Skocz do zawartości

Osłonki poliamidowe do parówek.


Gość Dymowski

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Normalnie jak inne kiełbasy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

parówki to taki najprostszy wyrób.

Parówki należą do ambitnych, wymagających  wyrobów. Wymagany jest sprzęt i znajomość technologii.

Oczywiście te, o prawidłowej strukturze farszu.

Zauważ proszę, że wiejscy masarze nigdy parówek nie robią. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A mnie się wydawało ,

 

To tylko tak prosto wygląda a diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. :)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Parówki spokojnie można parzyć w temperaturze 70-72 stopni. Nic im się złego nie dzieje, a trwałość jest lepsza. Tak przynajmniej robimy od dwóch lat na Spółdzielni Mazowszanka. Trzeba tylko mieć dobry przepis :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trzeba tylko mieć dobry przepis

Nie tyle przepis, jak nie przegrać farszu podczas wyrabiania.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Dymowski

Możliwość stosowania tajników technologicznych wiążą się często  z posiadaniem odpowiedniego sprzętu , ja mogą skorzystać z rady Poolsa , formować farsz w laski , mrozić je i dzięki temu szybciej napełniać maszynkę co znacznie skróci czas mielenia. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz robiliśmy parówki w dwóch zwykłych, domowych blenderach z misą. Wyszły zarąbiste ... w sumie nie miały wyjścia ;) bo to był debiut naszej spółdzielni :tongue:

Po przepis zwróć się do autora, czyli do kolegi pis67.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W takim razie mam prośbę do pis67 proszę o ten przepis jeśli to nie tajemnica firmy.

 

 

No ładnie... i temat umarł... Ma ktoś jakiś update? Byłbym wdzięczny za wpis tego przepisu. 

Tu jest, w skrócie: tłuszcz ze ścięgnami z dodatkiem tłuszczu. O przyprawach nie wspomnę.  :)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-parowki-i-parowkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/?p=189201

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie o taki przepis mi chodzi , takie parówki wychodzą mi bez problemów , chodzi o cienkie parówki w osłonkach kalogenowych.

To w co zapakujesz zależy od Ciebie przecież. Nie ma odzielnych receptur na osłonki kolagenowe.  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Do parówek polecam osłonki celulozowe które są przepuszczalne dla dymu. Kalibry standardowe od 17-23, a także 32 na serdelki i parówkowe.

 

Osłonki celulozowe są dużo tańsze w stosunku do osłonek kolagenowych oraz wydłużymy sobie termin przydatności do spożycia.

Po napełnieniu osłonki suszymy w temp 55*C do osuszenia powierzchni, następnie wędzenie max 15minut i parzenie do 68*C. Jak przewędzimy parówki skórka zrobi się gorzka, a zależy nam na delikatnym posmaku i zapachu dymu wędzarniczego.

 

Co do osłonek poliamidowych na parówki to bardzo ciężko je przewędzić, w dużych zakładach stosuje się tzw. wędzenia z parą aby dym przedostał się do środka. W domowych warunkach będzie ciężko przewędzić te osłonki.

 

Na kiełbasy parówkowe można zastosować osłonki naturalne, niestety ich ceny w ostatnim czasie mocno szybują w górę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.