electra Opublikowano 15 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 15 Października 2017 tego nie wiem ,mozesz poexperymentowac , w tym chlebie skorka ma nie byc chrupka. tylko to juz nie bedzie taki chleb jak ja dalam przepis ja przy nastepnym skroce czas wyrastania z 60 min do 30. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 15 Października 2017 (edytowane) U mnie nie wyrastała długo tylko tak jak pisałam -generalnie było za rzadkie-nadawało się tylko do blaszki .Muszę tak jak piszesz poeksperymentowaćChyba dopiero wieczorem go rozkroję Edytowane 15 Października 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 15 Października 2017 Najlepiej ,przykryj sciereczka i daj mu odpoczac to wazne dla smaku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 15 Października 2017 Wszyscy chyba pieką w ten weekend, to ja też się pochwalę moim dzisiejszym wypiekiem:Z tyłu dwa nieco razowe, na górze prawie zjedzona wariacja na temat bułki wrocławskiej.Z przodu od prawej chleb lubelski i dwie pomyłki w Excelu (miał być à la baltonowski 50/50, ale jeszce nie wiem co wyszło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 30 Października 2017 Chleb z garnka ..kolejna odslona 500 g maka zytnia 250 maka pszenna 400 ml maslanki i 100 ml wody ok 50 ml pestek z dyni reszta jak w przepisie .przekroj bedzie pozniej bo jeszcze goracy Nie wyrosl tak samo wysoko bo maka zytnia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 30 Października 2017 Ta spieczona, popękana skórka... mniammmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 30 Października 2017 Chleb z garnka ..kolejna odslona Ładny, zazdraszczam. W jakim garze to robisz? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 30 Października 2017 Chlebuś książkowy, pokazowy Electro, a spękana skórka to poezja chlebowa, smacznego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 30 Października 2017 a spękana skórka to poezja chlebowa Chyba w szwedzkim sklepie kupiony. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 30 Października 2017 Szwedzki to bylby slodki i miekki sklepowy , skorka chrupiutka ...trzymam sie z daleka bo zaraz bym poobryzala Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) A to moj wygniotek: jakies trzy dni temu chyba.dzis znowu pieke! robione telefonem Edytowane 30 Października 2017 przez paszeko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 30 Października 2017 no calkiem ladny! , ja swoje foty tez z telefonu ..jak bym miala z aparatem latac to zadnego zdjecia by nigdy nie bylo [Dodano: 30 paź 2017 - 14:43]@paweljack, garnek mam zeliwny ze szklana pokrywa https://www.kitchenlab.se/produkt/rund-gjutjarnsgryta-3l-glaslock-skeppshult/myslalam ze to 4 l a jest 3 l bo teraz zmierzylam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 30 Października 2017 @paweljack, garnek mam zeliwny ze szklana pokrywa Dzięki, fajny. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 30 Października 2017 Daja 25 lat gwarancji ..tylko strasznie ciezki , ja z chlebem i pokrywka mam problem zeby wyjac z pieca Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 30 Października 2017 Ja do takiego 2,8 l wrzucam bochenek z 600g mąki [500pszennej i 100 żytniej ] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) do mojego sadze ze wejdzie z 1 kg ten z 750 g tylko ze to z zytnia maka jest to tak wysoko nie wyrosl , garnek ma wysoka pokrywke wiec ma dodatkowa mozliwosc rosniecia Edytowane 30 Października 2017 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 30 Października 2017 Muszę spróbować ten z Twojego przepisu z żytniej mąki . Dziś upiekłam z moich proporcji , [450 g mąki pszennej i 150 g maki żytniej] ale miałam tylko 5g drożdzy więc dodałam 100 g zakwasu .Chlebek nie wyrósł tak dobrze jak na drożdżach ,ale na razie stygnie... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 30 Października 2017 Rodzaj mąki czy to żytnia czy pszenna nie ma nic wspólnego z rośnieciem chleba. Trzeba szukać mąki żytniej wysokobialkowej. Pzdr chlebomaniaków. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 30 Października 2017 Rodzaj mąki czy to żytnia czy pszenna nie ma nic wspólnego z rośnieciem chleba. Trzeba szukać mąki żytniej wysokobialkowej. Pzdr chlebomaniaków. a konkretnie ile ma zawierac tego bialka? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 30 Października 2017 Czym więcej tym lepiej. Chodzi o to, że z 2ch rodzajów białka powstaje gluten. Tworzy on sieć w której uwięziony jest CO2 i woda. Kwestia też jest zmielenia mąki. Bo czym drobniej tym więcej będą mogły drożdże przefermentować i wytworzyć więcej gazów. Kurcze mąka to ciekawy temat. To o czym mówię przeczytałem ostatnio w Domowy Wyrób Chleba. Poniżej zdjęcie strony mam nadzieję że cokolwiek widać. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 30 Października 2017 Ale tu sa maki pszenne a ja mam na mysli make zytnia [Dodano: 30 paź 2017 - 21:55]No i przekroj dzisiejszego zytnio /pszennego garnkowca Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 30 Października 2017 A jak smak???Smaczniejszy niż z pszennej????Ja powoli zbieram się do kolacji z udziałem mojego chleba [pieczonego na zakwasie]Po degustacji podzielę się opinią Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 30 Października 2017 Ja powoli zbieram się do kolacji z udziałem mojego chleba [pieczonego na zakwasie] A pisałaś ,że drożdże dodałaś ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 30 Października 2017 Pisałam wcześniej ,ze zawsze dodaję drożdże -niezależnie ,czy piekę na zakwasie ,czy bez niego. [na zakwasie naturalnie dużo mniej]A jeżeli chodzi o sam smak tego chleba-chyba lepszy niż na drożdżach ,ale musiałbym jakoś dopracować ten przepis -[chodzi o ilość dodawanego zakwasu] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 30 Października 2017 Dopytuję bo dla mnie chleb na zakwasie to taki gdzie mąka fermentuje dzięki zawartym w nim bakteriom kwasu mlekowego . Jeśli damy drożdże to ciasto rośnie dzięki ich działaniu dlatego według mnie taki chleb to nie jest chleb na zakwasie tylko z dodatkiem ( smakowym) w postaci zakwasu . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.