Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie "zadymiaczy"

 

Przedstawiam swoje pierwsze fotki z dzisiejszego wedzenia:)

 

Pstrag był przygotowany w solance...sposób na jajko...12 godzin.

 

Osuszanie recznikiem papierowym i wiatrem:)

 

Samo wędzenie trwało dokładnie 3,15 godziny.  W temp. 60-70 stopni 3 godziny , ostatnie 15 min w temp. ok.90 stopni.

 

Drzewo olcha-duże kawałki

 

Kolor wyszedł złocisty, mysle ze idealny:P

 

 

Było jeszcze miejsce w wedzarni wiec dorzuciłem ser biały... :)post-63039-0-36490500-1393086477_thumb.jpg

 

 

Pozdrawiam wszytkich "zadymiaczy"

post-63039-0-78212700-1393086520_thumb.jpg

post-63039-0-02677700-1393086558_thumb.jpg

post-63039-0-96090800-1393086826_thumb.jpg

post-63039-0-68373700-1393086864_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
ort.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9467-w%C4%99dzenie-pstr%C4%85ga-w-3-godziny/
Udostępnij na innych stronach

Piękne, śliczne  :thumbsup: a haki sam robiłeś?

 

Witam

 

Haki robiłem sam...wyszły jakie wyszły, troche krzywulce ale funkcjonalne, zadna rybka jeszcze nie spadła:)

 

pozdrawiam

Jak dla mnie kolorek rybki :clap: , smak zapewne wyborny ;) .

 

Ślinotoku człowiek dostaje:)

dziewkuje slicznie.

 

Własnie ide spróbowac...a rybka lubi "pływac" :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9467-w%C4%99dzenie-pstr%C4%85ga-w-3-godziny/#findComment-335629
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i chyba popłynęli, bo o smaku rybki już nic nie słychać

 

Bo przy tej temperaturze przez 3 godziny to nawet siatka od serów nie wytrzymała  :rolleyes:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9467-w%C4%99dzenie-pstr%C4%85ga-w-3-godziny/#findComment-335797
Udostępnij na innych stronach

Z czasem i temperaturą trochę przesadziłeś ale ważne że smakują ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9467-w%C4%99dzenie-pstr%C4%85ga-w-3-godziny/#findComment-335803
Udostępnij na innych stronach

Rasista ... Nie lubisz "murzynów" ?

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9467-w%C4%99dzenie-pstr%C4%85ga-w-3-godziny/#findComment-335809
Udostępnij na innych stronach

Lubię, sam "paru zeżarłem" - kiedyś  :D

 

Pozdrawiam  ;)

P.S. A tak notabene wielki mi wyczyn pstrąga w 3 godziny przy 70*C.Gdybyś go walnął w 30 min przy 45*C  - księga Guinessa

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9467-w%C4%99dzenie-pstr%C4%85ga-w-3-godziny/#findComment-335810
Udostępnij na innych stronach

Z czasem i temperaturą trochę przesadziłeś ale ważne że smakują ;) Sent from my iPhone using Tapatalk 2

tak mi pokazywał termometr no i czas był dokladnie 3,15 h.....a cos źle zrobiłem??jaki w taki razie powinien byc czas i temp. twoim zdaniem??

 

pozdrawiam

 

No i chyba popłynęli, bo o smaku rybki już nic nie słychać

 

Bo przy tej temperaturze przez 3 godziny to nawet siatka od serów nie wytrzymała  :rolleyes:

 

no wytrzymała , była troche przydymiona ale dała rade:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9467-w%C4%99dzenie-pstr%C4%85ga-w-3-godziny/#findComment-335844
Udostępnij na innych stronach

tak mi pokazywał termometr no i czas był dokladnie 3,15 h.....a cos źle zrobiłem??jaki w taki razie powinien byc czas i temp. twoim zdaniem??

A tu zaglądałeś? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-sciagawka-dla-poczatkujacych/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9467-w%C4%99dzenie-pstr%C4%85ga-w-3-godziny/#findComment-336004
Udostępnij na innych stronach

  • 10 lat później...
46 minut temu, krzychybu napisał(a):

Czy ktoś próbował robić solankę do pstrąga z dodatkiem octu?

Klienta archeologa mamy...  kopie ładnie tematy...  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9467-w%C4%99dzenie-pstr%C4%85ga-w-3-godziny/#findComment-976351
Udostępnij na innych stronach

Jak kopie tak głęboko to chyba OK. bo oznacza to że czyta również czeluście forum 😉 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9467-w%C4%99dzenie-pstr%C4%85ga-w-3-godziny/#findComment-976354
Udostępnij na innych stronach

... i przy okazji łapie punkty do naszego sejfu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9467-w%C4%99dzenie-pstr%C4%85ga-w-3-godziny/#findComment-976355
Udostępnij na innych stronach

To wprowadź pin do sejfu.... po analizie wymaganych 35 wpisów udostępniasz lub nie udostępniasz, jak posty klepane na sztukę to zwiększasz limit do np. 70 wpisów, jak wpisy merytoryczne to dajesz kod pin 😉 

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9467-w%C4%99dzenie-pstr%C4%85ga-w-3-godziny/#findComment-976359
Udostępnij na innych stronach

Od kilkunastu lat czytam artykuły na WD, ostatnio miałem przerwę i gdy ponownie odwiedziłem stronę to okazało się, że trzeba się zarejestrować i te 35 postów

Na początku lat 90tych pracowałem w niemczech przy wędzeniu pstrąga ale to była przemysłówka, sama sól w solance, 2 godziny 60° i potem 90° do 100° żeby zabić bakterie

Kiedy zrobiłem solankę z octem pstrąg wyszedł genialnie, oczywiście niższa temperatura bo lubi spadać

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9467-w%C4%99dzenie-pstr%C4%85ga-w-3-godziny/#findComment-976452
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, krzychybu napisał(a):

oczywiście niższa temperatura bo lubi spadać

Co masz na myśli?

Temperatura spada, czy pstrąg? :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9467-w%C4%99dzenie-pstr%C4%85ga-w-3-godziny/#findComment-976573
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.