Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Inne wyroby mięsne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#21 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1297 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 mar 2016 - 13:44

Faktycznie to jest hicior. :clap:



#22 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 16 lis 2018 - 17:40

Za 36 h będzie można już jeść.

Załączony plik  IMG_20181116_171451.jpg   63,45 KB   7 Ilość pobrań



#23 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1036 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 16 lis 2018 - 18:02

Możesz powiedzieć coś więcej o tej polędwicy lub jak kto woli bekonie? bo chyba tak jest wykrojony?.



#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 16 lis 2018 - 18:34

Możesz powiedzieć coś więcej o tej polędwicy lub jak kto woli bekonie? bo chyba tak jest wykrojony?.

 

To jest polędwica zawinięta w boczek ,peklowana 4 dni częściowo na mokro ,częściowo na sucho , natarta czosnkiem granulowanym  i majerankiem,zapakowana próżniowo i parzona metoda sous vide przez 36 h w temp. 66º C .


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 16 lis 2018 - 18:35


#25 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 lis 2018 - 19:26

Arkadiuszu a jak sie kroi ? nie rozdziela sie boczek od poledwicy ? ja robilam co prawda wolowine w otoczce sloniny ale niestety oddzielala sie i ciezko bylo ukroic cienki plasterek.



#26 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 16 lis 2018 - 19:45

Jak zrobię to pokażę jak się kroi.Trzeba przed zawinięciem przygotować powierzchnię boczku i polędwicy i uplastycznić mięso.Będę kroił na maszynie to się zobaczy jak grube plasterki wyjdą.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 16 lis 2018 - 19:48


#27 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3247 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 17 lis 2018 - 10:45

Nie śpij tylko krój, bo wszyscy czekają i ślinka im brudzi klawiaturę :frantics: .



#28 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 17 lis 2018 - 11:03

Nie śpij tylko krój
 

 

Ja śpię i samo się robi :tongue: .Jutro będzie koniec parzenia.Na plasterki to licz w poniedziałek jak dobrze wystygnie. :D



#29 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 19 lis 2018 - 17:07

Obiecałem plasterki.

Załączony plik  IMG_20181119_154907.jpg   44,69 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20181119_155537.jpg   58,92 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20181119_155646.jpg   63,51 KB   5 Ilość pobrań



#30 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 lis 2018 - 17:15

Super :thumbsup:  , dziekuje  :) bede musiala kiedy wyprobowac moze owiniecie boczkiem sprawdzi sie lepiej niz slonina.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#31 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 19 lis 2018 - 19:17

Polędwica i boczek - musiałeś wypracować kompromis temperaturowy miedzy nimi  :). Jak widzę to się chyba udał ? Zaryzykowałbyś zejście niżej z temperaturą?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych