 

https://www.youtube.com/watch?v=mhR4AwIKElA

 

 

nie mam żadnego prowadzenia ślimaka.

 

Zaraz się zacznie............. :facepalm:

A można wiedzieć jaki masz wymiar lejka na wylocie, chodzi mi o otwór w środku.

Gdzie można taki stabilizator kupić, myślę że to by trochę poprawiło nadziewanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz na myśli te paluszki popychające farsz?

 

nom :blush:

 

 

Kolego za duże masz obroty , spróbuj założyć korbę i pchać , albo zmniejsz obroty o połowę

 

Ja to robię tak

 

https://www.youtube.com/watch?v=mhR4AwIKElA

 

 

nie mam żadnego prowadzenia ślimaka.

 

Zaraz się zacznie............. :facepalm:

A można wiedzieć jaki masz wymiar lejka na wylocie, chodzi mi o otwór w środku.

 

Kolego za duże masz obroty , spróbuj założyć korbę i pchać , albo zmniejsz obroty o połowę

 

Ja to robię tak

 

https://www.youtube.com/watch?v=mhR4AwIKElA

 

 

nie mam żadnego prowadzenia ślimaka.

 

Zaraz się zacznie............. :facepalm:

A można wiedzieć jaki masz wymiar lejka na wylocie, chodzi mi o otwór w środku.

Gdzie można taki stabilizator kupić, myślę że to by trochę poprawiło nadziewanie.

 

lejek ma około 15 cm długości i jest stożkowy na wyjściu ma około25 mm

 

Nic Ci ten stabilizator nie pomoże , on ma za zadanie bardziej chronić maszynkę niż pomagać w nadziewaniu.

Edytowane przez spec202
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.