Tyndalizacja, to pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 st.C, przeprowadzanej co 24 godziny.
Słoik 1,5 litrowy – pasteryzujemy przez: 120 + 80 + 60 minut,
Słoik 1,0 litrowy – pasteryzujemy przez: 90 + 60 + 45 minut,
Słoik 0,7 litra – pasteryzujemy przez: 80 + 50 + 35 minut,
Słoik 500 mililitrów – pasteryzujemy przez: 60 + 40 + 30 minut,
Słoik 350 mililitrów – pasteryzujemy przez: 40 + 25 + 20 minut,
Słoik 250 mililitrów – pasteryzujemy przez: 30 + 20 + 15 minut.
Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi ok. pół roku i dopuszczalne jest przechowywanie go w chłodnym pomieszczeniu, poza lodówką.
Uwaga: Pamiętajmy, iż czas pasteryzacji właściwej, zaczynamy liczyć od momentu osiągnięcia temperatury 90-100 st.C w naczyniu pasteryzacyjnym.