Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Nie chcę tu wprowadzać zamieszania. Musiałbym to wszystko rozpisać i wytłumaczyć jak to działa chodzi tu konkretnie że możemy manewrować ilością wody jeśli zalewa nie okrywa mięsa, OCZYWIŚCIE w pewnym zakresie. I dorobić odpowiednie stężenie zalewy aby mięso nie było za słone pomimo dolania dodatkowej ilości solanki. Wielu ma z tym problem. A stężenie zalewy było BEZPIECZNE, a stężenie soli w układzie zostało niezmienne.
-
Nic nie stoi na przeszkodzie zrobić taki smakołyk,pesto z czosnku niedzwiedziego można zastąpić suszem czosnku niedzwiedziego z dodatkiem liści szpinaku.Reszta przyprawy wg.własnego uznania.
-
Wiesz, ja to prosty człowiek jestem , mnie to trzeba łopatologicznie jak dziecku. Jak mięso jest już zapeklowane i nas nie interesuje / jak napisałeś /, to po co je jeszcze zalewać dodatkowo wodą z 30 gramami peklosoli ?
-
Słonina wędzona
mamuśka odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Nie "panujemy" sobie. 😚 Słoninę solimy solą bez jodu. U mnie to białe złoto, w soli siedzi tyle co reszta się pekluje. Standard u mnie 14 dni. Ps. Mam w lodówce zasoloną słoninę, zamkniętą już pół roku w worku próżniowym. Będzie mniam, mniam. - Dzisiaj
-
Dołączył do społeczności: DawidMm
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Wirus odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
No i bardzo dobrze, że do pieczenia nie używasz peklosoli, ale wędliny to ...... inna bajka. -
Zmodyfikowany proces dojrzewania wędlin całomieśniowych w workach z folii Tublin
Resal odpowiedział(a) na Resal temat w Wędliny dojrzewające
Tak wyglada wołowina po utracie 38% wagi w workach w lodówce. W przeciwieństwie do karkówki nie widać degradacji barwy peklowniczej spowodowanej utlenianiem. Teraz pakowanie próżniowe i jedna połowa do lodówki a druga do piwnicy w której jest ~14°C. Zobaczymy co białkami i tłuszczami zdziałają enzymy aktywowane wyższą temperaturą co jest istotą tego doświadczenia imitującego proces dojrzewania. W lodówce pekluje się schab z dodatkiem kwasu askorbinowego, który jest akcelaratorem peklowania i antyoksydantem mającym zapobiec zszarzeniom, które były mocno widoczne w karkówce. Powtórzyło się pojawienie punktów białej pleśni pod koniec utraty wagi. Zostały potraktowane tak jak poprzednio rozcieńczonym kwasem mlekowym. -
Zacznijcie peklować na sucho i skończą się problemy wielu, nie ma tygodnia żeby nie było "przepychanki" odnośnie stężenia i ilości zalewy.
-
Dołączył do społeczności: schogun
-
W Żadnej mojej metodzie peklowania czy to metoda na wzór Dziadka czy na wzór metody Szczepana stężenie solanki nie schodzi poniżej 6%. Nie wiem o czym Koledzy tu piszecie. Stężenie peklosoli w układzie mięso woda jest dokładnie takie samo przy określonej liczbie dni peklowania jak w metodzie Dziadka czy metodzie Szczepana. W takim razie równie dobrze możecie powiedzieć że metoda Dziadka czy metoda Szczepana jest do bani. Pozdrawiam.
-
A kto bogatemu zabroni ludzi otruć 🙊. Jest ryzyko jest zabawa 🤣😂.
-
Już Ci chyba pisałem ,że ilość peklosoli nie zależy bezpośrednio od ilości mięsa tylko od ilości solanki jakie stężenie chcemy uzyskać
-
A więc tak jeśli już zalaliśmy zalewą mięso o odpowiednim stężeniu według metody dziadka czyli 0,4 l na 1 kg mięsa. A zalewa peklująca nie okryła nam mięsa. Na przykład mieliśmy 5 kg mięsa i zalaliśmy to( 2 ) dwoma litrami wody. To na przykład możemy dorobić zalewę peklującą w ilości na przykład ( 1.0) Litra z tą ilością peklosoli którą podałem w przykładzie, która jest przewidziana tylko do ( WODY ) mięso Nas nie interesuje bo już zostało zapeklowane i nie ma to znaczenia stężenie solanki w układzie pozostanie takie samo. Możemy wlać cały litr do tego mięsa o ile jest to potrzebne a jak nie może wystarczy zero pół litra słoność pozostaje ta sama. Bo ta ilość peklosoli jest przewidziana tylko do wody jeśli byśmy chcieli dorzucić na przykład dodatkowo kilogram mięsa do tej zalewy musielibyśmy dodać następne 27 lub 30 gram peklosoli na kilogram mięsa.. To tak jak w metodzie Szczepana na przykład peklujemy 7 dni i dajemy tam litr wody na kilo mięsa. Czyli: 30gr × 1.0kg mięsa = 30 gram PLUS: 30gr × 1.0Litr wody= 30 gram Czyli na 1 litr wody i kilo mięsa potrzeba nam łącznie 60 g peklosoli. 30gr+ 30 gr = 60gram.
-
Na forum jest jeszcze tabela Szczepana dla mniej słonolubnych.
-
Muski obserwuje zawartość peklowanie na mokro i Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Muski odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
ALE Peklowanym , a nie solonym. -
Przepraszam że pytam ale ze zwykłej ciekawości proponujesz stężenie peklosoli 2,7-3% przy peklowaniu 8-10dniowym ?
-
Mała podpowiedź jeśli chciałbyś peklować pierwszą metodą 8 - 10 dni czyli 0.4 litra wody na 1 kg mięsa. A ta zalewa nie przykryłaby tego mięsa to możesz dorobić ( tą małą ) brakującą ilość zalewy. Przy peklowaniu 8-10-dniowym ilość. uzupełniająca peklosoli dodana na( 1 ) litr wody powinna wynosić. Od 27 g do 30 g na ( 1 )litr wody. ( Przy peklowaniu 8-10 dni ) Zależy jaką słoność lubisz. Przykład. 0.5 litra × 27 gram = 13.5 gram 1.0 litr × 27 gram = 27.0 gram 1.0 litr × 30 gram = 30.0 gram
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
TOMCIO1956 odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
dzień dobry zauważyłem ,że jest podane mięsko peklowane, ale nie mam tej brakującej kartki. Ale wierzę ,że Szczepan to przeczyta i dokończy dzieła 🙂 pozdrawiam tomcio -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
TOMCIO1956 odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
dzień dobry Nie boje się,tylko mam tego dość dokoła. Powiem uczciwie ,że dodaję max. 10% w stosunku soli , której mam użyć. Dodaję jedynie z powodu koloru, gdyż zadnego innego uzasadnienia nie widzę. Jestem myśliwym, mam sporo dziczyzny . Jak widzę na imprezach te czerwone peklowane dziki ,a w ustach aż piecze od tej peklowanej soli ,to mnie odrzuca . Ale jak tomcio upiecze swojego , zamarynowanego na swój sposób dzika ,to gdyby mogli to by kości zjedli. Po prostu uważam że , generalnie każde nienaturalne dodatki sa szkodliwe dla zdrowia więc ich unikam.A azotyny do nich należą. Nie oceniam tych ,którzy tego używają, bo jak mi to kiedyś nasz ""Dziadek" napisał : o smakch i gustach się nie dyskutuje. pozdrawiam serdecznie tomcio -
Dołączył do społeczności: rysiunio
- Wczoraj
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
wawaldek11 odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Bo w przepisie jest mowa o mięsie peklowanym. Na inne kartce będzie. Tomcio - dlaczego boisz się peklosoli? -
Dołączył do społeczności: Rafał S
-
No więc tak, generator składa się z 2 części (tak ogólnie) jest ich więcej ale skupmy się na dwie część, 1.) komora z grzałką, kanałem dolotowym wentylatorkiem 2.) zasobnik na zrębki. Obie są rozbieralne ale... część 1 zachodzi smołą i to jest ten problem bo zakamarki ale dobry płyn a jeszcze lepiej przetestowałem sam wyłożenie folią alu (szybka akcja) niweluje kłopot. natomiast część 2 to żadna atrakcja rozbiera się na elementy które można wyczyścić mechanicznie albo chemicznie albo łączenie mech i chem , żaden kłopot myślę że łatwiej niż te rury.
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
szrekPL odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
O cholibka rzeczywiście słowa o soli w przepisie....Panie Szczepanie pan uzupełni -
Dołączył do społeczności: Piotrek Węgrzyn
-
Powinno się czyścic po każdym wędzeniu ,jak zostawisz to później jest trochę zabawy . Ja od kilku miesięcy testuję zamiennie czeski dymogenerator https://www.udimedoma.cz/gekon-2/ i powiem że chyba jest bardziej praktyczny ( większa pojemność , płunna regulacja ilości dymu ) od TH1900
-
dziękuje za informacje. Musze to wszytsko przetrawić.
-
..znaczy magik 😁 może i ja się nucze
-
Odnośnie sprzętu wystarczy zwykła strzykawka z apteki grubsza igła też z apteki. Proporcje naczynia wysokość, szerokości, to 1,5 do 1 po sprawie.
-
Podać adres na PW? Bardziej prestidigitator wąskie wysokie naczynie , możesz dołożyć np wyparzony słoik z wodą bankowo podniesie poziom , kombinuj .... trochę inwencji,dasz rade...
