Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Listopada 2011 Ostatni kawałek taki ze 30 dag pojechał wczoraj do Wrocka, więc mus był zapasy odnowić Nie dostałem dziś podgardla, dobrze że miałem w zamrażarce kilogram to zrobiłem połowę porcji, się okazało :grin: , ze nawet jak bym zrobił 5 kg to nie miałbym gdzie mrozić :lol: Ważne, że zapasy odnowione "Wątrobianka Pobiedziska" Zrobiłem trzy kawałki w jelicie grubym wp, pozostałe w prostym :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zbój Madej, ja się na srodę przymierzam Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Listopada 2011 Ważne, że zapasy odnowione Oj tak... teraz tylko musisz wykonać tel do Wrocka lub Inowrocka :wink: :grin: żartuję. Kuszisz Zbójaszku , kusisz.... czy koniecznie muszą być takie jelita?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Listopada 2011 @halusia@, ja chcę zrobić próbę w białkowych i uwędzić Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zbój Madej, :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: Trzeba będzie się zmierzyć z tym wyrobem , wątrobianka to to co tygryski bardzo lubią Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Listopada 2011 czy koniecznie muszą być takie jelita??Andrzej pisał, że grube, 16-tka podaje m.in. też grube, a czy mogą być inne to nie wiem :rolleyes: tomaj na ten przykład robił w chyba poliamidach, ale nie jestem pewien Dodam jeszcze, że w jelitach prostych parzyłem 60 min. a w grubych 70 min. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Listopada 2011 tomaj na ten przykład robił w chyba poliamidachDokładnie fi75 :smile: ale następna będzie w jelitach dostałem namiary od andrzeja.k :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Listopada 2011 Przekrój wczorajszego urobku, ależ to smaczne :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Listopada 2011 Zbójaszku !!!!! mmmmm ale robisz smaka Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Listopada 2011 Przekrój wczorajszego urobku, ależ to smaczne :thumbsup: :pycha: Wygląda na wątrobiankę :wink: :clap: no chyba że się mylę ,ja dzisiaj miałem okazje jeść gorącą kaszankę :thumbsup: ,ogólnie podrobowe wyroby to jest to Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 22 Listopada 2011 bogdan b, to jest na 100% wątrobianka pobiedziska :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Listopada 2011 to jest na 100% wątrobianka pobiedziskaInaczej zwana "leberką" :grin: U mnie już dawno zagościła w domowym menu i nie ma odwrotu ,"produkcje "muszę powtarzać dość często :grin: Zbójaszku wygląda bardzo smaczliwie :tongue: :tongue: :clap: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zbój Madej, kolejny raz bardzo udana wątrobianka :clap: :thumbsup: . Ja też się skusiłem na ten wyrób, ale zamiast wędzenia dodałem soli wędzonkowej (uwędziłem w trakcie ostatniego wędzenia) oraz dodałem trochę wędzonego boczku. Robiłem w jelicie prostym, parzenie ok 55 min w temp 75-80*C. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Piątkowy urobek. Miałem 5.85 składników mięsnych+rosół z parzenia, jedno jelito podczas nakładania na lejek się urwało i zostało mi jakieś 50-60 dag farszu i poszedł do zamrażarki, będzie do pierogów albo do krokietów Tym razem nie zmniejszałem dodatku soli i dałem tyle ile w oryginale stoi i smak jest oki :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Maja 2012 Zapasy odnowione, część na zlocik :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Maja 2012 Zbóju Madeju, Pobiedziska w całej klasie :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Maja 2012 zamiast wędzenia dodałem soli wędzonkowej (uwędziłem w trakcie ostatniego wędzenia) zbig3133 jak się robi taką sól? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Maja 2012 jak się robi taką sól?Taką sól się kupuje... :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Maja 2012 Darino , zbig3133 właśnie uprzejmie nadesłał mi na PW sposób na tę sól,i nie polega on na kupowaniu mieszanek smakowych z antyzbrylaczami i innymi Etypu http://allegro.pl/sol-wedzarnicza-wedzonkowa-100g-i2316959816.html Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Maja 2012 To może byśmy wszyscy się dowiedzieli jak się takową sól otrzymuje Taka moja prośba :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Maja 2012 tomaj35 to prościutkie dla tych co już wiedzą , zbig3133 napisał mi , że przy zadymianiu czegoś tam dodatkowo w temacie zadymia się podkolanówka z GRUBOZIARNISTĄ solą - myślę , że z naturalnej tkaniny , ja zastosuję bawełnianą. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Maja 2012 czyli w ...du.... znaczy buty można sobie wsadzić tą sól z ekstraktem.... brrrr..... :shock: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 5 Maja 2012 jumbo, Dziękuje bardzo :grin: Czyli można zrobić taki mieszek z paru warstw gazyJeszcze raz dziękuje :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 18 Maja 2012 "Kaszanka Pobiedziska" dla mnie wyborowa Połowa głowy jedno podgardle 3 kg skórek 0,5 kg nerek 0,6 kg wątroby 1,5kg kaszy jęczmiennej grubej 0,5kg kaszy gryczanej 1 litr krwi surowej Wątroba sparzona , reszta "ugotowana" prawie do miękkości . Wątroba i nerki pokrojone w kostkę 1 x1 cm - niespodzianki , reszta zmielona sitko 3,5 mm . Sól 18g / kg Pieprz 3,5 g/kg Majeranek 2g/kg Ziołowy 0,5 g/kg 3 cebule pokrojone i podsmażone na smalcu i zmielone razem z mięsem . Mięsa i skórki gotowałem na maluśkim ogniu do prawie miękkości, wątrobę parzyłem 10min., nerki gotowałem 1 godz. Obie kasze razem zalałem gotującym się rosołem i szybko mieszałem doprowadzając tą mieszankę do wrzenia, jak się kasze tylko zagotowały to garnek przykryłem pokrywką i zawinąłem w ręczniki, po 15 min. zamieszałem kasze raz jeszcze i zawinąłem znowu i tak kasze trzymałem jakąś godzinkę. Krew rozmroziła mi się przez noc. Wątrobę i nerki pokroiłem w kosteczkę, pozostały "towar" zmieliłem, do mieszanki mięsnej dodałem odważone przyprawy i wymieszałem dobrze, a na końcu dodałem krew i też dobrze wymieszałem, nadziałem w jelitka wp 28/30 akurat takie miałem. Gotowe kaszaneczki wkładałem do gara z wodą o temp80st.C, temp. spadła i parzyłem w temp. 71-74st.C. przez 25min. Parzyłem na dwa razy, po pierwszy razie przed wyjęciem kaszanek patrzę, a tam kaszanki "się wyprostowały" i ja takie gorące kaszaneczki, póki jeszcze świeże i miękkie, rękoma odkręcałem, jak odkęcałem to się nimi poparzyłem, a jak się poparzyłem to sobie przypomniałem, że się robi "wieszaczki" ze sznurka coby lepiej do gara wkładać i wyjmować po parzeniu :lol: i następną porcję już powiązałem, ale najpierw miałem ciepełko w ręce Ja kaszanki spróbuję dopiero jutro w pracy, ale moja mama najpierw próbowała surowy farsz, tak na smak sprawdzić i powiedziała, że :rolleyes: gites :lol: Próbowała później gotowy wyrób, razem z ojcem i stwierdzili, że kaszaneczki są SUPER... i tych dwóch stwierdzeń potrzebowałem :grin: :grin: Dwa jelitka miałem dziurawe i jedno odwiązało mi się podczas parzenia, ale mało z nich wyleciało, powietrza przy nadziewaniu też trochę się "zrobiło" ale to szczegół Jak coś źle zrobiłem to Andrzej wieczorkiem poprawi :grin: Kaszę na zapas kupiłem, W Lubomku odpowiednią ciężko dostać http://images10.fotosik.pl/1559/35e31bb7b44320afm.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/4fb93e72bd34408fm.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/092d432e0eef1b4dm.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/bb39289c32c70e7fm.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/d793ca127b429a17m.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/7f67cc229899125em.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/185ba4d139f92d1bm.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/8c6233aeff1a8e3em.jpg Dodam jeszcze, że zrobiłem tylko połowę porcji i wyszło 7.07 kg+przyprawy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 18 Maja 2012 Wyrób i relacja podoba mi się :clap: .W przyszłym tygodniu mam mieć świeżą krew jak się tak stanie to będzie;jadyny panie Zielonka z tym koksem; :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.