Cameleek Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Września 2007 Witam, Na wstępie chciałem wszystkich powitać. Stronę i forum przeglądam już od dłuższego czasu. Pierwsze wędzenie mam już za sobą. Zapoznałem się już ze sposobem rozbioru półtuszy (zamieszczona w Akademii) i wszystko jest jasne. Problem mam jak robienie kielbasek i wedzonek pogodzic aby wedzic zarówno kiełbasy jak i wedzonki w tym samym czasie. Z przepisów wynika, ze wędzonki od rozpoczęcia do wędzenia to ok 5 dni a mięso na kiełbasy ok 1-2 dni.Ja to zgrac aby uniknać mrożenia ? Czy jednak po prostu się mrozi ? Czy też takie mięso na kiełbasy może przez te 4 dni leżeć w lodówce tak po prostu ? Bardzo proszę o porady i pomoc w rozgryzieniu tego mojego problemu. Pozdrawiam Cameleek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Września 2007 Zapoznałem się już ze sposobem rozbioru półtuszy (zamieszczona w Akademii) i wszystko jest jasne Zazdroszczę. Czytałem Akademię od deski do deski już trzy razy, dwukrotnie obejrzałem płytkę technologiczną, widziałem na żywo rozbiór trzech półtusz i dalej niewiele wiem Czy też takie mięso na kiełbasy może przez te 4 dni leżeć w lodówce tak po prostu ? Moim zdaniem zapeklowane na sucho mięso na kiełbasy spokojnie może leżeć w lodówce przez 5 dni. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Września 2007 No proszę. Cytat ze strony głównej: Peklowanie należy przeprowadzać w poszczególnych klasach i rodzajach mięsa przez ok. 48 godz., nie dłużej jednak jak 4 doby. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Września 2007 Czytałem Akademię od deski do deski już trzy razy, dwukrotnie obejrzałem płytkę technologiczną, widziałem na żywo rozbiór trzech półtusz i dalej niewiele wiem nic tak nie uczy jak praktyka :lol: a wiedza o rozbiorze i praktyka to już sukces murowany bon air zamiast zajmować się rąbanką musisz kupić półtuszę :grin: i rozebrać, przerobić itp i itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Września 2007 Zastanawiam się w ogóle nad opłacalnością kupowania półtuszy... W pobliskiej masarni cena półtuszy, to 6,70zł/kg (a 7,00zł jeśli kupuje się bez głowy). Moja piękniejsza połowa przeprowadziła zresztą kalkulację, opierając się na średnich cenach poszczególnych mięs z rozbioru, sprawdzonych w dwóch pobliskich sklepach oraz biorąc pod uwagę: orientacyjne średnie krajowe wskaźniki uzysku z rozbioru i wykrawania półtusz wieprzowych kl 2 i 3. Wniosek z kalkulacji był taki, ze kupując poszczególne elementy w sklepie i składając z nich półtuszę, wychodzi na to, że koszt takiej złożonej półtuszy wynosi 6,80zł... :idea: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Września 2007 Zakup półtuszy zmniejsza ryzyko kupna mięsa z nastrzykiem, poza tym masz większą kontrolę nad pozyskiwanymi elementami - odcinasz tak jak Tobie pasuje Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Września 2007 abratek!Chyba najważniejsze jest żeczywiście to,że mięso nie jest wtedy nastrzyknięte!Pomimo iż kupuję mięso w dobrym prywatnym sklepie (dobrym bo mięso jest zawsze świerze),to bardzo często na tacy pływa w wodzie :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Września 2007 Wniosek z kalkulacji był taki, ze kupując poszczególne elementy w sklepie i składając z nich półtuszę, wychodzi na to, że koszt takiej złożonej półtuszy wynosi 6,80zł... :idea: coś mi tutaj niepasuje skoro pobliski sklepik kupuje półtusze, rozbiera, sprzedaje na kg. i nie plajtuje od kilku lat , fakt, że przy okazji ma troszkę wędlin, elementów drobiowych i przypraw kamisa ale wieprzowina to tam podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Września 2007 Chyba najważniejsze jest rzeczywiście to,że mięso nie jest wtedy nastrzyknięteMam wrażenie, że temat: czy mięso jest nastrzyknięte, ciągle powraca nie wiadomo z jakiej przyczyny. Wyciek soku mięsnego obserwowany na tacy w sklepie wcale nie świadczy o nastrzyku tylko o wadach występujących w mięsie. Jeśli jakiś producent mięsa wykonuje nastrzyk, to zrobi go w ten sposób abyście się nigdy nie dowiedzieli, że było ono nastrzyknięte, tym bardziej, że istnieją środki(preparaty, maszyny) pozwalające na na utrzymanie wody dodanej do mięsa i w niej zawartej. Chyba, że dysponujecie w domu nowoczesną techniką w zakresie analiz chemicznych(chromatografia gazowa, spektometry itp.) BonAir- poszukaj wskaźników rozbioru dla kl 1 i 4. Obecnie półtusze są klasyfikowane w tzw. systemie "SEUROP", czyli najlepsza klasa mięsności to "S" zawierająca ponad 60% mięsa w całej masie, np. w czasie zlotu były rozbierane półtusze w kl U (wg mojej oceny) tj 50-55% mięsności(wielkość z pamięci)Więcej można poczytać w postach Zemata. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Września 2007 coś mi tutaj niepasuje skoro pobliski sklepik kupuje półtusze Źle się wyraziłem. Ten "pobliski sklepik", to duży, klimatyzowany sklep firmowy jednej z większych masarni w pobliżu. Drugi sklepik, to market należący do ogólnopolskiej sieci "Intermarche". Więcej można poczytać w postach Zemata. Szukałem kiedys na forum informacji właśnie na temat klasyfikacji SEUROP i znalazłem jedynie wskazniki dla miesa wołowego (podane przez Zemata). Może źle szukałem... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Września 2007 Jest tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1151 oraz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1259 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Września 2007 Kontynuując temat cen przedstawiam podsumowanie "składania półtuszy z elementów kupionych w sklepie" wg klasyfikacji SEUROP (posiłkując się danymi podanymi przez Zemata): KLASA ...................... cena za 1kg półtuszy E ........................................ 7,34 zł R ........................................ 7,06 zł P ........................................ 6,84 zł Klasa P najbardziej przypomina "starą" klasyfikacje podaną przez Dziadka. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cameleek Opublikowano 20 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Września 2007 ...... 6,84 zł Teraz to ja sie juz pogubiłem...z tego co napisane wyżej wynikać ma, iż kupując w sklepie poszczególne partie mięsa wychodzi na to samo co jakby sie kupowało pułtuszę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Września 2007 Teraz to ja sie juz pogubiłem...z tego co napisane wyżej wynikać ma, iż kupując w sklepie poszczególne partie mięsa wychodzi na to samo co jakby sie kupowało pułtuszę? Tja... a jak dobrze poszukasz w super sklepach to elementy jeszcze taniej kupisz niż półtusze :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Września 2007 Witam . Myślę że zapominacie że półtusza zakupiona w sprawdzonej ubojni to przecież świeże mięsko i to jest bardzo ważne !!! W sklepie mięsko ma kilka dni a może i więcej i jest na pewno "modyfikowane " różnymi sposobami . Nie będę wspominał jakimi bo na forum ta kwestia była już poruszana . W moim przekonaniu i ja tak praktykuję jeżeli mam zrobić zakup większy to kupuję półtuszę . Jeżeli ktoś chce zrobić np. pięć kg kiełbaski to myślę że nie ma innego wyboru jak kupić w sklepiku . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiorek Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Września 2007 Witam.Masz rację Andrzej, jeżeli ktoś chce sobie zrobić kilka kg. kiełbaski i jakąś szyneczkę to nie musi od razu kupować całej półtuszy , ale przy większych ilościach na pewno zakup półtuszy jest bardziej wskazany chociażby właśnie na różnego rodzaju modyfikację. Cytuj Pozdrawiam Wiesiorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Września 2007 Dobre są chyba jako punkty zaopatrzeniowe takie miejskie targowiska z budkami z mięsem kłopot jest tylko latem :wink: ale tak to można kupić całą szynkę w dobrej cenie :lol: trzeba tylko uważać na wielkość, kolor, mięsność aby to nie było z maciory :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Września 2007 takie miejskie targowiska z budkami W takich budkach mięso i tak pewnie nie jest z własnej hodowli, tylko unijne... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Września 2007 wiadomo, że nie ze swojego uboju :wink: kupują i rozbierają na miejscu półtusze można zawówić co się chce zwłaszcza jak się człowiek lekko zakumpluje - uśmiech, komplement skutkuje w negocjacjach /zależy na jakiego człowieka się trafi/ :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Września 2007 Ale co ciekawe kiedys chcialem w takiej budce kupic baranine i sprzedawca oznajmil mi, ze teraz jagniątka ma małe i żebym zgłosił sie po miesiącu. Po tym czasie kupiłem u niego piękną kulkę z jagnięcia. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Września 2007 wiadomo, że nie ze swojego uboju kupują i rozbierają na miejscu półtusze można zawówić co się chce zwłaszcza jak się człowiek lekko zakumpluje - uśmiech, komplement skutkuje w negocjacjach /zależy na jakiego człowieka się trafi/dokladnie masz racje :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Września 2007 Witam Jednak gdybym miał wybierać targ a sprawdzoną ubojnię to wolę to drugie . Dzisiejszy targ to nie to co np. dwadzieścia lat temu . Targ w większości to czysty handel komercyjny i należy mieć sporą wiedzę żeby nie dać się złapać jakiemuś cwaniakowi kupując jakikolwiek towar . No chyba że się zna osobiście tego co sprzedaje . Większość sprzedających zaopatruje się na wszelkiego rodzaju giełdach i muszę powiedzieć , ale to są moje spostrzeżenia że niektóre artykuły są droższe na targu niż w sklepie . Dobrych zakupów i pozdrawiam . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Września 2007 Ja na targu kupiłem miesiąc temu (od człowieka u którego kupowałem już kilka razy), kupiłem cały schab, karczek, boczek i całą kulkę. Zrobiłem z tego wyroby i dopiero przy parzeniu okazało się ,że wszystko śmierdzi knurem, było nie do zjedzenia. Od tej pory nie kupuję nic na targu, biorę wszystko prosto z ubojni.Pozdrawiam Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Września 2007 Kupowanie mięsa na targu jest zawsze ryzykowne ponieważ sprzedaż na nich rządzi się swoimi prawami -tanio kupić ,sprzedać i jak najwięcej zarobić a więc sztuki wyrośnięte z wag klasyfikacji lub po prostu maciory. Kupując mięso poproś o głowę wp. od tej sztuki a wszystko będzie jasne. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1006-przerobienie-p%C3%B3%C5%82tuszy-%C5%9Bwiniaka/#findComment-17863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.