andrzej k Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 31 Lipca 2014 Ja tez ,ale podajcie porcje mniejsze Zawsze możesz podzielić przez żądane kilogramy jakie chcesz zrobić . :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-364143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 31 Lipca 2014 A czy taką pasztetową można mrozić bez utraty jakości? A jeżeli można mrozić to jak długo? Z podrobowych to tylko mrożoną to jadłem kaszankę i była OK. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-364177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 31 Lipca 2014 A czy taką pasztetową można mrozić bez utraty jakości? A jeżeli można mrozić to jak długo? Z podrobowych to tylko mrożoną to jadłem kaszankę i była OK Jasne że można podobnie jak kaszankę. Co do smaku .... pozostaje ten sam Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-364179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Sorry że się podpinam . Ale hasło "smarowana" to jest temat który chcę osiągnąć dla mojego pasztetu . Ale do rzeczy raz na jakiś czasu robię przegląd zamrażarki. W tedy w garnku ląduje głównie kurczak, do tego trochę wieprzowiny, wołowiny ,dokupuje boczku lub podgardla , wątroby wieprzowej , wątroby kurzej .Gotuję mięso , wątroby parzę, Miele na sitku makowym X 2 , wyrabiam, dodając je rosołu , dodaję przyprawy , zapiekam , słoik i tyndalizacja . Smak okres przechowywania wszystko jest o key Ale smarowność nie ta którą chciałbym osiągnąć. Ideałem była by struktura masła. Ale chciałbym ograniczyć do ninimum tłuszcz (cholesterol niektórzy mają z tym problem i ja jestem w tym klubie ) , wodę (czyli rosół -jakoś mi nie pasuje , uważam ze skraca okres przechowania ), starzy masarze podpowiadali mi ucieranie z kaszką manną (trochę mi nie pasuję ze względu na okres przechowania , dodatkowo ucieranie w makutrze -jestem leniwy ) . Do rozdrabniania dysponuję maszynką do mielenie i raczej nie będzie lepiej ( no może blender jak jest konieczny według Was ) . Reasumując mamy produkty wyjściowe jakie mamy , sprzęt jaki mamy , ograniczenia jakie mamy (tłuszcz , woda , dodatki mąka). Jeżeli możecie proszę podzielcie się patentami .(ograniczenia surowcowe -tłuszcz.woda, kaszka, sprzętowe (ale kutra nie kupię ) nakład pracy (ucieranie w makutrze) nie traktuje jako dogmaty i "nagnę " się w rozsądnych ilościach )PS. zastosowanie oleju pochodzenia roślinnego (niektórzy mają nadwagę też jestem w tym klubie ale prędzej go zaakceptuje niż tłuszcze zwierzęce) > Pytanie co robię w Klubie Wędzarniczej Braci - lubię dobre swojskie jedzenie tylko grzechy nie pozwalają do Raju Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-392859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Smarowność pasztetu regulujesz ilością dodawanego rosołu, w którym gotował się kurczak i inne mięsa. ja często robię pasztet drobiowo-wieprzowy (przepis na stronie głównej), do którego całość odkostnionego mięsa + sparzona wątrobę, miele na najdrobniejszym sitku (tzw. makowym - 2,5). W zupełności wystarcza wtedy jednokrotne mielenie, a konsystencja jest w pełni zadowalająca.Jeśli do pasztetu zmielesz jedynie gotowaną z mięsem pietruszkę lub selera (bez marchewki) nie musisz martwić sie o przechowywanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-392861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Chciałem ograniczyć rosół do minimum . Ale chyba jak widzę się nie da. Jak w Twojej ocenie Maxell wpłynie to na okres przechowania (zakładam proces tyndalizacji ) w warunkach piwnicy (10 stopni +/- stopni), załóżmy bez dostępu do lodówki . Wiem że jest to pytanie w kategoriach "ile Diabłów zmieści na końcu szpilki" . Zrobię jak mówisz. Pozdrawiam Życzę Zdrowych Pogodnych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku Dla Ciebie , Twojej Rodziny Przyjaciół i Znajomych . Mam nadzieje że będę miał Przyjemność i Zaszczyt poznać Cię w "realu"+/- 5 stopni Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-392865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Grudnia 2014 chciałbym ograniczyć do ninimum tłuszcz (cholesterol niektórzy mają z tym problem i ja jestem w tym klubie ) Proponuję dodanie smalcu gęsiego, który ma skład lipidowy podobny do oliwy.W każdym razie w temp. pokojowej prawie płynie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-392874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Chciałem ograniczyć rosół do minimum . . Ale chciałbym ograniczyć do ninimum tłuszcz (cholesterol niektórzy mają z tym problem i ja jestem w tym klubie ) , wodę (czyli rosół -jakoś mi nie pasuje , uważam ze skraca okres przechowania ) Rosół nie wpływa na termin przydatności do spożycia o ile nie był gotowany z warzywami.Co do tłuszczu to poczekaj aż rosół wystygnie i zbierz tłuszcz z wierzchu a do pasztetowej dodaj sam rosół bez tłuszczu.Kaszy nie dodawaj bo to ona właśnie wpłynie na trwałość.Poza tym pasztetowa z kaszą jakoś mi nie podchodzi mimo kutrowania kaszy.Tyndalizacja przeprowadzona prawidłowo pozwoli na przechowywanie do 6 m- cy bez chłodzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-392880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Proponuję dodanie smalcu gęsiego, który ma skład lipidowy podobny do oliwy. Tłuszcz wieprzowy ma jeszcze lepszy profil lipidowy. Ma więcej zdrowych, nieutleniających się w wyższych temperaturach nasyconych kwasów tłuszczowych. Z tych niby zdrowych wielonienasyconych powstają wolne rodniki odpowiedzialne za stany zapalne tętnic i w efekcie za miażdżycę. Oliwa jest dobra ale jedzona na zimno ... i tłoczona na zimno, a to już rarytas. Dać więcej tłuszczu i pasztetowa będzie smarowna. Ze strachu przed cholesterolem ograniczyć ilość węglowodanów zjadanych z tym pasztetem Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-392895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Serdeczne dzięki za podpowiedzi porady . Po Trzech Królach podejście do tematu . Póki co życzę Wszystkiego Najlepszego . Podzielę się spostrzeżeniami PS pochodzę z rodziny lekarzy ale się wyrodziłem (mgr. rolnictwa , mgr ekonomi ) i jak jakość mam poustawiane pedofil , diler narkotyków , tłuszcz (cholesterol,nadwaga wil, słyszę tłuszcz tyszcz łlysze rtma i jakoś micholesterol nadwaga ) na tym forum takie tezy ale przecież wyroby są takie smaczne, jak żyć Koleżanki i Koledzy , dam radę , jak żyć ? jeszcze raz Życzę Wszystkiego Najlepszego dla Was Waszych Rodzin Przyjaciół i Znajomych . Jest mi bardzo przyjemnie że mogę o sobie powiedzieć ze jestem członkiem (może uczestnikiem aby było popranie ) Wędzarniczej Bracijak zawsze staram się pisać nie nagannie w wyszło jak zwykle . Obiecuje poprawę i "nie na buzi bo Ojciec zabił świniaka na Boże Narodzenie" tylko w pisaniu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-392898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Jeśli do pasztetu zmielesz jedynie gotowaną z mięsem pietruszkę lub selera (bez marchewki) nie musisz martwić sie o przechowywanie. Przeglądam i czytam ten temat, bo w niedalekiej przyszłości chciałabym zrobić taką pasztetową. proszę mnie źle nie zrozumieć, ale zawsze żyłam w przekonaniu, że to właśnie pietruszka powoduje szybsze psucie się wyrobu (dotyczyło to przede wszystkim rosołu, kiedy pozostawi się w nim warzywa na dłużej), a marchew dlaczego nie dodajemy? .... bo zawiera w sobie zbyt dużą ilość cukrów ? co powoduje szybszą fermentację? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-395068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 Stycznia 2015 co powoduje szybszą fermentację Cukry Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-395340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.