Witam
Przy sterylizacji słoików nie wolno Ci tego zrobić,zimna woda wykona różnice temperatur tworząc szok termiczny zwiększając ciśnienie, które rozsadzi słoiki,wszystkie pękną, nastąpi nagły wzrost ciśnienia który może wywalić nawet zaworami bezpieczeństwa nie daj Boże jak wyrzuci między uszczelką,
o poparzeniach parą nie wspomnę.
Co do wyrobu ze słoika,to zawartość została przepalona temperaturą w autoklawie gdyż termometr błędnie wskazuje.
Dania w słoikach sterylizuje się w innych temperaturach,aby zawartość nie karmelizowała się z dodanych warzywek do potrawy.
Niestety tak jest jak zakupuje się sterylizator bez żadnego wsparcia w trakcie obsługi i pracy pozostawiając kupującego na nowej ścieżce wrażeń,nie wyobrażam sobie zostawić ot tak klienta na tzw.żywioł.
Jestem ciekaw instrukcji obsługi tego sterylizatora...prawie kotła 100L,bo o tym nie piszesz
Pozdrawiam