Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam

proszę o podpowiedz zadymiam od kilku miesięcy wędliny wychodzą mi wyśmienite a kiełbasy beznadziejne :(

robiłem już 3 razy kiełbasy i najlepsza z nich była 1 ale z braku odpowiednich sitek do maszynki bardzo chuda (drobno zmielona wręcz mortadela)

Ostatnia moja kiełbasa (najgorsza niestety)

 

wołowe z goleń 3kg

od szynki chude 1 kg

łopatka 3 kg

boczek 3 kg

 

sposób wykonania szynka zmielona na szarpaku

łopatka na 10 sito

wołowe i boczek na najdrobniejszym

zauważyłem że wołowe było bardzo suche takie trociniaste

 

wszystko wymieszane z peklo solą, majerankiem, czosnkiem, pieprzem

około litra zimnej wody (przegotowanej)

 

wymieszane odstawione na noc w lodówce, na 2 dzień próba kotleta na patelni (był wyśmienity )

obsuszanie w temp 45 stoni przez 2-3 godziny

wędzenie w wędzarce elektrycznej na wiórki  około 5-6 godzin nie chciało złapać koloru (łapało nierównomiernie mimo że pętka sie nie stykały)

parzenie temperatura wody 90 stopni przez 45 min

 

pachniała wspaniale a po wystudzeniu okazało się że jest wiórowata, niesmaczna, twarda, ima w środku bardzo dużo powietrza mino ze przy napełnianiu go nie było
pomocy bo uwielbiam kiełbasę a wychodzi mi coraz gorsza

 

może ktoś ma jakiś dokładny prosty przepis z podobnych składników którego nie da się spartolić :(

pozdrawiam

Edytowane przez Małgoś
ortografia!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/
Udostępnij na innych stronach

Ja robię troszkę inaczej najpierw peklowanie suche , dopiero przy wyrabianiu dodaję przyprawy i wodę . Podstawa do dobre wyrobienie mięsa a i odpowiednie mięso - jak dla mnie troszkę za dużo dałeś dobrego mięsa  ;) wiem coś o tym ten sam błąd popełniałem  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357390
Udostępnij na innych stronach

 

 

pachniała wspaniale a po wystudzeniu okazało się że jest wiórowata, niesmaczna, twarda, ima w środku bardzo dużo powietrza mino ze przy napełnianiu go nie było

witam

Błędem jest parzenie w temp 90' przez 45min,kiełbasa prawie się gotowała,parzenie przeprowadź w temp.78'C ,czas 20-25min lub do uzyskania temp.w batonie (rdzeń) 68-72'C,biorąc pod uwagę farsz nadziany w jelita kiełbaśnice.

cdn.po kąpaniu dziecka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357392
Udostępnij na innych stronach

 

 

parzenie temperatura wody 90 stopni przez 45 min

 

Chyba tu jest główny błąd.

Kiełbasę powinno się parzyć w wodzie 72-76C - wewnątrz 68-70C, czyli jakieś 20-25 minut.

  

Pozdrawiam, Dawid.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357393
Udostępnij na innych stronach

 

 

wołowe z goleń 3kg od szynki chude 1 kg łopatka 3 kg boczek 3 kg sposób wykonania szynka zmielona na szarpaku łopatka na 10 sito wołowe i boczek na najdrobniejszym

 Boczek nie jest mięsem nadającym się na masę wiążącą . Jak będę miał czas to podam jak bym to robił.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357396
Udostępnij na innych stronach

dzięki za podpowiedzi

zgadzam sie że boczek słaby ale nie dostałem podgardla

no i chyba spartoliłem to parzenie tylko czy to dało takie objawy ?

może troche za słabo ją wyrobiłem (wymieszałem)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357398
Udostępnij na innych stronach

po prawidłowym parzeniu przeprowadź studzenie w zimnej wodzie (brak pomarszczenia osłonki) do 15min.,następnie studzenie poza wodą.

Napisałeś obsuszanie w temp 45 stoni przez 2-3 godziny

osadzanie z osuszaniem robi się do 45min max. w temp.50-60'C jeżeli kielbasa jest do parzenia

wędzenie w wędzarce elektrycznej na wiórki  około 5-6 godzin nie chciało złapać koloru (łapało nierównomiernie mimo że pętka sie nie stykały)

 

 kiełbasę wędzi się na dymie 45-60min,twoja kiełbasa nie mogła złapać koloru ,iż w wędzarce był problem z odprowadzeniem tzw.

parowania kiełbasy,przyczynia się do tego szczelna wędzarnia,wilgotne trociny czy zrębki,zamknięte szybry,kiełbasa napewno zapała w prezencie tzw.grubą skórke-twarde jelito,które robi się jeszcze twardsze po obróbce parzenia..

Sukcesem dobrej wędliny nie jest przepis-receptura,lecz prawidłowe zakończenie procesu wyrabiania wędliny,czyli obróbka termiczna poczynając od prawidłowego osadzania,kończąc na studzeniu.

Twój  skład surowcowy jest bardzo dobry z udziałem wołowiny

wołowe z goleń 3kg

od szynki chude 1 kg

łopatka 3 kg

boczek 3 kg

do takiego składu nic dodać nic ująć,ja zaniechał bym peklowanie wołowiny,dodał bym świeżo zmieloną,dodając brakującą ilość peklosoli w trakcie mieszania,eliminuje to utlenianie się tkanki,która staje się ciemna,wołowina w tej postaci ma najlepszą kleistość podczas wyrabiania.

Dodatek świeżej nie peklowanej wołowiny dodanej do farszu nadaje tego smaczku np.,paróweczkom

to tyle ,można by sobie pisać i pisać

życzę powodzenia w masarce

słonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357399
Udostępnij na innych stronach

no i chyba spartoliłem to parzenie tylko czy to dało takie objawy ?

Nie chyba a na pewno. Zrób jak podano wcześniej i czekaj na wypowiedź Dziadka.Na pewno też wypowie się w temacie ilości tłuszczu.

Edytowane przez abratek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357400
Udostępnij na innych stronach

 

 

wołowe i boczek na najdrobniejszym
Wolowe tak,ale boczek na sicie 6-8 . 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357410
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem jest za dużo wołowiny z golenia i dlatego jest suche może być wołowe ale inne i inaczej mielone ja zrobiłbym 50/50 no i parzenie 70-75 przez 20-25 minut . Ale na dobry początek proponuję zrobić kiełbasę "Pradziada"jest prosta i dobra do nauki a zarazem bardzo smaczna i tylko na soli.
Maryś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357415
Udostępnij na innych stronach

 

 

wołowe z goleń 3kg od szynki chude 1 kg łopatka 3 kg boczek 3 kg
  Tak podany skład to w innym forum .Muszę przetłumaczyć tak aby był czytelny .  Pytania . Mięo wołowe kl II - rozumiem ze to wszystko pręga 3 kg. Mięso z łopatki - dobrze by było znać jakie mięśnie stanowią całość 3kg . Mięso z szynki - jaki mięsień - 1 kg. Boczek wp. 3 kg  jak tłusty
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357432
Udostępnij na innych stronach

Dziadku... Wiesz , że ''Nowi'' się dopiero uczą... ;)  Niektórzy do tej pory mają problemy z klasyfikacją , ale problem odpowiedniego nazewnictwa leży u podstaw... TZN  Jak pisze w sklepie , tak jest... :facepalm: (przykładowo... zakupiłam ostatnio rosołowe z indyka -  a była to ta dolna część nogi , w której najwięcej ścięgien... :mad: )  Przerobiłam na konserwy słoikowe :thumbsup: Moim zdaniem (też) farsz na kiełbasę podany wyżej.... za ''chudy'' i temu suche ... Pozdrawiam! :)

Edytowane przez einshel
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357439
Udostępnij na innych stronach

Coraz większy brak zrozumienia do dokonań innych i całkowity brak empatii.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357449
Udostępnij na innych stronach

Nie każdy kto chce sobie kiełbasę zrobić musi być technologiem żywności i znać branżowe słownictwo.

 

Napisane z mojej Nokii 3210.

Dziękuje za wszystkie cenne uwagi ja niestety specjalistą nie jestem ale spróbuje odpowiedzieć

Wołowe - pręga

Łopatka to dla mnie łopatka ;)

A szynka to szynka ;)

Boczek średnio tłusty

 

Ktos wspomniał o wedzeniu bo faktycznie zrebki moczę bo inaczej sie palą ;(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357451
Udostępnij na innych stronach

W związku z tym że nie wiesz z jakich mięs zrobiłeś tą kiełbasę . To jak można wyjaśnić jej wady .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357464
Udostępnij na innych stronach

 

Nie każdy kto chce sobie kiełbasę zrobić musi być technologiem żywności i znać branżowe słownictwo.

 

Napisane z mojej Nokii 3210.

Dziękuje za wszystkie cenne uwagi ja niestety specjalistą nie jestem ale spróbuje odpowiedzieć

Wołowe - pręga

Łopatka to dla mnie łopatka ;)

A szynka to szynka ;)

Boczek średnio tłusty

 

Ktos wspomniał o wedzeniu bo faktycznie zrebki moczę bo inaczej sie palą ;(

 

zrębki powinny być tylko zroszone wodą,podkładane w momencie tylko właciwego wędzenia,jeżeli dasz od samego początku to 10 godzin i kiełbasy ani koloru słomkowego nie lizną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357482
Udostępnij na innych stronach

Nie każdy kto chce sobie kiełbasę zrobić musi być technologiem żywności i znać branżowe słownictwo.

Może i tak ale niech pyta przed zrobieniem.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357492
Udostępnij na innych stronach

Aby zrozumieć o co nam chodzi, warto popatrzeć na ten choćby przykład, gdzie pokazałem mięso z szynki w dwóch odsłonach:

 

post-39694-0-32927900-1402646585_thumb.jpg

post-39694-0-53875700-1402646599_thumb.jpg

 

I to, i to jest mięsem z szynki.

 

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357494
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze raz dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Podsumowując widzę ze zrobiłem kilka błędów

Nieodpowiedni skład mięsa

Nieodpowiednie wyrobienie mięsa (mieszanie)

Złe wędzenie (namoczenie zrebek )

No i najgorszy błąd parzenie

 

Czy mógł by mi ktos podać jakiś prosty szczegółowy przepisy na kiełbaskę zeby mi wróciła wiara i chęć dalszych experymentow kulinarnych

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357543
Udostępnij na innych stronach

Wskocz do Akademii Dziadka na stronie głównej (dla przypomnienia: www.wedlinydomowe.pl ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357556
Udostępnij na innych stronach

 

 

zeby mi wróciła wiara i chęć dalszych experymentow kulinarnych

Nie trać wiary :D Większość nas płaciła "frycowe". Oczywiście nie dotyczy to "wybitnie uzdolnionych " ;):D .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357559
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie trać wiary Większość nas płaciła "frycowe".
.Oj prawda, prawda i jo tyż  :rolleyes: 

 

 

Oczywiście nie dotyczy to "wybitnie uzdolnionych "

Oni pewnie też zaliczyli wpaduwy tylko się nie przyznają ;) 

Spoko brachu  zrób tak jak radzi

 

Wskocz do Akademii Dziadka na stronie głównej
 tylko trzymaj się przepisu :thumbsup:. Pamiętaj zawsze możesz zapytać obcykanych i życzliwych w dosłownym tego słowa znaczeniu na forum nie brakuje.  :D  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357596
Udostępnij na innych stronach

Maykim

 Za pomocą jakiego sprzętu rozdrabiasz mięso? Może zestaw tnący jest do wymiany lub ostrzenia, chodzi mi przegrzanie mięsa w czasie rozdrabniania.

Popraw technikę parzenia. Ponadto nie zawsze wołowina jest "klejąca"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357609
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.