Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. A od jutra staje do dwóch projektów które będą wymagające. Szczególnie pierwszy i chcę poświęcić dla nich maksymalny czas aby projekt był szczegółowo dopracowany. Rysunek rysunkiem, teraz przenieść go na światło dzienne. Papier jak to się mówi...przyjmie wszystko. 😄
  3. Aa- Ty nie masz 30 to wymiaru nie będziesz miał .
  4. Dzisiaj
  5. Tak kręci 10L VID_20241231_145738.mp4
  6. Super dziękuję za pomoc i konkretny opis . Prośba do Ciebie szrekPL. Jaka jest odległość od blatu do środka osi korby..+-. Dzięki.
  7. Sprężyny zostały kupione w sklepie za sprzętem rolniczym😂🤣 są to sprężyny zaworów do ciągnika Ursus C-360😁😁zewnętrzne
  8. szrekPL

    Znalezione w sieci

    Pamiętam, dobrze że to czasy minione odchodzące w niepamięć.
  9. Plan był taki aby karkówkę pozostawić w spokoju na 3 miesiące. Plany planami ale po 1.5 miesiąca zdecydowałem się jednak sprawdzić czy zaszły jakieś zmiany i porównać karkówkę z piwnicy i z lodówki. Karkówka z lodówki bez większych zmian z dominacją przyjemnych naturalnych skoncentrowanych mięsnych zapachów/aromatów oraz przypraw. Karkówka z piwnicy to sensorycznie zupełnie inny wyrób, w którym pojawiły się zupełnie nowe głębokie zapachy/aromaty, które należy przypisać działaniu wewnętrznych enzymów mięsa. Do życzenia pozostaje konsystencja/przeżuwalność ale może trzeba dać więcej czasu enzymom. Przesadziłem też z przyprawami szczególnie z tymiankiem. W wariancie lodówkowym to jakoś nie przeszkadza. W piwnicznym trzeba postawić na aromaty związane z dojrzewaniem a przyprawowe pozostawić w tle. Następna karkówka w przygotowaniu.
  10. Ja posiadam szrona, bardzo dobre wykonanie, przy 30 litrach będzie łatwiej wyciągać farsz po wyrobieniu ja mam 10L i 20L. blacha dość gruba, łopatki bez problemów mieszają, co tu pisać. Może te uchylne łatwiejsze do opróżnienia, nie wiem nie posiadam. Z tych jestem zadowolony. Zapomniałem dodać, moje są podpięte do wilka też Szron TC22 mimo to nóżki będące w zestawie były za krótkie ale nie jest to problem kupiłem pręt gwintowany nierdzewny i uciąłem ile potrzeba. Podejrzewam że z wilkiem TC8 są idealnie skomponowane. Przekładnia 3:1.
  11. Mimo wszystko jeśli ktoś pamięta ubój z tamtych czasów i byłby skłonny podzielić się wiedzą, to będę bardzo wdzięczny. Tak podejrzewałem, że identycznego smaku uzyskać się nie da, ale może da się chociaż do niego zbliżyć? Mięso kupuję w rzeźni, w której pracuje mój znajomy. Wiem, że jest pewne, świeże i nie jest nastrzykiwane solanką. Chodzi mi bardziej o skład surowcowy, udział % tłuszczu, sposób rozdrobnienia, ilość dodajnej wody/wywaru, ilość przypraw, sposób wędzenia itd.
  12. Poszukaj na aledrogo.
  13. Mirku! Zdrówka, bo jak mawiał Mikołaj Rej "... szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz ,aż się popsujesz..."
  14. Pozdrawiam ☺️
  15. Witam wszystkich serdecznie. Dawno mnie nie było. Wrzucam trochę zaległości.
  16. MariuszB

    Znalezione w sieci

    Pamiętamy, pamiętamy 🙂 a jak smakowała kawa wystana w długich kolejkach 😉
  17. Wczoraj
  18. mamuśka

    Znalezione w sieci

    A pamiętacie korale z rolek papieru toaletowego. Jak oddało się więcej makulatury do punktu to dostawało się rolki papieru były na sznurku.
  19. Witam gdzie można kupić sprężyny nierdzewne ,które by się nadawały do takiego szynkowaru ?
  20. quadro555

    Znalezione w sieci

    🍷🍺 Lekko sfermentowane 😁 W dzieciństwie żadne butelki się nie walały po rowach. Wszystko sprzątaliśmy. I ten smak oranżady którą się piło pod sklepem (aby nie płacić kaucji 😁).
  21. Witam Szanowne Grono. Prosił bym o pomoc w wyborze mieszarki . Wielkość ok 30l. ,najlepiej z przekładnią. Podpięty będzie napęd- silnik z reduktorem i falownikiem. Z Alfy będzie przepinany do mieszarki. Waham się między : 1 . https://sklep.technica.pl/reczna-mieszarka-do-farszu-na-kielbase-30-l-technica-platinum-line?item-list-id=C837&item-list-name=Mieszarki+do mięsa i kiełbasy&_gl=1*3wf4q9*_up*MQ..&gclid=Cj0KCQiA6NTJBhDEARIsAB7QHD3yd6S-Zp4V8igumHdde4KUH2QCn-2tIqqK2N5KaDPeldRkB9r6DsMaApJ3EALw_wcB&gbraid=0AAAAACz54sumnsWMMTj3g0eyhIQO7TiB2 2 . https://szron.eu/produkt/reczna-mieszarka-do-farszu-przystawka-30l-szron-fme30/?_gl=1*1f5eozh*_up*MQ..&gclid=Cj0KCQiA6NTJBhDEARIsAB7QHD3rA6X0PDs3y-T7tei5BdqMZ9n2kiNfnGeOGs3Qelj62iqq0_q29xoaAtfFEALw_wcB&gbraid=0AAAAA_ec2bNBnzkDPsE7TnacZcUwDySRo 3 . https://www.ggmgastro.com/pl-pl-pln/mikser-do-miesa-28-litrow-25-kg-manualny-fmfc25 4 . https://www.ggmgastro.com/pl-pl-pln/mikser-do-miesa-35-kg-manualny-fmhb40 Jeśli macie inne lepsze propozycje to bardzo proszę. Nie tyle chodzi o kasę co o jakość . Dzięki za poświęcony czas.
  22. bilu72

    Turystyka

    Dzisiaj było dreptane po jarmarkach Bożo Narodzeniowych w Katowicach i Nikiszowcu oraz budynku Narodowej Orkiestry Synfonicznej Polskiego Radia w Katowicach. https://www.relive.com/view/vNOPz72xo2q Pozdrawiam I do zobaczenia na szlaku
  23. Tym wpisem zamknąłeś temat definitywnie😥.
  24. MariuszB

    Znalezione w sieci

    Święte słowa 👍 a pamiętasz ten wymieszany zapach w tych skupach? 😁
  25. Świeże mięso, nie doczyszczone jelita, praca na szybko, praca po kilku głębszych, częściowy brak nadzoru nad produkcją, osadzaniem i wędzeniem, ogólnie trzeba było przerobić kabana o wadze niejednokrotnie zbliżonej do 180/200kg więc roboty było co niemiara, dawniej jeszcze wytapiano smalec który szedł w weki, to samo z pasztetową, kaszanką czy też galaretą i żeberkami, a czasu było mało.... i zapewne to jest ta tajemnica, kto kiedyś ważył przyprawy czy też sól? rzeźnik miał swoją miarkę i nią odmierzał przyprawy ze słoików, tak kiedyś "produkowano" wyroby i ich smak był niepowtarzalny (nawet u tego samego rzeźnika) 🙂 Swój opis opieram na podstawie własnych obserwacji z lat młodzieńczych, gdy każdy hodował świnki, drób i inne zwierzątka przeznaczone do konsumpcji.
  26. Główną robotę robi specjalny mechanizm separacji👍.
  27. Dawniej masarze dokonywali uboju świniaka i tego samego dnia od razu przystępowali do przerobu. Kiełbasę robiono zwykle 2–3 godziny po uboju, czyli dokładnie w momencie, kiedy zaczynało się stężenie pośmiertne mięśni. Właśnie dlatego te dawne, wiejskie kiełbasy miały tak wyjątkową strukturę i smak efekt ten pojawia się tylko w tym krótkim „oknie czasowym” po uboju. Z mięsa kupnego nie da się uzyskać takiego samego wyrobu, bo jest ono już dawno po stężeniu i po dojrzewaniu, a jego właściwości technologiczne są zupełnie inne.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.