sverige2 Opublikowano 11 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2301 Opublikowano 11 Listopada 2022 Nooo, i "Bałkańska COPPA" , powędrowała do garnka z wodą celem pozbycia się nadmiaru soli. Razem z Coppą, do gara powędrowała też "Szynka Szwarcwaldzka", słona jak diabli. Zawartość soli 4.95g soli / 100 gram wyrobu. Poza tym że słona, to pozbawiona jest jakiegokolwiek smaku. Szynki włoskie jak "Prosciutto Crudo" czy hiszpańska "Jamon Serrano", smakują swym specyficznym doskonałym smakiem, natomiast Szwarcwaldzka smakuje głównie solą , a zapach wędzonki zupełnie niewyczuwalny, i to nie tylko moja opinia . Po trzygodzinnym moczeniu, mięsiwka zostaną otoczone w przyprawach, i w torebkach próżniowych powędrują do lodówki na 14 dni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2302 Opublikowano 11 Listopada 2022 Czytam, że wszedłeś na wyższy poziom eksperymentów . Ja właśnie skonsumowałem ostatnie plasterki Szwarcwaldzkiej w której składzie jest 7,2% soli i bez problemu daje się zjeść, krój bardzo cienko. Dziś skarpeta rządzi https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page-30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2303 Opublikowano 11 Listopada 2022 Moja ma taką zawartość soli jak napisałem, jestem słonolubny, ale dla mnie ta szynka nie ma żadnego smaku, smakuje tylko samą solą. To jest zdanie i opinia nie tylko moja ale wszystkich moich znajomych. Od lat smakuję, degustuję i jadam różne dojrzewające "Delikatesy", których tu nigdy nie brakowało, i jestem obiektywny w swych spostrzeżeniach Grzegorzu, ale ta Szwarcwaldzka z Lidla, to nie jest wyrób "górna półka" . To jest ta szynka właśnie, wygląda apetycznie, ale w smaku "sama sól" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2304 Opublikowano 11 Listopada 2022 Nooo i zrobione, zarówno COPPA jak i "Szwarcwaldzka" już w torebkach próżniowych leżakują w lodówce . Zastosowałem do obydwu jednakową mieszankę przypraw którą miałem zrobioną wcześniej w pojemniczku. Skład mieszanki następujący : KolendraCzosnekMajeranekPieprz czarnyPapryka słodka wędzonaPapryka ostra "Cayenne"Pieprz ziołowy "Białowieski" Sporo tych przypraw faktycznie, ale zapach i smak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2305 Opublikowano 11 Listopada 2022 To jest zdanie i opinia nie tylko moja ale wszystkich moich znajomych Ja tego nie neguję . Jarek weź pod uwagę, że jest to gotowy wyrób po pełnym procesie technologiczny. Odsalanie niewiele da będzie mizerny efekt dodatkowo przyprawy, tylko możesz spowodować coś nieprzewidzianego oby nie. Ja tylko podpowiadam oczywiście zrobisz jak uważasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2306 Opublikowano 11 Listopada 2022 (edytowane) Ale to już jest zrobione Grzegorzu. Mięsiwka były moczone przez 3 godziny. W tym czasie woda została zmieniona dwukrotnie. Następnie wędzonki zostały dokładnie osuszone ręcznikiem papierowym, obficie otoczone w mieszance przypraw, zapakowane próżniowo i już leżą w lodówce . Po prostu kolejny eksperyment . Tak się mięsiwko po zapakowaniu prezentuje : Edytowane 11 Listopada 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2307 Opublikowano 13 Listopada 2022 Nooo, i eksperyment uległ pewnej modyfikacji, otóż "Bałkańska Basturma", jak i "Szynka Szwarcwaldzka"zostały z lodówki wyjęte, wypakowane z próżni. W międzyczasie została przygotowana pasta do smarowania Basturmy, z mieszanki przypraw wg. receptury kol. Blackbull-a. Obydwa mięsiwka zostały dość równo i precyzyjnie pokryte tą przyprawową pastą, nadziane na sznurki, i powędrowały do "kanciapy", celem dosuszenia. Po pięciu dniach jak warstwa pokrywających je przypraw wyschnie i dobrze przywrze do mięsiwka, zapakuję je ponownie w próżnię, i na jakiś czas znowu powędrują do lodówki celem nabrania "mocy urzędowej" . Tak teraz mięsiwka się prezentują po pokryciu ich papką z mieszanki przypraw " Kozieradka,papryka, kolendra, pieprz czarny mielony, czosnek suszony" : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2308 Opublikowano 13 Listopada 2022 Nooo, i eksperyment uległ pewnej modyfikacji, Zwrot akcji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2309 Opublikowano 13 Listopada 2022 (edytowane) Zwrot akcji . Taka mała odmiana Grzegorzu, "droga trochę wyboista, ważne że kierunek słuszny" . Edytowane 13 Listopada 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2310 Opublikowano 20 Listopada 2022 Nie mogąc się doczekać smaku wykonania leżakujących wędlin, na prośbę lepszej połowy, komisyjnie zostały one otworzone. Zapach niepowtarzalny, brak porównania z czymkolwiek, brak punktu odniesienia. Na wspomnienie ślinka mi już cieknie . Mięciutkie, zwarte, smaczniutkie. jednym słowem- pychotka. Żona upiekła chlebek na zakwasie z siemieniem i słonecznikiem. Zestaw wędlin i pieczywka doborowy. Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2311 Opublikowano 20 Listopada 2022 "Malyna" panie taki zestaw, co tu gadać po próżnicy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2312 Opublikowano 20 Listopada 2022 Mięciutkie, zwarte, smaczniutkie. jednym słowem- pychotka. A jakbyś miał wybrać, to która wędlina z tych trzech według ciebie wyszła najlepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2313 Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) A jakbyś miał wybrać, to która wędlina z tych trzech według ciebie wyszła najlepiej . Według mnie, a smaki są przecież różne, karkówka leży mi najbardziej.Żonie smakuje polędwica, natomiast mama preferuje boczek Edytowane 20 Listopada 2022 przez Romeciarz Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2314 Opublikowano 26 Listopada 2022 Romeciarz dobrze mówi karkówka a,la "COPPA" z chlebkiem własnego wypieku, i masełkiem własnej roboty ze śmietanki 40%, to prawdziwa uczta dla podniebienia i wzroku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2315 Opublikowano 26 Listopada 2022 Wędliny dojrzewające z Bałkanów mają specyficzny smak, gdyż proces dojrzewania odbywa się w temp. około 20 C ( nie wszystkie fazy). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2316 Opublikowano 26 Listopada 2022 Wędliny dojrzewające z Bałkanów mają specyficzny smak Nazwałabym to smakiem "leko podjełczałego tłuszczu" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2317 Opublikowano 26 Listopada 2022 Ta z "Bałkanów" jeszcze leży w lodówce i dojrzewa w otoczce z przypraw do "Basturmy", a ta na fotce w poprzednim poście, to jest mój własny wyrób o którym pisałem wcześniej, i jest tak jak pisał "Mistrz Grzegorz", czym dłużej leży, tym lepiej smakuje . Plasterki krojone cieniuśko niczym bibułka, co widać na fotce, obecny smak jest naprawdę wspaniały. Po niedzieli będę robił degustację tej "Bałkańskiej" z LIDL-a, ale w otoczce przypraw do "Basturmy" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2318 Opublikowano 26 Listopada 2022 Wędliny dojrzewające z Bałkanów mają specyficzny smak Nazwałabym to smakiem "lekko podjełczałego tłuszczu" Tak jak pisze EAnna, tak to dokładnie smakowało. Dla tego właśnie "dziadostwo" wymoczyłem, osuszyłem, i "okleiłem" masą wykonaną z przypraw wg. przepisu kol. Blackbulla i receptury "Dziadka Erwanda z Armenii" którą przedstawił nam na Forum . Degustacja będzie po niedzieli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubaff Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #2319 Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Z góry przepraszam pytanie ale gdzie jest przepis na który się tutaj powołujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.