Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Niech te Święta Bożego Narodzenia przyniosą Wam chwile pełne ciepła, rodzinnego zacisza i niezapomnianych wspomnień. Życzę Wam, aby każdy dzień Nowego Roku był krokiem do spełnienia wszelkich marzeń. Jola i Mariusz
  3. Zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego roku dla całej Wędzarnicze Braci życzy Pontiak
  4. Na Święta Bożego Narodzenia i na Nowy Rok życzymy wszystkim Siostrom i Braciom z zadymionego szlaku pięknych wspaniałych smacznych i "śnieżno-mroźnych" Świąt i szczęśliwego Nowego Roku IFCIA Wosiu i Jula
  5. Dzisiaj
  6. Nie nie dodaję żadnych owoców , ale może by było ciekawiej
  7. Swojski wyrób, polecam jelita od nich. Nadmiar jelit zasypany solą i wrzucony w vacuum do lodówki, będzie ok?
  8. Dawidk1

    Wyroby Dawida

    Dzięki miło czytać takie komentarze. Osuszałem i wygrzewałem w 50c. Potem wędzenie w 60c. A podpiekanie w wędzarni w 90c. Do odpowiedniej temperatury. Jeszcze muszę usprawnić ten proces, bo szynkę np. Przeciągałem i chyba koło 72-75c miała.
  9. SZCZEPAN

    Wyroby Dawida

    Kolego, wyrób jest bardzo estetycznie uwędzony 💪gratuluję. Jak mówi stare przysłowie, trening czyni mistrza, i w tym przypadku widać solidny warsztat oraz doświadczenie. Zwracają jednak uwagę rozwarstwienia widoczne w przekroju, które mogą świadczyć o przebiegu procesu. Proszę o informację, jaką obróbkę termiczną zastosowałeś.???
  10. Masarnia jest już na ostatniej prostej. Dział garmażeryjny również dziś finiszuje i zaczynamy święta. Ciężki okres jest już za nami, ale w wolne dni zregenerujemy siły.
  11. karolszymczak

    Wyroby Dawida

    Dawid piękne wyroby!!! Wielkie brawa dla Ciebie.
  12. Wczoraj
  13. chudziak

    Mięso dzika

    To znaczy ,że wystarczającego doświadczenia niestety nie nabyłeś póki co 🤪 Badania zwyle są robione w kierunku włośnia ewentualnie badają na ASF ale tych chorób nie widać a to ze zdjęcia to jak pisał SZCZEPAN to węzły.
  14. chudziak

    Wyroby Dawida

    Piękne wędzonki i chlebki też niczego sobie - gratki 😊
  15. Daktyle
  16. Dawidk1

    Wyroby Dawida

  17. Dawidk1

    Wyroby Dawida

  18. Dawidk1

    Wyroby Dawida

    Dziś nie malowanie akwarela. A malowanie wędlinek w wędzarni i coś do wędlinek. Chlebek na zakwasie. Vermont Hamelmana. I wszystkiego najlepszego na święta i dużo udanych wyrobów.
  19. Zrobione, sól gruba bo mam taką na stanie, owinięte w folie na ścisło i dodatkowo vacum ale bez szaleństwa że ,,deska"
  20. Ja nie daję w vacum żeby nie gnieść włókien. Ścisło owijam w folię. Używam soli takiej jaką mam pod ręką ale wiele osób używa gruboziarnistej.
  21. Ale to wszystko smaczne zjadłoby 😀
  22. KinZonKill

    Mięso dzika

    Dzik miał robione badania. Pierwsze się z tym spotkałem także ciekawiło mnie co to takiego.
  23. Okej dzięki chyba już wiem wszystko.
  24. U mnie poszły oba w Vacum , z koperkiem i osobno z koperkiem i burakiem. Sól zawsze dawałem grubszą / czasami taką do kiszonek/ , nigdy miałką ale nawet nie zastanawiałem się nad tym.
  25. Dziękuję, wiadoma sprawa za pierwszym razem zawsze zgodnie z przepisem, pójdzie w folię a później zastanawiam się nad vacum. Sól morska gruba może być czy bez znaczenia?
  26. SZCZEPAN

    Mięso dzika

    Węzły chłonne w dziczyźnie Podczas rozbioru dziczyzny, szczególnie dzika, wiele osób natrafia na twarde, szarawe lub sinofioletowe struktury w mięsie. Często są one mylone z „gruczołami”, ropniami lub zmianami chorobowymi. W rzeczywistości w większości przypadków są to węzły chłonne – naturalny element anatomii zwierzęcia. Mięso wokół jest bezpieczne, o ile tusza przeszła badanie weterynaryjne (w tym na włośnie). Często trafia się w wieprzowinie zwłaszcza w karkówce, łopatce albo boczku. Ma taki szarawy / sinawy kolor i jest twardszy niż tłuszcz.
  27. Lecą zdjęcia po kolei, a że ja mam nie po kolei w głowie, to sobie wymyśliłem gravlaxa z jesiotra 😂
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.