Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Dołączył do społeczności: MrSkarpol
-
[Rok 1980] Przepisy kulinarne dla zakładów gastronomicznych "Społem" CZSS
Pacan Wojciech odpowiedział(a) na Maxell temat w Książki kucharskie
Mam ta książkę w pliku spakowana w rar. , wyślę na pw, każdemu kto poprosi. Lub też każdy może pobrać na CHOMIKU. -
ryszpak obserwuje zawartość Kalendarz Wędzarniczej Braci 2026
-
ryszpak - 4 szt
-
SzrekPl, jest więcej części , które można adaptować -wpis w google lub starym sposobem " sędziwy hydraulik , z wypracowanymi ręcami powie Ci co zrobić ". Czyli czas na odwiedziny hurtowni samoobsługowej , wtedy będzie działać wyobraźnia .Pozdrawiam
-
Proponuję byś poszukał w necie konstrukcję kominka z paleniskiem otwartym- poniżej wklejam jedna z propozycji w przekroju , najbliżasza Twojej konstrukcji : na przekroju widać jaki kształt powinno mieć Twoje palenisko , osobiście bym nic w środku nie tynkował .Tynk prędzej czy później odpadnie będzie składnikiem dania .Już to pisałem wyżej w temacie , na próbę od górnej krawędzi paleniska założyłbym przegrode by zmniejszyć pole powierzchni czołowej paleniska i skierować dym do komina , zrobi to gorące powietrze rozgrzerwając szybciej komin. Jak wysoki masz komin to palenisko ma sporą moc mpożna tyo wyliczyć , Komin powinien mieć około 3m wysokości. Jest sporo lietratury na ten temat ,m mam parę pozyucji niestety nie mam teraz dostępu do swojej biblioteki, piosze spoza domu.
- Dzisiaj
-
Dziękuję za podpowiedzi...
-
Arkadiusza różne i różniste
Twonk odpowiedział(a) na arkadiusz temat w Kącik kuchenny Arkadiusza Tematy
Dosyć stanowcze stwierdzenie. Cóż, wg mnie, choć prawdopodobnie się mylę, jeśli dzikie drożdże* (a tym jest kahm yest) zdążyły w sprzyjającym środowisku wyprodukować nawet niewielką ilość alkoholu a dla nich to żaden problem, to przy odpowiedniej ilości tlenu (którego w tym częściowo pustym wiadrze jest wystarczająco), nie widzę powodu by bakterie kwasu octowego, których w otoczeniu jest cała masa, nie wzięły się do roboty. Tak tylko gdybam, co ja wiem o fermentacji? 🤪 Edit, rozwinę. Same drożdże utworzyłyby warstwę śnieżnobiałą i raczej "kruchą". Na focie wygląda na lekko szarą i tworzącą swego rodzaju pajęczynę z pęcherzami, co wskazuje na konglomerat drożdży i bakterii. Jeśli w wiadrze jest mało powietrza, to są to bakterie wytwarzające kwas mlekowy. Jak go jest za dużo, to kwas octowy. Ale może to tylko tak na zdjęciu wygląda... * - pytanie o definicje dzikich drożdży - w domu w Polsce raczej ich trudno szukać - tutaj raczej piekarnicze jeśli pieczemy od czasu do czasu coś drożdżowego lub gorzelnicze jeśli... 🤣 , prędzej w sadzie a najczęściej wśród dzikich malin. -
PW Nr 16 - Słynna szesnastka do pobrania w formacie pdf.
-100-T odpowiedział(a) na Maxell temat w Powinieneś wiedzieć
DZIĘKUJE ZA PRZEPISY .POZDRAWIAM -
Arkadiusz Wszystkiego najlepszego 🍾🎂
-
Dorota , myślisz ze z tych części dałoby się coś ukręcić ?.
-
Dołączył do społeczności: -100-T
-
Ta jasna końcówka to jest redukcja gumowa do kanalizacji (stosowana przy podłączaniu np. pralki do kanalizacji). Szarą część z tego co pamiętam Dziadek dorabiał, ale z czego to nie pamiętam.
-
Dołączył do społeczności: uzený nos
-
Dołączył do społeczności: BulkaZeSrem
-
Kabanosy pieczone, ostro/gorzki posmak dymu.
Wirus odpowiedział(a) na Kanada temat w Pierwsze pytania
A może już wystarczy tych szarż Pacana Wojciecha na każdy wpis na forum SZCZEPANA - to jest już żenujące. -
Wszystkiego najlepszego dla solenizantek oraz solenizantów 🎂 🌸
-
Arkadiusz najserdeczniejsze życzenia urodzinowe.
-
Arkadiusz wszystkiego najlepszego z okazji urodzin.
-
Dołączył do społeczności: mzwrc
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
szrekPL odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Myślę że w stronach każdego forumowicza dokładnie znaczy to to samo... Nazwa jest dwu znaczna w naszym kraju oznacza jak napisałeś,, mało rozgarniętą osobę" na wschodzie zaś jak pisałem ja i Pacan Wojciech. Temat uważam za zamknięty. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
MariuszB odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
To w moich stronach pacanem nazywano osobę która "nie ogarniała danego zagadnienia" najczęściej tej nazwy używali nauczyciele w stosunku do uczni. -
lukasz.mazi obserwuje zawartość Problem z grilem
-
Stary wątek ale ten sam temat. Może ktoś poradzi ;). Mam grila murowanego planuje go udoskonaloc, bo dym często leci nie w ta stronę co potrzeba ;). 1. Planuje wytynkować srodek na gładko od komina. 2. Jak to powinno wygladac jak chodzi o srodek. Widziałem dwie opcje. Ciężko narysować ale zdjecie koncowka 41. Podmurować szamotem do góry aby nie było załamania -Kolor czerwony. Z tyłu podmurować półkę dymna taki skos od tyłu do przodu, jedo koniec gdzieś 30cm wyżej jak górna krawędz otworu, polka na 20 i otwor tez bedzie kolo 20 moze mniej trochę. 3. Opcja druga widziałem u kolegi zdjecie koncowka 26, od cokołu od przodu zrobic skos w kierunku tyłu kolor żółty, ścianki boczne i tylna podmurować kolor czerwony zeby było na rownon do góry, wtedy mniejszy otwor w tylnej części mamy kolor niebieski, tylko tu jak by zmniejszam komórek i niski skos daszek kieruje dym do tyłu... Poradźcie cos jak to przebić aby bylo zgodnie ze sztuką? Wymiary frontu 60cm na 50cm glebokosc tez kolo 50cm komin 20x20 przechodzi na rure potem 180
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
Pacan Wojciech odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
SzrekPl ,dzięki takiego znaczenia nie znalem, ale kiedyś pracując z Rosjanami i Ukraińcami wskazali na takie znaczenie jak opisałęm ,stąd moja wiedza , ale niech będzie "ziomal " chociaż dla mojego miejsca l zamieszkania autochtonów zawsze byłem przyjezdnym .Teraz się juz to zmienia jak zawsze czas zaciera granice. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
szrekPL odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Pacan we wschodnim slangu bo przeważnie z takim miałem styczność(kilku piłkarzy grało u nas w drużynie) oznacza nie mniej ni więcej jak ,,Ziom",,ziomuś"...słownik pewnie podaje tłumaczenie jako chłopak ale chyba nikt tego w ten sposób nie używa.... -
Dołączył do społeczności: lukasz.mazi
-
Jak ustalisz jadłospis to wrzuć też skorzystam...
-
-
Kabanosy pieczone, ostro/gorzki posmak dymu.
Pacan Wojciech odpowiedział(a) na Kanada temat w Pierwsze pytania
Nie odpowiem , czym się zajmowałem , poszukaj jest na forum. Nie chcę zabłysnąć w kwestiach technologicznych , oczekuję ,że wyjaśnisz przyczynę lub wskażesz błędy , a nie wykpisz się ogólnym niezrozumiałym wpisem. Wpisu nie zrozumiałeś . -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
Pacan Wojciech odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Oczekiwałem, odpowiedzi w temacie co z mięsem Ozzi--- , a mój przypadek rozwiązała kucharka, bez uzasadnienia tu oczekiwałem , ze napiszesz : tak spotykałem się z takim sposobem .Zgadzam się tylko z jednym stwierdzeniem mięso było deficytowe. Teraz proponuję byś zachował zimną krew w odpowiedziach .W rosyjskim lub ukraińskim : pacan , pacanok -to mały chłopiec, ak wiesz nie jestem już mały może niski , ale nie mały. Formuły " PACANIE " pozwalam używać tylko bardzo bliskim przyjaciołom , oni umieją jej użyć w zdaniu lub na okoliczność . Proponuję byś się zastanowił, uspokoił zanim odpiszesz jak zacząć , nie jestem też Twoim uczniem, by to usprawiedliwiało i upoważniało .Uważam ze wystarczy jak zaczniesz : Kolego lub pełnym moim imieniem i nazwiskiem. Ja piszę Szczepan - sprawdź . Pozdrawiam -
Dołączył do społeczności: adistanek
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
SZCZEPAN odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Pacanie, znowu kłania się myślenie logiczne. Pięćdziesiąt lat temu mięso było towarem deficytowym, więc nie dziwi mnie podejście ówczesnych kucharzy. W tamtym czasie nie przeprowadzano żadnych procesów technologicznych, a mięso często przewożono w złych warunkach, przez co skażenie miało charakter powierzchowny. Natomiast w obecnej sytuacji, gdy doszło do źle przeprowadzonego procesu technologicznego, mięso należy zutylizować. -
Przy mojej +12kg chyba i ja zacznę takową stosować.
