Skocz do zawartości

Twonk

**VIP**
  • Postów

    612
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana Twonk w dniu 12 Lipca 2023

Użytkownicy przyznają Twonk punkty reputacji!

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Polska Południowa

Ostatnie wizyty

2 636 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Twonk

Doświadczony

Doświadczony (10/14)

  • Pozytywnie reagujący Unikat
  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Aktywny rozmówca Unikat

Najnowsze odznaki

44

Reputacja

  1. Dosyć stanowcze stwierdzenie. Cóż, wg mnie, choć prawdopodobnie się mylę, jeśli dzikie drożdże* (a tym jest kahm yest) zdążyły w sprzyjającym środowisku wyprodukować nawet niewielką ilość alkoholu a dla nich to żaden problem, to przy odpowiedniej ilości tlenu (którego w tym częściowo pustym wiadrze jest wystarczająco), nie widzę powodu by bakterie kwasu octowego, których w otoczeniu jest cała masa, nie wzięły się do roboty. Tak tylko gdybam, co ja wiem o fermentacji? 🤪 Edit, rozwinę. Same drożdże utworzyłyby warstwę śnieżnobiałą i raczej "kruchą". Na focie wygląda na lekko szarą i tworzącą swego rodzaju pajęczynę z pęcherzami, co wskazuje na konglomerat drożdży i bakterii. Jeśli w wiadrze jest mało powietrza, to są to bakterie wytwarzające kwas mlekowy. Jak go jest za dużo, to kwas octowy. Ale może to tylko tak na zdjęciu wygląda... * - pytanie o definicje dzikich drożdży - w domu w Polsce raczej ich trudno szukać - tutaj raczej piekarnicze jeśli pieczemy od czasu do czasu coś drożdżowego lub gorzelnicze jeśli... 🤣 , prędzej w sadzie a najczęściej wśród dzikich malin.
  2. Nie mam pewności ale wygląda jak początek fermentacji octowej a nie mlekowej. Za duży dostęp powietrza może...🫤 Ja postawiłem w chłodnym garażu po 3 dniach i olałem (jak zwykle) - idę sprawdzić!
  3. Twonk

    Zapal świecę

    [*][*][*]
  4. Twonk

    Kapusta kiszona wg Muskiego

    U nas kiszenie by next generation. 20 kg na dobry początek. Zawsze wg tego przepisu.
  5. Staszku, wszystkie opracowania na ten temat znajdziesz na forum. Jest cały dział poświęcony wędlinom dojrzewającym. Ilość soli, peklosoli - to sa ważne aspekty. Ale równie ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury, wilgotności oraz higieny. Zerknij np. TUTAJ
  6. U mnie w 2 nowych piekarnikach Siemens, lekkie uchylenie nie powoduje wyłączenia grzałki i termoobiegu. Bezy suszę na terooobiegu i lekko uchylonych drzwiczkach. Po prostu wkładam w szczelinę łyżkę drewnianą.
  7. Twonk

    Patelnia - jaka?

    Też używam od kilku lat De Buyer ze stali węglowej od 24 do 30cm i do naleśników i jestem mega zadowolony ... ale trzeba wiedzieć jak się z nimi obchodzić i jak smażyć żeby nic nie przywierało. Im częściej je używasz tym bardziej są bezobsługowe. No i zapomnij o zmywarce. Na indukcji nie używać na pełnej mocy bo można uszkodzić (podobno).
  8. O! na pewno w tym roku wypróbuję mieszankę mąki pszennej z ryżową. Brzmi nieźle! Ja karpia zwykle filetuję. Z połowy ściągam skórę. Mrożę na 2 do 3 dni. Po rozmrożeniu trzymam w solance kilka godzin. Filety bez skóry smażę na maśle klarowanym. Te ze skóra panieruję w mące i bulce tartej i część smażę na maśle a część piekę w piekarniku. Różne wersje bo u nas zwykle na wigilii kupa ludzi i różne smaki. Obkładanie cebula próbowałem. Jest OK ale to nie nasze wigilijne smaki hehe. Teść robi jeszcze po żydowsku na słodko w galarecie z migdałami i rodzynkami - nie jest to mój ulubiony ale dosyć oryginalny sposób na karpia.
  9. Termometr bezprzewodowy typu meater można ewentualnie zamknąć w woreczku razem z szynką. Odpada problem, że po wbiciu sondy rozszczelni się worek.
  10. Twonk

    Co macie dziś na obiad?

    @quadro555 widzę w tym wątku (raptem kilka stron wstecz) potrawy włoskie , greckie i słowackie. Jeśli stwarza to problem to bardzo proszę moderacje o usuniecie mojego wpisu. Bardzo przepraszam.
  11. Twonk

    Co macie dziś na obiad?

    Dzisiaj paella.
  12. Twonk

    Przyprawy ....

    Ej! A rozmaryn i szałwia? Czosnek w proszku?
  13. Pięknie wyglądają! Żona zobaczyła no i już ruszyła eskalacja żądań na przyszły weekend...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.