foniu2 Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Jako nowy w temacie przygotowywania mięsa i wędzenia mam jedno pytanie na które może dostanę odpowiedz.Maszynka do mielenia 32 i lejek do nadziewania kiełbasy, koncowy wymiar lejka 24mm. Lejek zamocowany nakrętką od maszynki w środku maszynki tylko ślimak, bez żadnych noży, sitek, itp. Gdy nabijam mięso do jelita w maszynce strasznie jest miendlone mięso, wychodzi taka papka jak na parówki, co muszę zrobić aby mięso było takie jak po pierwszym zmielaniu przez sitko 8mm. Gdy maszynka jest skręcona razem ze sitkiem i nożem to cały ślimak idzie do przodu maszynki a jak wymię sitko i nóż to ślimak cofa się do tyłu, może tu jest problem.Nie uśmiecha mi się kupować nowej nadziewarki. Edytowane 17 Lutego 2014 przez foniu2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Lutego 2014 a na czym się trzyma ślimak ?możesz dać jakieś fotki ? Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foniu2 Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Lutego 2014 Fotki dam jutro, Ślimak trzyma się od tyłu na łożysku typu jakby koronka dwie podkładki i do tego tulejka plastikowa. A z przodu podczas nadziewania ż przodu ślimak nie trzyma się na niczym, jest luźno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Jak chcesz maszynką nadziewać musisz mieć stabilizację ślimaka zamiast sitka z przodu wkłada się stabilizator (plastikowe kółko z podparciem ośki) Tam czy inaczej maszynka zawsze ślimakiem zmaltretuje farsz Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Edytowane 17 Lutego 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Lutego 2014 Niestety ale bez nadziewarki to lipa!ja kombinowałem jak koń bod górkę aby lepiej warsz wyglądał w kiełbasie,lepiej było jak nożem kroiłem,ale to tylko przy małych ilościach kiełbaski bo jak więcej to :facepalm: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lutego 2014 Maszynka 32 ale jaka ?Jak kupiłeś chińczyka ala Alfa za około ponad 100 zeta to wesołych świąt .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lutego 2014 Kup maszynkę ręczną w której ślimak mocowany jest do korby,ja mam taką nr.8 i 5 kg farszu przechodzi w 20 minut bez problemu. A elektryczne Zelmery i inne do tej roboty to się nie nadają. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lutego 2014 Ja też mam 8 alfę ale mąż mi dorobił stabilizator z teflonu bo chyba nie było takiego stabilizatora w komplecie. Maszynka nadziewa elegancko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) A elektryczne Zelmery i inne do tej roboty to się nie nadają. o byś się zdziwił Edytowane 17 Lutego 2014 przez DUCH Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Lutego 2014 Nie mam powodu żeby się dziwić wiem co mówię bo mam Zelmera i stabilizator przy grubszych kawałkach blokuje,ale może to komuś odpowiada to jego sprawa. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Lutego 2014 Maszynką nie jest łatwo nadziewać, ale parę kilo jakoś ujdzie.Gorzej gdy mamy do przerobienia więcej farszu, wtedy robi się to męczące. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) ,ale może to komuś odpowiada to jego sprawa.Maryś a to co , myślisz że szynkową Zelmerkiem nadziewam ?? oj Maryś , Maryś Mój tata był Maryś , Edytowane 17 Lutego 2014 przez DUCH Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foniu2 Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Lutego 2014 Tak jest to maszynka ala alfa, do mielenia spisuje sie bardzo dobrze. Silnik jedno fazowy 1.5kw i do tego przekładnia pasowa, i na maszynce mam 150obr/minWidzę z Waszych opisów że nic z tego nie będzie. Czyli albo stabilizator, którego nie dokupię do tej maszynki, musiał bym coś kombinować, albo zaopatrzeć się w ręczną nadziewarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) z tym stabilizatorem to nie daj się zwariować- nie ma to nie mapo napełnieniu gardzieli maszynki farszem ślimak sam się ustabilizujeale maszynka to maszynka i farsz będzie zawsze gnieciony przez ślimak w którejś z wypowiedzi DZIADEK wspomina , że owe zagniecenie farszu wpływa pozytywnie na wiązanie kiełbasy Edytowane 17 Lutego 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Ja już nie wiem co pisać . Cale życie nadziewam maszynką . I idzie szybciej jak nadziewarką. . Trzeba dopasować lejek . Przy nadziewaniu maszynką lejki mamy krótkie do 15 cm . Dorabiamy popychacz , Wkładamy farsz do maszynki i popychamy nie czekamy że ślimak sam to przepcha do lejka . Mogą być komplikacje gdy ślimak w korpusie ma duże luzy , ale i na to jest rada . Edytowane 17 Lutego 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Lutego 2014 Ja też nie wiem, fakt 150 obrotów to dużo, może gość nie nadążą z popychaniem farszu, też głównie napycham maszynką, bo nie chce mi się nadziewarki ustawiać i myć, na salami i parówki robię odstępstwa o polskiej nie wspomnę. A te stabilizatory ślimaka to nieporozumienie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foniu2 Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Temat zaczyna się rozwijać. Można wiedzieć jeśli to nie tajemnica, jak powinie wyglądać ten popychacz, bo farsz który mi maszynka pcha do jelit wygląda okropnie. Po uwęndzeniu kiełbasa jest jednolita, bez widocznych kawałków kdzie mięso, gdzie np kawałki słoniny. Edytowane 17 Lutego 2014 przez foniu2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Lutego 2014 i do tego przekładnia pasowa, i A i przeoczyłem ważną informację, tą wyżej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Kolego za duże masz obroty , spróbuj założyć korbę i pchać , albo zmniejsz obroty o połowę Ja to robię takhttps://www.youtube.com/watch?v=mhR4AwIKElA nie mam żadnego prowadzenia ślimaka. Zaraz się zacznie............. Edytowane 17 Lutego 2014 przez spec202 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Lutego 2014 Zaraz się zacznie............. Masz na myśli te paluszki popychające farsz? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Lutego 2014 na maszynce mam 150obr/minObroty za duże. albo stabilizator, którego nie dokupię Czemu miałbyś nie dokupić ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Talib Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Lutego 2014 hehe masakra ile kiełbachy ale to już chyba nie na domowe potrzeby co a paluszki nawet zgrabnie to wpychały hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Lutego 2014 Puki co to zgrabne, ale ja już widziałem dłonie gdzie nie mogłem się doliczyć kompletu paluszków. Czy tak trudno dorobić popychacz z kawałka drewna, lub kupić przedłużacz gardzieli? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foniu2 Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Lutego 2014 Kolego za duże masz obroty , spróbuj założyć korbę i pchać , albo zmniejsz obroty o połowę Ja to robię tak https://www.youtube.com/watch?v=mhR4AwIKElA nie mam żadnego prowadzenia ślimaka. Zaraz się zacznie............. A można wiedzieć jaki masz wymiar lejka na wylocie, chodzi mi o otwór w środku. Kolego za duże masz obroty , spróbuj założyć korbę i pchać , albo zmniejsz obroty o połowę Ja to robię tak https://www.youtube.com/watch?v=mhR4AwIKElA nie mam żadnego prowadzenia ślimaka. Zaraz się zacznie............. A można wiedzieć jaki masz wymiar lejka na wylocie, chodzi mi o otwór w środku.Gdzie można taki stabilizator kupić, myślę że to by trochę poprawiło nadziewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Masz na myśli te paluszki popychające farsz? nom Kolego za duże masz obroty , spróbuj założyć korbę i pchać , albo zmniejsz obroty o połowę Ja to robię tak https://www.youtube.com/watch?v=mhR4AwIKElA nie mam żadnego prowadzenia ślimaka. Zaraz się zacznie............. A można wiedzieć jaki masz wymiar lejka na wylocie, chodzi mi o otwór w środku. Kolego za duże masz obroty , spróbuj założyć korbę i pchać , albo zmniejsz obroty o połowę Ja to robię tak https://www.youtube.com/watch?v=mhR4AwIKElA nie mam żadnego prowadzenia ślimaka. Zaraz się zacznie............. A można wiedzieć jaki masz wymiar lejka na wylocie, chodzi mi o otwór w środku.Gdzie można taki stabilizator kupić, myślę że to by trochę poprawiło nadziewanie. lejek ma około 15 cm długości i jest stożkowy na wyjściu ma około25 mm Nic Ci ten stabilizator nie pomoże , on ma za zadanie bardziej chronić maszynkę niż pomagać w nadziewaniu. Edytowane 18 Lutego 2014 przez spec202 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.