Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
Tomasz_65 odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
To bardziej przypomina podgrzewany gołębnik🙁 -
Wiesz do czego używa się sitek o takim kształcie? Napewno nie nadają się do kiełbas dojrzewających gdzie wskazane jest kutrowanie lub używanie siatek standardowych z okrągłymi otworami(jednorodna konsystencja idealna do wiązania i formowania). Musisz wiedzieć, że wędliny dojrzewające to produkt o bardzo wysokim progu staranności wykonania. Inaczej zawsze coś pójdzie nie tak. Ogólnie mówiąc wędliny dojrzewające nie wybaczają błędów na każdym etapie technologicznym. Dokokonaj pomiaru pH wina i farszu. Następnie do 1 kg gotowego farszu dodaj dawkę wina (ml) i po wymieszaniu i odczekaniu dokonaj pomiaru. Wtedy będziesz wiedział jak dawka wina o ile zakwasi farsz. Na tej podstawie wyliczysz dawkę. Poczytaj sobie o punkcie wiązania nazywanym punktem izoelektrycznym ponieważ to bardzo ważny paramet w produkcji wędlin dojrzewających rozdrobnionych. Polecam zgłębić temat i zapoznać się działe wędzlin dojrzewających na forum. Pomoże to w przyszłości uniknąć podstawowych błędów.
- Dzisiaj
-
Dołączył do społeczności: Nowik
-
Dołączył do społeczności: SzymonResz
-
Naświetlem telefonicznie ten temat Koledze wiejas
-
Słonina wędzona
MariuszB odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Rozmawiamy sobie, wymieniamy się swoimi spostrzeżeniami wiec nie ma mowy o obrażaniu się, ja tylko przelałem w słowo pisane to co zauważyłem. Jestem za nazwami technologicznymi lecz najczęściej dany temat trwa dopóki nie "wejdzie" profesjonalizm, po kilku postach milknie gwar i pozostają profesjonaliści. -
@Grzewlod Doceniam pomoc, zgadzam się w pełni ...no może tylko uważam opis za poprawny, może nie celujący, ale poprawny --ale dobrze mieć wymagających nauczycieli Nadziewarka w planach, ale tego farszu bez ponownego przerobienia nadziewarką bym nie załadował(za ścisły był). Siatka jak na zdjęciu. Mogłbyś podpowiedzieć w jaki sposób oszacować dawki dla "zanim dodasz startera, pożywki i wina dokonaj pomiaru pH, wtedy ustalisz dawki" ?
-
ok dziękuję
-
Muski obserwuje zawartość Słonina wędzona
-
Mariusz litości........90% to amatorzy. Dla mnie to też hobby. ALE UCZMY INNYCH WŁAŚNIE SZCZEGÓŁOWEGO ZROZUMIENIA, szczegółowych pojęć i zjawisk z tym związanych. Jak ktoś tego nie toleruje i nie chce się uczyć to jest You Tube i wreszcie Facebook - tam przyjmują wszystko i wszystkim karmią. Nie zrozum mnie, że jest to atak na Ciebie tylko prawidła technologii przetwórstwa, które mi i Tobie właśnie tutaj wpajano.
-
Słonina wędzona
szrekPL odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
A mnie się wydaje że to ludzie powinni się dostosować do poziomu forum a nie forum do poziomu ludzi bez wzgl czy to amator jak ja czy ,,profesjonalny" wytwórca wędlin. W innym przypadku skończymy jak celebryci z YT . -
Słonina wędzona
MariuszB odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Dlatego zadałem to pytanie ponieważ będąc na forum już dość długo zauważyłem że w większości są tu ludzie amatorzy, którzy używają nazw potocznych i regionalnych, a co najważniejsze to zrozumiałych dla innych, im podobnych, i zapewne takie siłowe zmuszanie ich do czegoś czego nie rozumieją do końca prowadzi do pustych dyskusji, rozwijania tematu, a na koniec i tak wszyscy zapomną nazw technologicznych 😞 oczywiście można w nawiasie podać prawidłową nazwę ale nie zmuszajmy ich do szczegółowego zrozumienia pisząc np. tyrady na temat słoniny i smalcu 😉 -
Dołączył do społeczności: ArtB1
-
Niepoprawny opis bez szczegółów nic nie wyjaśnia. Domyślam się , że rozdrobnienie surowca wykonałeś na tzw. szarpaku? Wniosek wyciągam na podstawie zamieszczonej fotki oraz opisu, ale mogę się mylić jeśli chodzi o rozdrobnienie tłuszczu. Takie rozdrobnienie ciężko jest skleić bez uplastycznienia surowca (kl1). Ponadto dodatek wina (obniżenie pH na starcie) oraz papryka i niska temp. surowca nie pomagają w łączeniu farszu. Przy następnej próbie rozdrobnienia zastosuj średnicę siatki opisaną w recepturze i zanim dodasz startera, pożywki i wina dokonaj pomiaru pH, wtedy ustalisz dawki. Pamiętaj, że za pierwszym razem warto wykonać produkt zgodnie z recepturą. Ponadto na przyszłość warto zaopatrzyć się w nadziewarkę ponieważ nadziewanie na w/w maszynce rozmazuje tłuszcz.
-
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
SZCZEPAN odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Ogólnie zastanawiam się, skąd bierzecie takie projekty wędzarni.????????? To monstrum na pierwszy rzut oka w ogóle nie przypomina wędzarni. Sprawia wrażenie konstrukcji o słabej stabilności. Kolego, staraj się wędzić tylko wtedy, gdy nie ma silnego wiatru, bo całość może odlecieć razem z wędlinami. Szczerze mówiąc, jestem niesamowicie zaskoczony tym „czymś”.🙏😢 -
Dołączył do społeczności: agieem
-
W sprawie klepania, zwróć se do karolaszymczaka.
-
Słonina wędzona
Grzewlod odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Ja nic nie myślę ja uważam, że należy posługiwać się poprawnymi nazwami. Nazwy słonina lub smalec to nazwy zwyczajowe powszechnie używane a nie technologiczne! Więc w czym widzisz problem? Ponadt od zawsze na forum posługujemy się poprawnym nazewnictwem a nie jakimiś wymyślonymi nazwami. Ostatnio z grupy WB na FB dowiedziałem się, że karczek jest bardzo uniwersalnym mięśniem z którego ludzie robią polędwicę😂. Jak zapewne wiesz to na forum również próbowano zrobić szynkę z piersi indyka😂. Taki opis spotkał się z zasadnym sprzeciwem forumowiczów. Przyznam, że nie rozumiem Twojego niezasadnego pytania. -
nadmiar oczywiście dla prosiaczka no i proszę o instruktaż co do klepania prosiaczka bo nie kumam
-
Dobry wieczór wplata poszła dziękuję miłego wieczoru życzę
-
Dołączył do społeczności: Greg40xx
-
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
mamuśka odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Moim zdaniem, wędzarnia nie jest stabilna (obrys komory sporo większy od obrysu paleniska) i miejsce mocowania uchylnego dachu pogarsza sytuację. Większość z nas patrzy na koszty, ale bezpieczeństwo jest ważne. -
Słonina wędzona
quadro555 odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Za schab zamiast polędwica niejeden by ukamieniował.😂 -
Dołączył do społeczności: przemek1994
-
Wpłata poszła. Dla Prosiaczka też zostało.
-
Dołączył do społeczności: pitero36
-
Słonina wędzona
MariuszB odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Myślisz że technologiczne nazewnictwo przyjmie się w codziennym życiu ? -
Dołączył do społeczności: tdybiak
-
Przepraszam, może opis tego problemu nie jest jasny... Zmielone mięso po wyjęciu z lodówki było już sklejone(może nie piłeczka pingpongowa, ale wyraźnie). -- to jest zmielone i wymieszane mięso po dobie w lodówce, przed napełnianiem i jest sklejone Do napełnienia jelit użyłem maszynki, więc farsz został ponownie "mielony", jelita napełnione i fermentowane 48g. Po tym mięso się nie skleiło ponownie. Powyżej zdjęcie z napełniania, widać "bryłki" farszu.
-
Wobec tego masz jakiś inny smarowny farsz niż ten z poniższego opisu problemu? Nie chcę już więcej niczego się domyślać z takich opisów. Daj znać jak wygląda produkt po zakończeniu procesu dojrzewania.
-
Na razie kruchości nie ma, bardziej na smarowną wygląda, ale zobaczymy po dojrzewaniu. Problemy nigdy nie są częścią przepisów Ph około 4.8, ale nie wiem dokładnie, bo skalibrowałem miernik później i była duża różnica. Wina pewnie nie było 30ml/kg, ale nie zmierzyłem. W moim przypadku byłoby lepiej gdybym po mieleniu od razu napełniał jelita, jednak nie tak jest w przepisie i innym się udaje, więc błąd gdzieś po mojej stronie
-
Nawet bez dodatku bakterii i przeprowadzenia fermentacji biorąc pod uwagę średnią pH jakie mają wina to przy dodatku wina 30ml/kg do farszu to pH będzie bardzo niskie. Wiązania już się nie uzyska. W tym przypadku sama fermentacja nic już nie wniosła pozytywnego ( nie mylić z innymi składnikami mieszanki startera , które mają inne porządane zadania).
-
Ale to niej jest chyba zgodnie z przepisem.? A jakie Ph końcowe po fermentacji.?
-
Słonina wędzona
Grzewlod odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Nie ma czegoś takiego to jakiś skrót myślowy wprowadzający w błąd. Słonina (surowy surowiec) -podskórna tkanka tłuszczowa. Smalec (produkt) - powstały w wyniku obróbki cieplnej.
