Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Gratuluję Dawid No i następny medal do kolekcji 👌
-
Czego się spodziewasz uzyskać? Wrotych zawiera tujon, który działa nieco narkotycznie Dodaję go do domowego absyntu dla wzmocnienia efektu
- Dzisiaj
-
Konkurencji było kilka zależnie od wieku. Kategorie wiekowe to do 18 lat, od 18-30 lat, od 30-50 i powyżej 50. A konkurencje były te niższe kategorie rzutki-darts kto najwięcej punktów i skok z miejsca kto najdalej. A mój przedział wiekowy rzut piłka lekarska kto najdalej. I rzut woreczkami na punkty do otworów. I jeszcze dla tych na wózkach był tor przeszkód.
-
Halusiowa produkcja wędlin.
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Pomimo tego że korzystam z tego pojazdu w wyjątkowych sytuacjach to Ci użyczę Grzesiu...zwrot, pełen bak 🤣🙈 - Wczoraj
-
To i ja się pochwalę 😉moje octy jabłkowe było gdzieś 80 litrów, najstarszy ma 3 lata, pierwszy raz robiłem z wrotyczem. W przyszłym roku zrobię ocet z winogron. Zostało mi na krzakach około 100 kg, część rozdałem znajomym na wino a z reszty niech się cieszą ptaki😁
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
@halusia@ odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Zawartość słoików bardzo smaczna, szybko znikało na zlocie 😋 Dokładnie tak jak piszesz Krzysziek. Poza tym gratulacje dla Justyny, ma zmysł kulinarno- artystyczny. -
Dawid przyjmij moje wielkie gratulacje 😀. Napisz kilka zdań ile i jakie konkurencje były rozgrywane na spartakiadzie..
-
Dziś byliśmy na imprezie Śląskie bez barier w Katowicach. Impreza jak zawsze super. A emocje sportowe nie do opisania. Bo bardzo uwielbiam sport. Dziękuję wszystkim co z nami byli i nas wspierali. A Marcie Gratuluję 2 miejsca 😃
-
Dołączył do społeczności: Janek2405
-
Dołączył do społeczności: Arek07
-
Dołączył do społeczności: Runcajs
-
Dla tych co jeszcze nie mają - Polecam Atlas
- 64 odpowiedzi
-
- rozbiór. półtusza
- podział mięśni
-
(i 8 więcej)
Oznaczone tagami:
-
-
Dołączył do społeczności: Myszata
-
Czy ktoś miał podobny problem ze zwrotem kaucji w gotówce.
-
Halusiowa produkcja wędlin.
Grzewlod odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Halinko czy użyczysz mi Twojego pojazdu? Obiecuję, że zwrócę w całości bez zadrapania ale pozwolisz, że bak wylatam do pusta😆😋. -
Halusiowa produkcja wędlin.
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Dziękuję 😊 Będzie mi miło jeśli wypróbujesz mój przepus Aniu 😊 Dziękuję 😊 - Ostatni tydzień
-
Dołączył do społeczności: bbghfg
-
Dołączył do społeczności: hubertzysk93
-
Jeden z producentów siarkował ocet spirytusowy😁
-
Należy zablokować zawór, który jest ustawiany w pozycji pionowej/poziomej o ciśnieniu roboczym 0.55 atm. Można go zdemontować i w jego miejsce zamontować termometr. Wówczas rolę zaworu roboczego przejmie zawór o ciśnieniu roboczym 1.1 atm co determinuje temperaturę pracy ~121°C. Wtedy rolę zaworu bezpieczeństwa pełni czerwony silikonowy zawór. Nie jestem autorem tego patentu. Znalazłem go na forum.
-
jacekw21 obserwuje zawartość Kiełbasa Konesera
-
SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Mielenie mięsa odbywało się na maszynce nr.8 -karkówka 2,5 kg / szarpak -boczek 2,5 kg / 10 mm -łopatka 2 kg / 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 14 g/kg -wywar z robienia galarety 14% w stosunku do ilości mięsa, wywar był solony do smaku podczas robienia galarety -pieprz czarny 3g/kg -pieprz ziołowy białowieski 3g/kg -gorczyca czarna i biała po 2g/kg -liść laurowy mielony 0,5g/kg -czosnek zgnieciony w prasce 6g/kg -jelita wieprzowe - drewno owocowe WYKONANIE Mięso kroimy w kostkę peklujemy i zostawiamy na 2 dni w lodówce temp 6 stopni, Po tym czasie mięso mielimy, podczas rozdrabniania dodajemy wszystkie przyprawy. Na koniec wlewamy wywar. Mieszamy tyle, aby mięso wchłonęło wywar i tyle masa mięsna nie musi się bardzo kleić. Napełniamy jelita średnio nie bardzo mocno/ściśle. Odwieszamy na kije wędzarnicze. Teraz rozgrzewamy wędzarnie aby pozbyć się wilgoci. W wędzarni musi być sucho i ciepło. Teraz osuszamy kiełbasę bez dymu za samym żarze - lub znikomej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osobiście osuszałem w 60 stopniach. Osuszanie trwało około 30 min do momentu, aż kiełbasa w dotyku była całkowicie sucha i ciepła. Po osuszaniu przystępujemy do wędzenia docelowego w dymie nie bardzo gęstym temp. wędzenia 50-60 stopni. Wędziłem do koloru jaki mnie zadowala trwało to około 2,5-3 godz. OBRÓBKA TERMICZNA NA KONIEC Kiełbaskę zrobiłem na dwa sposoby podpiekana w wędzarki i parzona tradycyjnie w garnku z wodą. Podpiekałem do temp. 70 w środku w temp. 90-100 stopni. Parzenie do 70 w środku kiełbasy woda 85 stopni. Osobiście bardziej mi przypadła wersja parzona. PS. Konsystencja Kiełbasa jest soczysta, ale nie luźna – idealna do krojenia w plastry, ale i w kawałkach zacnie się prezentuje i smakuje Tłuszcz boczku nadaje delikatną miękkość i przenosi pełny smak do kubków smakowych, a wywar z galarety sprawia, że masa jest lekko wilgotna, ale nie klejąca. Smak i aromat Wyraźnie mięsny i bogaty, idealnie zbalansowany dobranymi przyprawami. Pieprz czarny i mieszanka przypraw pieprz ziołowy Białowieski, gorczyca i czosnek tworzą delikatną pikantność i głębię smaku, bez przytłaczania mięsa która wyczuwalna jest w każdym kęsie. Podsumowując, ta kiełbasa jest pełna smaku, aromatyczna, soczysta, a jednocześnie elegancko sprężysta, z pięknym, naturalnym wyglądem, który zachęca do podania na stole zarówno w plasterkach, jak i w całości.
-
Oj, będzie słychać w Aleksandrowie wybuch. Ciśnienie, to nie jest zabawa.
-
Zablokować tzn ? Jak widziałem na filmach to daje się zawór w górę i czeka aż zacznie lecieć para. Potem zawór na poziomo i już. A blokada zaworu ?
-
Właśnie jestem sobą 😄😁. Moje prace i tym mówią... nie zauważyłeś? 😁 Dziękuję za rady... Już miałem kilka propozycji co do szkoleń itp. W planie mam wydać książkę na którą nie znajduje czasu a zapiski na biurku wołają 😀 . Zatem nie będę ukazywał technik jak i mieszanek do modelowania na których pracuje i sam mieszam według potrzeby i dzielił się w szkoleniach. Miałeś szansę wykazać się wiedzą bez tabelek. A celowo poprowadziłem tak wszystko byś nie znalazł na to tabelki. 😁 Merytorycznie nie napisałeś i nie odniosłeś się bo za wysoko dla Ciebie. Jak napisałem ... Mnie nie szanujesz to dałem Ci furtkę byś mógł ze źródła podjąć dyskusje. Dyskusji nie podjąłeś ale chętnie mnie obrażasz w swoich wpisach. Zatem zakończmy już te męczące wywody. Rowan Atkinson kiedyś powiedział: "Dystans jest jedyną odpowiedzią na brak szacunku. Nie reaguj. Nie kłóć się. Nie daj się wciągnąć w dramaty. Po prostu usuń swoją obecność." Zapamiętaj: Odejście to nie słabość, to mądrość. Nie przegrywasz bitwy, chronisz swój spokój. Im mniej energii dajesz tym, którzy Cię nie cenią, tym więcej masz jej dla tych, którzy na to zasługują. Mądre słowa, nadchodzi czas aby się zastosować do tych słów. Podziękować i pozdrowić. 👍😀
-
Dołączył do społeczności: Mareklukass
-
Odsyłam Cię do postu #1377 .Skorzystaj nie jestem Twoim wrogiem proponuję Ci cały czas byś się opamiętał i wrócił do tego na czym się bardzo dobrze znasz robiąc i realizując pomysły na obiekty, które proponujesz w swojej działalności. Może załóż bloga z warsztatami praktycznymi . Nauczanie i promowanie wiedzy w tak skomplikowany sposób jaki prezentujesz nie jest Twoją domeną. Bądź sobą. Wszyscy na tym skorzystamy.
-
Ja ostatnio zrobiłem pierwszy raz musztardę z tego przepisu - https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=2931336450387164 Wyszła taka petarda, że chyba więcej nie kupię w sklepie! Ja zrobiłem z połowy składników a i tak wyszło sporo.
-
Wojciech proponuje byś odniósł się merytorycznie do informacji które widzisz na czarnym tle. Konkretnie i na temat. Nie będę kopał się z Tobą w nieskończoność. A ja zaproszę tu przedstawiciela z Górkala który chętnie chce się wypowiedzieć w kwestii używania materiałów. Zatem mogę liczyć że się wypowiesz merytorycznie w tym temacie...Liczę że tym razem wykażesz się cięcia odpowiedzi nie posługując się tabelkami. Czekam.
-
krzysio59 obserwuje zawartość [Rok 1953][Wyjątkowy unikat] Wyrób musztardy
-
Fachowcowi bym nie musiał nic tłumaczyć. Kolega ma zawsze jakiś problem. Co do pisania. Sorki czasem pisownię zmieni system, czasem okulary w domu zostaną i wychodzą klocki. Suma sumariusz nic do Waszmości nie dotarło i na tym kończę tą dyskusje. 👍😄
-
Z ciekawości otwarłem stronę szwedzką autora przepisu ma tam przepis na grochówkę z wkładką golonki , przepis b.skromny i nie skomplikowany. Dania rybne - gulasz z łososia , etc.
