Maykim Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Czerwca 2014 (edytowane) witamproszę o podpowiedz zadymiam od kilku miesięcy wędliny wychodzą mi wyśmienite a kiełbasy beznadziejne robiłem już 3 razy kiełbasy i najlepsza z nich była 1 ale z braku odpowiednich sitek do maszynki bardzo chuda (drobno zmielona wręcz mortadela)Ostatnia moja kiełbasa (najgorsza niestety) wołowe z goleń 3kgod szynki chude 1 kgłopatka 3 kgboczek 3 kg sposób wykonania szynka zmielona na szarpakułopatka na 10 sitowołowe i boczek na najdrobniejszymzauważyłem że wołowe było bardzo suche takie trociniaste wszystko wymieszane z peklo solą, majerankiem, czosnkiem, pieprzemokoło litra zimnej wody (przegotowanej) wymieszane odstawione na noc w lodówce, na 2 dzień próba kotleta na patelni (był wyśmienity )obsuszanie w temp 45 stoni przez 2-3 godzinywędzenie w wędzarce elektrycznej na wiórki około 5-6 godzin nie chciało złapać koloru (łapało nierównomiernie mimo że pętka sie nie stykały)parzenie temperatura wody 90 stopni przez 45 min pachniała wspaniale a po wystudzeniu okazało się że jest wiórowata, niesmaczna, twarda, ima w środku bardzo dużo powietrza mino ze przy napełnianiu go nie byłopomocy bo uwielbiam kiełbasę a wychodzi mi coraz gorsza może ktoś ma jakiś dokładny prosty przepis z podobnych składników którego nie da się spartolić pozdrawiam Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Małgoś ortografia! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Ja robię troszkę inaczej najpierw peklowanie suche , dopiero przy wyrabianiu dodaję przyprawy i wodę . Podstawa do dobre wyrobienie mięsa a i odpowiednie mięso - jak dla mnie troszkę za dużo dałeś dobrego mięsa wiem coś o tym ten sam błąd popełniałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Czerwca 2014 pachniała wspaniale a po wystudzeniu okazało się że jest wiórowata, niesmaczna, twarda, ima w środku bardzo dużo powietrza mino ze przy napełnianiu go nie było witamBłędem jest parzenie w temp 90' przez 45min,kiełbasa prawie się gotowała,parzenie przeprowadź w temp.78'C ,czas 20-25min lub do uzyskania temp.w batonie (rdzeń) 68-72'C,biorąc pod uwagę farsz nadziany w jelita kiełbaśnice.cdn.po kąpaniu dziecka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Czerwca 2014 parzenie temperatura wody 90 stopni przez 45 min Chyba tu jest główny błąd.Kiełbasę powinno się parzyć w wodzie 72-76C - wewnątrz 68-70C, czyli jakieś 20-25 minut. Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Czerwca 2014 wołowe z goleń 3kg od szynki chude 1 kg łopatka 3 kg boczek 3 kg sposób wykonania szynka zmielona na szarpaku łopatka na 10 sito wołowe i boczek na najdrobniejszym Boczek nie jest mięsem nadającym się na masę wiążącą . Jak będę miał czas to podam jak bym to robił. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maykim Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Czerwca 2014 dzięki za podpowiedzizgadzam sie że boczek słaby ale nie dostałem podgardlano i chyba spartoliłem to parzenie tylko czy to dało takie objawy ?może troche za słabo ją wyrobiłem (wymieszałem) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Czerwca 2014 po prawidłowym parzeniu przeprowadź studzenie w zimnej wodzie (brak pomarszczenia osłonki) do 15min.,następnie studzenie poza wodą.Napisałeś obsuszanie w temp 45 stoni przez 2-3 godzinyosadzanie z osuszaniem robi się do 45min max. w temp.50-60'C jeżeli kielbasa jest do parzeniawędzenie w wędzarce elektrycznej na wiórki około 5-6 godzin nie chciało złapać koloru (łapało nierównomiernie mimo że pętka sie nie stykały) kiełbasę wędzi się na dymie 45-60min,twoja kiełbasa nie mogła złapać koloru ,iż w wędzarce był problem z odprowadzeniem tzw.parowania kiełbasy,przyczynia się do tego szczelna wędzarnia,wilgotne trociny czy zrębki,zamknięte szybry,kiełbasa napewno zapała w prezencie tzw.grubą skórke-twarde jelito,które robi się jeszcze twardsze po obróbce parzenia..Sukcesem dobrej wędliny nie jest przepis-receptura,lecz prawidłowe zakończenie procesu wyrabiania wędliny,czyli obróbka termiczna poczynając od prawidłowego osadzania,kończąc na studzeniu.Twój skład surowcowy jest bardzo dobry z udziałem wołowinywołowe z goleń 3kgod szynki chude 1 kgłopatka 3 kgboczek 3 kgdo takiego składu nic dodać nic ująć,ja zaniechał bym peklowanie wołowiny,dodał bym świeżo zmieloną,dodając brakującą ilość peklosoli w trakcie mieszania,eliminuje to utlenianie się tkanki,która staje się ciemna,wołowina w tej postaci ma najlepszą kleistość podczas wyrabiania.Dodatek świeżej nie peklowanej wołowiny dodanej do farszu nadaje tego smaczku np.,paróweczkomto tyle ,można by sobie pisać i pisaćżyczę powodzenia w masarcesłonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Czerwca 2014 (edytowane) no i chyba spartoliłem to parzenie tylko czy to dało takie objawy ?Nie chyba a na pewno. Zrób jak podano wcześniej i czekaj na wypowiedź Dziadka.Na pewno też wypowie się w temacie ilości tłuszczu. Edytowane 12 Czerwca 2014 przez abratek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Czerwca 2014 wołowe i boczek na najdrobniejszym Wolowe tak,ale boczek na sicie 6-8 . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Moim zdaniem jest za dużo wołowiny z golenia i dlatego jest suche może być wołowe ale inne i inaczej mielone ja zrobiłbym 50/50 no i parzenie 70-75 przez 20-25 minut . Ale na dobry początek proponuję zrobić kiełbasę "Pradziada"jest prosta i dobra do nauki a zarazem bardzo smaczna i tylko na soli. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Moim zdaniem wołowiny było za dużo .Nie piszesz ,czy farsz był kleisty po wymieszaniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Czerwca 2014 wołowe z goleń 3kg od szynki chude 1 kg łopatka 3 kg boczek 3 kg Tak podany skład to w innym forum .Muszę przetłumaczyć tak aby był czytelny . Pytania . Mięo wołowe kl II - rozumiem ze to wszystko pręga 3 kg. Mięso z łopatki - dobrze by było znać jakie mięśnie stanowią całość 3kg . Mięso z szynki - jaki mięsień - 1 kg. Boczek wp. 3 kg jak tłusty Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Dziadku... Wiesz , że ''Nowi'' się dopiero uczą... Niektórzy do tej pory mają problemy z klasyfikacją , ale problem odpowiedniego nazewnictwa leży u podstaw... TZN Jak pisze w sklepie , tak jest... (przykładowo... zakupiłam ostatnio rosołowe z indyka - a była to ta dolna część nogi , w której najwięcej ścięgien... ) Przerobiłam na konserwy słoikowe Moim zdaniem (też) farsz na kiełbasę podany wyżej.... za ''chudy'' i temu suche ... Pozdrawiam! Edytowane 12 Czerwca 2014 przez einshel Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Nie każdy kto chce sobie kiełbasę zrobić musi być technologiem żywności i znać branżowe słownictwo. Napisane z mojej Nokii 3210. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Coraz większy brak zrozumienia do dokonań innych i całkowity brak empatii. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maykim Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Nie każdy kto chce sobie kiełbasę zrobić musi być technologiem żywności i znać branżowe słownictwo. Napisane z mojej Nokii 3210.Dziękuje za wszystkie cenne uwagi ja niestety specjalistą nie jestem ale spróbuje odpowiedzieć Wołowe - pręga Łopatka to dla mnie łopatka A szynka to szynka Boczek średnio tłusty Ktos wspomniał o wedzeniu bo faktycznie zrebki moczę bo inaczej sie palą ;( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Czerwca 2014 W związku z tym że nie wiesz z jakich mięs zrobiłeś tą kiełbasę . To jak można wyjaśnić jej wady . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Nie każdy kto chce sobie kiełbasę zrobić musi być technologiem żywności i znać branżowe słownictwo. Napisane z mojej Nokii 3210.Dziękuje za wszystkie cenne uwagi ja niestety specjalistą nie jestem ale spróbuje odpowiedziećWołowe - pręgaŁopatka to dla mnie łopatka A szynka to szynka Boczek średnio tłusty Ktos wspomniał o wedzeniu bo faktycznie zrebki moczę bo inaczej sie palą ;( zrębki powinny być tylko zroszone wodą,podkładane w momencie tylko właciwego wędzenia,jeżeli dasz od samego początku to 10 godzin i kiełbasy ani koloru słomkowego nie lizną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Nie każdy kto chce sobie kiełbasę zrobić musi być technologiem żywności i znać branżowe słownictwo.Może i tak ale niech pyta przed zrobieniem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Aby zrozumieć o co nam chodzi, warto popatrzeć na ten choćby przykład, gdzie pokazałem mięso z szynki w dwóch odsłonach: I to, i to jest mięsem z szynki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maykim Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Jeszcze raz dziękuje za wszystkie odpowiedzi Podsumowując widzę ze zrobiłem kilka błędów Nieodpowiedni skład mięsa Nieodpowiednie wyrobienie mięsa (mieszanie)Złe wędzenie (namoczenie zrebek ) No i najgorszy błąd parzenie Czy mógł by mi ktos podać jakiś prosty szczegółowy przepisy na kiełbaskę zeby mi wróciła wiara i chęć dalszych experymentow kulinarnych Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Wskocz do Akademii Dziadka na stronie głównej (dla przypomnienia: www.wedlinydomowe.pl ) Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Czerwca 2014 zeby mi wróciła wiara i chęć dalszych experymentow kulinarnych Nie trać wiary Większość nas płaciła "frycowe". Oczywiście nie dotyczy to "wybitnie uzdolnionych " . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Nie trać wiary Większość nas płaciła "frycowe". .Oj prawda, prawda i jo tyż Oczywiście nie dotyczy to "wybitnie uzdolnionych " Oni pewnie też zaliczyli wpaduwy tylko się nie przyznają Spoko brachu zrób tak jak radzi Wskocz do Akademii Dziadka na stronie głównej tylko trzymaj się przepisu . Pamiętaj zawsze możesz zapytać obcykanych i życzliwych w dosłownym tego słowa znaczeniu na forum nie brakuje. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Maykim Za pomocą jakiego sprzętu rozdrabiasz mięso? Może zestaw tnący jest do wymiany lub ostrzenia, chodzi mi przegrzanie mięsa w czasie rozdrabniania.Popraw technikę parzenia. Ponadto nie zawsze wołowina jest "klejąca" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9991-kolejna-kie%C5%82basa-nieudana/#findComment-357609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.