Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma sensu. Przygotowanie białej kiełbasy podobne jest do przygotowywania mielonych kotletów. Czas jaki upłynie od jej wyprodukowania do czasu spożycia (po obróbce cieplnej) wystarczy do pełnego zasolenia mięsa i prawidłowego nasycenia aromatem przypraw.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1001516
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

– Wszystko zależy od tego, czy użyte do produkcji kiełbasy mięso zostało poddane peklowaniu, czy też nie. Jeżeli było peklowane, to barwnik pochodzący z mięsa, mioglobina, podczas obróbki termicznej zmienia kolor z czerwonego na różowy, a jeżeli mięsa nie peklowano – zmieni kolor z czerwonego na szary. Pozdrawiam

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1001518
Udostępnij na innych stronach

wiem dobrze co sie dzieje z kwestia peklowania pelkosola w miesie, chodzi mi tylko czy taki sens ma  24h trzymanie . o moze mi zalezy czy to ma wpływ  na przedłuzony czas zabezpieczenia mięsa. jak pamietam z lat dziecinnych to u mnie masaż zasalał mieso na białą na 24h.  a na kiełbase to peklowało sie peklosola na 48 h

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1001520
Udostępnij na innych stronach

59 minut temu, michu1978 napisał(a):

chodzi mi tylko czy taki sens ma  24h trzymanie . o moze mi zalezy czy to ma wpływ  na przedłuzony czas zabezpieczenia mięsa.

Nie ma sensu, wyżej już dostałeś odpowiedź. Absolutnie nie ma wpływu na zabezpieczenie mięsa. 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1001540
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Mam jeszcze pytanie. , na które do tej pory nie mam konkretnie odpowiedzi.  Czy jak bym do wykonania biala kiełbasa dodał część mięsa,  które było zamrożone.  Po wyrobieniu farszu i napełnieniu jelit, będzie można zamrozić kiełbasa oczywiście surowa nie parzona,  czy coś by się stalo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1005644
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, michu1978 napisał(a):

Czy jak bym do wykonania biala kiełbasa dodał część mięsa,  które było zamrożone.  Po wyrobieniu farszu i napełnieniu jelit, będzie można zamrozić kiełbasa oczywiście surowa nie parzona,  czy coś by się stalo

Tak nie robimy :no:.

Tylko tak:

Mięso mrożone - kiełbasa - parzenie - powtórne mrożenie.

Wyroby z surowca mrożonego mogą być powtórnie zamrożone wyłącznie po uprzedniej obróbce termicznej.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1005647
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, michu1978 napisał(a):

Mam jeszcze pytanie. , na które do tej pory nie mam konkretnie odpowiedzi.  Czy jak bym do wykonania biala kiełbasa dodał część mięsa,  które było zamrożone.  Po wyrobieniu farszu i napełnieniu jelit, będzie można zamrozić kiełbasa oczywiście surowa nie parzona,  czy coś by się stalo

Nie mrozimy ponownie mięsa rozmrożonego jeżeli nie było poddane obróbce termicznej. 

Potraktuj to jak dogmat. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1005648
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.