DZIADEK Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Września 2007 Przeglądając regionalną stronę znalazłem to. Gdy byłem jeszcze uczniem to zdarzało się na peklowni dostrzec nieraz ,, świecące '' mięśnie szynek, dokładniej części mięśni golonek przy szynkach.Autor: Ozyrys9 (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)Data: 05-09-07 11:00 Wiedziałem że obecnie w przetworach mięsnych jest wszystko co możliwe, tak że z 1 kg mięsa uzyskuje się 1,40 wędliny.Dziś jednak wszystko przerosło moje wyobrażenie "Polędwica z Indyka" (Sokołów S.A.) świeci (fosforyzuje) w ciemności. Jeżeli chodzi o ścisłość nie świeci mięso ale wierzchnia warstwa pod zdjęciu foliowej skórki.Polecam spróbować, ale nie mięsa tylko efektu wizualnego. Jak żyję na tym świecie czegoś takiego nie widziałem.Może ktoś się już z tym spotkał ?---------------------------------------------------------------------------1,4 kg to było kiedyś...Teraz z 1 kg mięsa robi się 2,4 kg :DD---------------------------------------------------------------------------------------------właśnie ozyrys9 walnij foto bo to chyba chodzi o to ze ona pod światło się mieni ze świeci w ciemności jakoś mi się to nie widzi. to ze się mieni widziałem już ale to wynik tańszych wędlin dlaczego nie wiem . Może produkty lewe...------------------------------------------------------------------------------------------------Jakby tak było to by mnie zdziwiło ,ale jak coś świeci jak spławik wędkarski to się zdziwiłem.Wiem że to niewiarygodne, ale tak było. Jak będę mógł walnę fotkę. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Września 2007 Świecącej wędliny też jeszcze nie widziałem i chętnie zobaczę. :grin: Co do mieniących się pod światłem kawałków wędliny to efekt stosowania fosforanów ale żeby wędlina świeciła :question: .A może to nowe rozwiązanie dla turystów :grin: zamiast latarki wieszamy plasterek wędliny w namiocie i mamy światełko. :grin: :grin: :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-17095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Września 2007 Co do mieniących się pod światłem kawałków wędliny to efekt stosowania fosforanów ale żeby wędlina świeciła :question: . Miro !!! Przecież peklowane szynki, czy balerony po uwędzeniu też dają taki odblask (po przekrojeniu), a o dodawaniu fosforanów w domowej produkcji nie ma mowy. Nie sądzę też, że mi nastrzyknięte mięso sprzedają :question: :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-17096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutlen Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Września 2007 nowe rozwiązanie dla turystów :grin: zamiast latarki wieszamy plasterek wędliny w namiocie i mamy światełkoAlbo żeby po ciemku jedząc widzieć, co się je :lol: Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-17100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Września 2007 Albo żeby po ciemku jedząc widzieć, co się je...albo zakąszając widzieć, gdzie się polewa i ile ....... następną kolejkę :tongue: A może to nowe rozwiązanie dla turystów Napasę taką wędlinką moją załogę przed nocnym pływaniem :devil: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-17101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Września 2007 Miro !!! Przecież peklowane szynki, czy balerony po uwędzeniu też dają taki odblask (po przekrojeniu), a o dodawaniu fosforanów w domowej produkcji nie ma mowy. Nie sądzę też, że mi nastrzyknięte mięso sprzedają :question: :!: Pedro nie wiem czy o tym samym piszemy ? Kiedy widzę w sklepie soczystą wędlinę która pod różnym kątem mieni się wszystkimi kolorami to uważałem że jest to wynik zastosowania fosforanów. Być może masz racje nie neguje twojej informacji aczkolwiek nie przypominam sobie domowego wyrobu o takich właściwościach.Mają odblask ale to nie to co widzę w sklepie. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-17111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Maja 2009 A więc konkretne pytanie, jaka jest przyczyna, że baleron peklowany peksolą mieni się delikatnie ( nie w całym przekroju, raczej w środkowej części). Podobny efekt miałem robiąc szynkę z dzika, czyli mięso bez sztucznych pasz. Drugie pytanie jak tego uniknąć????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-67833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Maja 2009 Pamiętam z dzieciństwa, że wędliny potrafiły mienić sie kolorami tęczy,moja babcia mówiła , że to efekt wynikający z peklowania saletrą.Dotyczyło to wędin robionych sposobem domowym.Zwracałaem uwagę na swoje wędzonki i nic takiego nie zauważyłem.Temat bardzo zastanawiający :question: Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-67835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Maja 2009 jaka jest przyczyna, że baleron peklowany peksolą mieni się delikatnie ( nie w całym przekroju, raczej w środkowej części).Zwracałaem uwagę na swoje wędzonki i nic takiego nie zauważyłem.U jednych jest a drugich nie ma. Ci co, nie mają tego efektu, mogą kiedy doczekać się. Zmiany, o których pisze jałek wynikają z budowy morfologicznej mięśni, która wpływa na inne załamanie, odbicie światła. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-67953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Maja 2009 wędliny potrafiły mienić sie kolorami tęczy, U mnie efekt taki występuje tylko w szynce wędzonej zimnym dymem. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-67985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Maja 2009 Zawsze mi się ten efekt kojarzył z szynką produkowaną przemysłowo. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-67989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Maja 2009 czyli nie jest to objaw zepsucia czy złego wykonania wędzonki??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-67990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Maja 2009 Ja nie wiem tak na pewno, ale wydaje mi się że wszystko zależy od zawartości peklosoli w peklosoli. Od zawsze jak pamiętam szynki i balerony mieniły się kolorami. Jak dziadkowie mieszankę peklującą mieszali z saletry i soli efekt był podobny a może nieraz bardziej wyrazisty, wszystko zależy od światła. W dużych sklepach występują różne sposoby oświetlania wyrobów mięsnych i tam nikt nie zobaczy jak MIĘSO wygląda rzeczywiście, wszystko zależy od żarówek w dziale mięsnym. Zaobserwujcie kolory przy różnym oświetleniu.Pozdrawiam,Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-67991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Maja 2009 W temacie http://www.tvn24.pl/-1,1600595,0,1,kujawy-wieprzowina-swieci-zielona-poswiata,wiadomosc.htmlPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-68456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Maja 2009 Dziwnym trafem moja ostatnia wędzona szynka też miała piękną mieniącą się poświatę choć nie użyłem fosforanów.Może to zasługa karmy jaką otrzymują świnki ale pewności nie mam.Może to zasługa samej peklosoli a może .... Co do świecenia na zielonkawy kolor to sam jestem ciekawy, jakie były wyniki badań mięsa ale czy kiedyś poznamy prawdę ? :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-68457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Maja 2009 Witam Dziwnym trafem moja ostatnia wędzona szynka też miała piękną mieniącą się poświatę choć nie użyłem fosforanów. Ja miałem coś takiego na polędwicy Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-68459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Maja 2009 I mnie się to kilka razy zdarzyło! Mięso zawsze biorę od tego samego dostawcy, pekluję zazwyczaj tak samo, ale nie zawsze mam takie efekty! Nie wiem, od czego to zależy? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-68460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Maja 2009 Tak... tylko powiedzcie dlaczego ileś tam lat temu też można było zaobserwować takie zjawisko? :rolleyes: - i piszę tu o mięsie gdy można było mieć pewność że pochodzi z typowo gospodarskiego chowu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-68462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Maja 2009 Moje szyneczki , baleroniki tez kiedyś się mieniły kolorami tęczy :!: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-68464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Maja 2009 Witam Tak... tylko powiedzcie dlaczego ileś tam lat temu też można było zaobserwować takie zjawisko? Kiedyś coś na ten temat słyszałem jednak nie pamiętam :blush: . Może ktoś podpowie :question: Pozdrawiam P.S Polędwica była z ostatniego mojego świniobicia Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-68469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pgawliczek Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Listopada 2012 A może to wina tych bakterii: Świecenie mięsa Świecenie (fosforyzacja) mięsa jest wywołane przez fotobakterie, np. Photobacteruim luminosum, P. cyanophosphorescens, Micrococcus phosphorescens, Pseudomonas fhiorescens itp. Są one ścisłymi tlenowcami, często spotykanymi w chłodniach. Do rozwoju wymagają środowiska o znacznej wilgotności. Świecenie mięsa na skutek ich obecności widoczne jest tylko w ciemności, a rozpoczyna się w 3 - 4 dobie po uboju. Znika z chwilą rozwoju na mięsie bakterii proteolitycznych, działających antagonistycznie na bakterie powodujące świecenie. więcej o różnych żywiątkach w mięsie Mikroflora miesa i przetworow Pozdrawiam PG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-252579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Listopada 2012 I stąd ten lęk przed kostnicą i cmentarzem.Opalizujące błyski na wędlinie to zasługa saletry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-252580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Listopada 2012 Opalizujące błyski na wędlinie to zasługa saletry.No nie... przeczytaj post wyżej :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-252587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Listopada 2012 Ja nie pisałem o świeceniu w ciemności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-252591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Listopada 2012 A może to wina tych bakterii:nie jest to wina bakterii. Powodem jest struktura mięśnia, kąt cięcia i efekt współczynika złamania światła. Jeśli kogoś interesuje(jezyk niem.) http://www.itp.uni-hannover.de/~zawischa/ITP/vielstrahl.html gdzieś w połowie stronki(Fleisch) P.S. angielski http://www.itp.uni-hannover.de/~zawischa/ITP/multibeam.html :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/976-%C5%9Bwiec%C4%85ca-w%C4%99dlina/#findComment-252628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.