Maxell Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Marca Nie ma sensu. Przygotowanie białej kiełbasy podobne jest do przygotowywania mielonych kotletów. Czas jaki upłynie od jej wyprodukowania do czasu spożycia (po obróbce cieplnej) wystarczy do pełnego zasolenia mięsa i prawidłowego nasycenia aromatem przypraw. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1001516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Marca – Wszystko zależy od tego, czy użyte do produkcji kiełbasy mięso zostało poddane peklowaniu, czy też nie. Jeżeli było peklowane, to barwnik pochodzący z mięsa, mioglobina, podczas obróbki termicznej zmienia kolor z czerwonego na różowy, a jeżeli mięsa nie peklowano – zmieni kolor z czerwonego na szary. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1001518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Marca wiem dobrze co sie dzieje z kwestia peklowania pelkosola w miesie, chodzi mi tylko czy taki sens ma 24h trzymanie . o moze mi zalezy czy to ma wpływ na przedłuzony czas zabezpieczenia mięsa. jak pamietam z lat dziecinnych to u mnie masaż zasalał mieso na białą na 24h. a na kiełbase to peklowało sie peklosola na 48 h Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1001520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Marca Przecież Maxell dwa posty wyżej udzielił ci pełnej odpowiedzi. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1001539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Marca (edytowane) 59 minut temu, michu1978 napisał(a): chodzi mi tylko czy taki sens ma 24h trzymanie . o moze mi zalezy czy to ma wpływ na przedłuzony czas zabezpieczenia mięsa. Nie ma sensu, wyżej już dostałeś odpowiedź. Absolutnie nie ma wpływu na zabezpieczenie mięsa. Edytowane 20 Marca przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1001540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Marca dziekuje za informację Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1001544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 6 Kwietnia Mam jeszcze pytanie. , na które do tej pory nie mam konkretnie odpowiedzi. Czy jak bym do wykonania biala kiełbasa dodał część mięsa, które było zamrożone. Po wyrobieniu farszu i napełnieniu jelit, będzie można zamrozić kiełbasa oczywiście surowa nie parzona, czy coś by się stalo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1005644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 6 Kwietnia 4 minuty temu, michu1978 napisał(a): Czy jak bym do wykonania biala kiełbasa dodał część mięsa, które było zamrożone. Po wyrobieniu farszu i napełnieniu jelit, będzie można zamrozić kiełbasa oczywiście surowa nie parzona, czy coś by się stalo Tak nie robimy . Tylko tak: Mięso mrożone - kiełbasa - parzenie - powtórne mrożenie. Wyroby z surowca mrożonego mogą być powtórnie zamrożone wyłącznie po uprzedniej obróbce termicznej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1005647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 6 Kwietnia 13 minut temu, michu1978 napisał(a): Mam jeszcze pytanie. , na które do tej pory nie mam konkretnie odpowiedzi. Czy jak bym do wykonania biala kiełbasa dodał część mięsa, które było zamrożone. Po wyrobieniu farszu i napełnieniu jelit, będzie można zamrozić kiełbasa oczywiście surowa nie parzona, czy coś by się stalo Nie mrozimy ponownie mięsa rozmrożonego jeżeli nie było poddane obróbce termicznej. Potraktuj to jak dogmat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1005648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 6 Kwietnia @EAnna Byłaś szybsza 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1005650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 6 Kwietnia Dzięki za informację, wolę się upewnić. Nigdy tak z biala surowa nie robiłem więc mam czyste sumienie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-1005665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.