Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Będzie zbierał doświadczenia i mam nadzieję, że trochę informacji nam przekaże. Klienci to dopiero mają "inwencję twórczą", a jak jeszcze poczytają internet, to dopiero jest wesoło. Tomku, dasz radę.😚
  3. Mam oba te urządzenia. Termomix codziennie w użyciu (ulubiony sprzęt żony) zazwyczaj służy do gotowania, przygotowania np. sosów, makaronów. ciast. Air Fryer Ninja super rzecz ale tylko do pieczenia, zapiekania. Nie używamy każdego dnia ale bardzo przydatny.
  4. Januszfeniks ,bronisz jak opoki rozszerzalności , która będzie katem dla tych małych obiektów. Nie będzie, matematyka i fizyka mówią , ze wydłużenie materiałów jest znikome ,błędy wykonawcze powstałe przy budowie zniwelują te "straszne siły ". No cóż , może jest to Ci potrzebne do ugruntowania pozycji Twoich realizacji - to Ok. Ale nie martw się, grupa klientów zainteresowana Twoim realizacjami na pewno nie zmaleje - trzymam kciuki byś klientów miał coraz więcej - to nie jest z mojej strony złośliwość. Pisze jednie teraz do Ciebie dlatego, że jestem zaniepokojony nie zająłeś stanowiska w sprawie mojego wpisu #17. Przyznaję ,że kalkulator opracował chyba Rosjanin - korzystałam z kilku kalkulatorów ich autorstwa są dobrzy. Trudno pozostanę po stronie przezbrojonych.
  5. Kolejny eksperyment: tym razem do wolnowaru trafił boczek i schab. Schab z któregoś końca, bo z innymi kawałkami mięsa, przetykane tłuszczem.
  6. Jeśli zrobiłeś to sobie to będziesz się z tym męczył .. Zrób klientowi.... To nie wiem jak będziesz żył 😁
  7. Dzisiaj
  8. Pięknie dziękuję jesteście niesamowici. Ciepło na sercu się robi jak się czyta. I dodaje to jeszcze większych skrzydeł. Jeszcze opiszę pasje do drewna i żywicy.
  9. bilu72

    Wariacje bila72

    Jeszcze tylko leżakowanie i schabik będzie gotowy .
  10. Co do drzwiczek też miałem dylemat i dorobiłem w trzech wersjach blachy od tyłu, zobaczymy która się sprawdzi a może nie będzie potrzeby, zawsze wędziłem z otwartym paleniskiem 😉
  11. Tak się zastanawiam nad tymi ażurowymi drzwiczkami do paleniska. Teraz te drzwiczki nie mają możliwości regulacji dopływu powietrza. Wg. mnie drzwiczki powinny dostać "plecy". Hi, hi. Mam z Tobą coś wspólnego.😚 Ja też mam przezbrojony beton i żyję. Pozdrawiam i czekam na efekty dalszej budowy.
  12. Czy będzie to zjadliwe?
  13. 🤐.
  14. To ma znaczenie. Drewniana komora podda się ruchom płyty. A murowana ...pękały by ściany. Sam zobaczysz co stanie się po jakimś czasie z płytą. Mam nadzieję że podzielisz się czasem informacja jak się sprawuje. Serdeczne.
  15. bilu72

    Wariacje bila72

    Pora coś przy frajerzyć
  16. Dziękuję za info. Miałem taki przepis na wędlinę z niemieckich stron internetowych i forum. 14 dni peklowania na sucho w 35-40 gram peklosoli. Pozniej ręcznikiem papierowym osuszyć. 7 dni na powietrzu w temperaturz +8 do +15 i pozniej wedzenie wedle uznania. I znowu do podsuszenia do chłodnego pomieszczenia.
  17. To zjawisko jest naturalne , przy tej temperaturze zewnętrznej punkt rosy wystąpił we wskazanej temperaturze wędzenia . Potwierdza to kalkulator punktu rosy. Uważam ze suszenie w chłodnym pomieszczeniu przez 7 dni nie jest ok, ja bym raczej odstawił wędzonki do ocieknięcia , osadzał 2-4 godzin w temperaturze pokojowej , osuszył ewentualnie ręcznikiem papierowym potem przystąpił do wędzenia.
  18. Ja używałem Lidlomixa poprzedniej generacji przez chyba 4 lata. Oddałem córce po zakupie robota planetarnego Kenwooda bo już sie nie mieszczę w kuchni a w sumie od bidy zrobi to co lidlomix i trochę więcej. Córka używa od chyba 2 lat - ciągle bez awarii. Ale w związku z brakiem wbudowanych przepisów, ekranu jak tablet i aplikacji chyba trudno to porównywać z obecna wersją. Wydaje mi się, że do szybkiego niskotłuszczowego pichcenia to może Air fryer byłby bardziej przydatny?
  19. Dzień dobry, podpinam się do tematu. Do wędzenia szynka i schab. Wędzienie na zimno. Temperatura zewnętrzna okolo 10-12 Stopni. Temperatura wędzenia 16-20 Stopni Wędzonki wisiały cały czas w pomieszczeniu na działce. Pierwszy dzień wszystko ok. Drugi tak samo. Trzeci dzień po 5h wędzenia na zimno, wędzonki całe jakby w rosie. Dodam, że peklowane 14 dni, poźniej 7 dni wisiały na w bardzo chłodnym pomieszczeniu do osuszenia. Wędzarnia Borniak. Zrębki bukowe - suche
  20. Tomasz 65 drewniana komora , czy z blachy nie ma wpływu na podstawę oprócz sił ścinania na kołki mocujące ( jeśli Januszfeniks udowodni ,ze rozszerzenia będą po 2 mm ).
  21. Przy tej średnicy nie ma żadnych obaw co do przebiegu wędzenia , nie ma problemu .Zdjęcie nie odzwierciedlało wymiaru, dym na pewno będzie się dostawał odpowiedniej ilości i wypełniał całą komorę. Nie będę sprawdzał już nic nie ma takiej potrzeby. Zbrojenie jest na pewno odpowiednie , a rozszerzalność materiału w układzie żeliwo - beton pomijalna. To nie produkcja czekoladek by "zawijać końcówki w sreberka- jak zaleca jeden z kolegów". : Dla zabawy : przy różnicy 35 stopni pomiędzy ośrodkiem a stalą - przyrost długości ( 500 mm )pręta to - 0,175 mm,czyli 0,000175 mb, przy tej samej różnicy 35 stopni płyta o boku 600mm, przyrost długości to- 0,252 mm , czyli 0,000252 mb, rozszerzalność nie zmienia się także w przypadku żelbetu i jest równa rozszerzalności betonu. Dla żeliwa szarego przyjmując szerokość jako długość elementu czyli 280 mm rozszerzalność to : 0,098mm czyli 0,000098 mb Rozszerza się w każdym kierunku czyli trzeba podzielić na pól wtedy wyliczymy o ile nam rozepchnie cegły w tej konstrukcji na zewnątrz. Tomku nawet sumując te " ogromne " rozszerzalności to rdza , która się pojawi na żeliwie za chwilę lub bród który jest na obwodzie tej rury jest "grubszy" niż wyliczone rozszerzalności z kalkulatora . Januszfeniks , nie ukrywam, że czekałem kiedy napiszesz kiedy nastąpi " katastrofa " w płycie wędzarni Tomasz .Pisaliśmy równolegle. Jeśli umiesz czytać i liczyć to napisz tylko Tomaszowi - chyba nie powinno się nic dziać - by był spokojny. Ja uważam ,że płyta prędzej się porysuje w zimie od naprzemiennego działania mrozu i wilgoci wierzchniej warstwie niż od rozgrzewających i stygnących elementów. Nie wymagam też byś mi przyznał rację. Jeśli uważasz ,że jest inaczej zapraszam załóż temat i podyskutujemy. Dla dociekliwych link :Współczynnik rozszerzalności liniowej | Kalkulator
  22. Komora będzie drewniana ocieplona
  23. Tłumacze że masz przezbrojono i to bardzo mocno palenisko. Dwa rura od środka rozsadzi Ci strop dodatkowo. Pyt. Z jakiego materiału będzie komora?
  24. Płyta ma 14 cm grubości myślę że zbrojenie jest odpowiednie ? wielkość drzwiczek w palenisku to 35 cm na 50 cm wielkość otworu w płycie nad paleniskiem to 22 cm rozszerza się do 25 cm wysokość komory przewiduję na 1 m 40 cm może 1 m 50 cm, szerokość 1m x 90 cm lub 90 x 90 cm palenisko obłożone jest kamieniem z zewnątrz chodzi o estetykę, tak jak pisałem cegły były z odzysku już brudne😉 wrzucę zdjęcia jak to wygląda😏
  25. Dawid, kolega Grzegorz ujął w słowach dokładnie to, co i ja chciałem powiedzieć. Może się powtarzam, ale naprawdę, robisz coś wyjątkowego. Widać, że dla człowieka z pasją zawsze znajdzie się droga, nawet jeśli bywa trudna. Ty nie tylko nią idziesz, ale pokazujesz, że warto nią podążać. Poruszyłeś serca wielu ludzi na tym forum. Twoja historia inspiruje, daje nadzieję i przypomina, że nawet w najciemniejszych chwilach można odnaleźć światło. Cieszymy się z Twoich osiągnięć! i wierzymy, że to dopiero początek, bo przed Tobą jeszcze wiele dobrego. To, co robisz, ma w sobie coś z bohaterstwa! nie tego z filmów, ale prawdziwego, ludzkiego. Bohaterstwa, które rodzi się z odwagi, by zmierzyć się z własnymi słabościami, by pomagać innym i pokazywać, że każdy dzień może być krokiem do lepszego życia. Najpiękniejsze jest to, że pokazujesz światu stronę często zapomnianą i mało docenianą – pełną prawdy, emocji i siły ducha. Dawid, jesteś dla wielu z nas przykładem, że bohaterem można być nie przez wielkie czyny, ale przez szczerość, wytrwałość i serce. Dziękujemy Ci za to i trzymaj tak dalej!❤️👍
  26. Nie ma się czego wstydzić.👍 Jak potrenujesz to tylko będzie lepiej, ale jak nie chce Ci się pilnować to zmień na elektryka tylko będziesz wtedy musiał dłużej wędzić, żeby zachować smak wędzonek wędzonych z paleniska.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.