Skocz do zawartości

Jogurt, kefir - jakie kultury bakterii?


Rekomendowane odpowiedzi

:) miało być z trzech litrów a zrobiłem z dwóch ( pozostałe mleko jutro na owsiankę ) :tongue:

 

Obiecana fotorelacja (opis wyżej) :)

 

post-41869-0-15279400-1395152979_thumb.jpgpost-41869-0-64175600-1395152988_thumb.jpg

 

post-41869-0-26208800-1395152997_thumb.jpgpost-41869-0-04993600-1395153008_thumb.jpg

 

post-41869-0-69619900-1395153016_thumb.jpgpost-41869-0-97495600-1395153025_thumb.jpg

 

post-41869-0-13738000-1395153036_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-341319
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Akmis,mleko gotuję dlatego,bo pasteryzacja nie zabija wszystkich bakterii chorobotwórczych.Nie gotuje się tylko mlekoUHT ale to mleko było poddane sterylizacji w temp.130 stopni i jest gorsze (jałowe),nie posiada żadnych witamin.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-341361
Udostępnij na innych stronach

Dawnymi czasy przed paroma dziesiątkami lat, kiedy kultury kefirowe i jogurtowe produkowały Zakłady Mleczarskie Warszawa "Wola" (obecnie Danone) były to takie tabletki niczym dropsy, kupowałem je w sklepie serowarskim na Nowym Świecie, to w przepisie na wykonanie kefiru czy jogurtu również podawano, aby mleko najpierw przegotować aby je właśnie, tak jak pisze Nestor wyjałowić. Następnie należało mleko schłodzić do temp ok. 35-40 stopni C. i dopiero do tego wyjałowionego i schłodzonego mleka należało wrzucić owe pastylki .1 pastylka na 1 litr mleka. Następnego dnia mieliśmy kefir lub jogurt. Butle do mleka były takie szklane 1 litrowe.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-341368
Udostępnij na innych stronach

Sverige 2 u nas i w Stanach jak wiem, nadal owe tabletki sa w sprzedazy. Kiedy bede w sklepie, to zrobie zdjecie produktu. Tylko ze wydaje mi sie, u nas sa na mniejsza ilosc plynu.

Wole jednak robic jogurt sposobem jaki podal Grzegorz, zawsze mi wychodzi, a robie w termosie do jogutru.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-341371
Udostępnij na innych stronach

Oni też wtedy zalecali aby nie myc butelki i do 7 razy można było to powtarzać, ponownie napełniając ją przegotowanym ciepłym mlekiem, bez stosowania pastylki. Obecnie też stosuję taka metodę jak Grzegorz czy Ty, do sporządzania jogurtu, kefiru, lub też zsiadłego mleka, które zakwaszam śmietaną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-341377
Udostępnij na innych stronach

No to produkcja ruszyła. Dwa litry mleka plus jogurt bałkański plus troszkę skondensowanego mleka (patent wyczytany gdzieś w sieci). W smaku przed "skiśnięciem" rewelka. Jutro zobaczymy co z tego wyjdzie....

post-44979-0-22590600-1395223732_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-341446
Udostępnij na innych stronach

A ja mam taki termos ,do ktorego wstawiam sloik i zalewam gotowana woda. Wieczorem nastawie, to rano mam jogurt . Czyli na popoludnie nastepnego dnia, bo nie lubimy cieplego jogurtu. Ty  Tusiaczek to cala mechanizacja  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-341448
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ty  Tusiaczek to cala mechanizacja 
 W Polsce trudno jest trafić jogurtownice o pojemności większej niż 1 litr a na sąsiednim jebaju udało mi się dostać 2 litrową i to w bardzo rozsądnej cenie więc grzech było nie skorzystać  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-341450
Udostępnij na innych stronach

Tsiaczku , poszukaj i dokup sobie dodatkowo pojemniki do jogurtu. Zawsze kiedy bedzie koncowka, bedziesz mogl nastawic pelna nastepna porcje. Nie musisz calego kompletu tylko jakies 3-4 sztuki. Ja mam kilka takich ktore wchodza mi do termosu i jeden zrobie nastepny nastawiam, bo np. mam w planach robienie sosu czosnkowego na jogurcie, czy inne danie wymagajace wiekszej ilosci jogurtu. 

Uwazaj tez z czasem. Na poczatku przetrzymywalam odrobine za dlugo i jogurt mial posmak sera. Ty pewnie masz timer w swojej maszynce to tobie to nie grozi. 

A swoja droga , ow ser byl nawet smaczy, zwlaszcza kiedy zrobilam z niego kulki do oleju z ziolami  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-341451
Udostępnij na innych stronach

Plan jest taki żeby z 12 słoiczków 2 zawsze szły do następnego "nastawu"  :tongue:  Wszystko zależy jak szybko będą schodzić...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-341453
Udostępnij na innych stronach

:) jogurt jeszcze dobrze nie ,, zgęstniał,, postoi kilka dni w lodowce i będzie OK,smak bdb :tongue::)

 

post-41869-0-10482700-1395299632_thumb.jpgpost-41869-0-14527800-1395299639_thumb.jpg

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-341591
Udostępnij na innych stronach

Jogurcik wyszedł super. Jak to bałkański jest bardzo gesty, w smaku lekko kwaskowaty a dzięki dodaniu skondensowanego mleka ma fajną nutkę słodyczy. Rano kilka słoiczków dokonało żywota w naszych brzuszkach z ziarnami i suszonymi owocami.... Dlaczego my wcześniej nie robiliśmy jogurtów....  :facepalm:

Ja osobiście fanem bałkańskich nie jestem więc zaczynam poszukiwania swojego smaku....

post-44979-0-89442400-1395301834_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-341595
Udostępnij na innych stronach

U mnie też wyszedł superowy, robiłem z jogurtu greckiego, właśnie spałaszowałem na 2-gie śniadanko z płatkami owsianymi. Również będę szukał innych smaków.

i jest elegancko...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-341721
Udostępnij na innych stronach

Natchniony tym tematem też biorę się za wyrób jogurtu, w związku z tym mam pytanie. Ile trzeba dodać mleka w proszku na 3L. aby jogurt był gęściejszy, robiłem już bez dodatku mleka w proszku ,a le jak dla mnie był trochę za rzadki.Mleko mam zamiar zaszczepić jogurtem greckim.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-342172
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile trzeba dodać mleka w proszku na 3L. aby jogurt był gęściejszy,

Można to policzyć.

Gęsty jogurt handlowy typu greckiego zawiera 7,3g białka w 100g produktu.

Załóżmy, że 4% pochodzi z mleka , do należy dodać 3,3 g + ilość tłuszczu w suchej masie mleka na 100g mleka.

Czyli do 3litrów mleka należy dodać 99g mleka w proszku odtłuszczonego lub nieco więcej tłustego. Nie wiem, jakiego mleka chcesz użyć i ile ono ma tłuszczu w suchej masie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-342214
Udostępnij na innych stronach

Ja robię jogurt tak:

1 litr mleka UHT, 1 jogurt z żywymi kulturami bakterii, 1/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego, 1 porządna łyżka mleka w  proszku. Jogurt jest tak gęsty, że włożona łyżka stoi.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-342232
Udostępnij na innych stronach

 

 

Załóżmy, że 4% pochodzi z mleka , do należy dodać 3,3 g + ilość tłuszczu w suchej masie mleka na 100g mleka. Czyli do 3litrów mleka należy dodać 99g mleka w proszku odtłuszczonego lub nieco więcej tłustego. Nie wiem, jakiego mleka chcesz użyć i ile ono ma tłuszczu w suchej masie.

Mleko w proszku jest nie odtłuszczone dodałem go mniej niż 100g zobaczymy co wyjdzie, tamten poprzedni w smaku był ok.(ponad 2L wciągnąłem w dwa dni).A tak w ogóle to muszę się ruszyć za swojskim mlekiem, bo robię ze sklepowego :facepalm: , a niedaleko u sąsiada są krowy chyba rasy jersey.Wiec z takiego swojskiego mleczka powinien być jeszcze lepszy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-342236
Udostępnij na innych stronach

 

 

a niedaleko u sąsiada są krowy chyba rasy jersey

A jak już ustalisz to daj znać :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-342244
Udostępnij na innych stronach

Piksiak mleko UHT jest do d...... . Nie warto go stosować. To tak jakbyś pił białą wodę, lepiej zastosować niskopasteryzowane.

Ale za to jest bezpieczne gdyż w innym mleku mogą rozwinąć się jakieś niepotrzebne bakterie.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-342323
Udostępnij na innych stronach

Piksiak, mleko UHT jest jałowe(poddane temp. 130 stopni) wystarczy przegotować  mleko w butelce ,lub w woreczku .

Edytowane przez nestor
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-342339
Udostępnij na innych stronach

To lepiej pić białą wodę, aniżeli zrobić jogurt z tym 0,01 % bakterii złych? Uważam, że jemy po to aby być zdrowym. Piksiak,a jak sobie radzili jak nie było UHT? Pasteryzowali, lub czasami nawet nie. A Ty mówisz, że UHT najlepsze, bo najbezpieczniejsze.

Edytowane przez akmis978
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-342402
Udostępnij na innych stronach

. Piksiak,a jak sobie radzili jak nie było UHT? Pasteryzowali, lub czasami nawet nie.

 

Musisz najpierw trochę poczytać, dokształcić się nieco w temacie i uzupełnić braki, zanim zaczniesz takie "ciekawostki" podawać do wiadomości.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-342448
Udostępnij na innych stronach

Musisz najpierw trochę poczytać, dokształcić się nieco w temacie i uzupełnić braki,

 

@sverige2,

usunęłam do kosza Twój poprzedni post bo nic nie wnosił do tematu.

Widzę, że jednak nie odpuszczasz. 

Uwaga @akmis978, na którą się powołujesz nie uprawnia Cię do to powyższego komentarza. 

Oby wszyscy mieli taką wiedzę w serowarstwie jak kol. akmis.

Możemy podyskutować nad "wartościami" mleka UHT ale merytorycznie.

Również istnienie potencjalnych zagrożeń w mleku pasteryzowanym w niskiej temperaturze i działanie bakteriostatyczne bakterii jogurtowych w mleku surowym możemy omówić.

Proszę jednak nie deprecjonować wypowiedzi innych jeżeli Pan ich nie rozumie.

A już imputowanie forowiczowi, którego się nie zna i nie jest się w stanie docenić jego wiedzy, żeby się dokształcił jest nie na miejscu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9558-jogurt-kefir-jakie-kultury-bakterii/page/2/#findComment-342456
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.