Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Dzisiaj
  2. Jajeczko też było tylko zblendowane na pastę. Nie było źle. Co do wieprzowiny to wszystkie czerwone mięsa odpadają. 😄
  3. bilu72

    Wariacje bila72

    Kilka obiadków delegacyjnych z ,,Tradycji i majeranku" zapuszkowałem.
  4. Przepraszam wszystkich. Po raz kolejny mam problem z wyszukiwarką. Obowiązkowo za każdym razem najpierw szukam. Nie wiem jak to się dzieje, ale tego tematu też nie znalazłem. Dzięki EAnna za uporządkowanie. Pozdrawiam Tomek
  5. Dołożył bym jeszcze jajko ,,smażone"na wodzie i chipsa z boczku oraz dużo zielonego szczypiorku,nie trzeba rezygnować z tego co się lubi ale napewno ograniczyć jeżeli zdrowie na to nie pozwala.Pozdrawiam
  6. Moje kiełbaski na ogół wyglądają tak, jak widać skórka nie jest przypieczona do farszu kiełbasy fakt że nie podpiekam tej kiełbasy w wędzarni. Na niektórych zdjęciach na forum niektórzy chwalą się że kiełbasa idealna, skórka odchodzi a od razu widać na pierwszy rzut oka że farsz w skórkę jest normalnie wpieczony. Drobne puste przestrzenie w strukturze mięsa, też o wielu rzeczach to świadczy. No ale każdy pisze co uważasz za słuszne.
  7. W zasadzie to nie mam problemu z odejściem osłonki od kiełbasy, w moim hobbystycznym wytwarzaniu kiełbas. Przyczyn nie odchodzenia osłonki od kiełbasy, jest na pewno wiele jak sami tu piszecie. Ja żeby ograniczyć przenikanie wody, czy może roztworu wodnego z farszu kiełbasy do osłonki jelita i na odwrót. By nie nastąpiło sklejenie, czyli przywieranie jelita do farszu stosuje dodatek drobno zmielonej słoniny, aby przynajmniej w jakimś tam stopniu przerwać, ograniczyć ten proces. Według mnie to taka naturalna zapora, z regulowaną śluzą.
  8. Połączyłam oba tematy i stąd pewne niezręczności w toku narracji
  9. Słyszeli Słyszeli i o jednym i o drugim .Przecież to dwie różne rzeczy i różne procesy i różne skutki. Jeśli miałbym skłaniać się do któregoś z nich w związku z nieodchodzeniem osłonki od farszu to będzie to adhezja tylko co to ma wspólnego z inną z wad przesuszenia batonu w trakcie za długiego osadzania i zjawisku nieściągalnej osłonki.Też nie bardzo rozumiem.
  10. Zobacz post #193 tego tematu,Ja używam i nie mam z nią problemu.Natomiast nie polecam tych do spinania siatek ogrodzeniowy z powodu braku regulacji zacisku.
  11. Po ostatniej akcji, kiedy pod bramkowa sytuacja ostro zastukała do drzwi i zmusiła mnie zrezygnowania 99 procenta z moich ulubionych " boczusiów" na rzecz działań zdrowia. Nie tylko wędlinami człowiek żyje. 😁 Myślę że każdy z nas kto nie uważa na dietę i co je może mieć z końcem końca poważne problemy. Co nie znaczy że zrezygnuje z procederu gotowania. Są jeszcze bliscy i przyjaciele którym mogę umilić stół. Zatem tragedii nie będzie. 😁 A dziś na śniadanie wjeżdża Awokado do herbatki 😁😄
  12. Tu masz temat o klipsownicach , poczytaj i tam pytaj, poco zakładać nowy wątek;
  13. Żadko zaglądam na tą stronę ale jak ktoś chce porozmawiać to kontakt do mnię 693 716 124.

    Aby dzwonić  naipierw SMS abym wiedział kto do mnię dzwoni. Nieznanych numerów nie odbieram.

  14. Chciałem pokazać jak kapie smoła  i wygląd moich polędwiczek lecz to za duży rozmiar i mi odrzuca.

  15. Witam Was wszystkich serdecznie po dłuższej nieobecności 😊 Przymierzam się mianowicie do jakiejś odmiany przy wiązaniu batonów krakowskiej. Do tej pory robiłem to grubym sznurkiem bawełnianym, ale po kilkunastu batonach, cienkie paliczki miały nacięcia skóry, którymi to chętnie się interesowała sól peklowa😁 Na dodatek część z tych węzłów puszczała i trzeba się było nieco namęczyć. Widzę w sieci kilka propozycji takich ręcznych narzędzi, ale mnie jakoś nie przekonują. Może doradzić ktoś z Szanownych Koleżanek lubo też Kolegów? Pozdrawiam serdecznie Tomek
  16. Wczoraj
  17. Jaki wpływ ma brak rozwiniętej struktury białkowej (słabsza ekstrakcja miozyny) na teksturę po obróbce cieplnej? Pany coś się tu pokiełbasiło i to mocno 🤔. Słyszeli o adhezji🤔 Słyszeli o kleju🤔. Chyba jednak się pokiełbasiło bo o dwóch różnych wadach nadajecie w procesie. Nijak się to ma a może ja czegoś nie kiełbaszę to proszę o wyjaśnienie?
  18. Jaki wpływ ma brak rozwiniętej struktury białkowej (słabsza ekstrakcja miozyny) na teksturę po obróbce cieplnej?
  19. Następnym razem będę Ci wdzięczny 😉 Oczywiście tylko byłbym usatysfakcjonowany jak byś czytał ze zrozumieniem. A teraz jak krowie na miedzy. Nikt rozsądny razem ze mną nie kwestionuje takiego peklowania w warunkach przemysłowych jedynie zwracam uwagę co może takie peklowanie w warunkach domowych spowodować jeśli chodzi o przesuszenie osłonki podczas przedłużonego osadzania dla lepszego dopeklowania. Chyba nie będziesz negował ,że zbyt długie osadzanie może być jednym z powodów ,że osłonka nie odchodzi od farszu. Widać jestem nierozsądny , ale ja nie neguję, że taka metoda istnieje tylko neguję taką metodę jako niepolecaną na tej stronie w warunkach domowych. W czasach starożytnych znali peklosól.? Saletry nawet nie znali.Tą Twoją metodą jedynie da się peklować za pomocą peklosoli bo czas goni . A o której literaturze branżowej mówisz. Znane mi przepisy branżowe, które są dostępne na tej stronie plus filmy technologiczne prowadzone przez głównego technologa tej strony takiej metody nie przewidują jeśli chodzi o peklowanie mięsa na kiełbasy , ale jeśli masz jakiś ciekawy materiał to chętnie poczytam. Czekam z niecierpliwością
  20. To dość charakterystyczne dla Arkadiusza, że unika sedna sprawy i z łatwością przeskakuje z jednego wątku na drugi. Jego uwagi były skierowane w moją stronę, choć — co warto podkreślić — nikt rozsądny nie kwestionuje istnienia takiej metody peklowania. Metoda ta jest stosowana od czasów starożytnych aż po dziś dzień, a także była uwzględniana w literaturze branżowej oraz praktykach technologicznych.
  21. Tak dokładnie robię i tak sól zapobiegawczo ale teraz będę wkładał do solanki bo to rzeczywiście brzmi logicznie.
  22. W tym wieku to chyba wszystko wiadomo😉🤣. Skoro ustaliliśmy, że dziurka jest to przez nią pompujesz balonik. Taki balonik wieszasz do wyschnięcia. Innej metody suszenia nie znam ale może czegoś nie wiem🤔. Rozumiem, że sól zapobiegawczo.
  23. Rozwiń myśl, czy chodzi o sprawdzenie przed użyciem czy nie ma dziurki? Mnie chodziło że czasem błąd w obliczeniach i sporo za dużo się wyjęło.
  24. Co prawda trochę czasu minęło od ostatniego posta, ale temat twardych jelit co jakiś czas się pojawia. Napotkałem taki materiał: Może ktoś będzie w stanie coś powiedzieć w tym temacie bo wygląda ciekawie. Ja już niestety na razie nic nie będę robił, ale może ktoś ma ochotę sprawdzić w wolnej chwili.
  25. Baloników nie pompowałaś🤔.
  26. Czyli ja o zupie a Ty o ziemniakach. Można i tak. Następnym razem wspomnę o ziemniakach nawet powiem jaka odmiana.To się dogadaliśmy jak niemowa z niewidomym.
  27. mam pytanko: czy są już jakieś decyzje w sprawie kalendarzy? pozdrawiam
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.