Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Trochę białej dla treningu:

Białej czy a la białej ? na peklosoli ? bo on taka zaróżowiona nieco. ;) choć ja taką właśnie lubię :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-406584
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Solona, zgodnie z recepturą.    :tongue:

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-406585
Udostępnij na innych stronach

 

 

Solona, zgodnie z recepturą.   

Którą, bo jest ich dużo. :)  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-406603
Udostępnij na innych stronach

 

Solona, zgodnie z recepturą.   

Którą, bo jest ich dużo. :)  

Wiesz, nie zgodzę się bo oprócz bialej wielkopolskiej którą "odkryłem" jest jedna ( z wołowiną lub III wp.) receptura na białą. Reszta to ewentualne indywidualne wariacje.

Poza tym jesteś u mnie w temacie biała surowa, dużo stron nie ma. Receptura jest na początku, link również.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-406626
Udostępnij na innych stronach

Paweljack lubi szesnastki :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-406628
Udostępnij na innych stronach

Paweljack lubi szesnastki :tongue:

Nie potwierdzam i nie zaprzeczam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-406664
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

jak z przechowywaniem (mrożeniem) parzysz , studzisz i do zamrażary czy surową ?

Zawsze mrożę surową. Tak wolę. Po rozmrożeniu mam jak świeżą.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-413983
Udostępnij na innych stronach

dzięki , a napisz jeszcze proszę odnośnie soli kłodawska niejodowana a morska ? jest różnica Twoim zdaniem ?


aha i jeszcze jedno ( sorki za męczenie ) czy rozmrażasz przed dalszą obróbką czy wrzucasz np. do wrzątku zamrożona?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-413984
Udostępnij na innych stronach

Pawel to jeszcze i ja cie pomorduje :tongue:

czy biala jak mrozisz ( nieparzona ) to robiles ze swiezego miesa czy bylo wczesniej mrozone , bo wlasnie mam dylemat ,mam mieso mrozone i nie wiem czy dobrze mrozic ponownie ,chociaz one juz w kielbasie bedzie poddane  pewnej obrobce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-413991
Udostępnij na innych stronach

No to ja jeszcze doleje oliwy :D - jak podaje się białą kiełbasę? - gotuje się np. w barszczu. Czy na smak ma wpływ najpierw parzenie a potem do gotowania czy surową prosto do gotowania? Nie czepiam się tylko czy lepiej mrozić parzoną (ja tak robię) czy jednak surową?

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-414004
Udostępnij na innych stronach

Najlepsza to chyba taka na swiezo parzona i podana  :) ja osobiscie lubie tez taka parzona i zjesc na zimno ..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-414017
Udostępnij na innych stronach

dzięki , a napisz jeszcze proszę odnośnie soli kłodawska niejodowana a morska ? jest różnica Twoim zdaniem ?

aha i jeszcze jedno ( sorki za męczenie ) czy rozmrażasz przed dalszą obróbką czy wrzucasz np. do wrzątku zamrożona?

Nie wiem czy robiłem z morskiej, raczej zawsze z warzonej. Do wrzątku nigdy nie wrzucam, natomiast lepiej rozmrozić powoli

 

Pawel to jeszcze i ja cie pomorduje :tongue:

czy biala jak mrozisz ( nieparzona ) to robiles ze swiezego miesa czy bylo wczesniej mrozone , bo wlasnie mam dylemat ,mam mieso mrozone i nie wiem czy dobrze mrozic ponownie ,chociaz one juz w kielbasie bedzie poddane  pewnej obrobce.

Zawsze robię ze świeżego, z mrożonego mięsa musiałbyś ją spażyć pewnie do mrożenia.

No to ja jeszcze doleje oliwy :D - jak podaje się białą kiełbasę? - gotuje się np. w barszczu. Czy na smak ma wpływ najpierw parzenie a potem do gotowania czy surową prosto do gotowania? Nie czepiam się tylko czy lepiej mrozić parzoną (ja tak robię) czy jednak surową?

U mnie zawsze podawało się z wody. Ale niektorzy smażą, pieką. Jeśli robisz żurek do wrzucasz do zimnej wody i gotujesz, wtedy smaki masz w wodzie/wywarze a jak chcesz jeść z wody to parzysz jak resztę 72-75 st. 25 minut.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-414018
Udostępnij na innych stronach

JA tez mroze surowa. zawsze rozmrazam,ake ja tez ja smaze , bo nie tylko parzona jemy.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-414036
Udostępnij na innych stronach

Ja przewaznie tez robilam ze swiezego miesa ,bedzie trzeba spazyc i zamrozic ,teraz mniej zrobie to nie bedzie problemu z konsumpcja :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-414038
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja przewaznie tez robilam ze swiezego miesa ,bedzie trzeba spazyc i zamrozic

 

Jak zrobisz ze świeżego mięsa to możesz zamrozić surową i parzyć po rozmrożeniu. Taki układ jest lepszy od parzonej, mrożonej bo wtedy musisz po rozmrożeniu ja podgrzać i traci trochę na smaku bo jest dwa razy podgrzewana.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-414108
Udostępnij na innych stronach

no wiem ale mieso juz zakupione i trzeba bylo zamrozic , chyba ze kupie cos odpowiedniego a to mrozone poczeka na lepsze czasy jak  juz da sie wedzic u mnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-414136
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Biała w dwóch wersjach przetestowana, mogę jechać na Święta.  :)

 

post-55133-0-99006000-1427961748_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-417644
Udostępnij na innych stronach

mniam  :D a ja znow tylko po kawie ..ale zara lece do kuchni robic swoja"Na  bialo", :D jak TZ wroci z roboty to bedzie nabijanie :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-417646
Udostępnij na innych stronach

a ja znow tylko po kawie 

i po papierosku?  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-417647
Udostępnij na innych stronach

Pawel ,oj nie :) papieroski od 15 lat dostaly szlaban i jakos mi nie teskna za nimi :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-417654
Udostępnij na innych stronach

Pawel ,oj nie :) papieroski od 15 lat dostaly szlaban i jakos mi nie teskna za nimi :cool:

No to Ok. ale kawa wskazana dopiero po dwóch białych.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-417656
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Biała w dwóch wersjach przetestowana

No i druga wersja wszystkim podpasowała bardziej niż "zwykła". Zamiast wołowiny, dodałem sarninę.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-419901
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.