Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ja tez ,ale podajcie porcje mniejsze

 

 

 Zawsze możesz podzielić przez żądane kilogramy jakie chcesz zrobić . :D :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-364143
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czy taką pasztetową można mrozić bez utraty jakości?  A jeżeli można mrozić to jak długo? Z podrobowych to tylko mrożoną to jadłem kaszankę i była OK
 

Jasne że można podobnie jak kaszankę. Co do smaku .... pozostaje ten sam  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-364179
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Sorry że się podpinam . Ale hasło "smarowana" to jest temat  który chcę osiągnąć dla mojego pasztetu   . Ale do rzeczy raz na jakiś czasu  robię przegląd zamrażarki. W tedy w garnku ląduje  głównie kurczak, do tego trochę wieprzowiny, wołowiny ,dokupuje boczku lub podgardla ,  wątroby wieprzowej , wątroby kurzej .Gotuję mięso , wątroby parzę, Miele na sitku makowym X 2 , wyrabiam, dodając  je rosołu , dodaję przyprawy , zapiekam ,  słoik i tyndalizacja . Smak okres przechowywania wszystko jest o key Ale smarowność  nie ta którą  chciałbym osiągnąć. Ideałem była by struktura masła. Ale chciałbym ograniczyć do ninimum  tłuszcz (cholesterol niektórzy mają z tym problem i ja jestem w tym klubie ) , wodę (czyli rosół -jakoś mi nie pasuje , uważam ze skraca okres przechowania ),  starzy masarze podpowiadali mi ucieranie z kaszką manną (trochę mi nie pasuję ze względu na okres przechowania , dodatkowo ucieranie w makutrze -jestem leniwy ) . Do rozdrabniania dysponuję maszynką do mielenie i raczej nie będzie lepiej ( no może blender jak jest konieczny według Was   ) . Reasumując mamy produkty wyjściowe jakie mamy , sprzęt jaki mamy , ograniczenia jakie mamy (tłuszcz , woda , dodatki mąka). Jeżeli możecie proszę podzielcie się patentami .(ograniczenia surowcowe -tłuszcz.woda, kaszka, sprzętowe (ale kutra nie kupię ) nakład pracy (ucieranie w makutrze) nie traktuje jako dogmaty i "nagnę " się w rozsądnych ilościach :) )


PS. zastosowanie oleju pochodzenia roślinnego (niektórzy mają nadwagę też jestem w tym klubie ale prędzej go zaakceptuje niż tłuszcze zwierzęce) > Pytanie co robię w Klubie Wędzarniczej Braci - lubię dobre swojskie jedzenie :D tylko grzechy nie pozwalają do Raju

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-392859
Udostępnij na innych stronach

Smarowność pasztetu regulujesz ilością dodawanego rosołu, w którym gotował się kurczak i inne mięsa. ja często robię pasztet drobiowo-wieprzowy (przepis na stronie głównej), do którego całość odkostnionego mięsa + sparzona wątrobę, miele na najdrobniejszym sitku (tzw. makowym - 2,5). W zupełności wystarcza wtedy jednokrotne mielenie, a konsystencja jest w pełni zadowalająca.

Jeśli do pasztetu zmielesz jedynie gotowaną z mięsem pietruszkę lub selera (bez marchewki) nie musisz martwić sie o przechowywanie. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-392861
Udostępnij na innych stronach

Chciałem ograniczyć rosół do minimum . Ale chyba jak widzę się  nie da. Jak w Twojej ocenie Maxell wpłynie to na okres przechowania (zakładam proces tyndalizacji ) w warunkach piwnicy (10 stopni +/- stopni),  załóżmy bez dostępu do lodówki  . Wiem że jest to pytanie w kategoriach "ile Diabłów zmieści na końcu szpilki" . Zrobię jak mówisz. Pozdrawiam Życzę Zdrowych Pogodnych Świąt i Szczęśliwego  Nowego Roku Dla Ciebie , Twojej Rodziny  Przyjaciół i Znajomych . Mam nadzieje że będę  miał Przyjemność  i Zaszczyt  poznać Cię w "realu"


+/- 5 stopni

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-392865
Udostępnij na innych stronach

 

 

chciałbym ograniczyć do ninimum  tłuszcz (cholesterol niektórzy mają z tym problem i ja jestem w tym klubie )

Proponuję dodanie smalcu gęsiego, który ma skład lipidowy podobny do oliwy.

W każdym razie w temp. pokojowej prawie płynie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-392874
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałem ograniczyć rosół do minimum .

 

. Ale chciałbym ograniczyć do ninimum  tłuszcz (cholesterol niektórzy mają z tym problem i ja jestem w tym klubie ) , wodę (czyli rosół -jakoś mi nie pasuje , uważam ze skraca okres przechowania )

 

Rosół nie wpływa na termin przydatności do spożycia o ile nie był gotowany z warzywami.Co do tłuszczu to poczekaj aż rosół wystygnie i zbierz tłuszcz z wierzchu a do pasztetowej dodaj sam rosół bez tłuszczu.Kaszy nie dodawaj bo to ona właśnie wpłynie na trwałość.Poza tym pasztetowa z kaszą jakoś mi nie podchodzi mimo kutrowania kaszy.Tyndalizacja przeprowadzona prawidłowo pozwoli na przechowywanie do 6 m- cy bez chłodzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-392880
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proponuję dodanie smalcu gęsiego, który ma skład lipidowy podobny do oliwy.

 

Tłuszcz wieprzowy ma jeszcze lepszy profil lipidowy. Ma więcej zdrowych, nieutleniających się w wyższych temperaturach nasyconych kwasów tłuszczowych. Z tych niby zdrowych wielonienasyconych powstają wolne rodniki odpowiedzialne za stany zapalne tętnic i w efekcie za miażdżycę.  Oliwa jest dobra ale jedzona na zimno ... i tłoczona na zimno, a to już rarytas.

 

Dać więcej tłuszczu i pasztetowa będzie smarowna. Ze strachu przed cholesterolem ograniczyć ilość węglowodanów zjadanych z tym pasztetem ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-392895
Udostępnij na innych stronach

 Serdeczne dzięki za podpowiedzi porady . Po Trzech Królach  podejście do tematu . Póki co życzę Wszystkiego Najlepszego . Podzielę się  spostrzeżeniami 


PS pochodzę z rodziny lekarzy ale się wyrodziłem (mgr. rolnictwa , mgr ekonomi ) i jak jakość mam poustawiane pedofil , diler narkotyków , tłuszcz (cholesterol,nadwaga wil, słyszę tłuszcz tyszcz łlysze rtma i jakoś mi


cholesterol nadwaga ) na tym forum takie tezy  ale przecież wyroby są takie smaczne, jak żyć Koleżanki i Koledzy , dam radę  , :D 


jak żyć ? jeszcze raz Życzę  Wszystkiego Najlepszego  dla Was Waszych Rodzin Przyjaciół i Znajomych . Jest mi bardzo przyjemnie że mogę o sobie powiedzieć ze jestem członkiem (może  uczestnikiem aby było popranie ) Wędzarniczej Braci


jak zawsze staram się pisać nie nagannie  w wyszło jak zwykle . Obiecuje poprawę  i "nie na buzi bo Ojciec zabił świniaka na Boże Narodzenie" tylko w pisaniu :D

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-392898
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Jeśli do pasztetu zmielesz jedynie gotowaną z mięsem pietruszkę lub selera (bez marchewki) nie musisz martwić sie o przechowywanie.

Przeglądam i czytam ten temat, bo w niedalekiej przyszłości chciałabym zrobić taką pasztetową. proszę mnie źle nie zrozumieć, ale zawsze żyłam w przekonaniu, że to właśnie pietruszka powoduje szybsze psucie się wyrobu (dotyczyło to przede wszystkim rosołu, kiedy pozostawi się w nim warzywa na dłużej), a marchew dlaczego nie dodajemy? .... bo zawiera w sobie zbyt dużą ilość cukrów ? co powoduje szybszą fermentację?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-395068
Udostępnij na innych stronach

 

 

co powoduje szybszą fermentację

Cukry

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9494-w%C4%85trobianka-smarowana-halusi/page/2/#findComment-395340
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.