Skocz do zawartości

Twonk

**VIP**
  • Postów

    608
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana Twonk w dniu 12 Lipca 2023

Użytkownicy przyznają Twonk punkty reputacji!

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Polska Południowa

Ostatnie wizyty

2 371 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Twonk

  1. U mnie w 2 nowych piekarnikach Siemens, lekkie uchylenie nie powoduje wyłączenia grzałki i termoobiegu. Bezy suszę na terooobiegu i lekko uchylonych drzwiczkach. Po prostu wkładam w szczelinę łyżkę drewnianą.
  2. Twonk

    Patelnia - jaka?

    Też używam od kilku lat De Buyer ze stali węglowej od 24 do 30cm i do naleśników i jestem mega zadowolony ... ale trzeba wiedzieć jak się z nimi obchodzić i jak smażyć żeby nic nie przywierało. Im częściej je używasz tym bardziej są bezobsługowe. No i zapomnij o zmywarce. Na indukcji nie używać na pełnej mocy bo można uszkodzić (podobno).
  3. O! na pewno w tym roku wypróbuję mieszankę mąki pszennej z ryżową. Brzmi nieźle! Ja karpia zwykle filetuję. Z połowy ściągam skórę. Mrożę na 2 do 3 dni. Po rozmrożeniu trzymam w solance kilka godzin. Filety bez skóry smażę na maśle klarowanym. Te ze skóra panieruję w mące i bulce tartej i część smażę na maśle a część piekę w piekarniku. Różne wersje bo u nas zwykle na wigilii kupa ludzi i różne smaki. Obkładanie cebula próbowałem. Jest OK ale to nie nasze wigilijne smaki hehe. Teść robi jeszcze po żydowsku na słodko w galarecie z migdałami i rodzynkami - nie jest to mój ulubiony ale dosyć oryginalny sposób na karpia.
  4. Termometr bezprzewodowy typu meater można ewentualnie zamknąć w woreczku razem z szynką. Odpada problem, że po wbiciu sondy rozszczelni się worek.
  5. Twonk

    Co macie dziś na obiad?

    @quadro555 widzę w tym wątku (raptem kilka stron wstecz) potrawy włoskie , greckie i słowackie. Jeśli stwarza to problem to bardzo proszę moderacje o usuniecie mojego wpisu. Bardzo przepraszam.
  6. Twonk

    Co macie dziś na obiad?

    Dzisiaj paella.
  7. Twonk

    Przyprawy ....

    Ej! A rozmaryn i szałwia? Czosnek w proszku?
  8. Pięknie wyglądają! Żona zobaczyła no i już ruszyła eskalacja żądań na przyszły weekend...
  9. Twonk

    Wybór nadziewarki.

    Zależy co znaczy okazjonalne używanie. Ja używam nadziewarki 7 do 10 razy w roku i jednorazowo robię 15 do 30 kg wyrobów - głównie kabanosy a czasami jakąś chłopską czy krakowską. Mam podobny model tylko mniejszy o pojemności 3l i jest on dla mnie całkowicie wystarczający. Tańsze przerabiałem - te które kupiłem lub testowałem nie nadawały się do kabanosów, wsad zawsze gdzieś bokiem wyłaził.
  10. Twonk

    Dzik pieczony

    może chodzi o tą? Glazurą smarujemy na sam koniec pieczenia (5-10 minut). Zamiast Maggi - lubczyk +sól lub sos sojowy. Glazura agrestowa: 1. Łyżka marmolady agrestowej, 2. Łyżka przyprawy typu maggi, 3. Łyżeczka czerwonego wina, 4. Łyżeczka musztardy, 5. Ząbek czosnku, 6. Łyżka wody, 7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki). Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko.
  11. Twonk

    Szynka

    Na przykład TUTAJ .
  12. Twonk

    Kuchnia włoska

    Nie chcę tutaj urazić autorki ale niestety ta książka powinna mieć tytuł co najwyżej "kuchnia a la włoska". Nie mam nic przeciwko inspiracjom kulinarnym ale jeśli szanujemy tutaj tradycyjna kuchnię polską to szanujmy i inne. No chyba, że ta pozycja ma jakąś dużą wartość historyczną , to przepraszam za uwagę.
  13. Możesz podać konkretne przykłady unijnych dyrektyw? U mnie w okolicy małe hodowle działają ale może żyją w nieświadomości a i kontrole z sanepidu nieczęste...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.