Skocz do zawartości

Peklowanie davido31


davido31

Rekomendowane odpowiedzi

Przeniosłem do nowego wątku, tutaj wpis kolegi davido31:

 

 

Ja zapeklowałem wg. tej recepty:

 

 

Sposób bardzo różniący się od  tego co napisał kolega @miro.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mięs-na-mokro-miro/

 

Zaznaczam, że pierwszy raz w życiu peklowałem. Metoda z filmiku jest bez nastrzykiwania i ma całkiem inne proporcje. Teraz pytanie: Który z tych dwóch sposobów jest lepszy?

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Hmm no ja juz widze moje oczy po tym sypaniu na oko :devil:  ,lyzeczki tez juz przerobilam ze nie zawsze sie sprawdza ,przyprawy tez nie ,

kolejno schabik a ja tam widzialam poledwice.

Trzymam sie metot forumowych :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No podaje ale sam sobie daje w lyzkach ,wiec jak robi cos na instuktazowy film uwazam ze mogl odwazyc a nie sypie z lyzki, pozatym woda 40 st.

Ja takiej metody nie bede napewno stosowac.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda mój boczek i szynka po 24 h peklowania metodą Artura Nowickiego. ????

https://images.tapatalk-cdn.com/15/05/18/2d292dd854a793554876141d181960d3.jpg

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie polecam tego sposobu.Długie 14 dniowe peklowanie ma swoje wady.Stężenie solanki też nie powala.Literatura w tej sprawie znajduje się na stronie głównej.O przyprawach nie wspomnę, bo to już kwestia indywidualna

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie polecam.

 

 

Ja takiej metody nie bede napewno stosowac.

 

Houston mamy problem!   :)

Dobra. Zobaczymy co mi wyjdzie. :thumbsup: Gość w późniejszych filmikach robił z tego dalsze produkty. Żyje więc ja też będę. :D

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisałem do pana Artura pod filmikiem pytanie na temat tych 40 st.  Zobaczymy co gość na to. ;)

A powiedzcie mi dlaczego tak nie wolno robić? Bo tak naprawdę to nikt jeszcze nie podał konkretów oprócz tego, że nie wolno.

 

p.s. Jakby co to podaje link do kolejnego filmiku o tym co się działo dalej z mięsem  które zapeklował pan Artur Nowicki

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest to b.dobra temperatura ale do rozwoju bakterii grzybów i innych pleśni. :devil:

Rozumiem. ;) Ale gość mówi, że wkładając zimne mięso temperatura wody spadnie.

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem jak najbardziej zastosuje się do ogólnie przyjętych zasad. Ja wkładałem do dużo chłodniejszej wody. Tak że spać mogę spokojnie. Co do proporcji soli to dałem 18 gram na kilo mięsa plus 2 gramy soli wedzarniczej na kilo mięsa. Wody dałem 0.5l na kilo mięsa.

Mięsa mam 2.5 kilo razem

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem jak najbardziej zastosuje się do ogólnie przyjętych zasad. Ja wkładałem do dużo chłodniejszej wody. Tak że spać mogę spokojnie. Co do proporcji soli to dałem 18 gram na kilo mięsa plus 2 gramy soli wedzarniczej na kilo mięsa. Wody dałem 0.5l na kilo mięsa.

Mięsa mam 2.5 kilo razem

Nie wiem skąd takie proporcje. Radzę Tobie cofnąć się do postu nr.1 i dokładnie go przeczytać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co do proporcji soli to dałem 18 gram na kilo mięsa plus 2 gramy soli wedzarniczej na kilo mięsa

 

To robiłeś solankę z samej soli? .Po co ta sól wędzarnicza do solanki?.Porażka :facepalm: .Stężenie 40g/1l wody też masz do kitu.Niedługo jak nie weźmiesz się za korzystanie z opcji "szukaj" i czytanie tego co jest na stronie głównej forum to mięso wywalisz do kosza.Peklosól do solanki dodaję się w stosunku do ilości wody a nie do ilości mięsa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sorki za niedomówienie ale pisze z phabletu za pomocą tapatalk i tak słownik przekrecil słowo peklosol na sól

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 davido31 , kazdy ma prawo robić co chce ze swoim zdrowiem ,w końcu ruletka -rosyjska -to tez gra , spójrz na problem trzeżwo , my peklujemy tutaj pekosolą ( w wiekszości ) wg, zasad które sa zamieszczone na forum ,są one podporzadkowane  rygorom , by uzyskac produkt bezpieczny , wybarwiony , posiadajcy trwałość  , by łatwo sie nie psuł , zalewając woda o temperaturze 40 stopni stwarzasz pozywke z miesa dla bakterii na nim sie mieszczacych , jest prawda ze  mięso obniża temperature zalewy ale nie w takim stopniu jak myślisz , nikt nie wyssał z palca by peklowac mieso w temperaturze 2-6 stopni , ilośc peklosoli też jest niezgodna z przyjetymi w kalkulatorach , oczywiście orginalność jest w cenie i za to staje sie na czerwonym dywanie , z twoich postów wynika ze jestes rzetelny w odpowiedziach i zeznaniach - napisz proszę jak Ci produkt o którym piszesz smakował i oraz jak pachniał jestem b.ciekaw P.S. na forum sa umieszczone tez zasady i przepisy stosowane w zakładach zawodowych , dotrzyj do nich i sprwadz jakie tam sa normy - chyba nie masz watpliwości , ze w tym przyapdku ochrania sie zdrowie konsumentów , nawet stosujac dodoatkli typu E - produkcja masowa.

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

my peklujemy tutaj pekosolą

No ja też.

 

Dobra to mam 2.5 kilo mięsa, 1.2 litra wody w której rozpuszczone jest 45 gram peklosoli i 5 gram soli wędzarniczej. Z tego co wyczytałem na 1 stronie to ma być aż 100 gram peklosoli i 1 litr wody na 2.5kg mięsa. Mogę dosypać więc peklosoli czy zrobić nową solankę?

 

zalewając woda o temperaturze 40 stopni stwarzasz pozywke z miesa dla bakterii na nim sie mieszczacych

 

Pisałem, że ja zalałem wodą dużo chłodniejszą, nie wiem może miała 25 st. Mięso było wychłodzone.

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra to mam 2.5 kilo mięsa, 1.2 litra wody

Masz tu dwie tabele DZIADKA i jedną SZCZEPANA, wpisz 2,5 kg, to będziesz wiedział ile, czego na ile dni. Do kompletu masz jeszcze tabelę wg rogera, z której korzystałem na początku a i do tej pory parę rzeczy wg tych ilości pekluję. 

Zaufaj raczej technologom, niż panu Arturowi, bo swoje przepisy nie wiadomo skąd zaczerpnął. Wydaje się, że coś czytał na naszym forum, bo wie, że 0,4 - 0,5 L wody można ale ilość peklosoli pomylił z peklowaniem suchym kiełbas.  :)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-sciagawka-dla-poczatkujacych/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj bez przypraw, będziesz wiedział jak smakuje mięso no i już nigdy do przypraw nie powrócisz. (może oprócz jagnięciny czy dziczyzny)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.