Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. @arkadiusz To nie jest przepis na parówki @cezar😁 No i jedna rzecz mnie jeszcze nurtuje. Czy tak ciężko podać temperatury w środku wyrobu po parzeniu?
  3. Nikt Ci nie zabrania mieć obawy, ale myślę ,że dyskusja w tym przypadku jest zbędna.
  4. quadro555

    Wyroby Sobola

    Mąka z wrzątkiem i olejem to znam. Mąka i jogurt to wypróbuję. Dzięki.
  5. Miałbym pewne obawy co do trwałości i bezpieczeństwa tego produktu, zwłaszcza w przypadku parówek, gdzie wymagana temperatura obróbki cieplnej to co najmniej 72°C. W przypadku parzenia w wodzie o temperaturze 60°C, po 10 minutach temperatura wewnątrz produktu (w osłonce) osiągnie maksymalnie około 50°C. Należy również wziąć pod uwagę średnicę jelita (fi), ponieważ im większy kaliber, tym wolniej ciepło przenika do środka produktu, co może skutkować niewystarczającą obróbką cieplną i zagrożeniem mikrobiologicznym. Temperatura 72°C w jądrze produktu przez co najmniej 10 minut zapewnia eliminację większości drobnoustrojów chorobotwórczych (np. Listeria monocytogenes, Salmonella, E. coli). Jest to wartość często przyjmowana jako standard minimalnej pasteryzacji dla produktów mięsnych.
  6. Dzisiaj
  7. bilu72

    Wariacje bila72

    Żurek to na jutro,a dzisiaj na obiadek szybka golonka.
  8. mikami

    Wyroby Sobola

    Halusia podała co najmniej dwa różne przepisy, ale chyba chodzi o ten piewszy: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6562-pierogi-halusi-z-nadzieniem-wszelakim/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/23/#comment-857339
  9. Grzewlod

    TC8

    Szkoda, że nie zapytałeś serwisu który element urządzenia wydaje taki odgłos ? Niech dadzą na piśmie opinię. Nie będę domniewał w czym jest problem bo nie rozkładałem takiego urządzenia ale problem jest na pewno. Takie odgłosy nie powstają z niczego i nie są naturalne podczas eksploatacji urządzenia sprawnego.
  10. quadro555

    Wyroby Sobola

    Pierogi z kaszanką! 💪 A propos ciasta Halusi możesz zapodać link?
  11. SZCZEPAN

    Dzik w chlebie

    Zapeklowanie całego dzika jest konieczne. Można peklować go w samej soli, ale z dodatkiem soli peklującej (tzw. peklosoli) w ilości około 10%. Po tym, co opisałeś, również uważam, że dzik był wcześniej poddany wstępnej obróbce termicznej (pieczeniu), ponieważ upieczenie całej sztuki trwa około 7-10 godzin. W takim czasie ciasto chlebowe zdążyłoby się całkowicie spalić – byłoby czarne i niezjadliwe. Peklowania z przyprawami nie polecam – przyprawy lepiej zastosować dopiero przed wstępnym pieczeniem, dokładnie nacierając nimi tuszę dzika zarówno od zewnątrz, jak i od środka. Dobrze byłoby też doprecyzować, czy dzik był podawany z nadzieniem. Po pierwszej obróbce termicznej mięso musi zostać całkowicie schłodzone, zanim zostanie owinięte w ciasto chlebowe i poddane ponownemu pieczeniu. Pieczenie dzika w okrywie chlebowej nie powinno trwać dłużej niż 2,5 godziny, aby uniknąć spalenia ciasta.
  12. piksiak

    TC8

    Ktoś spotkał się z takimi odgłosami z maszynki? Co to może być. Serwis pisze, że wszystko jest ok.
  13. mamuśka

    Wyroby Sobola

    BRAWO 😚
  14. Na ten moment ja robię za najgorszego windykatora. Potrafię jeszcze "cwaniaków" w miarę docisnąć, a czym bardziej mnie zdenerwują tym bardziej mają gorzej. Na moje waciki musi być, tylko że moje waciki to np: kątówka, wkrętarka czy fajny klucz. To mój nowy sernik, mniamuśny. Brzoskwinie spokojnie można zamienić na inne owoce, np: porzeczkę, żurawinę, śliwkę. Tu jest oryginał https://mojewypieki.com/przepis/sernik-z-makiem-kokosem-i-brzoskwiniami#goog_rewarded Z reguły ciasta z tej strony są wg. nas bardzo słodkie i uważam na ilość cukru (próbuję masę paluszkiem). Co i jak (moje zmiany, czy wskazówki): - w masie serowej zamiast ricotty poszło mascarpone i ograniczenie ilości cukru po próbie smaku do połowy ilości podanej w przepisie. Ps. Mariusz, tak bliżej wieczora napiszę o miodowniku, przepraszam. 😚
  15. Fajny pomysł. 👍
  16. Szczepan, trafione w sedno, twój wpis powinien stać się dla wielu życiowym motto, i tego powinni się trzymać 👍 Także wydrukować, zalaminować i przykleić na drzwiczki wędzarni bo warto o tym sobie często przypominać.
  17. Podesłać windykatora? 😉 😁 A na poważnie to poproszę o przepis na miodownik, jakoś narobiłaś mi apetytu na ten specjał😋
  18. Mamuśka , życzę powodzenia z dłużnikiem. Będę przypatrywał się temu temu tematowi. Wygląda na to ,że im dłużej nie będzie płacił gdym więcej wypieków pokażesz .Oby tak nie było.
  19. paweljack 4 szt poproszę
  20. sobol

    Wyroby Sobola

    Lato minęło wyjątkowo szybko w tym roku. Szczególnie jak się podróżuje za doznaniami kulinarnymi na różne zloty . Coś tam się powędziło... Coś upiekło... Coś zabutelkowało... Coś tam się upichciło... Udało się zdobyć jakiś nowy sprzęt... Po znalezieniu o-ringu, dorobieniu odpowietrznika, przerobieniu lejka, wyczyszczeniu i nasmarowaniu nadziewarki był test na kabanosach. Jak w "hendowatych" nadziewarkach korba cofa się o ponad jeden obrót przy puszczeniu (można zarobić w zęby ) to tutaj jest to tylko 1/8 obrotu. Sprzęt pancerny. Chyba muszę sprzedać moje inne nadziewarki 😜 W ostatni weekend, będąc na grzybach w Szkocji, zakupiliśmy haggis czyli specjał szkockiej kuchni. (Za Wikipedia) Jest to pudding przyrządzany z owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Jedliśmy go wielokrotnie w klasycznym szkockim daniu Haggis, Nips and Tatties, czyli haggis z tłuczonymi ziemniakami i rzepą. Tym razem naszła mnie również ochota na pierogi z mięsem więc z połączenia dwóch narodowych potraw powstały... pierogi z haggisem Haggis podsmażamy z cebulką na patelni i można delikatnie dorpawić solą i pieprzem. Farsz do pierogów zawsze doprawiamy mocniej. Ciasto na pierogi oczywiście z przepisu Halusi Pierogi lepimy i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, do wypłynięcia. Można podawać z podsmażoną cebulką. U nas podsmażona na łoju jagnięcym, więc jeszcze więcej baraniny w smaku Pierogi wyszły bardzo smaczne i trzeba będzie je kiedyś powtórzyć.
  21. Uwaga. Listę chętnych na nasze kalendarze zamykam w dniu 20 listopada.
  22. szrekPL

    Słodkości @mamuśki

    Wszystko bardzo ładne i na bank smaczne...
  23. Aż łza się w oku kręci po tak pięknym wpisie.
  24. 😘 Tylko bądź grzeczna i wyrywaj rur klientowi😉. Miłej pracy życzę o ile taka istnieje😁.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.