piksiak Opublikowano 17 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Maja 2016 arkadiusz a parówkowa? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Maja 2016 Normalnie jak inne kiełbasy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 17 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Maja 2016 A mnie się wydawało , że parówki to taki najprostszy wyrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Maja 2016 parówki to taki najprostszy wyrób. Parówki należą do ambitnych, wymagających wyrobów. Wymagany jest sprzęt i znajomość technologii.Oczywiście te, o prawidłowej strukturze farszu.Zauważ proszę, że wiejscy masarze nigdy parówek nie robią. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Maja 2016 A mnie się wydawało , To tylko tak prosto wygląda a diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 17 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Maja 2016 Parówki spokojnie można parzyć w temperaturze 70-72 stopni. Nic im się złego nie dzieje, a trwałość jest lepsza. Tak przynajmniej robimy od dwóch lat na Spółdzielni Mazowszanka. Trzeba tylko mieć dobry przepis Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 17 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 17 Maja 2016 Ja swoich nie parzyłem za to lekko je "podpiekłem " w wędzarni do temp.ok65st.C przez 10-15 min. Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 17 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 17 Maja 2016 To podziel się Bracią tym tajnym przepisem Spółdzielni Mazowszanka , Maad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 17 Maja 2016 Trzeba tylko mieć dobry przepis Nie tyle przepis, jak nie przegrać farszu podczas wyrabiania. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 17 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 17 Maja 2016 Możliwość stosowania tajników technologicznych wiążą się często z posiadaniem odpowiedniego sprzętu , ja mogą skorzystać z rady Poolsa , formować farsz w laski , mrozić je i dzięki temu szybciej napełniać maszynkę co znacznie skróci czas mielenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 17 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 17 Maja 2016 Pierwszy raz robiliśmy parówki w dwóch zwykłych, domowych blenderach z misą. Wyszły zarąbiste ... w sumie nie miały wyjścia bo to był debiut naszej spółdzielni Po przepis zwróć się do autora, czyli do kolegi pis67. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 18 Maja 2016 W takim razie mam prośbę do pis67 proszę o ten przepis jeśli to nie tajemnica firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Maja 2016 Ja tez poprosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 25 Maja 2016 No ładnie... i temat umarł... Ma ktoś jakiś update? Byłbym wdzięczny za wpis tego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 25 Maja 2016 Napiszcie do kolegi pis67 na PW , Piotr zawsze odpisuje i doradza. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 31 Maja 2016 W takim razie mam prośbę do pis67 proszę o ten przepis jeśli to nie tajemnica firmy. No ładnie... i temat umarł... Ma ktoś jakiś update? Byłbym wdzięczny za wpis tego przepisu. Tu jest, w skrócie: tłuszcz ze ścięgnami z dodatkiem tłuszczu. O przyprawach nie wspomnę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-parowki-i-parowkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/?p=189201 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 31 Maja 2016 Nie o taki przepis mi chodzi , takie parówki wychodzą mi bez problemów , chodzi o cienkie parówki w osłonkach kalogenowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 31 Maja 2016 Nie o taki przepis mi chodzi , takie parówki wychodzą mi bez problemów , chodzi o cienkie parówki w osłonkach kalogenowych.To w co zapakujesz zależy od Ciebie przecież. Nie ma odzielnych receptur na osłonki kolagenowe. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Nomax Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 14 Lipca 2017 Do parówek polecam osłonki celulozowe które są przepuszczalne dla dymu. Kalibry standardowe od 17-23, a także 32 na serdelki i parówkowe. Osłonki celulozowe są dużo tańsze w stosunku do osłonek kolagenowych oraz wydłużymy sobie termin przydatności do spożycia.Po napełnieniu osłonki suszymy w temp 55*C do osuszenia powierzchni, następnie wędzenie max 15minut i parzenie do 68*C. Jak przewędzimy parówki skórka zrobi się gorzka, a zależy nam na delikatnym posmaku i zapachu dymu wędzarniczego. Co do osłonek poliamidowych na parówki to bardzo ciężko je przewędzić, w dużych zakładach stosuje się tzw. wędzenia z parą aby dym przedostał się do środka. W domowych warunkach będzie ciężko przewędzić te osłonki. Na kiełbasy parówkowe można zastosować osłonki naturalne, niestety ich ceny w ostatnim czasie mocno szybują w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.