Skocz do zawartości

Ranking

  1. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      7

    • Postów

      2 465


  2. Radek.

    Radek.

    **VIP-Organizator**


    • Punkty

      7

    • Postów

      3 380


  3. arkadiusz

    arkadiusz

    **VIP**


    • Punkty

      3

    • Postów

      13 366


  4. MariuszB

    MariuszB

    Użytkownicy


    • Punkty

      2

    • Postów

      7 135


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 16.11.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. Fleischkäse wg. przepisu TOSHIBA wersja z serem ☺️
    3 punkty
  2. No i znowu weekend Gołki już uwędzone ☺️
    3 punkty
  3. Proszę Już można jeść Otwierają się nowe możliwości Wieczorkiem wstawię fotkę. Coś energetycznego i pozytywnego na weekend Niedawno tak wyglądali ludzie. Komuś przeszkadzało...
    3 punkty
  4. Dzięki szreku i Halinko Zostało mi jeszcze kilka działek Lunch Meatu... Ale to na własne potrzeby. Teraz krótko i zwięźle. Kto chce ten używa, a kto nie, to nie
    2 punkty
  5. Na glutaminian i zamiennik gumy arabskiej i żelatyny.?😄
    2 punkty
  6. Tak sobie popatrzyłem na te pojemniczki, słoiczki i chwila zadumy... Sól Pieprz - -czarny -biały -czerwony -zielony caenne syczuański wietnamski długi Gorczyca -biała/żółta -czarna Tymianek Oregano Cząber Kozieradka Kolendra Jałowiec Papryka czerwona -słodkie w odmianach -słodkie wędzone -płatek czerwony słodkie i ostre -płatek zielony -ostre -biała własnej produkcji Kminek Czarnuszka Ziele angielskie Listek bobkowy Gałka muszkatołowa Szafran Kumin Gożdziki Cynamon Lubczyk -liść -korzeń Imbir w proszku Estragon Kardamon Macis Sumak Wasabi Majeranek Nie licząc mieszanek typu czubrica itp. oraz całkiem egzotycznych czy to normalne ?
    1 punkt
  7. Niestety nie unikniemy w życiu codziennym chemii, ale możemy ją ograniczyć w jakimś stopniu, ale jak to Radek napisał.... .... i ja się pod tym podpisuję 👍
    1 punkt
  8. Dziękuję bardzo☺️, staram się jak mogę żeby zaimponować ,,starszyźnie plemiennej" 😉😁
    1 punkt
  9. Dymu za wiele nie trzeba.Wędzarnia to nie lokomotywa.Kolor szynki jest na przekroju prawidłowy ,ale mnie wygląda na niedoparzoną.Sprawdził bym termometr czy dobrze wskazuje w środku wyrobu. Natomiast kolor zewnętrzny moim zdaniem można uznać za w miarę poprawny.Jak chcesz mieć jaśniejszy to musisz wcześniej wyciągać z wędzarni.Polędwiczki bym nie poddawał obróbce termicznej , ale nie każdy lubi surowe mięso.
    1 punkt
  10. Smacznie wygląda ta pieczeń.. 😋
    1 punkt
  11. Już pokrojona i zapakowana w vacum. Krojąc dalej, jest niewidoczna, ale swoje zrobiła. Pyszna, soczysta i mięciutka mieloneczka Mielonka warta zrobienia. Boczek – 0,6 kg Karczek – 1 kg Golonka – 0,3 kg Boczek i karczek rozdrobnione na oczku 6 mm Golonka 2 x 4 mm Używam maszynki 12 Nie trzeba kurczowo trzymać się składu mięsa. I tak przyprawy zdominują wyrób. Przyprawy podaję na 1g mięsa Peklosól 18g Pieprz czarny 2g Czosnek świeży 2,5g Przyprawa lunchenon 10g Skrobia ziemniaczana 3% wagi mięsa Woda lodowata 15% Żelatyna 2g Płatki chili 2g (niekoniecznie, ale lubimy) Parzyłem w wodzie 77 / 80*C, przez 100 minut. Osłonki 150 mm szerokości i 95 mm średnicy. Smacznego
    1 punkt
  12. To nie obsesja, to jest już zboczenie 😉 🙂
    1 punkt
  13. Ja z gotowców, używam lunchenona i tyrolskiej. Kiedyś daawno próbowałem odtworzyć smak i zapach tych przypraw. Było blisko, ale jednak nie to. No to po co się męczyć ? Mielonki sparzone i stoją na wędzarni. Gdzieś za godzinkę cała prasa idzie do lodówki Jutro będzie można jeść
    1 punkt
  14. Zamarynowałem troszkę siekanego mięska,będzie jutro jako dodatek do bigosiku.
    1 punkt
  15. czyli ma się palić ogniem. a co z pirolizą? czy na tym etapie nie zaszkodzi mięsku
    1 punkt
  16. Bachus, Jabłoń - bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem lekko słodki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę drobiu na kolor ciemno brązowy; Wiśnia - podobne walory smakowe dymu do dymu jabłoni ale jest lekko gorzki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę na kolor ciemno brązowy; Klon cukrowy - dym nadaje wędzonkom łagodny i lekko słodki smak, oraz złocistożółty kolor, stosować do wędzenia ryb i wołowiny; Jesion - szybko się pali i opieka potrawy, ostry z lekkim wyróżniającym go smakiem, nadaje wędzonkom złocistożółtą barwę, świetny do dziczyzny, Winorośl - dostarcza dużo dymu, każdy gatunek innego, wszystkie rodzaje posiadają jednak generalnie bogaty i głęboki smak owocowy, polecana szczególnie do wędzenia ryb i drobiu; Akacja - uzyskujemy cytrynowy kolor wędzenia, szczególnie polecana do wędzenia drobiu oraz wieprzowiny; Bez - dym bardzo lekki, łagodny, subtelny z odrobina zapachu (smaku) kwiatowego, polecany do wędzenia owoców morza i baraniny; Dąb czerwony - jedno z najszybciej palącego się drewna, wyczuwalny smak miodu, oraz posmak ziemisty z odrobiną goryczki, daje barwę brązową. Dąb biały - jest nieco łagodniejszy, nadaje potrawom zabarwienie ciemnożółte, polecany do wędzenia wołowiny, ryb i drobiu; Buk - nadaje potrawom wędzonym zabarwienie złocistożółte, zalecany szczególnie do wędzenia wieprzowiny oraz ryb; Grusza - paląc drewnem gruszy, uzyskamy w czasie wędzenia barwę czerwonego wina, wędzić przede wszystkim drób; Olcha - najlepsze drewno do wędzenia, najczęściej stosowane, uzyskuje się ładny, ciemnożółty kolor potraw, przechodzący w brąz, polecany do wędzenia wszystkich mięs i ryb; Orzech - uzyskujemy ciemnożółte zabarwienie mięs, oraz specyficzny aromat potraw, do wędzenia drobiu i ryb; Kasztan: najlepiej wypróbować. Ja się nie spotkałem żeby wędzić tym drewnem, chociaż kasztan jest twardym i kruchym drewnem więc spróbuj. :???:
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.