Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
@arkadiusz To nie jest przepis na parówki @cezar😁 No i jedna rzecz mnie jeszcze nurtuje. Czy tak ciężko podać temperatury w środku wyrobu po parzeniu?
-
-
Mąka z wrzątkiem i olejem to znam. Mąka i jogurt to wypróbuję. Dzięki.
-
Miałbym pewne obawy co do trwałości i bezpieczeństwa tego produktu, zwłaszcza w przypadku parówek, gdzie wymagana temperatura obróbki cieplnej to co najmniej 72°C. W przypadku parzenia w wodzie o temperaturze 60°C, po 10 minutach temperatura wewnątrz produktu (w osłonce) osiągnie maksymalnie około 50°C. Należy również wziąć pod uwagę średnicę jelita (fi), ponieważ im większy kaliber, tym wolniej ciepło przenika do środka produktu, co może skutkować niewystarczającą obróbką cieplną i zagrożeniem mikrobiologicznym. Temperatura 72°C w jądrze produktu przez co najmniej 10 minut zapewnia eliminację większości drobnoustrojów chorobotwórczych (np. Listeria monocytogenes, Salmonella, E. coli). Jest to wartość często przyjmowana jako standard minimalnej pasteryzacji dla produktów mięsnych.
- Dzisiaj
-
-
Halusia podała co najmniej dwa różne przepisy, ale chyba chodzi o ten piewszy: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6562-pierogi-halusi-z-nadzieniem-wszelakim/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/23/#comment-857339
-
Szkoda, że nie zapytałeś serwisu który element urządzenia wydaje taki odgłos ? Niech dadzą na piśmie opinię. Nie będę domniewał w czym jest problem bo nie rozkładałem takiego urządzenia ale problem jest na pewno. Takie odgłosy nie powstają z niczego i nie są naturalne podczas eksploatacji urządzenia sprawnego.
-
Pierogi z kaszanką! 💪 A propos ciasta Halusi możesz zapodać link?
-
[Rok 1967] Potrawy z mleka i produktów mlecznych.
Maxell odpowiedział(a) na Maxell temat w ... w kuchni
-
[Rok 1967] Potrawy z mleka i produktów mlecznych.
Maxell odpowiedział(a) na Maxell temat w ... w kuchni
-
-
Zapeklowanie całego dzika jest konieczne. Można peklować go w samej soli, ale z dodatkiem soli peklującej (tzw. peklosoli) w ilości około 10%. Po tym, co opisałeś, również uważam, że dzik był wcześniej poddany wstępnej obróbce termicznej (pieczeniu), ponieważ upieczenie całej sztuki trwa około 7-10 godzin. W takim czasie ciasto chlebowe zdążyłoby się całkowicie spalić – byłoby czarne i niezjadliwe. Peklowania z przyprawami nie polecam – przyprawy lepiej zastosować dopiero przed wstępnym pieczeniem, dokładnie nacierając nimi tuszę dzika zarówno od zewnątrz, jak i od środka. Dobrze byłoby też doprecyzować, czy dzik był podawany z nadzieniem. Po pierwszej obróbce termicznej mięso musi zostać całkowicie schłodzone, zanim zostanie owinięte w ciasto chlebowe i poddane ponownemu pieczeniu. Pieczenie dzika w okrywie chlebowej nie powinno trwać dłużej niż 2,5 godziny, aby uniknąć spalenia ciasta.
-
Ktoś spotkał się z takimi odgłosami z maszynki? Co to może być. Serwis pisze, że wszystko jest ok.
-
Na ten moment ja robię za najgorszego windykatora. Potrafię jeszcze "cwaniaków" w miarę docisnąć, a czym bardziej mnie zdenerwują tym bardziej mają gorzej. Na moje waciki musi być, tylko że moje waciki to np: kątówka, wkrętarka czy fajny klucz. To mój nowy sernik, mniamuśny. Brzoskwinie spokojnie można zamienić na inne owoce, np: porzeczkę, żurawinę, śliwkę. Tu jest oryginał https://mojewypieki.com/przepis/sernik-z-makiem-kokosem-i-brzoskwiniami#goog_rewarded Z reguły ciasta z tej strony są wg. nas bardzo słodkie i uważam na ilość cukru (próbuję masę paluszkiem). Co i jak (moje zmiany, czy wskazówki): - w masie serowej zamiast ricotty poszło mascarpone i ograniczenie ilości cukru po próbie smaku do połowy ilości podanej w przepisie. Ps. Mariusz, tak bliżej wieczora napiszę o miodowniku, przepraszam. 😚
-
Problem z wybudowaną wędzarnią
januszfeniks odpowiedział(a) na Kiejo temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Fajny pomysł. 👍 -
Problem z wybudowaną wędzarnią
MariuszB odpowiedział(a) na Kiejo temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Szczepan, trafione w sedno, twój wpis powinien stać się dla wielu życiowym motto, i tego powinni się trzymać 👍 Także wydrukować, zalaminować i przykleić na drzwiczki wędzarni bo warto o tym sobie często przypominać. -
Podesłać windykatora? 😉 😁 A na poważnie to poproszę o przepis na miodownik, jakoś narobiłaś mi apetytu na ten specjał😋
-
Mamuśka , życzę powodzenia z dłużnikiem. Będę przypatrywał się temu temu tematowi. Wygląda na to ,że im dłużej nie będzie płacił gdym więcej wypieków pokażesz .Oby tak nie było.
-
paweljack 4 szt poproszę
-
Dołączył do społeczności: wędzarz 76
-
Lato minęło wyjątkowo szybko w tym roku. Szczególnie jak się podróżuje za doznaniami kulinarnymi na różne zloty . Coś tam się powędziło... Coś upiekło... Coś zabutelkowało... Coś tam się upichciło... Udało się zdobyć jakiś nowy sprzęt... Po znalezieniu o-ringu, dorobieniu odpowietrznika, przerobieniu lejka, wyczyszczeniu i nasmarowaniu nadziewarki był test na kabanosach. Jak w "hendowatych" nadziewarkach korba cofa się o ponad jeden obrót przy puszczeniu (można zarobić w zęby ) to tutaj jest to tylko 1/8 obrotu. Sprzęt pancerny. Chyba muszę sprzedać moje inne nadziewarki 😜 W ostatni weekend, będąc na grzybach w Szkocji, zakupiliśmy haggis czyli specjał szkockiej kuchni. (Za Wikipedia) Jest to pudding przyrządzany z owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Jedliśmy go wielokrotnie w klasycznym szkockim daniu Haggis, Nips and Tatties, czyli haggis z tłuczonymi ziemniakami i rzepą. Tym razem naszła mnie również ochota na pierogi z mięsem więc z połączenia dwóch narodowych potraw powstały... pierogi z haggisem Haggis podsmażamy z cebulką na patelni i można delikatnie dorpawić solą i pieprzem. Farsz do pierogów zawsze doprawiamy mocniej. Ciasto na pierogi oczywiście z przepisu Halusi Pierogi lepimy i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, do wypłynięcia. Można podawać z podsmażoną cebulką. U nas podsmażona na łoju jagnięcym, więc jeszcze więcej baraniny w smaku Pierogi wyszły bardzo smaczne i trzeba będzie je kiedyś powtórzyć.
-
Uwaga. Listę chętnych na nasze kalendarze zamykam w dniu 20 listopada.
-
Wszystko bardzo ładne i na bank smaczne...
-
Problem z wybudowaną wędzarnią
karolszymczak odpowiedział(a) na Kiejo temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Aż łza się w oku kręci po tak pięknym wpisie. -
😘 Tylko bądź grzeczna i wyrywaj rur klientowi😉. Miłej pracy życzę o ile taka istnieje😁.