Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      6

    • Postów

      2 612


  2. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      3

    • Postów

      46 155


  3. Radek.

    Radek.

    **VIP-Organizator**


    • Punkty

      2

    • Postów

      3 380


  4. arkadiusz

    arkadiusz

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      13 423


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 14.03.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. Podpowiem jeszcze bardzo praktyczne pojemniki. Niekoniecznie akurat te, ale o takiej pojemności. Od lat używam. Jeden do przewozu mleka, a drugi do solanki https://allegro.pl/oferta/pojemnik-fermentator-33l-skala-opcje-dodatkowe-kranik-rurka-fermentacyjna-8168003027 Sery zwykle robię z 30 l mleka, bo tak jestem usprzętowiony. Najważniejszy w tym jest garnek. Mój ma około 40 l pojemności. Jest szeroki i niski. Widząc tempo, to w przyszłym tygodniu będziesz miał serowarnię
    1 punkt
  2. Podpowiem tylko ,że wyrównanie stężeń następuje 8 dnia. Resztę doczytasz. Miłej lektury.
    1 punkt
  3. Brawo !!! Idziesz jak burza A co do obrazy... Ja od początku do ricotty nie stosowałem żadnych foremek. Przekładam do chusty, wiążę ją nad zlewem i do rana kapie. Żeby ładnie wyszła z chusty, nie można jej wyciskać. Stosuję taką podpuszczkę. Innych nie próbowałem. Skandalicznie przekraczam termin ważności Można powiedzieć, że co roku dodawałem jej ciut więcej. Ale to były minimalne ilości. Już nie ma problemu, bo się skończyła Dopiero co kupowałem "nową", a już za miesiąc mija termin ważności następnej. Ale uwaga ! Nie wiem jak się zachowuje inna podpuszczka. Jeszcze raz gratuluję serków i nie tylko
    1 punkt
  4. 10-14 dni Poszukaj na forum za pomocą szukajki tematu peklowanie, jak zapoznasz się z procesami i przemianami które przebiegają podczas peklowania to zrozumiesz.
    1 punkt
  5. Tak, regionalnie a i w zależności od tradycji domowych lub nabytych. Jadłem baaardzo różne warzywne sałatki jeden był wspólny mianownik / nawet nie majonez/ =wszystkie były smaczne 😁
    1 punkt
  6. Bardzo dziękuję, super pomysł z workiem na pewno wykorzystam, potrzebuję jeszcze bardzo dużo podpowiedzi odnośnie potrzebnych gadżetów...foremek, właśnie takich chust/worków itp. podpuszczkę kupiłem póki co z biowinu dopiero później się zorientowałem że są inne nie wiem czy lepsze inne . Czytam oglądam przeglądam i myślę nad następnym bo wolne jutro się kończy i mam chwile na zastanowienie. Mleko mam swojskie prosto z cyca w ilości stado krów.
    1 punkt
  7. Ale nie tylko oscypki zrobiłem, poszedłem za ciosem i również tak jak Radek. wykonałem ricotte, wyszło 850g z 10L serwatki...foremki niestety posiadałem tylko takie , kupione na szybko i chybił trafił więc wyszło jak wyszło, smak rekompensuje
    1 punkt
  8. No więc tak, jako że lubię wyzwania tym razem poszło na sery...jeszcze ze 3 tygodnie temu tylko je zjadałem...ale to już przeszłość(znaczy zjadam nadal) teraz sobie wydumałem że zrobię i ja. Pierwsze wędzone już widzieliście kol. Grzewlod podrzucił pomysł (jeszcze raz dziękuję) ale nie był bym sobą, kolega Radek. zrobił wrzutę w momencie kiedy się podniecałem tym swoim dziełem no więc wlazłem na jego wyroby popatrzyłem i popełniłem plagiat...serek oscypek, mam nadzieje że się nie obrazi...wykonałem punkt po punkcie uwzględniając jego poprawki i konwersacje z innymi, oto rezultat
    1 punkt
  9. Dzisiaj na obiad kiełbasa ziemniaczano-mięsna 😊(podobna do kiszki ziemniaczanej)
    1 punkt
  10. No i jeszcze jedna dzisiejsza, kiełbasa parówkowa parzona 😊
    1 punkt
  11. Wolne zaczęte więc nadszedł czas na próbę nowej zabawki...NINJA 😍 (że też tyle zwlekałem z zakupem) Parówki zrobione 😊
    1 punkt
  12. Dzisiaj ziemniaki po Cabańsku pod dorniem pieczone
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.