Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Z początku roku . Dobry ale wymaga dopracowania Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 24 Sierpnia 2023 2 godziny temu, Maciekzbrzegu napisał(a): Dobry ale wymaga dopracowania 👏Czegoś brakuje, trunków u nas dostatek daj tylko hasło😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Początku roku . Dobry Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Maciek... Level Rycerz Jedi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 4 godziny temu, Maciekzbrzegu napisał(a): Początku roku . Dobry No Kolego..widzę że podniosłeś poprzeczkę 👏 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 (edytowane) Dzięki. Staram się . Cieszą wyniki i Wasze dobre słowa. Wyroby robione tradycyjnie, bez komory. Więc robię zimowa porą. Edytowane 30 Sierpnia 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 (edytowane) Ladnie wyglada , pewnie i tak smakuje 👍🥩 Edytowane 30 Sierpnia 2023 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 1 Września 2023 Elektra 👍 tak . Trochę papryki zrobiłem . Praktycznie ograniczam się do trzech wyrobów. Te mi smakują najbardziej 🤪. Tu reprezentanci 😁Od lewej . Kiszona, w zalewie słodko kwaśnej, sos w stylu Eros Pista Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 2 Września 2023 W dniu 1.09.2023 o 20:42, Maciekzbrzegu napisał(a): Od lewej . Kiszona, w zalewie słodko kwaśnej, sos w stylu Eros Pista Podaj , proszę , jaki skład zalewy stosujesz i jak robisz ten sos ( czy w wersji bardzo pikantnej ? ) . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 2 Września 2023 (edytowane) 1.Konserwowa . Papryka słodka bez nasion , pokrojoną w płaty. Kilka ziaren pieprzu , gorczyca , jedno dwa ziele angielskie, pół liścia laurowego , jeden dwa ząbki czosnku , ciut kopru. Zalewa . 3 szklanki wody, 1/2 szklanki ocet 10 % ,30 g soli 50 g cukier 100 g miód (daję z karalucha tani). Podgrzać tak aby się rozpuściło. Zalać słoiki Pasteryzuje 10-15 minut od zawrzenia wody . Musisz wyczuć jeden lub mniej drugi bardziej chrupką. 2. Ostry Stefen (podróbka Eros Pista) . Przepis gdzieś w necie znalazłem. I chyba daje wyrób najbliższy oryginałowi. Maszynka Alfa 10 2/3 papryka słodka bez nasion . sitko 8 mam 1/3 papryka ostra pepperoni z nasionami sitko 4,5 mm. Dodać do gara i odparować. Robię na wyczucie tak aby przypominało konsystencje ketchup , to sobie dobierzesz . Sól 20 g/kg surowca na początku. Dodać na końcu ocet do smaku tak 25- 30 ml /kg wyjściowego. Sól ocet ma być czuć ale nie ma dominować. Mi taki skład pasuję mogę zjeść łyżeczkę i żyję 😁 ale czuję moc. Jak masz większą tolerancję ostrość to daj mniej słodkiej, a jak mniejsza to mniej ostrej . Dla mnie ma być ostro. ...ale znośnie. 3. Kiszona . Kisze jak ogórki.. Czosnek , koper , kilka ziaren pieprzu, gorczyca , trochę korzenia chrzanu, papryka słodka bez nasion , pokrojoną w płaty . Sól kamienna 50 g/litr wody. Z tym że z tego co się orientuję to ja daję dużo soli versus inni. Pewnie możesz zejść do ? 40 g. Do przetworów używam soli kamiennej . Do 1,3 możesz dołożyć trochę ale mało paryki ostrej aby podkręcić smak . Pepperoni 1/3-1/2 strąka daje też do ogórków kiszonych. Ostrej papryki nie kisze , za ostra to nie moje klimaty. Edytowane 2 Września 2023 przez Maciekzbrzegu 1 Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 3 Września 2023 Zatrzymujesz jakoś fermentację papryki kiszonej? Jak przechowujesz? Lodówka, piwniczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 3 Września 2023 11 minut temu, Resal napisał(a): Zatrzymujesz jakoś fermentację papryki kiszonej? Masz jakiś patent jak to zrobić, o ile mi wiadomo to nie da się zatrzymać fermentacji można jedynie spowolnić przechowując w niskiej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 3 Września 2023 Jest taki patent. Nazywa się pasteryzacja. Zatrzymuje fermentację zabijając bakterie kwasu mlekowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 3 Września 2023 (edytowane) 16 minut temu, Resal napisał(a): Nazywa się pasteryzacja. Ciekawe jak wysoka temperatura potrzebna do zabicia bakterii kwasu mlekowego wpłynie na paprykę? Edytowane 3 Września 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 3 Września 2023 Są różne rodzaje pasteryzacji. Nie tylko wysokotemperaturowa. Przypuszczam, że 60-65 stopni wystarczy. Zapytałem ponieważ kiedyś próbowałem zakiszać paprykę ale zrobiła się bardzo miękka pomimo wstawienia do lodówki. Papryka marynowana i pieczona już w słoikach. Dorobiłbym trochę kiszonej "ale się bojem"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 3 Września 2023 3 minuty temu, Resal napisał(a): Dorobiłbym trochę kiszonej "ale się bojem"... Sam jestem ciekaw natomiast podejrzewam, że papryka kiszona za długo nie postoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 3 Września 2023 (edytowane) Kwaśność jakoś mi nie przeszkadza. Kapustę wyciskam , ogórki, buraki, marchew, papryka , jem jako surówki, dodatek niewielkie cukru , oliwy łagodzi smak .(z kiszonek polecę czarna rzepę, brukselkę , kalafior to krzyżowe więc mają specyficzny zapach. Te robię rzadko ) A jak na kanapce to trochę taka przyprawa i nie dominuję. Przerwanie kiszenia ? Nie wiem ale pasteryzacja 🤔 obawa czy nie wyjdą miękkie taka ciapa. A kiszonki dla mnie mają być kruche. Kisze trochę niezgodne ze sztuką. Od razu do piwnicy komórki . Teraz mam 15 stopni w zimie 10 - 12 stopni. Czy papryka kiszona długo wytrzyma . U mnie max 7 miesięcy i to dlatego że się ukryła . Lubię to szybko znika. Nie powiem ile max bo nie wiem . Na próbę kisiłem grzyby pieczarki jednak nie to . Może spróbuje na leśnych . Z sezonowych to polecę jeszcze jarzębinę .Zbieramy po przymrozkach . Lub przed ale mrozimy. Obieramy z szypułek . Do garnka podlewamy trochę wodą dodajemy cukier i wolno gotujemy odparowujemy (można dodać kwaśne jabłko , gruszkę ale bez przesady - jak dodajemy do kroimy drobno), tak jak konfitury i końcowi ma mieć taką konsystencję. Jarzębina to dobry dodatek do mięs, kaczki. Aby nie było że wszystko super. Od czasu do czasu coś mi nie wyjdzie . Mało ale jednak. Resal teraz jest dobra cena na paprykę. Rób choćby na próbę. Możesz dodać jak masz jako starter trochę soku kiszonych ogórków. I pamiętaj o wodzie . Teraz mieszkam gdzie jest woda miękka i do kiszenia kupuje wodę. Zgodnie z zaleceniem Bagno post 75. Sprawdza się przy ogórkach to przy papryce chyba też 😁. Edytowane 3 Września 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 3 Września 2023 35 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a): alll Resal teraz jest dobra cena na paprykę. Wiem. Przerobiłem ponad 30 kilo. Niestety moja piwnica jest za ciepła na kiszonki. Dlatego podpytuję. Chyba zapasteryzuję... Kiedyś gdzieś czytałem, że wiadomo gdzie zatrzymują fermentację ogórków wódką.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 3 Września 2023 (edytowane) 4 godziny temu, Resal napisał(a): Jest taki patent. Nazywa się pasteryzacja. Zatrzymuje fermentację zabijając bakterie kwasu mlekowego. Nasi wschodni sąsiedzi robią to tak. Ogórki wraz z przyprawami do słoików i zalewają zimną solanką. Kiszą w temp pokojowej przez 3-4 dni. Następnie zlewają solankę ze słoików do garnka i ją zagotowują i taką gorącą zalewają ponownie ogórki i zakręcają mocno. Wieczko się zasysa tak jak w pasteryzowanych. Robiłem tak w zeszłym roku ogórki. Kisiłem w słoikach, a następnie przekładałem do puszek, zalewałem gorącą solanką i zamykałem. Miałem w tym roku w Napoleonowie jedną puszkę z ubiegłego roku. Podobno były dobre. Kto próbował niech się wypowie. PS. Nie wiem czy tak można też z papryką. Edytowane 3 Września 2023 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 3 Września 2023 Teraz, Todek napisał(a): Podobno były dobre Podobno. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 3 Września 2023 1 godzinę temu, Resal napisał(a): Kiedyś gdzieś czytałem, że wiadomo gdzie zatrzymują Tak, Też tak robią. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 14 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 14 Września 2023 W dniu 3.09.2023 o 09:35, Maciekzbrzegu napisał(a): Resal teraz jest dobra cena na paprykę. Rób choćby na próbę. W Carrefourze czerwona papryka po 3.99 zł/kg. Nie mogłem nie spróbować Ruszyłem z kiszeniem. Jutro zaszczepię słoiki odrobiną soku z kiszonych ogórków albo kiszonej kapusty. Po zakiszeniu łagodna pasteryzacja i do ciepłej niestety piwnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 7 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 7 Października 2023 (edytowane) Chciałem tylko potwierdzić, że łagodna pasteryzacja zatrzymała fermentację papryki. Nie wyczuwam utraty jędrności. Połowę zapasteryzowałem w 65 a połowę w 60 °C przez 30 min. Po miesiącu wszystkie wieczka pozostają wklęsłe. Zakiszę i zapasteryzuję jeszcze kalafiora chyba... Edytowane 7 Października 2023 przez Resal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 7 Października 2023 👍. Dzięki za podzieleniem się info . Póki co nie pasteryzawałem. Ale nigdy nie mów nigdy. 😁. Może kiedyś będzie trzeba. Jak lubisz kalafiora kiszonego (ten aromat 😁) spróbuj z brukselką. Jeden słoik na początek. Po za kapustą i ogórkami. A to chyba robi każdy. Lub zna smak. To burak, papryka, marchewka , brukselką najlepiej mi smakują. Również jabłka z kapusty. Spróbuje zakisić same . Zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 10 Października 2023 Obiad. Miałem dać zagadkę co . Ale dajmy spokój. Kanie (chyba ostatnie) indyk udziec, buraczki według Muskiego, sos ostry paprykowy mojego pomysłu. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.