👍
Kiszenie kapusty w drewnianej beczce pozwala na jej naturalne "oddychanie" oraz naturalną regulację wilgotności, co sprzyja procesowi fermentacj.Drewno pomaga utrzymać równowagę wilgoci, zapobiegając zarówno wysuszeniu, jak i nadmiernemu zawilgoceniu kapusty.W przeciwieństwie do plastikowych pojemników,worków, drewniane beczki nie uwalniają szkodliwych substancji do żywności. Nie ma ryzyka przenikania BPA czy innych sztucznych związków do kapusty podczas fermentacji.
Kapusta kiszona w drewnianej beczce ma lepszy, bardziej tradycyjny smak.Podobnie jest z salcesonem robionym w żołądku wieprzowym a nie w sztucznych osłonkach. Drewno dodaje lekkich nut smakowych, które wzbogacają końcowy produkt. Drewniana beczka jest ekologiczna i może służyć przez wiele lat jeżeli o nią zadbamy.Kolejną cechą drewna jest to że jest naturalnym izolatorem, co pomaga utrzymać stabilną temperaturę podczas procesu fermentacji, nawet przy niewielkich wahaniach temperatury otoczenia nie wspominając już o tradycyjnych metodach przechowywania żywności przez naszych przodków.