Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

No a co z normami ?
Z jakimi normami ? te ilości przypraw  z 16 są dla mnie nie do przyjęcia,chodzi mi oczywiście o ilość,ja daję z 60tki i jest ok. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Temu pytam co z przepisami i normami dawkowania przypraw do kiełbasy białej ?

Każdy robi jak mu smakuje ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

No a co z normami ?

Normy są to wytyczne  uśrednione, a w niektórych pisze - na życzenie klienta można zwiększyć lub zmniejszyć .A że dzisiaj wszystko jest inne jak było kiedyś, no to macie takie problemy, które możemy rozwiązać prosto dawkuję tak jak lubi moja rodzina a znaczyć to może że nie tak jak ja lubię .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Z jednej strony każdy niech sobie dodaje ile chce, choć to ewidentny brak smaku, czy też utrata, zmiana smaku, bo wydaje się, że ciągle mało. Pewnie co roku o gram więcej. Tylko czy biała z 5-6 gramami czosnku np, czy to jeszcze "kiełbasa biała surowa"? czy biała Kazia, Henia, Krzysia? A może biała czosnkowa?  :)

DZIADEK ma rację ale najczęściej chyba jest mowa o czosnku, tyle, że nie o kilka razy, bo w białej o 1 g/kg albo pieprzu ziołowym zamiast czarnego ale też dwa razy więcej nie 5.

Z okazji Świąt, życzę wszystkim smacznych białych. :)


P.S. Kiedyś mama podesłała mi artykuł oczywiście, chodzi o białą. Zobaczcie jak poszalał dziennikarz albo kucharz, który nie chciał zdradzić ile powinno być. 

To był ogień  :devil:  ale wszyscy jedli, bo swojska.

 

http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090406/BYDGOSZCZ01/21356461

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Widać, że każdy robi białą jak chce, ale manownik wyszscy mają wspólny - każdy wykonał ją sam irodzince smakuje!

Świadziu przepraszam, że zapytam w Towim wątku, ale koledzy napiszcie mi ile wasza kiełbasa biała wyszła za kilogram??? Pytam bo przeglądając gazetki z Biedronki (gdzie o dziwo była najdroższa) ok 7 zł za kilogram, Polomarket i Lidl 5 zł za kilogram białej.

Moja gdzie mięso kupiłem na straganie - łopatka, boczek bez skóry, kawałek łopatki wołowej - razem ponad 7 kg = 95zł. Do tego przyprawy, jelita. Wyszła smaczna chodź może jak na pierwszy raz trochę za chuda - przypraw dałem że tak powiem, "średnia tego forum"

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Świadziu przepraszam, że zapytam w Towim wątku, ale koledzy napiszcie mi ile wasza kiełbasa biała wyszła za kilogram??? 

Szynka, łopatka, II wp. II wołowa. 14,87/kg z przyprawami  :D Bez wody do zmywania, prądu i czasu. :D  Z tym policzyłem zamawiającym dyszkę więcej. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif  Mam nadzieję, że 25 za białą, tradycyjną, domową to nie zdzierstwo z mojej strony.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Miro, ja myślę że biała jest takim wyjątkiem od reguły. Powodem tego jest (moim zdaniem) to że jest najpopularniejszą kiełbasą robioną w gospodarstwach domowych na święta. (I nie tylko). Przepisy często przechodziły z ojca na syna.

paweljack

:) Nie wiem kto takie przepisy serwuje , ale 220 gr soli na 8 kg kiełbasy   :facepalm: to wychodzi 27 gr na 1 kg. Gazeta pomorska nie zyska fanów " białej "

Koszt łatwo obliczyć . Do  kosztu zakupu doliczamy,  60-65% z tej sumy . Sumując to i dzieląc przez ilość kg zakupionego mięsa uzyskujemy cenę 1 kg wyrobu . Przybliżone dane dotyczą kosztu wyprodukowania surowca bez zysku o przybliżonej wydajności gotowego surowca ok 100%.

 Miro wybacz ale nie ten czas i ta pora by prowadzić  dalej z Tobą dysputę, po to tylko  by temat trafił do najbardziej poczytnej części forum .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Moje koszty były następujące...

 

I  wp. z szynki - 16.40/kg ( tzw. kulka )

II wp. z łopatki 14,50/kg ( b/k )

II wp. z boczku 16,20 ( b/k , z/s)

III wp. 10,80/kg  z golonki tzw. gulaszowe

 

Dobra biała niestety tania nie jest.

 

Ilość przypraw to z reguły ich jakość( pomijając sól ) i pewnie stąd te różnice...

Edytowane przez jpionka
Źle czyni , Kto nic nie czyni

paweljack

:) Nie wiem kto takie przepisy serwuje , ale 220 gr soli na 8 kg kiełbasy   :facepalm: to wychodzi 27 gr na 1 kg. Gazeta pomorska nie zyska fanów " białej "

 

Kilogramów jest 10, więc sól jest spoko 22 g, natomiast pieprz i majeranek ogień.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Wczoraj ponownie robiłem białą. Tym razem zwiększyłem ilość majeranku a zmniejszyłem czosnku (chyba był mocniejszy ;) ) :

 3gr/kg - pieprz grubo mielony

 4gr/kg - majeranek
 
 14gr/kg - czosnek

 20gr/kg - sól

W czwartek robiłem i dałem tak:

 

sól               21,35 g/kg

pieprz           4,05  g/kg

czosnek        6,21  g/kg

majeranek    1,62  g/kg

oregano        1,08 g/kg

 

Jak dla mnie super smak :cool:

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

W zalażności od składu surowcowego i cen nabycia wyjdzie między 14 a 20pln za kg nie licząc roboty ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

 

paweljack

:) Nie wiem kto takie przepisy serwuje , ale 220 gr soli na 8 kg kiełbasy   :facepalm: to wychodzi 27 gr na 1 kg. Gazeta pomorska nie zyska fanów " białej "

 

Kilogramów jest 10, więc sól jest spoko 22 g, natomiast pieprz i majeranek ogień.  :)

 

 

Kilogramów jest 11 ;)  więc wychodzi 20 g soli / kg. 

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...

Receptura jest na  10 kg surowca - reszta to przyprawy i dodatki  wchodzące w skład farszu.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Średni koszt surowca w naszej białej kiełbasie to 10,50 a i surowiec przedni zakupiony w zaprzyjaźnionej masarni.

 

4 kg  I wp - z szynek -10,20/kg

10 kg II wp 80/20 - 10,80/kg

5 kg II wp 70/30 - 10,50/kg

2 kg II wołowej - 10,50/kg

 

Przyprawy

solenie ( jak ktoś lubi to peklowanie, ale wtedy będzie a'la biała) - 20g/kg

majeranek - 1,5 g/kg

pieprz świeżo mielony - 1,1g/kg

Czosnek polski harnaś - 2g/kg

Edytowane przez LP57

a ja dałem    soli   18 g/kg,

czosnku świeżego 10 g/kg,

pieprzu    4 g/kg,

majeranku 3 g/kg

i myślę po spróbowaniu że każdego składnika można by dać ciut więcej ale jest ok.

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

W Anglii, koszt kilograma ok 26PLN.

A przyprawy do smaku, lub jak moj tata mi radzil przy pierwszej bialej, jak sypalem pieprz to mowil ze farsz ma byc czarny od pieprzu. Jak sypalem majeranek mowil ze farsz ma byc zielony :)

Soli daje 18 gram na kilogram :) ale przyprawy "do smaku", chyba że robię wyrób pierwszy raz lub próbuję zrobić wyrób standardowy. Z reguły jednak jest to kiełbasa a'la Sobol :D

Na kg mięsa przed dodaniem wody:

sól 20g

pieprz 2g

majeranek 3g

czosnek 3-5g

woda ok 5%

koszt ok 14 zł/kg

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

  • 10 miesięcy temu...

 

5 g/kg pieprzu

6g/kg majeranku 

 

Dr Russak ostro jedzie z przyprawami

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.