Skocz do zawartości

Kiełbasa żywiecka podsuszana produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

To również pierwsze podejście. Wg 16-stki  

 

Receptura:

 

Wieprzowina I kl. peklowana - 2 kg

 

post-55133-0-60560100-1395237236_thumb.jpg

 

Wieprzowina kl. II peklowana - 1 kg

 

post-55133-0-58193500-1395237237_thumb.jpg

 

Wieprzowina kl. III peklowana - 0,5 kg

 

post-55133-0-12736400-1395237238_thumb.jpg

 

Wołowina II kl. peklowana - 0,75 kg

 

post-55133-0-60718500-1395237235_thumb.jpg

 

Tłuszcz wieprzowy solony - 0,75 kg

 

post-55133-0-58293400-1395237234_thumb.jpg

 

Przyprawy:

 

 - użyte podczas peklowania:

 

Peklosól 20 g/kg

 

 - użyte do produkcji:

 

sól 4 g/kg

cukier 1 g/kg

pieprz czarny 1 g/kg

czosnek 1,5 g/kg

 

Peklowanie 48 godz.

 

Użyte jelita wołowe proste ( w oryg. jelita bydlęce środkowe wszystkich wymiarów)

 

Wieprzowina kl. I pokrojona w kostkę 2 x 2 cm (w oryg. siatka 20 mm)

 

Wieprzowina kl. II i tłuszcz wieprzowy rozdrobnione na siatce 10 mm

 

Wołowina II kl. 2 i wieprzowina kl. III rozdrobnione na sitku 2 mm 

 

Skrót instrukcji:

 

Wołowinę kl II i wieprzowinę kl. III mieli się ( kutruje) 2 razy przez sitko 2 mm z dodatkiem 25 % lodu lub wody i dodaje resztę soli i przyprawy. 

 

Wieprzowinę kl. I miesza się aż masa nabierze kleistości, następnie dodaje wieprzowinę kl II i tłuszcz oraz wykutrowaną masę i miesza do wymieszania wszystkich składników.

 

post-55133-0-20413800-1395237232_thumb.jpg

 

Osadzanie - w pomieszczeniu niechłodzonym 3 - 4 godzin. 

 

Wędzenie dymem gorącym 110-130 min. plus 30 - 40 min. pieczenie do osiągnięcia wewnątrz 68-70 st. C

 

post-55133-0-16456200-1395237233_thumb.jpg

 

post-55133-0-04177900-1395237234_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pawel no piewsza klasa ! :thumbsup: slinka leci ..a ja dalej w miejscu stoje bo u mnie snieg wali i nie ma nawet mowy zeby wyjsc i cos uwedzic :hmm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To również pierwsze podejście. Wg 16-stki  

 

 

Peklosól 20 g/kg

 

Dawałeś czystą peklosól ?

Ładnie wszystko wygląda :clap:

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:) No... ładna Ci ''ona'' wyszła :tongue::clap: :clap: :clap:  A co to za osłonki :rolleyes:  ? Czy nie jest w smaku aby deczko za ''sucha'' ? Wprzekroju wygląda na chudą... :mellow:  Opisz wrażenia smakowe ! Pozdrawiam ! :)

Ładna jest i co tu dużo mówić, smaczna niesłychanie.

Jelita wołowe proste, ale nie wiem czy prawidłowo, czekam na jakąś opinię. Innych nie miałem a z kupnem różnych wołowych też nie jest tak prosto. Wg mnie za chuda nie jest, poza tym wisiała już 3 dni po wędzeniu i się podsuszała.

Pawel no piewsza klasa ! :thumbsup: slinka leci ..a ja dalej w miejscu stoje bo u mnie snieg wali i nie ma nawet mowy zeby wyjsc i cos uwedzic :hmm:

Już niedługo.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jelita wołowe proste, ale nie wiem czy prawidłowo, czekam na jakąś opinię. Innych nie miałem a z kupnem różnych wołowych też nie jest tak prosto. Wg mnie za chuda nie jest, poza tym wisiała już 3 dni po wędzeniu i się podsuszała.

 

 

Paweł wyrób bardzo ładny... :clap:  w/g mnie jest za chuda.

Co do jelit to kiełbasy o szerokim przekroju śmiało nabijasz w jelita sztuczne białkowe.

Nie wiem czy jelita która użyłeś były zamierzone...w/g mogą być.. skoro piszesz że nabycie ich jest większym problemem to ze sztucznymi nie ma problemu. :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

skoro piszesz że nabycie ich jest większym problemem to ze sztucznymi nie ma problemu.

Halusiu kochana,

ale ten smaczek (!!!) jaki dają naturalne jelita dla tej kiełbasy ma również znaczenie.

To moja ulubiona kiełbaska :D

 

P.S. Wg mnie też wyszła chudsza od wzorca. Ale to ten  dodany "tłuszcz" był za chudy :D 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, tylko nie pisz mi tutaj, że zakup wołowych prostych to taki problem.  :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusiu kochana, ale ten smaczek (!!!) jaki dają naturalne jelita dla tej kiełbasy ma również znaczenie.

 

 

Zgadzam  z Tobą Aniu jak najbardziej... :)  jelita sztuczne nie są w stanie całkowicie zastąpić naturalne, ale z braku ich zastępujemy sztucznymi..  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, tylko nie pisz mi tutaj, że zakup wołowych prostych to taki problem.  :)

Nie piszę, bo mam od Ciebie, ale powinny być wołowe środkowe a tych nie masz.  :tongue:

http://www.najder.pl/oferta

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prawidłowo, chociaż "jelito środkowe wołowe" jest bardziej mi znane.
:D  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale, że co? to dwa różne wg schematu.


Dawałeś czystą peklosól ?

Nie wiem co masz na myśli pisząc czystą. W każdym bądź razie do peklowania, peklosól 100%

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo różnie importerzy nazywają jelita.

Powinno być wołowe:

- wiankowe

- środkowe

- proste

- kątnica

 

A środkowe i proste, to dla nich jedno. Tylko kątnica i wiankowe jest uważane za inne.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo różnie importerzy nazywają jelita.

Powinno być wołowe:

- wiankowe

- środkowe

- proste

- kątnica

 

A środkowe i proste, to dla nich jedno. Tylko kątnica i wiankowe jest uważane za inne.

Teraz jasne  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

P.S. Wg mnie też wyszła chudsza od wzorca. Ale to ten  dodany "tłuszcz" był za chudy :D

Jest wystarczająco tłusta a poza tym, dzięki chudszym kiełbasom oddala się moja wizyta w dziale cholesterol  :D

Nie wiem czy jelita która użyłeś były zamierzone...w/g mogą być.. skoro piszesz że nabycie ich jest większym problemem to ze sztucznymi nie ma problemu. :)

Mam ze 3 rozmiary karmelowych w zapasie ale chciałem w naturalnym, poza tym się wyjaśniło na szczęście z jelitami. :)   

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wg mnie też wyszła chudsza od wzorca. Ale to ten  dodany "tłuszcz" był za chud

A jak to stwierdzić bez kosztowania ? 

Fotki nie da się skosztować, chyba że czegoś jeszcze nie wiem. :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wg mnie też wyszła chudsza od wzorca. Ale to ten  dodany "tłuszcz" był za chud

A jak to stwierdzić bez kosztowania ? 

Fotki nie da się skosztować, chyba że czegoś jeszcze nie wiem. :tongue:

Nie mam adresu do EAnny  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Dawałeś czystą peklosól ?

Nie wiem co masz na myśli pisząc czystą. W każdym bądź razie do peklowania, peklosól 100%

 

Chodziło mi czy stosowałeś właśnie 100%peklosoli. czy jak to jest zalecane  u nas na WD i zresztą słusznie 1/3,1/2.

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy jak to jest zalecane  u nas na WD i zresztą słusznie 1/3,1/2.

Ale nie do tego rodzaju kiełbas chyba. Poza tym to nie są zalecenia raczej tylko opcje?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

czy jak to jest zalecane  u nas na WD i zresztą słusznie 1/3,1/2.

Ale nie do tego rodzaju kiełbas chyba. Poza tym to nie są zalecenia raczej tylko opcje?

 

Ja stosuję do wszystkiego. Z tego co wywnioskowałem czytając różne tematy mieszanka 1/3 jest na tyle silna,że nie ma potrzeby dawać inaczej.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chodziło mi czy stosowałeś właśnie 100%peklosoli. czy jak to jest zalecane u nas na WD i zresztą słusznie 1/3,1/2.

Kto zaleca i na jakiej podstawie ?

Osobiście odradzam !

 

 

Ps. Paweł może czas na własny kącik ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.