Skocz do zawartości

Wyroby podrobowe wg Zbója


Zbój Madej

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatni kawałek taki ze 30 dag pojechał wczoraj do Wrocka, więc mus był zapasy odnowić :D

Nie dostałem dziś podgardla, dobrze że miałem w zamrażarce kilogram to zrobiłem połowę porcji, się okazało :grin: , ze nawet jak bym zrobił 5 kg to nie miałbym gdzie mrozić :lol: Ważne, że zapasy odnowione :cool:

 

"Wątrobianka Pobiedziska" :cool:

 

 

Zrobiłem trzy kawałki w jelicie grubym wp, pozostałe w prostym :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 482
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ważne, że zapasy odnowione :cool:

Oj tak... teraz tylko musisz wykonać tel do Wrocka lub Inowrocka :wink: :grin: żartuję.

Kuszisz Zbójaszku , kusisz.... czy koniecznie muszą być takie jelita??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup:

Trzeba będzie się zmierzyć z tym wyrobem , wątrobianka to to co tygryski bardzo lubią :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy koniecznie muszą być takie jelita??

Andrzej pisał, że grube, 16-tka podaje m.in. też grube, a czy mogą być inne to nie wiem :rolleyes: tomaj na ten przykład robił w chyba poliamidach, ale nie jestem pewien :D

 

Dodam jeszcze, że w jelitach prostych parzyłem 60 min. a w grubych 70 min.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku !!!!! mmmmm ale robisz smaka :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przekrój wczorajszego urobku, ależ to smaczne :thumbsup: :pycha:

Wygląda na wątrobiankę :wink: :clap: no chyba że się mylę ,ja dzisiaj miałem okazje jeść gorącą kaszankę :thumbsup: ,ogólnie podrobowe wyroby to jest to

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to jest na 100% wątrobianka pobiedziska

Inaczej zwana "leberką" :grin: U mnie już dawno zagościła w domowym menu i nie ma odwrotu ,"produkcje "muszę powtarzać dość często :grin:

Zbójaszku wygląda bardzo smaczliwie :tongue: :tongue: :clap:

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, kolejny raz bardzo udana wątrobianka :clap: :thumbsup: . Ja też się skusiłem na ten wyrób, ale zamiast wędzenia dodałem soli wędzonkowej (uwędziłem w trakcie ostatniego wędzenia) oraz dodałem trochę wędzonego boczku. Robiłem w jelicie prostym, parzenie ok 55 min w temp 75-80*C.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Piątkowy urobek.

Miałem 5.85 składników mięsnych+rosół z parzenia, jedno jelito podczas nakładania na lejek się urwało i zostało mi jakieś 50-60 dag farszu i poszedł do zamrażarki, będzie do pierogów albo do krokietów :D

Tym razem nie zmniejszałem dodatku soli i dałem tyle ile w oryginale stoi i smak jest oki :thumbsup:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

zamiast wędzenia dodałem soli wędzonkowej (uwędziłem w trakcie ostatniego wędzenia)

zbig3133 jak się robi taką sól?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Darino , zbig3133 właśnie uprzejmie nadesłał mi na PW sposób na tę sól,

i nie polega on na kupowaniu mieszanek smakowych z antyzbrylaczami i innymi E

typu http://allegro.pl/sol-wedzarnicza-wedzonkowa-100g-i2316959816.html :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tomaj35 to prościutkie dla tych co już wiedzą , zbig3133 napisał mi , że przy zadymianiu czegoś tam dodatkowo w temacie zadymia się podkolanówka z GRUBOZIARNISTĄ solą - myślę , że z naturalnej tkaniny , ja zastosuję bawełnianą.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czyli w ...du.... znaczy buty można sobie wsadzić tą sól z ekstraktem.... brrrr..... :shock:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

"Kaszanka Pobiedziska" dla mnie wyborowa :cool:

 

Połowa głowy

jedno podgardle

3 kg skórek

0,5 kg nerek

0,6 kg wątroby

1,5kg kaszy jęczmiennej grubej

0,5kg kaszy gryczanej

1 litr krwi surowej

 

Wątroba sparzona , reszta "ugotowana" prawie do miękkości .

 

Wątroba i nerki pokrojone w kostkę 1 x1 cm - niespodzianki , reszta zmielona sitko 3,5 mm .

Sól 18g / kg

Pieprz 3,5 g/kg

Majeranek 2g/kg

Ziołowy 0,5 g/kg

3 cebule pokrojone i podsmażone na smalcu i zmielone razem z mięsem .

 

Mięsa i skórki gotowałem na maluśkim ogniu do prawie miękkości, wątrobę parzyłem 10min., nerki gotowałem 1 godz. Obie kasze razem zalałem gotującym się rosołem i szybko mieszałem doprowadzając tą mieszankę do wrzenia, jak się kasze tylko zagotowały to garnek przykryłem pokrywką i zawinąłem w ręczniki, po 15 min. zamieszałem kasze raz jeszcze i zawinąłem znowu i tak kasze trzymałem jakąś godzinkę. Krew rozmroziła mi się przez noc.

Wątrobę i nerki pokroiłem w kosteczkę, pozostały "towar" zmieliłem, do mieszanki mięsnej dodałem odważone przyprawy i wymieszałem dobrze, a na końcu dodałem krew i też dobrze wymieszałem, nadziałem w jelitka wp 28/30 akurat takie miałem. Gotowe kaszaneczki wkładałem do gara z wodą o temp80st.C, temp. spadła i parzyłem w temp. 71-74st.C. przez 25min.

Parzyłem na dwa razy, po pierwszy razie przed wyjęciem kaszanek patrzę, a tam kaszanki "się wyprostowały" i ja takie gorące kaszaneczki, póki jeszcze świeże i miękkie, rękoma odkręcałem, jak odkęcałem to się nimi poparzyłem, a jak się poparzyłem to sobie przypomniałem, że się robi "wieszaczki" ze sznurka coby lepiej do gara wkładać i wyjmować po parzeniu :lol: i następną porcję już powiązałem, ale najpierw miałem ciepełko w ręce

Ja kaszanki spróbuję dopiero jutro w pracy, ale moja mama najpierw próbowała surowy farsz, tak na smak sprawdzić i powiedziała, że :rolleyes: gites :lol:

Próbowała później gotowy wyrób, razem z ojcem i stwierdzili, że kaszaneczki są SUPER... i tych dwóch stwierdzeń potrzebowałem :grin: :grin:

 

Dwa jelitka miałem dziurawe i jedno odwiązało mi się podczas parzenia, ale mało z nich wyleciało, powietrza przy nadziewaniu też trochę się "zrobiło" ale to szczegół :cool:

 

Jak coś źle zrobiłem to Andrzej wieczorkiem poprawi :grin:

 

Kaszę na zapas kupiłem, W Lubomku odpowiednią ciężko dostać

 

http://images10.fotosik.pl/1559/35e31bb7b44320afm.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/4fb93e72bd34408fm.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/092d432e0eef1b4dm.jpg

http://images10.fotosik.pl/1559/bb39289c32c70e7fm.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/d793ca127b429a17m.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/7f67cc229899125em.jpg http://images10.fotosik.pl/1559/185ba4d139f92d1bm.jpg

http://images10.fotosik.pl/1559/8c6233aeff1a8e3em.jpg

 

Dodam jeszcze, że zrobiłem tylko połowę porcji i wyszło 7.07 kg+przyprawy :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyrób i relacja podoba mi się :clap: .W przyszłym tygodniu mam mieć świeżą krew jak się tak stanie to będzie;jadyny panie Zielonka z tym koksem; :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.